Self Control – Tangan Anak Kecil Perlu Salur dengan Betul Energinya

Ramai bertanya saya, bagaimana nak ajar anak untuk ada self control dalam aspek batasan sentuhan. Ia sebenarnya dalam modul ‘Personal Safety’, yang saya ajarkan dalam Kursus Seksualiti Kanak-Kanak, namun juga boleh diaplikasi ke aspek violent (kekasaran) lain. Saya dan sahabat terapat yang amalkan ini awal, dapati berkesan untuk anak kami pada usia 3 sudah boleh…

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?

(Jika anda geram suami/ lelaki dewasa lain relak dan kurang berinisiatif) 8 Januari 2016, Fateh 3.10 Tahun   Fateh ada idea!!!   (Gandingan hebat ayah yang kreatif dan terbuka dengan anak yang kreatif inovatif).   Bila banyak kali cuba, dia belajar sendiri. Makin lama makin banyak belajar. Ayah duduk sahaja, dia ‘kerjakan’ (laksanakan) ideanya. Bukan…

Anak Tadika Tak Ingat Apa Diajar Guru Di Sekolah?

8 Januari 2016, Week 2, Fateh 3.10 tahun sekolah AMS Fateh 3.10 tahun masuk Aqrab Model School bermula minggu lalu induksi (orientasi). Alhamdulillah sukses 5 hahari tanpa saya teman sedikit pun. (Namun saya ambil cuti hari pertama standby, sudahnya pergi dating aja dengan suami. Alhamdulillah). Ada jadualnya dan ada few pictures di kongsi di group…

Cara Efektif Kendali Anak-Anak Yang Kerap Bergaduh
| | |

Cara Efektif Kendali Anak-Anak Yang Kerap Bergaduh

Cara Efektif Kendali Anak-Anak Yang Kerap Bergaduh Ini adalah review pengalaman dua hari peserta coaching Utara saya setelah sesi coaching. Dua hari amalkan dan dapati ia berkesan. Jadi saya mohon izin beliau untuk share agar beri manfaat pada ramai orang di luar sana. Semuanya dengan izin Nya. —————– Baru sempat baca semua. Baru abis meting….

Cara Menangani Rasa Marah Pada Anak Kecil
| |

Cara Menangani Rasa Marah Pada Anak Kecil

Persoalan seorang rakan FB kepada saya: tentang cara terbaik untuk mengatasi rasa cepat nak marah pada anak-anak… 1. Teknik kawan saya: bila nak marah je ingat kalau la anak ni tak da esok camana hidup kita. Pernah orang kematian anak kecil kan, nauzubillahi min zalik. Ujian Allah kita tak tahu. Anak ni ahli syurga. Tak wajar…

|

Fahami Pedofilia untuk Lindungi Anak dan Mainkan Peranan Kita

Oh ya pasal pedofilia, saya kena sebut juga untuk betulkan persepsi umum: Yang mereka tak puas dengan orang dewasa maka dia buat dengan kanak-kanak. Dan kerana kita tak fahami aspek inilah maka si pemangsa (pelaku) selalu beri alasan bila ditangkap atas kesalahan melakukan tingkahlaku seksual kepada anak/anak angkat/anak sedara dll yang orang awam terima alasan…

| | |

Teknik Mendorong Anak Duduk Dalam ‘Carseat’

Untuk anak kecil, kita tahu duduk dalam ‘car seat’ adalah tidak mudah. Mereka rasa kurang selesa dan sentiasa resah. Untuk ini, saya nak kongsikan skrip ‘hypno’ yang boleh ibu ayah gunakan untuk anak perlahan-lahan boleh sudi untuk duduk dalam ‘car seat’ sehingga jaya. Teknik Menerangkan Peraturan “Fateh, Fateh duduk dalam carseat ya. Mummy sayangkan Fateh,…

Ajari Anak Kemas Selepas Makan Sejak Bayi
| | |

Ajari Anak Kemas Selepas Makan Sejak Bayi

Sambungan dari Teknik Pejam Mata Pada Kesalahan anak kecil di meja makan kepada aktiviti mengemas lantai bersama, iaitu Teknik Memberi Solusi dan Menunjukkan Cara. Selepas Selesai Makan Selesai makan (anak menghulurkan mangkuk makanannya ke depan tanda sudah tidak mahu makan lagi / kenyang), saya akan berkata “OK, Fateh dah habis makan, Mummy nak kemas” (menyediakan…

Anak Makan Sepah?
|

Anak Makan Sepah?

Teknik Pejam Mata Pada Kesalahan, ganti dengan Teknik Menerangkan Peraturan Selamat (diambil dari Teknik Nabi) Teknik ini saya sering lakukan ketika di meja makan bersama. Anakanda akan berada di ‘high chair’ nya manakala kami di kerusi dewasa biasa masing-masing. Anak Usia 1 Tahun Mula Suka Makan Sendiri Sejak anakanda berusia 1 tahun 2 bulan (kini…