Pentingnya Skil Urus Emosi Untuk Kita dan Anak Kita

Pentingnya Skil Urus Emosi Untuk Kita dan Anak Kita

  • 129
  •  
  •  
  •  
    129
    Shares

Kepentingan SKIL URUS EMOSI

Jika anda belum tahu,
.

Sebenarnya perlakuan abnormal banyak disebabkan oleh emosi terpendam dan emosi negatif, yang:
.

☑ tidak disalurkan dengan baik atau

☑ tidak diselesaikan dengan aman.
.
.
Sebagai contoh,

Pendera / pelaku seksual kanak-kanak,

⏩ bukan semata sebab dia adalah mangsa seksual semasa kanak-kanak-kanak, atau dia ada nafsu terhadap kanak-kanak:-
.

tetapi kerana

☑ mereka ada emosi spesifik yang negatif,

☑ yang tidak dapat diselesaikan dengan cara sihat dan selamat.
.

Key nya: SIHAT dan SELAMAT.
.

DUA POINT PENTING:

1) Mangsa layak, boleh dan wajar rasa marah kepada pelaku,
.

cuma mangsa perlu salurkan rasa marah, dan (dalam lagi ialah dendam) secara sihat dan selamat.
.

perlunya dan pentingnya hadiri/diberi terapi secara psikologi untuk proses perkara itu sehingga ia lerai dan belajar cara handle emosi negatif dan trigger di kemudian hari mengikut cara dia yang sesuai.
.

Namun, cara mereka salur emosi marah, keliru dan dendam dalam diri, akan terkait (‘associate’) dengan perlakuan seksual kepada kanak-kanak juga, kerana ia kelihatan lebih dekat dengan daftar memori di otak, ‘stick’, fokus dan khusus ke arah itu kerana ia pengalaman yang dilalui.
.

Makna,

✅ amat perlu KEPELBAGAIAN aktiviti untuk merangsang dan membuka pelbagai saluran emosi secara SIHAT dan SELAMAT, seperti aktiviti fizikal, journaling refleksi, berbual dengan orang positif dll lagi.
.

2) Pelaku seksual kanak-kanak sebenarnya adalah orang yang alami ‘mental illness’ iaitu tidak sihat mentalnya.
.

Kebanyakan mereka melunaskan emosi ‘marah’ dan ‘dendam’ kepada kanak-kanak, bukan kerana nafsu seks terhadap kanak-kanak, tetapi kerana emosi ‘marah’ dan ‘dendam’ kepada pelaku nya semasa dia zaman anak-anak.

Mereka tiada pun rasa rangsangan / nikmat seks dari perlakuan salah mereka itu.
.
.
.

Kejadian baru baru ini, saya sifatkan ‘online game’ adalah ‘tool’ sahaja, dan pencetus serta ‘satu alternatif’ cara melunaskan emosi marah, tak puas hati dan dendam kepada orang tertentu, dan situasi tertentu.
.

bukan salah sepenuhnya teknologi,

ini kerana kita hidup dengan ledakan dan luasnya capaian maklumat tanpa sempadan di seluruh dunia.
.
tetapi dah aktiviti game itu sahaja yang mungkin dia tahu, dia addict, dan dia fokus, maka itulah SATU-SATUNYA (1) cara dia salur emosinya…

(macam orang tertentu bila stres dia shopping, atau merokok, atau lain lain, itu aja yang buat dia kurang atau hilang stres.

Tetiba teringat masa awal pindah ke utara dulu, saya berhadapan dengan klien remaja dan dewasa kerana substance abuse air daun ketum. Hmm menariknya yang remaja sebab salah cuba, dan (‘offer’ tarikan) untuk lebih power ingatan, si dewasa ni memang ‘coping skill’ satu sahaja bila stres ambil air daun ketum sejak remaja, terlebih ambil, tarik, pengsan kat tempat awam, ‘wife’ dia bila ditanya bila emosi tak ok buat apa, banyak aktiviti dia termasuk kebun, solat dan Quran), ia contoh yang sangat baik ???)


.

apa yang paling utama,
seorang kanak-kanak, dan remaja AMAT perlu tahu cara luahkan, proses, dan ada SALURAN selamat dan sihat untuk SEMUA emosi negatif yang mereka alami, secara PELBAGAI AKTIVITI/CARA BERSESUAIAN dengan dirinya.
.

Pabila berlebihan terdedah kepada satu-satu alat teknologi, pastinya otak sudah tahap sukar nak proses sesuatu secara rasional, sudah herot, dan apa yang salah di’rasa’kan atau di’fikir’kan betul,
.

sebab:-

✅ ’emotional brain’ menguasai diri lebih dari ‘rational brain’,

✅ dan halangan luaran (external inhibitors) serta dalaman (internal inhibitors) (yang kawal/cegah tindakan salah tidak berlaku), sudah berjaya dilepasi.

.
.
Amat penting ibubapa kuasai ilmu urus emosi dengan SIHAT DAN SELAMAT agar dapat warisi atau ajari anak mereka.

Maznah Ibrahim
Coach Emosi Kanak-Kanak
.

p/s: Maklumat Lanjut Seminar EHSABAR ada di bawah.

Klik sini untuk maklumat lanjut dan pendaftaran.


  • 129
  •  
  •  
  •  
    129
    Shares

Leave a Reply