Teknik Pernafasan Kawal Marah

“Maz, sy pernah bagi teknik pernafasan ni pada seorang kawan, dia tengah marah masa tu, sy pesan tarik nafas kata sabar..sabar..sabar..pastu buang nafas kata marah..marah..marah..minta dia ulang sampai dia OK.
 
Then kawan sy kata sgt berkesan! Dia rasa sgt lapang dan dapat berfikiran rasional semula..siap dpt confront org yg buat dia marah, dn dia yg minta maaf kat org tu! MasyaAllah..”
 
Bukan saya sahaja, malah sahabat kepada peserta coaching EH SABAR juga dapat manfaat 󾌴󾌴󾌴. MasyaAllah saya sentiasa doa ilmu dikongsi boleh diamalkan.
 
Seminggu lalu, Sabtu 19 Mac,
 
semasa aunty Yulia sedang mengendalikan SCUA Method nya, Fateh dan kami ke kafeteria PPAS kerana lapar (balik dari training urus emosi ibu bapa IDEAS Autism Center).
 
Sempat saya masuk dewan seminar SCUA dengan Fateh dan Khairunnisa’. Kemudian barulah kami ke kafe.
 
Fateh seperti sudah biasa dengan majlis ilmu kendalian sahabat QMN dan saya.
 
Usai makan, tak sabar nak pergi joint kuliah aunty Yulia. Mummy minta sabar, tunggu sat. Bila ditahan kemahuannya, dia jadi Marah. Anak Strong Will ku. 󾌱󾌱 (keranamu hai anak Mummy wujudkan modul ini utk parents awam)
 
Ajar nafas berniat ini, skrip simple “Sabar” (breath in) dan “Marah” (breath out),
 
Suprisingly gaya body dia sebiji dalam teknik Energy Breathing yang saja ajar kepada peserta (ada 7 teknik, 4 dalam level 1). Bagaimana dia tahu saya tak pasti. Mungkin pernah lihat.
 
Jadi semudah ini, kita org dewasa dan anak kecil pun boleh di ajarkan emosinya untuk segera diurus. Buang segara. Anak kecil memang mudah. Isunya biasanya ‘Anak Besar’ 󾌴󾌴󾌴.
 
Temui saya dalam EH SABAR dalam jadual perancangan berikut untuk tahu (knowledge) dan berlatih (skill – practice cara betul dulu) dan kemudian share kan dalam group Alumni EH SABAR dan sahabat anda.
 
Level 1 EH SABAR aim saya ialah faham akan kepentingan emosi negatif diurus segera, No No simpan anymore (not more than 30 seconds), dan praktis dulu teknik CTE (cepat tepat efektif) demi kesihatan mental emosi kita, juga sedikit teknik Smart Parenting,
 
Kemudian barulah level 2 untuk advance skill komunikasi, tune in anak dan lain-lain. Jika asas blm mantap, canggih mana mana ilmu pun sukar nak diaplikasi, betul tak?
 
April
 
Mei, UTARA

14 hb di Penang Kepala Batas

Mei, Shah Alam
28 hb LEVEL 1

Mei, Shah Alam
29 hb LEVEL 2