work life balance story maznah ibrahim
| | |

My Work-Life Balance Story

  •  
  •  
  •  
  •  

My Work Life Balance Story
———–—–——*—————-

Semalam nak demam sedikit.

Tekak dan lendir sedikit.

Lewat petangnya potong rambut fateh yang dikatakan ‘rambut cendawan’ oleh kawan dan teachers dia.

Mummy ajar utk say No dan tell your feelings.
Kalau tak orang tak tahu dia x suka kan.
It s some sort of Bully juga tu.

(Mummy pun siap tambah, kalau Mummy, rambut Fateh ni macam Helmet)πŸ˜† marah dia.
OK stop.πŸ’β€β™€οΈ

Ayat skrip diajar begini:

“Jangan panggil rambut saya rambut cendawan,
Saya tak suka.
Ini rambut Fateh”.

***Not much worries sebab dia jenis berani dan asertif.
.

So rambut dia pun dah pendek banyak,
Oleh mak mertua Aunty biasa tu.
So rasa sesuai repeat kat Nenek ni bukan Aunty biasa dari bayi sampai laa 7 tahun (tempat sama).

Then Mummy pun potong rambut Mummy (muslimah tertutup tirai),
Siap shampoo, urut dan cuci, tambah vitamin lagi hehehe.

Rasa terapi betul.
Sebab kepala ni penting,
Saluran darah biar lancar dari atas ke bawah.

Means kena urut satu badan pula, kan.
Last urut bulan September baru ni

Tetiba teringat,
Masa bilas rambut tu
Adik pekerja yang buat servis ni puji kami,
Rajin layan dan sembang dengan anak-anak, bagus untuk kanak-kanak,

Saya kata biasa aja
Ini aja masa ada masa depa kecil,
Walau adik ni usia baru 20 tahun,
Dia boleh identify kelainan dan kepentingan aspek ‘rajin melayan’ dan ‘sembang’ dengan anak-anak ni πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Sebab dia kata setengah ibubapa tak layan dan sembang pun dengan anak-anak (oh yeke πŸ€” memang camtu ke).
.
.
Balik rumah memang nak demam sikit,
Sempat masak kari ikan tenggiri kakak dan suap depa dua makan (KN dan Yumna, Fateh terus pengsan lepas mandi).

As usual, ini management saya dan sesuai, dan resolved rasa nak demam dan tekak tu
😊 Alhamdulillah Ala Kulli Hal

  • air panas
  • halia racik halus
  • biar seketika
  • campur air biasa agar tak terlalu panas
  • limau kasturi (better lemon tapi xdak)

Minum.

Haa

Esoknya terus elok.

Hari ni la esoknya tu πŸ˜πŸ‘

Paginya bergegas siap sebab ada slot CME di Jabatan Anaes by request.

Wah hebat smua doktor pakar, mo dan ho. Dalam 29 orang camtu di klinik anaes bangunan baru rasanya (xingat laluannya).

Line ok, saya share Work Life Balance – Stress Management

Menggunakan 5 Love Language test,
Masuk aja terus guna hp ke laman website nya oleh Gary Chapman.
Terus result keluar, kan.

Pastu makan breakfast kejap di bilik rehat kat Pain Clinic.

Borak sikit, doktor lelaki ni tanya pasal tadika anak kedua dia,
Dia sebut Kidzaniaa,
Hmm macam PlayLand.

Saya mentioned Dr Putri dan Kinderkaizen bagus,
Terus dia kata, haa Kinderkaizen, bukan Kidzania,
Ok 😁 silap term.
Bagus nak buka di Perlis dah.
Ok ke main main aja, anak belajar ke?
Ya, no worries doktor,
Anak belajar thru bermain,
Sampai masa ready dia sendiri boleh catch skill 3M tu, trust the process,
child development memang budak fitrah suka dan perlu bermain.

Habis makan, jumpa dua doktor untuk dengar dan consult isu mereka, buat kat Pain Clinic.
Macam sesi pula. Takpa.
Rasa gembira dapat bantu beri consultation pada doktor kedua untuk anak buahnya. Kita kena bantu awal kan.

πŸ˜ŠπŸ‘

Mudahan bermanfaat tuk mereka.

Love sharing as usual with peoples
Sebab drh O dan ekstrovert tu 😊😊😊

*gambar KN dua hari lepas pagi2 masak kek mentega noxa dia dengan YumnaπŸ‘πŸ‘πŸ‘


  •  
  •  
  •  
  •  

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *