DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doa

Ok. Kisahnya begini kawan-kawan.

Semalam lepas ambil Fateh dari pengasuh, dalam kerete tak silap saya, saya ada terdetik dalam hati bila lihat/ merenung Fateh.

Dalam hati ada berasa dan berkata-kata dalam hati sesuatu yang tak sihat. Saya kan macam selalu bercakap dalam kepala yang Fateh pernah respon “Aah?” seolah dengar dan tanya apa dia? tu..

So maksudnya lebih kurang ialah pasal saya beritahu dia yang saya dah rasa kurang attach dan semakin jauh dari dia. Pelik sikit bunyinya. Semata kerana saya sedang ‘pregnant’ kan adik baru. Sempat juga saya ‘rationalised’ dan kata, tak baik macam tu. Fateh tetap anak Mummy no 1 yang paling sempurna. Masa tu memang rasa gap emosi dengan dia.

Nak dijadikan cerita, kebetulan bawa pergi padang main macam biasa la. Benda tu tada papa dah.

Tapi balik dalam 7 lebih tu dengan si ayah belum pulang, saya stres sedikit sebab nak sambung memasak dalam keadaan menghampiri Maghrib. Sebelum keluar rumah ke padang saya sempat masak nasi sahaja.

Namun alhmdulillah si kecil merengek nakkan perhatian (plus faktor nak maghrib agak panas saya dapati berkaitan gangguan syaitan biasanya untuk kami berdua dulu macam contohnya masa nilah dia nak susuibu dsb, dan Fateh tak mandi lagi, tergaru2 dengan seronok di padang tu buka kasut, kaki ayam ja dok lari-lari happy, saya sedang memasak lagi), saya tak marah dia langsung, tenang aja, paling tinggi saya keraskan sedikit suara bertanya nak apa dan menerangkan fungsi sekarang saya iaitu sedang memasak nak berbuka, kejap lagi ayah balik.

Of course dia tak mahu memahami sebab keperluan utama dia ialah perhatian, nak susu Mummy, mengantuk dah dan tak mandi bersih lagi dan taknak mandi. Siap menangis meraung bila saya tanggalkan baju, sampai saya pakaikan balik baju dia. Saya sempat proses spontan, iaitu sebagai anak kecil, dia rasa violated pabila diri dia tak mengizinkan, namun saya sebagai orang lain, terus meanggalkan baju dia.

Then ayah balik, dia terus ke ayah dan nangis sedih. Nangis tu sama macam masa tulisan saya pasal “Pabila hati anak kecil terluka” (klik sini).

Malam tu (iaitu semalam lagi) lebih tenang, cuma sepanjang tidur lebih attach nak nenen sahaja. Saya sabar sebab tahu dia rasa ‘insecurity’. Kira layan aja. Tak merungut apa-apa dalam hati. Bersabar dengan proses pemulihan hati anak kecil terluka ini.

Esoknya pagi, iaitu pagi Rabu, saya bagi tune in dalam kepala saya serentak dengan dia, skrip, dalam kete otw ke rumah pengasuh. Oh ya semalam tu, akhirnya dalam merengek tak mahu mandi, tak mahu ayah mandikan, akhirnya dia kool pabila setuju dan mahu saya yang mandikan dia. Lepas mandi dia lebih tenang. Punyala nak saya sahaja rupanya. Saya tak anggap senab nak dapat adik sebab selama ni tak penah begini. Saya pun tak mahu letak believe begitu nanti akan membiak yang kepercayaan silap kebanyakan orang tu. “What u focus will expand” – ingat tu.

Dalam kereta (malah semasa mandikan semalam tu), skrip saya bagi ialah “Fateh baik, Fateh anak soleh, Fateh dengar cakap Mok (pengasuh), Fateh tenang, Fateh bijak dll”. Dan kelakarnya dia ulang balik skrip pendek tu “Fateh baik, Fateh soleh, so on”.

Sampai ke rumah pengasuh pagi semalam tu, saya sempat bertanya kepada pengasuh. Ada tak Fateh pernah pukul/buat Adik Arissa (baby 9 bln jagaan pengasuh sejak usia 3 bln). Kepercayaan saya ialah Fateh pernah dimarah pengasuh kerana mengganggu dan mengacau baby cicca ni. Sebab ‘lately’ ni saya kerap ‘menyiasat’ “Mok pernah / ada marah Fateh tak”, “Ada” jawabnya. Apa sebab Mok marah? Sebab Ateh buat adik cicca katanya. Ateh buat apa? Ateh ketuk kepala adik cicca. Lagi? Ateh masuk bilik abang acut, abg acut marah, katanya.

Macam-macamla. Yang saya nak fokus siasat ialah adakah Fateh pernah memukul membuli baby kecil. Dan saya percaya ada sebab bebeberapa kali dalam perbualan kami, dia ada mengaku dia buat. Dan ‘of course’ saya ‘admit’, mana-mana orang dewasa akan marah, sebab baby kecil, maka abang besar salah, walau abang besar tu belum matang, baru 2 tahun lebih.

Tahu tak apa jawapan pngasuh? “Takdelah. Fateh dengar cakap. Kak ros suruh dia duduk tepi je tengok adik cicca, dia duduk aja tengok. Dia tak kacau. Dia tak pernah buatlah”. Saya pun kata “Yaka sebab dia kata dia ada buat adik cicca, pukul kepala la dsb”. “Xda” kata pengasuh lagi.

Masa tu terdetik malu pada diri sendiri kerana bersangka buruk, kagum dan bangga sebab Fateh seorang abang yang betul baik, tak jelous adik kecil dan tak buat pun adik kecil. ‘Recall’ balik memang dia selalu sayang adik baby mana-mana dia jumpa dan sefaham saya sebelum ‘conversation’ dengan Fateh yang saya siasat tu, memang dia menunjukkan tiada tanda terancam kehadiran adik baby baru jagaan pengasuh. Subhanallah.

Allah, kesal saya. Otw dalam kereta ke tempat kerja, saya proses balik emosi saya. Terus hilang segala kerisauan selama ini. Tentang Fateh ada buat adik cicca dan ada dimarah pengasuh. Dan baik sangka pada anak kecil.

Moral of the story, apa terdetik dalam hati, anak kecil boleh rasa. Dan dia akan rasa seperti terancam  sebab mak dia sendiri ta percaya kat dia. Mak dia sendiri bersangka buruk kepadanya. Maka juga ‘what you focus will expand’ itu, ialah bila saya kerap bertanya dan percaya Fateh ada melakukan perbuatan tak elok, dan ada dimarah pengasuh, saya takut itu akan jadi realiti sebab kita duk ulang-ulang. Contoh mak sebut anak saya ini degil, tak dengar cakap, kalau rumah orang je mesti kacau barang anak orang. ‘Believe’ macam tu membuatkan sampai ke sudah pun anak tak kan berubah, malah akan lebih buat perangai hal sama sebab kita percaya dalam kepala, dan ucapkan lagi.

Betul kata DAO, apa kita fikir (even fikir terdetik sekilas lalu pun)  apa kita rasa, apa kita ucapkan, apa kita lakukan adalah DOA.

Ini juga yang selalu saya sebut dalam ceramah sy pun. It’s good sebab saya alami dalam kes simple macam ni dan proses / muhasabah diri, dan dapat ‘learning point’ untuk diri saya.

Hari ini lepas pulang dari keje, dia ok aja. Dan saya inform pengasuh yang Fateh akan dapat adik. Dan plan saya jika K.ros rasa ramai sangat, penat nak jaga Fateh, Arissa dan baby baru, saya mungkin perlu cari nurseri. Alhmdulillah pengasuh dengan tenangnya kata dia boleh jaga.. Saya kata 3 bulan cuti, saya tetap hantar macam biasa, suami saya jaga saya pantang, pagi petang hantar dan ambil Fateh agar siang saya fokus kepada adik, dan kerja bulan 5 hantar baby baru masa tu baby cicca dah 1.7 tahun. K.ros kata Okay. Tak lama lepas tu masa sibuk masak sebab kwn-kawan datang rumah berbuka, suami pengasuh hantar jagung fresh dari ladang. Saya dapat rasa dia pun happy sebab saya trust dia. Dan sebenarnya rezeki dia akan bertambah. Sebab saya bayar dia kira tinggi 300 bagi Perlis ni, walau Fateh dah besar, mudah urus dan kadang kami cuti seminggu ke KL tetap bayar macam biasa.

Pasal believe ni, dahulu sebelum usia Fateh dua tahun, masa Fateh lambat kenal huruf hijayyah (sedangkan masa tu Nuha sangat advance), pun sama. Saya sendiri tak yakin anak saya boleh kenal, walau saya tak penah miss ajar Fateh direct or indirectly thru vcd. Memang tak pernah miss ada input AlQuran walau ke KL. Tapi teruknya saya selalu rasa tak yakin dia kenal betul huruf. Sampai la betul dia kenal dan masuk buku sehari sebelum genap dua tahun, kerana mahu reward bermain kapal terbang, Fateh boleh habiskan dengan istiqamah, sebulan lebih buku furqan 1 dari page 8-39 tu. Setiap hari ada baca (kadang je miss).

Maka moralnya, perlu letakkan kepercayaan, bayangan, terdetik dalam kepala, Fateh boleh membaca huruf pelbagai baris, macam Ahmad (anak kawan). Bayangan dah ada. Dia akan boleh lakukannya. Kerana itu adalah satu DOA dan doa ibu maqbul. Percaya anak kita semua di sini boleh. Dengan perkongsian rakan semua di sini, sharing method, we are on the right track, n fast track. InsyaAllah. Semua anak di sini boleh jadi hebat macam adik Musa hmpir tamat sebelum umur masuk sekolah rendah nanti, InsyaAllah..

Terdetik rasa gap dengan Fateh tu saya rasa memang misi syaitan iblis sebab anak kita ni anak AlQuran, anak soleh, yang bakal menjadi pelapis generasi AlQuran untuk menyelamatkan dunia nanti. So ingat, cabaran semua tu hadapi dengan tabah, sabar, tenang, dan percaya ia akan reda, berlalu. Tak manis pencapaian nanti jika tiada cubaan dan ujian.. Kuatkan diri. Iblis memang sistematik dan very smart, tahu di mana kekurangan dan kelemahan kita dan anak kita untuk demotivate dan menggagalkan misi kita.

Alhamdulillah ujian saya kerap, dan saya juga kerap muhasabah diri dengan baik. Ada solusi.. Syukur sangat.

Sekian

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?

Benar, kanak-kanak hanya perlu diperingatkan sangat banyak kali sebelum wajar dihukum.

.
Persoalannya, sudah cukup kah kita peringatkan mereka sekurangnya 5000 kali untuk satu satu perkara penting?

.
Jika kena gayanya, insyaAllah usia 10 sudah solat dan ‘pukul’ tidak perlu. 3 tahun itu lama. 5kali sehari x 365 hari setahun x 3 tahun.

.
Key nya sabar dan keep repeating, beri nasihat dan perkataan baik berunsur kasih sayang dan mendidik berterusan..

.
Kanak-kanak

i) tidak atau belum pandai buat keputusan, dan

ii) tidak atau belum pandai merancang.

.
Katakan tabiat kecil-kecil, bukan solat lagi (jika solat dilatih serius usia 7 tahun)

.
a. Kemas mainan selepas bermain

b. Mandi awal pagi tanpa disuruh

c. Main elok-elok dengan kawan

d. Share mainan dengan adik beradik

e. Sentiasa berbaik-baik dengan adik beradik

.
Peringatan seperti di atas ini perlu diulang-ulang hingga tempoh matang pemikiran dan perlakuan mereka –

.
tahap emosi kita pula kekal positif semasa mengucapkan peringatan ini, berbanding emosi negatif semasa memperingatkan perkara ini.

.
Tahu kan, yang kekal dalam hati dan ingatan mereka disusuli tidak mencabar iaitu dengan sengaja lakukan kesalahan sebaliknya di atas ialah pabila peringatan / skrip itu diucapkan dengan:

.
i) nada baik,

ii) penuh hormat dan

iii) PERCAYA mereka akan jadi seperti apa yang diucapkan di atas?

.
Key nya lagi sekali ialah

.
Positif.

.
i) Ayat positif (Jika terangkan kesalahan, mulakan dengan tegahan, disusuli apa kita mahu mereka lakukan : Tidak boleh berebut mainan, sebaliknya mainlah elok-elok)

.
ii) Emosi positif (Berunsur ‘care’ iaitu sangat ambil berat kepada tingkahlaku salah ini asbab mereka amanah untuk kita asuh didik, dan perlu lah dengan kasih sayang tegas,

.
iii) Pemikiran positif  (Percaya mereka dengar, faham, cuma perlu diperingatkan berulang kali sahaja, percaya mereka akan berubah, tak lama, konsisten nasihat cara begini, 6 bulan akan berubah tingkah laku itu).

.
Positive Parenting

.


Refleksi,

Maznah Ibrahim
**Thx Ashie berkongsi slide ini, dalam group whatsap.

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

=============================
Isk, kalau anak tu belum bekerja, kecil lagi, kalau tak minta kat kita, nak minta pada siapa lagi?

.
Ini kisah Fateh tergendala kemahuannya nak payung kecil beberapa bulan lepas, baru kini mendapat.

.
Masa tu raya Aidilfitri. Kami singgah Cameron. Jenis suka travel kami ni. Raikan perjalanan jauh beraya ni dengan selitkan satu tempat sejuk yang kami suka.

.
Masa di Cameron tu hujan-hujan juga la. Jadinya tiap-tiap masa peluang yang ada dia sibuk menyampaikan hasratnya (perkataan hasrat ialah perkataan orang otak Intuiting). Katanya dia nak payung.
Saya argue Logis la konon, tak pelah payung tu.

.
Kat sini nak kena proses sedikit cara kita zoom in berfikir dalam diri ya.

.
Refleksi Isu Sendiri Jika Ter ‘Project’ ke Anak

****

.
Fobia payung ni kami. Bukan anak. Kami suami isteri jenis ‘banyak idea sangat’ maka selalulah payung cantik kami tertinggal di mana-mana. Payung besar besar yang Best dapat free dari ejen insurans la, dari penganjur ceramah la, banyak lagi. Semua hilang. Percaya tak😂😂😂 memang ada orang macam ni. Jadi kami ni memang tak ada payung. Huhu.
.

Jadi bila anak minta payung tu memang menolak la keras-keras sebab asyik hilang kan, geram sendiri la tu. Haha.

.
Mujur cuaca hujan, jadinya si anak memberi alasan Logis, Fateh tak da payung. Kita tak da payung tengok ni hujan. Fateh kalau pergi sekolah pastu hujan, kalau ada payung senanglah nanti tak basah.

.
Ok, kami terima alasan baik itu.

.
Cuma nya dalam negosiasi ini, suami membuat keputusan beli payung besar bukan payung kanak-kanak. Part ni kami beri alasan logik kami pula,

.
Payung besar untuk kita semua 4 orang guna. Jika kecil, Fateh seorang guna. Kalau hujan, nak ke sekolah, tak apa ayah yang payungkan Fateh, bukan Fateh pegang sendiri.

.
Haaa.. Part ni memang Adult Centered.

.

Ok fahami betul-betul apa saya nak sampaikan ya sampai hujung penulisan.

.
5 Tangki Emosi, Salah Satunya Ialah Material

***

.
Saya kan selalu beri training. Kalau komunikasi dan behaviour tu, saya akan masukkan bab 5 Love Language.

.
Saya selalu katakan, sesekali, tidak mengapa beri material jika mampu. Bukan setiap kali.

.
Jika suami isteri 40 tahun kahwin dan hanya sekali sahaja si suami belikan hadiah untuk isteri, faham-fahamlah, tangki emosi bahagian material tu sangat sangat sangat kurang, cetek sampai lantai.

.
Hanya penuhi sikit sahaja lagi tangki material ni,  contoh beri sekuntum bunga ros, ia akan buat isteri senyum lebar dan mood baik lamaaaaa sedikit. Bukan nak beli emas penuh satu lengan pun. Asalkan benda. Kad ke. Apa apalah.

.
Saya refleksi.

.
Fateh perlu payung untuk dia pegang sendiri. Ia Tak sama bila kita orang dewasa pegangkan. Tiada self control secara penuh untuk dirinya.

.
Semalam pergi Pantai Chenang. Hujan lagi. Kami tak bawa payung la dari Perlis, kan. 😀 Dah itu sahaja 1 payung yang kami ada, gambar strawberry 🍓🍓🍓 haha. Selamat sampai sekarang dah beberapa bulan, Alhamdulillah masih bertuankan kami.

.
Fateh request payung. Saya sebab dah fikir sebelum ni terus setuju. Kami beli dua. Satu Fateh, satu KN. Comel. Saiz kanak-kanak.

.
(isu dia request kaler pensel yang mulanya saya tolak lepas tu saya belikan dengan negosiasi sebab saya fikir sudah 8 bulan dia sekolah dan dia minta lama sangat, bermaksud dia memang perlu, dan mungkin set kaler pensel dia memang dah kontot sangat agaknya kan, kesian, camana moral dan motivasi dia di lingkungan kawannya, yang ada set elok. Cuma nya set mahal rm30 saya tolak, sampai dia berjaya setuju dengan set rm16 tak silap saya).

.
Happy Anak Tak Terbayar Harganya

***

.
Sah, dia sangat happy. Dah rasmi elok di Chenang, dan kami yang tumpang payung mereka. Ayah dengan payung Fateh, Mummy dengan payung KN😀.

.
Sebelum pulang, hujan lagi di Hotel. Dia memegangnya dengan sangat bangga sampai jadi macam polis trafik jalan raya lagi😂.  Panggil masuk sini tak mahu.

Apalah dibuatnya di tengah-tengah hujan dan kereta banyak tu, sementara si ayah sebelah lain, sedang ambil kereta.

Self esteem dia meningkat. Maksud keyakinan diri. Sangat logik. Dia boleh memegang dan kendali sendiri sepenuhnya payung kecil sesuai dengan saiz dia.

Setelah puas panggil, datang kembali dia dengan selamatnya. Boleh bayangkan tak, dia tersangat bangga memegang payung dengan dua tangan, dan mengalami sendiri fungsi payung di tengah hujan yang real, seorang diri. Boleh rasa perasaan kesukaan dia yang amat ini.  Ini penting untuk emosi dan kognitif kanak-kanak.

.

Pernah dengar, kan? Kalau beli atau buat sesuatu untuk anak, biar sesuai dengan mata dia, badan dia. Baru dia rasa konfiden. Macam flash card besar saiz A4 (dan bukan saiz kecil dalam buku), bantu anak kecil nampak, maka dia boleh baca / nampak dan sebut, maka dia akan rasa yakin diri. Kita bantu dia untuk rasa berjaya. Kata mendiang Glenn Doman, kejayaan kecil adalah asas motivasi kanak-kanak untuk peringkat seterusnya.

.
Kena Kerja Untuk Benda Yang Dia Nak Sangat?

***

Kan anak-anak kita belum bekerja. Dari kecil lagi sebaik Fateh pandai meminta-minta pada usianya 1.10 tahun, saya meminta dia bayar. Namanya teknik Read and Reward. Baca dulu baru dapat apa dia nak.

.
Bayar dengan baca surah atau baca buku huruf AlQuran sahaja.

.
Jadinya dia tak pernah dapat percuma. Apa-apa pun. Dan dia dah biasa. Saya rasa saya macam ibubapa kejam. Namun inilah cara didikan kami. Tiada yang percuma.

.
Tangguhkan keinginan, bila tiba masanya dia dapat akhirnya, dia akan sangat hargai dan menjiwai. Dia belajar Sabar, Usaha iaitu Bekerja (taqwa maksud perbuat bukan relek sahaja meminta-minta saja). Istiqamah perbuat, dan ada Hasil.

.
Ibubapa perlu sama istiqamah. Dan tepati janji. Anak kecil ingat. Ingat tu. Jika dia tak sebut, jangan ingat dia tak ingat. Dia ada jantung memori dan emosi sendiri. Sama da dia luah atau tidak sahaja.

.
Refleksi,

.
Maznah Ibrahim

Kaedah Terapi Diri Tangani Emosi Marah Anak Kecil yang Berpunca dari Kisah Silam

Kaedah Muhasabah Terapi dan Solusi Diri – Sambungan kaedah seterusnya sekiranya kemarahan kepada anak kecil itu berpunca dari kisah silam kita (seperti dalam artikel sebelum ini)

 

Sekiranya puan/tuan pembaca sudah kenalpasti punca sebenar kemarahan kepada anak kecil yang sebenarnya berpunca daripada diri / kisah diri dahulu / kisah tertentu semasa zaman anak kecil sendiri, ini step selanjutnya.

 

Continue reading “Kaedah Terapi Diri Tangani Emosi Marah Anak Kecil yang Berpunca dari Kisah Silam”

Teknik Pernafasan Kawal Marah

“Maz, sy pernah bagi teknik pernafasan ni pada seorang kawan, dia tengah marah masa tu, sy pesan tarik nafas kata sabar..sabar..sabar..pastu buang nafas kata marah..marah..marah..minta dia ulang sampai dia OK.
 
Then kawan sy kata sgt berkesan! Dia rasa sgt lapang dan dapat berfikiran rasional semula..siap dpt confront org yg buat dia marah, dn dia yg minta maaf kat org tu! MasyaAllah..”