Teknik Mengurus Emosi Kanak2 Kecil Mendekati Allah (solat dan mengaji)

BismilahhirRahmanirRahim

Kisah di Maghrib Hari dan Teknik Mengurus Emosi Kanak2 Kecil Mendekati Allah (solat dan mengaji)

Kisah semalam (tergendala menulis)

Waktu menghampiri maghrib, Fateh dan ayah sampai ke rumah menaiki kereta dari mengambil uncle di stesen bas. Rupanya Fateh tertidur sebentar dalam kereta (kepenatan lah tu bermain di padang dengan basikal dan melihat abang2 main rounders).

Masuk sahaja, terus sambung berbaring. Tak lama lepas tu azan berkumandang dari surau kawasan rumah kami. Ayah nak mandi, dan ajak Fateh solat. Si kecil Fateh berkata, “Ayah, x nak sembahyang!”, dengan tegas beremosi sambil sambung baring.

Saya terus teringat tips Pn Lina Darwish Darwisya​ semasa mengajar Darwish mengaji dan penulisan saya sebelum ini mengenai ‘maghrib yang pantas dan panas’. Ia berkenaan syaitan iblis yang suka membisikkan kejahatan dan memanaskan hati anak kecil. Waktu inilah meragamnya, nak susuibunya (sampai saya pernah x solat maghrib dahulu, terlepas waktu kerana menurut dan tidak melawan, tidak mendidik hati si kecil malah diri sendiri untuk melawan syaitan).

Saya terus berkata, Fateh, syaitan kacau ni. Auzubilla hi minasyatonirrajim.. Bismillahir Rahmanir Rahim. Syuuh, syuhh pergi, syaitan jangan kacau Fateh.

Terus dia tertarik dan buat yang sama dan bertanya syaitan mana? Ia berlaku beberapa kali yakni saya ulang sebutan itu (yang maknanya: aku berlindung kepada Allah dari syaitan yang direjam – bermakna kita sedar kita dalam pengaruh buruk syaitan dan memohon perlindungan dari Allah swt yang Maha Pelindung dan Pemelihara).

Konteksnya dua aja, Allah vs Syaitan, betul vs salah, baik vs jahat. Saya mula perkenalkan Allah vs syaitan ni kepada Fateh seawal umur setahun melalui buku My Quran Fantastic Furqan tulisan Puan Zaidathul Akma Muhamad Azamuddin​, meaning Al Fatihah. Sebab saya ingat lagi Pn Lina kata dahulu, perkenalkan anak kepada musuh dirinya iaitu syaitan. Dan syaitan memang suka dan amat sistematik dalam merencana dan melaksana gangguan hati, pemikiran terutama anak kecil islam yang merupakan bakal penegak syiar Islam kelak.

Nak dijadikan cerita, Fateh ‘berjaya’ melawan syaitan, dengan bantuan dan bimbingan saya (yakni dengan kekuatan, ilham dan bantuan dari Allah sebenarnya), melawan kemalasan dlm diri, dan pergi mandi (dimandikan), dan solat jemaah bersama. Semasa mandi siap ada game baru lagi dengan ayah yang kreatif inovatif, dan dia pun terikut menjadi sangat kreatif mencuba pelbagai gaya (belon masuk air, besar berat, jadi air pancut dan pelbagai versi sendiri lagi, layan sat: sebab tu saya sebenarnya cuba mandikan sebelum maghrib, dan pulang dari bermain padang sebelum pukul 7pm). Kami berjaya solat sama dan makan malam bersama.

(Kisah semalam banyak dah lupa, hehe)

Kisah hari ini.

Masak awal dan makan awal dalam 7pm (ayah layan main di luar maka saya sempat memasak awal). Selepas makan, si kecil buat kerenah mencabar lagi dan kata x nak sembahyang.

Saya terus berkata “Auzubillahi minasyaitonirrajim, syaitan ni kacau Fateh lah”. Oh ya lupa, semalam sebab dia baru dengar pasal syaitan kacau, dia ada tanya, “mana, mana syaitan”. Saya jawab, ada kat keliling Fateh, dekat aja, membisikkan kejahatan kat telinga Fateh. Fateh kena lawan. Syuh, syuh, pergi syaitan.

Si kecil nya version : “pergi, pergi syaitan. Pukul dia” (teringat pula, Fateh senang jadi agresif seperti pukul, tepuk dan sepak, yang amat difahami stage ekspresikan dirimu nya itu, dan kami keep on educate dan remind him aja, never scold him). So bagusla baik dia lawan fizikal syaitan x nampak tu, hehe.

Selepas menyebut kalimah keramat itu, Fateh terus ter ‘channel’ positif emosi dan tingkahlakunya (Alhamdulillah), dan joint solat bersama tanpa banyak tanya, Alhamdulillah, macam magic pula (gaya dia solat selalunya joint kejap aja, dia laungkan iqamat, then AllahuAkhbar takbiratul ikram dan terus sujud, lepas tu dia jenjalan area sama, serta suka sangkut kat belakang, tu biasa lah, asal kami memang sediakan sejadah sama untuk dia, macam juga kita sediakan high chair meja makan untuk dia).

Selesai gangguan masa nak solat maghrib.

Menariknya hari ini selepas solat maghrib jemaaah dlm 8 lbh awl, Fateh yang ingatkan, mummy sesi mengaji / mummy nak g ngaji sambil berjalan masik ke bilik utama, (terharu dan syukurnya).

Alhmdulillah… Dia mcm dah rutin sesi mengaji dan suka. Revamp yg saya start dulu tu. Rasanya menghampiri 30 minit semalam. Tapi hari ni, dalam 20 min kot (sebab dah recite hafazan masa kat meja makan selepas makan).

Kira boleh la.. Dengan ruang terhad dan kerenah ligat yang saya boleh handle lagi.. thx FarahlizaIsmail N FarisIndra​ idea pakai telekung.

Strategi saya:

– Peranan khas : saya perkenalkam diri sebagai Cikgu Mummy nak ajar mengaji Adik Fateh (tanya anak peranan /nama apa dia nak, untuk ini dia nak Adik Fateh, waktu lain dia Abang Fateh, dan saya pakai telekung (masa awal dulu kita nak mengajak, bila dah imun, sekarang dia pula mengajak /mengingatkan)

– Nama sesi khas : sesi ‘mengaji’ (saya surrender term mengaji ini walau pada asalnya saya x selesa. Namun anak suka term ini sebab teruja tertanya2 kakak2 gi mengaji, buat apa?)

– Bilik khas: bilik tidur, sebab minimal gangguan tv walau hanya program khas, kesemua mainan objeknya, dan poster dinding

– Mulakan dengan baca doa belajar dan akhiri dengan doa habes belajar agar dipermudahkan dan diberkati Allah (Doa habes belajar sebab xhafal, baca alhmdulillah penuh saja)

– Pabila dia hilang fokus, banyak main/kerenah mencabar, saya terus sebut auzubilla hi minasyaitonirrajim, kalimah keramat saya itu, dan berkesan tarik fokus.

– Hari ni game kinest baru terbentuk sendiri iaitu tembak syaitan,jenuhla dia menembak dengan aktifnya di udara, hehehe. (Tapi berkesan. Sebab Fateh kan suka menembak. Sikit2 nak tembak. Katanya belajar/ main dgn Abang Ahmad, padanya seronok dan powerfull, pada orang dewasa lain yang x faham, ia ‘ganas’, ni pun kami sedang bantu dia fahamkan, selamat vs tak selamat).

Sesi mengaji saya simple sekarang, game menulis huruf yang dia ingat di sticky note, tampal di pintu, dia lukis apa2, tampal juga, kukuhkan bacaan bunyi berbeza sebab baris berbeza guna tanda dari Alif dan Wau foam, dan ulang hafazan lama dan hafazan baru iaitu sedang surah Al Falaq.

Alhamdulillah, semoga bermanfaat untuk sahabat mempunyai anak kecil ya 🙂

Teknik Mendorong Anak Kecil Mengemas Selepas Makan

BismillahirRahmanirRahim

Aplikasi Teknik Nabi Muhammad

Sambungan dari Teknik Pejam Mata Pada Kesalahan anak kecil di meja makan kepada aktiviti mengemas lantai bersama, iaitu Teknik Memberi Solusi dan Menunjukkan Cara. 

Selesai makan (anak menghulurkan mangkuk makanannya ke depan tanda sudah tidak mahu makan lagi / kenyang), saya akan berkata “OK, Fateh dah habis makan, Mummy nak kemas” (menyediakan minda anak untuk aktiviti seterusnya).

Kemudian saya akan mengambil kain lap saya dan kembali kepadanya. Turunkan beliau dari ‘high chair’ dan berdiri di lantai yang penuh dengan butiran makanan jatuh.

“Ok, makanan kita tumpah, maka kita perlu kemaskan lantai ya” (Teknik Memberi Solusi dan Menunjukkan Cara). Anak akan nampak kita buat dan percayalah dia akan sangat ‘prososial’ iaitu membantu mengelap bersama.

Pujian diberi : “Alhamdulillah, bagus Fateh nak tolong Mummy kemas, nanti lantai bersih, Mummy pun senang hati”. Beliau akan tolong mengelap / kemas lantai ala kanak-kanaknya (ia berlaku sangat singkat, kurang 1 minit anak diberi peluang mengemas) (bermaksud, sabarlah untuk 1 minit sahaja ya 🙂

Saya tidak memberikan nasihat percuma (membebel) atas kesalahannya seperti: “Hiiish, tengok ni. Banyaknya makanan tumpah. Penat Mummy tau!”, atau “Fateh, lain kali makan la elok-elok, bla bla bla…”. (tak ada idea nak membebel pun, bukan anak faham pun yang dia tangkap ialah rasa kurang enak/kecewa orang dewasa kepadanya).

Cara saya menahan kepenatan kerana mengelap setiap hari ialah dengan menarik nafas panjang dengan mulut tertutup, sambil terus melakukan kerja pembersihan (hormone anti-stress akan ter rembes pabila kita melakukan aktiviti fizikal). 😀 

Usai mengelap lantai ala kanak-kanak kecil, saya akan beri ‘hint’ kepada ayah untuk mengambil anak dan membersihkan tangan dan badannya. (biasanya pakaian akan perlu ditukar).

Hadiah kepada kesabaran dan membenarkan anak mengekspresikan motor skil halus memegang sudu garfu di meja makan (sambil beliau melihat kami makan bersama: guna sudu/tangan) ialah pada usia 1 tahun 6 bulan, kami dapati cara memegang sudunya amat meningkat baik dan seperti orang dewasa (pegang di hujung sudu dan masuk ke mulut dari depan, bukan tepi sudu).

Contoh keadaan lain pabila air dari cawannya atau air kotak kecil tumpah, Fateh akan memberitahu dengan nada ‘kesal’ (imitate / tiru orang dewasa iaitu saya), dengan berkata “Tummpaaaahh…”, saya akan terus memberikan kertas tisu kepada beliau dan secara spontan beliau akan mengelap air tumpah di lantai itu (dahulu saya yang lapkan, kemudian saya ubah dengan Teknik Memberi Solusi, memang berkesan :). Kemudian saya akan menyambung pembersihan yang lebih sempurna selepas itu. 

Sambil memuji akan tingkahlaku positifnya : “Fateh lap air tumpah, Mummy suka. Pasni minum hati-hati ya” dan beliau akan menjawab : “Hm!” (tone / nada tanda setuju / faham / kerjasama diperolehi)  iaitu cara kebiasaan dia menjawab. Sebaliknya jika tidak faham, nada Hmm nya berbunyi tinggi di hujungnya iaitu “Hm?” atau jika tidak setuju beliau akan berkata “Ma mau…”.

Nota.

*Kita tidak mengharap anak akan tolong bersihkan lantai secara sempurna, maka beri peluang anak membersihkan bersama adalah peluang prososial (berbuat baik yang diterima peringkat sosial) yang sangat sesuai dilatih di peringkat umur seawal 1 tahun atau pabila anak mula meniru tingkah laku anda sebagai ibu / bapa.

*Maksud menunjukkan cara ini ialah dengan andaian kita sebagai ibu/bapa ada perbuat cara betul sebelum itu untuk diikuti dan diterima anak sebagai tingkahlaku kebiasaan (kerana mata kecil anak melihat dengan sangat ‘zoom in’ sejak awal bayi 6 bulan:- kotor-bersihkan, sepah-kemas, tumpah-lap, habuk-lap.

*Dalam disiplin psikologi kanak-kanak, teknik ini dinamakan “Right Wrongs Together” iaitu kita bersama-sama anak pabila dia betul / berjaya, mahupun pabila dia perbuat silap / salah. Ini kerana didikan dan bimbingan berterusan amatlah penting dalam membentuk tingkah laku positif anak. 

*Contoh jika anak mahu menggunakan / main dengan penyapu lantai / penyodok sampah dan mop, izinkan dia perbuat sama-sama. Beri ruang kecil (5%) untuk dia ‘kerja’kan dengan beri arahan solusi “Fateh sapu sini” sambil anda menyapu bahagian lain seluruhnya (95%), kemudian anda kembali semula kepadanya untuk menyapu di bahagian kecil 5% itu. Selesai, anda puas hati selesai kerja, anak pun puas hati dapat ‘kerjakan’ (win-win). 

*Percayalah teknik solusi / menunjukkan cara ini amat berkesan dan mudah, anda tidak penat, anak puas bermain / membantu anda. Sekiranya kita tidak galakkan anak membantu kerja rumah semasa kecil lagi, kerana menganggap dia akan kecahkan lagi suasana atau dia terlalu kecil lagi, jangan kecewa pabila usia dalam 5-6 tahun dan ke atas terutama remaja, anak tidak berminat membantu di dapur hatta meletakkan sebiji pinggannya di sinki sekalipun. Kajian menunjukkan bayi lingkungan usia boleh imitate (tiru) ini amat prososial iaitu keinginan membantu secara semulajadinya sangat ada. Maka kita gunalah sebaik mungkin masa emas ni…

Alhamdulillah.

886732_1433658903520956_669371097_o