Gaya Parenting, Peringkat Perkembangan Seksualiti Kanak-kanak dan Identiti Seksual Setelah Dewasa

243 total views, 3 views today

…………………………………………………………..
‘Sebilah Pisau dan Gadis Kecil’

Saya terkesan dengan kisah ‘sebilah pisau dan gadis kecil’ dalam prakata buku ‘Screaming-Free Parenting’ karya Teguh Iman Perdana (Indonesia diterjemah ke Bahasa Malaysia).

Bapa si anak sudah terbiasa menyelipkan pisau pada pinggangnya. Apabila mengajar si anak, pisau belati masih terselit pada pinggang si ayah. Pisau itu seakan satu nada ancaman kepada anak, sekiranya dia nakal ataupun tidak mengikut kata arahan si ayah.

Kita tertanya-tanya adakah ini kisah fiksyen atau betul kenyataan? Kisah ini memang berlaku. Gadis ini bernama Irshad Manji. Kini gadis berasal dari Uganda berketurunan India ini adalah seorang aktivis gerakan kewanitaan (feminist) yang liberal dan mengaku adalah seorang lesbian. Dia kini menetap di Amerika Syarikat.

Masa kecilnya yang traumatik, serta penuh dengan ancaman dan intimidate, telah membentuk karektor dan peribadi si gadis ini pabila dewasa. Trauma yang dialami ketika bersama bapanya, turut perperanan dalam membentuk perspektif yang keras dan naif kepada agama dan juga kepada dirinya sendiri.

1386145830617
…………………………………………………………………………………………..

Suka saya ingin menambahkan di sini akan pentingnya peranan si ayah kepada anak perempuan dalam peringkat usia emas kanak-kanak 3-6 tahun. Ini kerana pabila saya membaca yang gadis ini menjadi feminist yang liberal (aktivis gerakan kewanitaan) serta mengakui diri lesbian, ia trigger diri saya akan peringkat perkembangan seksualiti Freud.

Ini juga dari pengalaman saya mengendali klien kaunseling sejak tahun 2005 (semasa kaunselor pelatih di sebuah IPTA di KL lagi), saya mendapati trend akan remaja dan awal dewasa yang terperangkap dalam identiti seksual dan tidak mampu menjadi diri wanita atau lelaki yang sejati. Ada beberapa klien saya ini saya dapati tidak mampu menjadi wanita dan lelaki normal seperti rakan lain. Suka kepada sama jantina atau keliru, mahu ‘overprotective’ si adik angkat sama jantina dan tidak mampu menjadi teman lelaki yang sewajarnya kepada teman wanitanya.

Isunya mereka hampir menjadi Homoseksual (sama jantina) dan Biseksual (kedua jantina juga mereka engaged), yang mana orientasi seksualiti ini mula terserlah semasa peringkat remaja hingga dewasa untuk mereka meneroka dan menentukan identiti seksual yang sebenar dan tetap. Namun semasa meneroka orientasi seksual ini, mereka konfius dengan perasaan sendiri.

Walaupun begitu, sebenarnya identiti seksual ini bermula pada peringkat usia 3-6 tahun! Ada saya jelaskan dalam kursus seksualiti kanak-kanak saya baru-baru ini. Di sinilah pertama kali orientasi seksual kepada berlainan jantina (heteroseksual) yang diterima sosial dan agama bermula, dan peribadi serta karektor gender yang sama dipelajari dan dibentuk dalam diri.

image003

Electra complex: Anak perempuan akan sangat admire kepada si bapanya. Bapa adalah hero dan pelindung saya. Ayah pula sangat baik dan layan saya macam princess. Saya sayang ayah saya. Namun saya dapati ibu sangat mesra dan istimewa di tempat dan hati ayah. Saya cemburu. Apa yang istimewanya ibu ya? Mari saya tiru ibu agar saya memenangi hati ayah saya. – maka si kecil ini akan meniru dan bertingkahlaku (copy cat) peranan gender perempuan yang lemah lembut, cantik berhias, penyayang dan kewanitaan / keibuan. Dengan ertikata ibunya adalah positif dan normal ciri kewanitaan nya.

Oedipus Complex: Anak lelaki sangat obses kepada si ibu. Ibu adalah girlfriend saya. Ibulah segalanya. Ibu juga sangat memanjakan saya. Saya sayang ibu saya. Saya cemburu lihat ibu dan ayah punyai hubungan istimewa, tak seperti ibu dan saya. Apa yang menarik si ayah ya? Mari saya tiru gaya ayah. Ayah macho, ayah melindungi dan memastikan keselamatan keluarga, ayah bertanggungjawab. Ayah ketua keluarga. (maka anak lelaki akan meniru karektor pelindung si ayah dan terserlah kelelakian mereka peringkat ini 🙂

Jadinya kisah si gadis Irshad Manji ini, saya tidak tahu di mana peranan ibu (tidak dinyatakan di dalam buku ini). Penerangannya: berkemungkinan besar: saya benci ayah, marah, dendam, sakit hati, sebab ayah sangat mengancam dan tidak benarkan saya silap, saya perlu ikut kata ayah sepenuhnya tanpa boleh luahkan perasaan saya (berkemungkinan besar juga ibunya kurang dominan dan ayah sangat dominan dalam keluarga).

Saya tidak mahu jadi seperti ibu yang lemah. Dewasa, saya mahu pertahankan hak wanita (itu yang jadi aktivis kewanitaan). Berkenaan lesbian, kerana tiada rasa ayah sebagai ‘cinta hati’ pertama saya yang saya sanjung dan sayang, tiada layanan baik dari si ayah untuk saya, maka tiada rasa sayang saya kepada ayah. Malah rasa benci, marah, geram dan dendam tertanam.

Maka agak sukar untuk dia mampu merasai sayang dan mencurahkan kasih sayang kepada lelaki lain pabila dewasa. Biasanya mereka seperti ini ada mencuba (untuk bercinta dengan lelaki), namun kerana pengalaman negatif seterusnya dalam persahabatan dengan lelaki, berjumpa pula dengan lelaki yang keras dan dominan seperti si ayah kandung, membenarkan kepercayaan negatif mereka kepada lelaki.

Juga isu ‘less trust’ (kurang atau tidak percaya) kepada lelaki. Trauma, mereka tidak mampu menjadi wanita normal yang mencintai lelaki dan menjadi wanita biasa yang memainkan peranan gender wanita – menjadi pelengkap kepada hidup seorang lelaki. Mereka ini ada power struggle dalam diri, terperangkap tenagannya dan mahu jadi hero pabila dewasa kerana semasa zaman kanak-kanak tidak mampu pertahankan diri sendiri (“yelah, saya kecil, saya anak, saya kena ikut perintah ayah”).

Sekian serba sedikit perspektif saya tentang isu seksualiti dan peranan keibubapaan. Moga bermanfaat untuk seimbangkan peranan ibu bapa yang positif dan penuh dengan emosi kasih sayang. Kunci segalanya adalah kasih sayang yang sejati dan bijaksana.
………………………………………………………………………………………………………..

Sertai kami dalam seminar Pendidikan Seksualiti Kanak-kanak, Apa Yang Ibu Bapa Perlu Tahu pada 5 April 2015 di Puchong, KL. Maklumat lanjut di borang penyertaan dan poster. Harga ‘Early Bird’ hanya RM50 untuk seminar setengah hari (sebelum 15 Mac).

Dan bersambung seminar istimewa di petang hari, Homeschooling berasaskan Juzuk Amma dan Teknik Bercerita kepada Anak, juga RM50 untuk ‘early bird’. Daftar segera ya 🙂

p/s: pakej termasuk minum pagi, petang dan makan tengahari, serta nota

http://bit.ly/PT05042015

Facebook Comments

Ebook PERCUMA 10 Tips Atasi Marah

Dapatkan Ebook Ini Sekarang

You have Successfully Subscribed!