Rangsang Otak Kanan dan Kiri Anak

714 total views, 3 views today

Anak dominan tangan kanan atau kiri, boleh diperhati semasa usia 0-2thn. Sebab selepas dua tahun, otak dah 80% org dewasa, perlahan2 semakin dominan satu-satu penggunaan tangan.

Katakan semulajadi dominan tangan kanan, kita observe dari bayi, bila beri barang kat anak, tangan mana dia ambil dahulu, ada kemgkinan itulah tangan semulajadi dominan dia.

Tapi, kalau nak latih guna keduanya, cuba rangsang tangan resesif (kurang dominan) tu, kerana ia boleh dilatih.

Macam saya memang tangan kanan. Semasa saya tingkatan 4, saya belajar pasal mind map dan otak kanan kiri.

Lepas tu saya latih tangan kiri saya menulis biasa, dan latih tangan kanan menulis terbalik, kemudian latih tangan kiri pula semasa menyental pakaian (kami tiada mesin basuh). Lama-lama saya boleh guna kedua tangan saya dan hanya membasuh baju saya guna tangan kiri.

Sebab saya nak rangsang otak kanan saya.

Otak knn, guna anggota badan kiri.

Saya otak kiri memang kuat, dan banyak guna anggota badan kanan.

Sebenarnya saya nak activatekan otak kanan sy yang tertidur kerana kurang stimulasi, sebab semulajadi dominan tangan kanan, dan sebab sistem pembelajaran sekolah banyak penggunaan otak kiri.

Gambar menunjukkan tulisan terbalik saya guna tangan kanan. Bayangkan setelah 18 tahun kemudiannya, rupanya saya masih lancar menulis tulisan terbalik menggunakan tangan kanan saya.

So? Mari latih anak stimulasi kedua otak anak.

Nota.

~ Zaman semakin canggih, kini ada –

Right brain, left brain, mid brain (semoga dapat share lagi dari Kak Nor Azura)

~ Memori dan ilmu ini trigger bila saya baru perasan anakanda Fateh yang sy perhatikan dominan tangan kanan, sebenarnya melukis sesekali dengan tangan kiri.

~ Pakar peads menyatakan, kebanyakan kanak-kanak jelas kecenderungan penggunaan tangan pada usia 2@3 tahun, dan sesetengah seawal 18 bulan.

~ Namun jangan risau jika anak kita belum menunjukkan mana-mana dominan tangan mana, kerana segelintir kanak-kanak kekal guna keduanya sehingga mereka usia 5-6 tahun 🙂 (mungkin Fateh kategori ketiga ini).

Facebook Comments

Ebook PERCUMA 10 Tips Atasi Marah

Dapatkan Ebook Ini Sekarang

You have Successfully Subscribed!