admin

Maznah Ibrahim merupakan seorang Ibu kepada dua cahaya mata Muhammad Al Fateh dan Khairunnisa', berasal dari Kuala Lumpur dan kini menetap di Perlis. Masih bertugas di sebuah organisasi kesihatan, dengan pengalaman luas selama 12 tahun sebagai kaunselor berdaftar, dalam kaunseling kanak-kanak, keibubapaan dan kesihatan mental. Minat yang tinggi dalam penulisan artikel refleksi berkaitan perkembangan kanak-kanak dan psikologi, menulis Ebook berkaitan Parenting dan menghasilkan beberapa inovasi dalam perkhidmatan kaunseling.

Buang Emosi Negatif dengan Teknik SEFT – Spiritual Emotional Freedom Technique

Hari ini saya nak share 1 teknik dalam Stress Relief : SEFT untuk semua. . Ada yang tahu SEFT? . Ia adalah EFT, Emotional Freedom Technique, pengasas adalah Gary Craig (emofree.com), namun ada unsur skrip Spiritual, jadilah Spiritual EFT (SEFT). . Asal saya belajar dengan Dr Maggie Phillips, mai Malaysia dan buat workhsop pasal Ultimate …

Buang Emosi Negatif dengan Teknik SEFT – Spiritual Emotional Freedom TechniqueRead More »

Mengajak Anak Kecil BerSolat Secara Berhikmah

Mengajak Anak Solat   Pada saya, biarlah anak didorong bukan dipaksa,   Anak kecil bawah usia 6 masih fitrah bermain, otak kanan sangat, jadi caranya: 1) masih modelling dan tempoh ‘shaping’ bentuk karektor / latihan untuk mereka – iaitu kita solat dan dia sentiasa ada bersama kita contoh di sebelah dengan mainan/aktiviti dia, namun sangat …

Mengajak Anak Kecil BerSolat Secara BerhikmahRead More »

Overprotective Parent – Terlalu Bimbangkah Kita

Terlalu Bimbangkah Kita ? – Overprotective Parent . Dalam keadaan semasa kini yang serba mencabar dan kelihatan agak ‘kurang selamat’, ramai ibubapa yang ‘overprotective’. . Overprotective – bermaksud terlalu menjaga, terlalu berhati-hati, terlalu mengawal dan hampir memberi rasa kurang selesa kepada anak yang dijaga/dikawal sehingga rasa amat ‘tight’, tak boleh bernafas, tiada ruang untuk diberi …

Overprotective Parent – Terlalu Bimbangkah KitaRead More »

IBU CEPAT MARAH, APA SEBENARNYA PUNCA DAN CARA KENDALI DIRI DAN ANAK

Biasanya kerenah anak-anak walau berapa usianya, tetap ibu boleh handle dengan syarat ibu tenang, terkawal dan bijak kendali diri dan anak dengan beberapa teknik spesifik berkesan. Syarat atau key utama ‘ibu perlulah tenang, dan terkawal emosi dalaman’. Bila ibu tak terkawal, kerenah anak yang remeh kecil pun boleh meletus. Semua salah di pandangan mata, dan …

IBU CEPAT MARAH, APA SEBENARNYA PUNCA DAN CARA KENDALI DIRI DAN ANAKRead More »

BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING

Khairunnisa’ Membaca Buku Peter and Jane …… BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING ================================= Pabila si anak kecil ‘pretend’ membaca, beberapa perkara berikut penting untuk ibubapa ya: 1. Biarkan sahaja dia membaca dengan gayanya. (Fully child centered activity). 2. Maksud, elak mencelah (intervene). 3. Kecuali dia yang bertanya “apa tu”, “ini apa” dan …

BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READINGRead More »

ANAK ANDA SUKA MEMANJAT

PABILA ANAK SUKA MEMANJAT ==================== Soalan rakan kepada rakan saya. Ank sy pn mkin aktif jg..dok memanjat la keje die. Pnjt tingkap la, almari la.. Die skang ni klu merajuk suke baring menelentang smbil hempas kpla ke blakang. Mcm nk tnjuk prasaan. Dh byk kali mcm tu. Sy risau jg, sbb sllu terhantuk..tkt ade side …

ANAK ANDA SUKA MEMANJATRead More »

DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doa

Ok. Kisahnya begini kawan-kawan. Semalam lepas ambil Fateh dari pengasuh, dalam kerete tak silap saya, saya ada terdetik dalam hati bila lihat/ merenung Fateh. Dalam hati ada berasa dan berkata-kata dalam hati sesuatu yang tak sihat. Saya kan macam selalu bercakap dalam kepala yang Fateh pernah respon “Aah?” seolah dengar dan tanya apa dia? tu.. …

DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doaRead More »

Anak Bertanya Berkenaan Isu Semasa Seksualiti

Anak bertanya bermaksud dia sudah sedia untuk tahu.  . Bila beritahu, tengok tahap kefahaman dan penerimaan dia, dia tak tanya dah, ok, stop.  . Dia tanya lagi, terangkan ‘advance’ sedikit dari usia dia katakan usia 10 cerita macam dia 13 tahun, kemudian dia akan stop tanya sebab dia nak digest (belum faham sepenuhnya).  . Tapi …

Anak Bertanya Berkenaan Isu Semasa SeksualitiRead More »

Fahami Pemikiran Anak Usia 2-7 Tahun

Usia 2-7 Tahun Mereka, Kognitif – Pra Operasi, Imaginatif Tinggi. ——————————————Jika dulu usia 2 si Fateh anak soleh, Berus lukisan masa playgroup aunty Tshie Siti Mashitah Sarif dikatakan “Eh macam mop, mummy” (dia kan rajin mop dulu:sweat_smile: sebab mak dia rajin mop, kini zaman KN saya kurang mop sebab ayahnya rajin vacuum :laughing: kikih) dan …

Fahami Pemikiran Anak Usia 2-7 TahunRead More »

Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan Ketakutan

Ajarkan Anak Teknik Comel Ini: Terbangkan Masalah Keluar 🙌 ———————————————— . Cuba dulu baru tahu, best sangat rupanya. Haha. . Buku ni memang best. . Bedtime Storytelling. Baru-baru ni Fateh terambil, dipilihnya untuk dibacakan sebelum tidur. . Saya pernah bacakan dulu, mungkin sekitar usianya 2 tahun, masa baru-baru belikan buku ni. . Nampaknya sekarang baru …

Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan KetakutanRead More »

error: Content is protected !!