Waktu Ibu Ayah Nak Buat Kerja Tulah Anak Nak Perhatian

102 total views, 18 views today

Waktu nak buat kerja tu lah, si anak minta perhatian, nak main, nak kacau ibu/ayah buat kerja.

Ibu pula jenis kerja dari rumah.

Bagaimana ni puan?

Response saya:

Wassalam, senang aja puan.

Tiap kali anak perlu perhatian,
Puan dahulukan hak anak – beri perhatian dan buat bersama aktiviti dia (yang dia suka/ dia minta / berpusatkan dia semata),
.

Dan ia diberi ‘fully’ dalam 10 minit,
‘Then’ beritahu anak (anak-anak ini), puan ada kerja sebentar (atau nak memasak sebentar, nak mandi sebentar dll) – boleh tinggalkan dia (atau mereka) habiskan kerja yang dia dah seronok ‘engage’ buat contoh conteng/lukis buku, merangkak lompat-lompat halangan, atau tonton video ringkas dalam 15 minit.
.

Key nya- DAHULUKAN HAK ANAK,
InsyaAllah kemudiannya si ANAK AKAN BERI HAK PUAN PULA.
.

Kerana yang pegang hati anak ialah Allah,
Allah beri semula masa puan lagi banyak sebab puan beri hak anak yang mahu masa dengan puan.
.

The more you give, the more you get.
KEYWORD di sini ‘MORE’.
.

Ia memang tak dapat diterangkan secara saintifik masa kuantiti nombor,
Tapi ia secara Law of Universal Attraction.
.

Sama dalam penekanan oleh Pn Husna Haron pengasas Formula Masa,
.

Jika anda baca Quran 1 page, atau 1 juzuk makan masa xx minit,
Anda panjangkan kuantiti muka surat atau juzuk,
Anda akan rasa masa tu lapang sangat,
Berganda-ganda masanya. xxxxxx masa lagi.
.

Solat juga begitu, tambahkan solat sunat.
.

OK berbalik pada ‘fulltime’ beri perhatian pada anak tu,
.

Ia tak lama pun, dalam 10 mins berkualiti,
Puan akan dapat dalam 30 min berkualiti tak diganggu si anak,
.

dan bila puan tenang dapat masa 30 min tanpa gangguan tu, Insyaallah kerja penting puan tu akan selesai,
.

Dan ia dinamakan ‘masa yang berkualiti sebab puan dapat fokus’.

.
Cuba ya puan.
.

Give 10 – will get 30
Give 10 again – will get another 30.
Total u will get 1 hr when u give 20 mins to your child.
Anak happy, mak pun tenang happy.
.

Maznah Ibrahim.

* sharekan dengan rakan anda yang selalu rasa tak cukup masa nak buat kerja di rumah.

* untuk saya yang bekerja pun, saya guna teknik masa ini sebaik saya ambil anak anak, masa aktiviti untuk mereka dulu (playground), jika tak berjalan, terus balik rumah, juga saya akan spend masa bermain di lantai dengan mereka dulu, baru saya settle kan diri saya (mandi, masak), then ajak anak-anak mandi bersihkan diri mereka sambil saya continue memasak.

* bila anak dah besar, dalam 5-6 tahun, anak akan sangat GIVE IN sanggup beri masa untuk saya (tolerate) atau bila anak usia 3 tahun dia akan sangat memahami masa mak untuk aktiviti rutin pendek i.e mandi solat makan saya. Sebab, masa dia kecil kita banyak GIVE IN untuk dia. Jika bayi masa pantang, memang 100% masa kita untuk dia, kan. Ia berlarutan berkurangan sedikit demi sedikit, hingga anak bersekolah, dan masuk uni esok, bekerja dan berkahwin. Masa tu mula la kita alami sindrome Empty Nest 😅😊, dan rindu zaman dia demand masa dengan kita…….

Facebook Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *