Pentingkah Latih Anak Buat Kerja Rumah Ni?
| | | | | | |

Pentingkah Latih Anak Buat Kerja Rumah Ni?

Semua ibubapa akan mula resah, susah hati, bising bila anak memasuki fasa remaja dan tidak mahu membantu buat kerja rumah – walau mereka adalah sebahagian dari ahli rumah kita. Sebenarnya saya nampak jelas akan punca isu ini di dalam sesi kaunseling yang merupakan antara luahan kekecewaan ibu bapa, dan saya mengkaji tren ini dari sudut…

Takkan Nak Tunggu Sampai Anak Ketiga Keempat Baru Kita Lebih Baik dalam Parenting?
| | | |

Takkan Nak Tunggu Sampai Anak Ketiga Keempat Baru Kita Lebih Baik dalam Parenting?

Ujian atau Cabaran Setiap Anak Berbeza Setiap anak ada cabarannya atau ujiannya, ia tak dinafikan. Mana mungkin kamu mengaku beriman jika tak diuji. (Mana mungkin kamu nak mengaku dah buat yang terbaik sebagai ibuayah jika kamu tidak diuji lagi, kan 😅). Ramai saya perasan, anak pertama ada saja kesilapan dilakukan, dan disusuli anak kedua, ketiga…

Anak Keras Kepala?
| | |

Anak Keras Kepala?

Definisi Menurut Terma Biasa Anak keras kepala ni macam ala-ala anak ‘ketegak’ la bak kata orang tua/utara. Pada saya, degil, ‘ketegaq’, keras kepala (stubborn), melawan cakap, semuanya adalah satu tanda anak tidak bersetuju dengan kita, #ibubapakini 😥. Pentingnya nak ‘conect’ dengan mereka seawal boleh agar tak semakin ‘jauh’…dan ‘hilang’ jika terputus macam ‘layang-layang dan talinya’….

Tips Keibubapaan #41 ( Fahami Sebab Anak Buat Hal dan Cara Bantu Anak )
| | |

Tips Keibubapaan #41 ( Fahami Sebab Anak Buat Hal dan Cara Bantu Anak )

Anak buat hal ada sebabnya.Bukan dia saja-saja suka, nak beri ‘masalah’ atau ‘puzzle’ kepada ibu bapanya.Fahami mereka, fahami puncanya, dan tangani dengan bijak dan hikmah.. CARE❤️, Maznah Ibrahim Jemput join telegram saya di sini 🙂

Strategi Tingkatkan Keyakinan Diri Anak Usia 7-12 Tahun
| | | |

Strategi Tingkatkan Keyakinan Diri Anak Usia 7-12 Tahun

Ada anak usia sekolah rendah? Apa isu atau cabaran mereka? Waktu ni sama ada mereka suka atau kurang suka dengan aktiviti / kurikulum sekolah.Kitalah yang bantu mereka beri perspektif mengenai tanggungjawab sebagai individu, buat aja, lalui aja. Strategi utama untuk tingkatkan motivasi dan keyakinan diri anak, saya senaraikan dalam Infografik ini (berdasarkan perkembangan sosio-emosi kanak-kanak)….

Kenapa Anak Memberontak dan Melawan Cakap IbuBapa?
| | | | |

Kenapa Anak Memberontak dan Melawan Cakap IbuBapa?

Anak yang selalu lawan cakap, memberontak, hempas barang, keluar dari rumah lari sekejap…, saja kacau adik dia untuk buat ibubapa lagi marah, sebenarnya anak ini sedang ‘disconnected’ dengan kita. Sedang kucing juga bila kita baru nak bela, kita letak dalam sangkar untuk cipta atau bina ‘bonding’, Maka anak manusia sendiri yang diandaikan sudah ‘bond’ baik…

3 SEBAB ‘SELF ESTEEM’ IALAH PERISAI KEPADA KESELAMATAN PERIBADI ANAK KITA
| | | | |

3 SEBAB ‘SELF ESTEEM’ IALAH PERISAI KEPADA KESELAMATAN PERIBADI ANAK KITA

Apa Itu Self Esteem ‘Self esteem’ atau estim diri ialah perasaan terhadap diri sendiri berkaitan dengan keyakinan diri tentang nilai dan keupayaan diri seseorang individu. Apabila anak rendah ‘self esteem’, anak sebenarnya sukar nak ‘apply’ apa-apa skil pertahanan diri yang kita beri kepada mereka seperti skil pertahanan diri fizikal (taekwando, silat) mahupun skil pertahanan peribadi…

Berapa Lama Sesuai Masa Anak Guna Gajet?
| | | | |

Berapa Lama Sesuai Masa Anak Guna Gajet?

Artikel kajian yang saya baca mengenai kesan gajet kepada perkembangan kanak-kanak, dan kesihatan mental emosinya agak jelas iaitu seiring peningkatan penggunaan gajet (ranking pertama ialah smartphone, disusuli laptop, tablet/ipad), ia memberi risiko kepada masalah kesihatan mental kanak-kanak seperti depression, anxiety, ADHD, mood disorder dan bunuh diri, selain masalah fizikal iaitu masalah sensori. Berkaitan kekerapan dan…

Anak Suka Gajet?
| | | | |

Anak Suka Gajet?

Kesan ‘Gajet’ atau alat perkakasan berteknologi kepada kanak-kanak memang telah diketahui umum yang ianya banyak buruk berbanding baik. Ia bukan saja beri kesan kepada mata, malahan mengubah struktur sel di otak anak yang masih immature dan developing ini. Bagaimana caranya nak atasi isu ini? Antara cara nak atasi ialah kita kembali kepada sumber ASAL, dan…