Mengajak Anak Kecil BerSolat Secara Berhikmah

154 total views, no views today

154 total views, no views today Mengajak Anak Solat   Pada saya, biarlah anak didorong bukan dipaksa,   Anak kecil bawah usia 6 masih fitrah bermain, otak kanan sangat, jadi caranya: 1) masih modelling dan tempoh ‘shaping’ bentuk karektor / latihan untuk mereka – iaitu kita solat dan dia sentiasa ada bersama kita contoh di sebelah …

Mengajak Anak Kecil BerSolat Secara BerhikmahRead More »

Overprotective Parent – Terlalu Bimbangkah Kita

123 total views, 3 views today

123 total views, 3 views today Terlalu Bimbangkah Kita ? – Overprotective Parent . Dalam keadaan semasa kini yang serba mencabar dan kelihatan agak ‘kurang selamat’, ramai ibubapa yang ‘overprotective’. . Overprotective – bermaksud terlalu menjaga, terlalu berhati-hati, terlalu mengawal dan hampir memberi rasa kurang selesa kepada anak yang dijaga/dikawal sehingga rasa amat ‘tight’, tak boleh bernafas, …

Overprotective Parent – Terlalu Bimbangkah KitaRead More »

IBU CEPAT MARAH, APA SEBENARNYA PUNCA DAN CARA KENDALI DIRI DAN ANAK

1,071 total views, 3 views today

1,071 total views, 3 views today Biasanya kerenah anak-anak walau berapa usianya, tetap ibu boleh handle dengan syarat ibu tenang, terkawal dan bijak kendali diri dan anak dengan beberapa teknik spesifik berkesan. Syarat atau key utama ‘ibu perlulah tenang, dan terkawal emosi dalaman’. Bila ibu tak terkawal, kerenah anak yang remeh kecil pun boleh meletus. Semua salah …

IBU CEPAT MARAH, APA SEBENARNYA PUNCA DAN CARA KENDALI DIRI DAN ANAKRead More »

BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING

213 total views, no views today

213 total views, no views today Khairunnisa’ Membaca Buku Peter and Jane …… BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING ================================= Pabila si anak kecil ‘pretend’ membaca, beberapa perkara berikut penting untuk ibubapa ya: 1. Biarkan sahaja dia membaca dengan gayanya. (Fully child centered activity). 2. Maksud, elak mencelah (intervene). 3. Kecuali dia yang bertanya …

BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READINGRead More »

ANAK ANDA SUKA MEMANJAT

420 total views, 12 views today

420 total views, 12 views today PABILA ANAK SUKA MEMANJAT ==================== Soalan rakan kepada rakan saya. Ank sy pn mkin aktif jg..dok memanjat la keje die. Pnjt tingkap la, almari la.. Die skang ni klu merajuk suke baring menelentang smbil hempas kpla ke blakang. Mcm nk tnjuk prasaan. Dh byk kali mcm tu. Sy risau jg, sbb …

ANAK ANDA SUKA MEMANJATRead More »

DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doa

219 total views, no views today

219 total views, no views today Ok. Kisahnya begini kawan-kawan. Semalam lepas ambil Fateh dari pengasuh, dalam kerete tak silap saya, saya ada terdetik dalam hati bila lihat/ merenung Fateh. Dalam hati ada berasa dan berkata-kata dalam hati sesuatu yang tak sihat. Saya kan macam selalu bercakap dalam kepala yang Fateh pernah respon “Aah?” seolah dengar …

DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doaRead More »

Anak Bertanya Berkenaan Isu Semasa Seksualiti

339 total views, no views today

339 total views, no views today Anak bertanya bermaksud dia sudah sedia untuk tahu.  . Bila beritahu, tengok tahap kefahaman dan penerimaan dia, dia tak tanya dah, ok, stop.  . Dia tanya lagi, terangkan ‘advance’ sedikit dari usia dia katakan usia 10 cerita macam dia 13 tahun, kemudian dia akan stop tanya sebab dia nak digest …

Anak Bertanya Berkenaan Isu Semasa SeksualitiRead More »

Fahami Pemikiran Anak Usia 2-7 Tahun

55,953 total views, 471 views today

55,953 total views, 471 views today Usia 2-7 Tahun Mereka, Kognitif – Pra Operasi, Imaginatif Tinggi. ——————————————Jika dulu usia 2 si Fateh anak soleh, Berus lukisan masa playgroup aunty Tshie Siti Mashitah Sarif dikatakan “Eh macam mop, mummy” (dia kan rajin mop dulu:sweat_smile: sebab mak dia rajin mop, kini zaman KN saya kurang mop sebab ayahnya rajin …

Fahami Pemikiran Anak Usia 2-7 TahunRead More »

Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan Ketakutan

156 total views, no views today

156 total views, no views today Ajarkan Anak Teknik Comel Ini: Terbangkan Masalah Keluar 🙌 ———————————————— . Cuba dulu baru tahu, best sangat rupanya. Haha. . Buku ni memang best. . Bedtime Storytelling. Baru-baru ni Fateh terambil, dipilihnya untuk dibacakan sebelum tidur. . Saya pernah bacakan dulu, mungkin sekitar usianya 2 tahun, masa baru-baru belikan buku …

Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan KetakutanRead More »

​Emosi Tercalar dan Pembersihannya

189 total views, no views today

189 total views, no views today Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink). . Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea. . Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker …

​Emosi Tercalar dan PembersihannyaRead More »

error: Content is protected !!