3 Langkah Tangani Anak Melompat atas Katil Waktu Tidur

    Situasi yang ditanya soalan kepada saya semalam : Anak melompat di katil sewaktu dah masa untuk tidur.  Ada option lain selain remind 3x dan pukul punggung kerana masih tidak dengar kata malah terlanggar adik sedang tidur. 1. Ulang rule. Tak boleh lompat-lompat atas katil waktu semua orang nak tidur. Hanya lompat di tranpolin. Boleh Abang berhenti sekarang? 2. Teknik Menawarkan Ganjaran Ibu kira sampai 5, Abang berhenti ummi akan beri Special Time satu buku cerita. Abang berhenti. 3. Teknik ganjaran sosial pujian dan sentuhan Masya Allah anak soleh Ibu, Abang yang dengar kata, Ibu bangga sebab Abang dapat kawal diri dan ikut apa kata Ibu. Mai sini Ibu peluk (full peluk dada to dada sambil urut belakang dia dan ulang) – “Anak soleh yang dengar kata Ibu, Allah dan Rasul sayang. (Nama penuh anak) ialah Abang yang baik, adik-adik sayang dan dengar kata Abang nanti. –> (Then baru bawa ke discussion – mengapa anda tidak benarkan – kerana faktor keselamatan adik Baby yang nak tidur dan demi keselamatan si Abang juga). Nota Tambahan Khalifah Method Rewarding – perlakuan yng dituruti diberi reward untuk anak rasa ia menyeronokkan setelah buat perlakuan dipinta itu maka pengukuhan kepada perlakuan akan berlaku (maksud dia akan ulang perlakuan baik yang diberi ganjaran) – perhatian, sentuhan, masa perhatian diberi ialah satu rewarding untuk kanak-kanak termasuk doa dan pujian (perkataan) – 5 love language – kelimanya dah termasuk di sini termasuk layanan baik perlakuan. Khalifah Method baru ni saya refreshed dengan Ustaz Qayyum (Principal KMSS), dan ia sangat beautiful dan berhemah. Setelah perlakuan ini di reward, ia dipanggil small step – dalam ‘shaping the excellence character’ yang kita mahukan. Tidaklah anak akan terus dengar kata sentiasa, tetapi kita sentiasa mahu cuba dan beri ayat arahan yang ‘leading to’ perlakuan yang kita mahu –> pabila di reward dan emosi seronok, […]

Situasi yang ditanya soalan kepada saya semalam :

Anak melompat di katil sewaktu dah masa untuk tidur.  Ada option lain selain remind 3x dan pukul punggung kerana masih tidak dengar kata malah terlanggar adik sedang tidur.

1. Ulang rule.

Tak boleh lompat-lompat atas katil waktu semua orang nak tidur. Hanya lompat di tranpolin. Boleh Abang berhenti sekarang?

2. Teknik Menawarkan Ganjaran

Ibu kira sampai 5, Abang berhenti ummi akan beri Special Time satu buku cerita.

Abang berhenti.

3. Teknik ganjaran sosial pujian dan sentuhan

Masya Allah anak soleh Ibu, Abang yang dengar kata, Ibu bangga sebab Abang dapat kawal diri dan ikut apa kata Ibu. Mai sini Ibu peluk (full peluk dada to dada sambil urut belakang dia dan ulang) – “Anak soleh yang dengar kata Ibu, Allah dan Rasul sayang. (Nama penuh anak) ialah Abang yang baik, adik-adik sayang dan dengar kata Abang nanti.

–> (Then baru bawa ke discussion – mengapa anda tidak benarkan – kerana faktor keselamatan adik Baby yang nak tidur dan demi keselamatan si Abang juga).

Nota Tambahan

Khalifah Method

Rewarding – perlakuan yng dituruti diberi reward untuk anak rasa ia menyeronokkan setelah buat perlakuan dipinta itu maka pengukuhan kepada perlakuan akan berlaku (maksud dia akan ulang perlakuan baik yang diberi ganjaran) – perhatian, sentuhan, masa perhatian diberi ialah satu rewarding untuk kanak-kanak termasuk doa dan pujian (perkataan) – 5 love language – kelimanya dah termasuk di sini termasuk layanan baik perlakuan.

Khalifah Method baru ni saya refreshed dengan Ustaz Qayyum (Principal KMSS), dan ia sangat beautiful dan berhemah. Setelah perlakuan ini di reward, ia dipanggil small step – dalam ‘shaping the excellence character’ yang kita mahukan.

Tidaklah anak akan terus dengar kata sentiasa, tetapi kita sentiasa mahu cuba dan beri ayat arahan yang ‘leading to’ perlakuan yang kita mahu –> pabila di reward dan emosi seronok, anak kecil akan ulangi sebab nak perhatian. Semua anak kecil mahukan perhatian,  kasih sayang dan kelembutan dalam ketegasan mendidik.

Dalam Khalifah Method juga, Punishment juga ada walau tidak digalakkan (hanya 350 : 1 iaitu Rewards : Punishment).

Itupun setelah rewarding pun tak makan saman (maknanya offer reward dulu ibarat 350 kali baru 1 kali punishment) – punish di sini bukan hukum yang fizikal (elak sama sekali) tapi hanya penolakan atau menarik reward yang dia suka untuk dia tahu betapa kita serius.

Contoh – OK Ibu bawa adik baby dan kakak ke bilik tengah untuk sesi cerita buku, Abang duduklah di sini melompat sampai puas. Ibu tak mahu adik baby terkena abang. Kalau apa-apa Abang bagitahu Ibu, OK (ni mungkin kes si Abang tak habis lagi energi dia, boleh cek balik apa dia makan last tadi ya). Boleh juga semasa dia melompat tadi arah dia melompat atas karpet lantai dengan nombor kiraan let say 20 kali x 5 set = 100 kali then puji dia.

Terus dia stop sebab nak joint. Sebab anak kecil tak suka penolakan dan perbezaan treatment dari adik beradik lain.


FIGHT vs FLIGHT

‘Flight’ – We MOVE. Di sini bermaksud kita walk away. Kita sebenarnya ada option Flight selain Fight. Fight bermaksud bertahan dalam situasi mencabar kesabaran Ibu tadi. Fight jika diteruskan, boleh End Up dengan memukul tadi yang tidak digemari si Ibu dan Anak. Yess, punishment fizikal seolah kita WIN sebab si anak berhenti,  namun kita rasa Lost sebab kita Hilang Kawalan Diri dan menawarkan Option yang lebih baik. Malah anak akan boleh memberontak lagi di kemudian hari kerana tidak puas hati, tidak puas energy-released, and just not happy!

**************************

Jemput ke Seminar EHSABAR – Urus Emosi Ibubapa dengan CEPAT, TEPAT & EFEKTIF

Maklumat Lanjut di:

https://ehsabar.com


Maznah Ibrahim
Maznah Ibrahim
Articles: 150