Teknik Komunikasi ‘Sandwich’ Ini Amat Mudah dan Berkesan Untuk Tegur Anak

Teknik Komunikasi ‘Sandwich’ Ini Amat Mudah dan Berkesan Untuk Tegur Anak


Kerapkali kita terlajak kata terus tegur kesalahan anak atau pasangan.
.

Cuba teknik ni, ia memang biasa dalam latihan komunikasi secara positif.
.

Konsepnya: Sandwich atau bayangkan Burger
.

i) Roti
ii) Isi daging
iii) Roti Semula
.

Ia lebih sopan dan complete gitu, kan๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š
Maka dalam komunikasi ia lebih berkesan dan tidak mengejutkan, atau mencederakan hati si penerima teguran (terus ke siatan daging hahaha).
.

Jadi caranya, hanya kenalpasti isi daging – apa nak ditegur,

Intro roti atas dan penutup roti bawah tu boleh ambil standard ayat ini dan ubah sahaja ikut konteks daging tadi.
.

Contoh: Nak tegur anak, bermain dengan air sampai terpancut di luar bilik air, basah lantai.
.

TEGUR SEGERA UNTUK PERKARA MELIBATKAN

โš  KESELAMATAN (SAFETY)
โš  KESIHATAN (HEALTH)
โš  dan MASA SUNTUK

–> boleh terus ke daging :

“Tidak boleh pancut air di luar dari bilik air, tetapi hanya pancutkan di dalam bilik air sahaja
(Teknik Nabi: Tegur Menegur Kesalahan, mulakan dengan apa TIDAK boleh dan disusuli APA BOLEH).
Jika tak, Abang tutup pintu mandi, ok
(Sambung Teknik Nabi : Beri Solusi/Alternatif).
.

Kemudian, guna teknik sandwich ini, waktu tenang dan anak akan lebih hargai.
.

Waktu lepas solat selesai, panggil si anak tadi, dan bicara bersemuka berduaan sahaja.
.

i) Roti atas sekali:
Abang Fateh anak soleh Mummy, mari sini. Mummy tahu Fateh suka mandi, dan Fateh pandai jaga keselamatan dalam rumah kita, selalu tutupkan pintu dan pagar rumah kita, kan? [Si anak mengangguk-angguk dan seperti tahu ada sesuatu mesej penting Mummy nak sampaikan]
.

ii) Isi daging:
Tadi Fateh pancut air sampai terkeluar dari bilik air tu, sebab air tu panas ya *(saya perasan point ini semasa saya mandi, baru saya perasan ya air panas maka berkemungkinan sebab itulah dia duk pancutkan air dan terpercik ke luar, dia ada mentioned kenapa kenapa air panas tapi dia tak ‘relate’kan punca dan akibat dalam tingkahlaku salah dia). Okay Fateh tak perasan, kan. Lain kali Fateh tutup aja pintu, so bila pancut tu tak lah basah kat luar. Fateh kan tahu ia bahaya. Takut Mummy terjatuh, orang lain terjatuh, kan?
.

iii) Roti penutup:
Ok mari sini anak soleh Mummy yang prihatin, Mummy tahu Fateh tak sengaja, terima kasih sebab boleh duduk dengan Mummy dengar kata Mummy. InsyaAllah lepas ni Fateh akan berhati-hati, kan? [sambil pegang kedua bahu dia dan cium dahinya]
.

*si anak mengangguk-angguk dan tersenyum, mahu segera pergi ke depan menonton tv nya.
.

Jauh di sudut hati,
Saya tahu dia cukup sedar hal ini, dan akan amat hargai tindakan saya, serta yang paling utama, mesej penting ini masuk ke minda sedar dia secara penuh tanggungjawab.

.

sandwich anak maznah ibrahim

Refleksi,
Maznah Ibrahim
.

*More sharing n reminder berkenaan Psikologi Anak dan Parenting dalam Channel Telegram saya, klik di sini ya.


Leave a Reply