Puji Usaha Anak Bukan Hasil

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6 ====================   Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu.   Dia berjaya 5/6. Wah 😍 sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil ini. Dengan ‘full strength’ nya capai 5/6 guli, walau tidak capai ‘full strike’ 6/6 seperti diharapkan si ‘Strong...

Kaedah Terapi Diri Tangani Emosi Marah Anak Kecil yang Berpunca dari Kisah Silam

Kaedah Muhasabah Terapi dan Solusi Diri – Sambungan kaedah seterusnya sekiranya kemarahan kepada anak kecil itu berpunca dari kisah silam kita (seperti dalam artikel sebelum ini)   Sekiranya puan/tuan pembaca sudah kenalpasti punca sebenar kemarahan kepada anak kecil yang sebenarnya berpunca daripada diri / kisah diri dahulu / kisah tertentu semasa zaman anak kecil sendiri, ini step selanjutnya.  ...

Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi

Bagaimana Nak Ajak Anak Mandi dengan Baik, Berkesan dan Berjaya? ================================ Zaman bayi, mudah. Mandikan aja. Mandi kan sebelum subuh dengan air suam pun jalan 🙂 (niat nak latih mandi pagi agar mudah ke sekolah esok-esok, kebetulan tempat kerja jauh jem kena siapkan awal, nak ada ‘bonding touch’ dengan si anak berbanding nursery /pengasuh dia masa tu)  ...

Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri

Saya kongsi sedikit bagaimana saya dorong anakanda soleh Fateh akan kaedah ini dan nampaknya sekali sahaja saya ajar dahulu dia boleh aplikasi sendiri dalam situasi lain secara kemahuan sendiri. (contoh dia nak naik gelongsor secara terbalik dan tiba-tiba rasa tak yakin diri datang, terutama sejak dah mula berfikir ni, dia reka skrip sendiri dan berkata “Fateh boleh, Fateh boleh”).  ...

Teknik Pernafasan Kawal Marah

“Maz, sy pernah bagi teknik pernafasan ni pada seorang kawan, dia tengah marah masa tu, sy pesan tarik nafas kata sabar..sabar..sabar..pastu buang nafas kata marah..marah..marah..minta dia ulang sampai dia OK.   Then kawan sy kata sgt berkesan! Dia rasa sgt lapang dan dapat berfikiran rasional semula..siap dpt confront org yg buat dia marah, dn dia yg minta maaf kat org tu! MasyaAllah..”...

Bila Anak Sukar Bangun Subuh

JIKA ANAK SUKAR BANGUN SUBUH, SENTIASALAH BERBAIK SANGKA, LETAKKAN BAYANGAN POSITIF DAN BAIK-BAIK SAHAJA ============================== [C&P dari whatsap group] Hadrat Maulana Yusuf menceritakan sendiri bahawa semasa kecil, beliau agak liat untuk bangun solat Subuh. Apabila ibunya mengejutkannya untuk solat Subuh, beliau akan bangun sekejap dan kemudian tidur balik. Akibatnya, beliau tertidur dan terpaksa mengqadakan solatnya.  ...

Mahu Anak Suka Menulis?

Mahu Anak Suka Menulis? ============================= Fateh saya jenis tidak suka menulis. Dan akan sukar habiskan menulis. Namun seminggu bersekolah, dia ada improvement dari segi habiskan kerjanya. Dua hari lepas, pagi, dia berjaya sendiri habiskan menulis AA dan aa satu page. Dia happy dan beritahu saya. Kami puji dan masukkan ayat ‘nanti’ sebagai bayangan akan datang dia akan rajin dan berjaya menulis lagi.  ...

Self Control – Tangan Anak Kecil Perlu Salur dengan Betul Energinya

Self Control – Tangan Anak Kecil Perlu Salur dengan Betul Energinya ================================================ Ramai bertanya saya, bagaimana nak ajar anak untuk ada self control dalam aspek batasan sentuhan. Ia sebenarnya dalam modul ‘Personal Safety’, yang saya ajarkan dalam Kursus Seksualiti Kanak-Kanak, namun juga boleh diaplikasi ke aspek violent (kekasaran) lain.  ...

Anak Sebut Perkataan Tidak Baik?

Anak Sebut Perkataan Tidak Baik? ===================== Fateh dulu-dulu umur 2 awal ada sebut perkataan tidak baik yang dipelajari dari orang keliling (kanak-kanak besar lain). . 1. Terapkan Label Orang Yang Baik Sebut Perkataan Baik °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Agak lama juga kami duk ulang maksud sebenar perkataan tak baik dan perkataan baik, . Dan kami ulang sebut, “Orang yang baik sebut perkataan baik. Dan Fateh adalah baik, maka perlu sebut Perkataan Baik aja”....

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi? (Jika anda geram suami/ lelaki dewasa lain relak dan kurang berinisiatif) ============================================== 8 Januari 2016, Fateh 3.10 Tahun   Fateh ada idea!!!   (Gandingan hebat ayah yang kreatif dan terbuka dengan anak yang kreatif inovatif).   Bila banyak kali cuba, dia belajar sendiri. Makin lama makin banyak belajar. Ayah duduk sahaja, dia ‘kerjakan’ (laksanakan) ideanya. Bukan mudah sesuatu nak smooth / lancar...