‚ÄčEmosi Tercalar dan Pembersihannya

Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink).

.
Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea.

.
Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker whiteboard.

.
Ia sebagai aktiviti seronok dia. Dia pernah lihat saya buat lama dahulu (tak ingat whiteboard besar atau kecil). Sebab tu gaya conteng dia kekadang laju-laju kecik macam tu.

.
Semasa membersihkannya, Fateh kata penat. Ya, memang penat. Bekas pun masih ada. Tak licin selicinnya sama macam asal baru beli.

.
Anak kecil sangat pemaaf dan tak simpan. Saya selalu berkata kepada peserta saya, emosi anak kecil seperti Belon. Ringan dan bebas lepas. Tak simpan. Tak sama macam orang dewasa yang banyak pendam dan berat tangki emosinya (siapa pergi coaching body outline, emotions n physical health dengan saya akan faham perkara ini).

.
Orang dewasa jika diajak lari-lari kejar Belon kat kaki orang lain dalam game icebreaking pun teragak-agak. Sebab lama tak main macam budak-budak. Melayangkan layang-layang ke udara dan rasakan bestnya dan ringannya emosi sendiri pun mungkin tidak berpeluang. Cubalah sekali. Sangat terapeutik.

.
Semasa memadamkan garisan lama marker permanent itu, saya terfikir alangkah mudah mencalarkan emosi anak / orang lain, namun sukarnya nak padamkan kerana pernah tercalar / tercalit.

.
Sama macam kisah Ibu Rose cerita. Setiap kali rasa marah, pakukan ke dinding. Lihat berapa banyak paku itu. Lama sedikit, cuba cabutkan semula. Kayu dinding itu takkan sempurna seperti sediakala.

.
Sama dengan whiteboard ini. Ia tak secantik sebersih dahulu, namun ia masih boleh berfungsi. Bonding time ibubapa-anak!!!

.
Semasa marah, tinggalkan dan pergi dari situ. Buat apa-apa kerja asalkan kerja fizikal untuk lepaskan dan alirkan tenaga marah itu. Bukan ke anak sama sekali.

.
Saya pernah minta Fateh berjogging satu rumah bila dia marah. Dan jangan cakap dengan saya selagi masih ada rasa marah. Sangat mudah. Satu round sahaja dia jogging dan dia kata, Mummy, Fateh dah tak marah dah. Fateh nak cakap ngan Mummy..

.
Oh anak syurga. Ladang pahala kita semua.. ūüôā

.

Refleksi,

Maznah Ibrahim

*********

penulisan ketika Fateh 3.6 tahun.
********************************

Siri Seminar EHSABAR seterusnya,
11 Oktober 2016, Kuantan

29 Oktober  2016, Langkawi

November 2016, Terengganu
********************************
15 Oktober 2016, Bangi : Emosi dan Komunikasi dalam ‘Positive Parenting’ dalam Konvensyen Gen New 2.0

‚Äč5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ

80% kejayaan individu dewasa disumbangkan oleh EQ, selebihnya IQ.
.
Namun pusat kecerdasan keseluruhan manusia ialah Spiritual Quotient (SQ)!

.

Mahu Anak Cerdas EQ?

==================

.
Ini 5 tahap Emotional Intelligence yang kita perlu mula didik anak sedari awal.

.
Agar anak survive di dunia serba mencabar kini dan akan datang.

.
Semudah no 1, Self Awareness, perkenalkan vokabulari perasaan yang betul dan tepat untuknya. Jika tiada vokab (anak bayi atau anak jenis tidak pandai luah), kita lah yang berikan vocab untuk dia. Cth, adik rasa Marah tadi sebab kawan ambil mainan adik tak minta izin. Sebab tu adik rampas semula.

.
No 2, Managing Emotions: Selepas dia tahu dia ada rasa sesuatu (especially yang negatif), dia perlu tahu bagaimana nak urus. Contoh Fateh, kawan tepuk mukanya, dia rasa nak tepuk semula (sebab Marah). Di sini dah agresif (dia tak buat tapi plan macam tu), saya ajar untuk asertif dan beritahu kawan APA dia rasa dan nasihati kawan untuk buat sentuhan selamat.

.
No. 3 Self Motivation, saya perhatikan ia survivor coping skill yang ada pada Kanak-Kanak, contoh, kes Fateh, Mummy lambat beri respons saya nak gula sunnah (ada kerja lain), saya ambil kerusi dan panjat, ambil sendiri di petiais atas. Sebab saya nak juga. (Ramai budak macam ni kan)

.
No. 4, Empati (kenalpasti emosi orang lain), saya dapati bayi sudah ada empati seperti turut sedih dan menangis bila ada bayi lain menangis, atau menangis bila Ibu ayah bergaduh. Untuk Fateh, 3 hari lepas dia beritahu, Kasihan Teacher tua tu basuh pinggan sorang-sorang. Fateh nak tolong tapi nanti jatuh sebab pinggan banyak. Lain, kasihan Mummy masak sorang-sorang, meh Fateh tolong (sebenarnya dia nak guna pisau la kan memotong hehe).

.
No 5, Handling Relationship, untuk kawan yang annoying (tak best), Fateh buat keputusan tidak mahu berkawan dengan kawan ini dan berkawan dengan kawan ini (yang dia selesa, actually dia label baik dan jahat, namun saya betulkan meaning label itu iaitu tingkahlaku kawan itu kasar tak selamat. Bukan jahat). Ajar anak untuk tidak label menyeluruh individu agar tidak ter over generalisasi, tetapi be specific. Ini penting untuk skill ke depan dia, agar berobjektif.

.
Maznah Ibrahim

Anak Tadika Tak Ingat Apa Diajar Guru Di Sekolah?

8 Januari 2016, Week 2, Fateh 3.10 tahun sekolah AMS
=================================

Fateh 3.10 tahun masuk Aqrab Model School bermula minggu lalu induksi (orientasi).

Alhamdulillah sukses 5 hahari tanpa saya teman sedikit pun. (Namun saya ambil cuti hari pertama standby, sudahnya pergi dating aja dengan suami. Alhamdulillah).

Ada jadualnya dan ada few pictures di kongsi di group maka saya tahu apa dia lalui.

Termasuk reward berkelakuan baik dapat TV Time. Nampak gambar dia duduk beratur sedang menonton TV.

Saya puji dan tunjuk gambar dia menonton tv, dia senyum.. Saya kata, Bagus sebab Fateh ikut cakap cikgu maka dapat tengok TV ya? Dia senyum malu dan berkata ya. Kalau tak, kena duduk bilik principal. Panas dan Tak ada lampu, katanya. (Hehe maknya dengar).

Minggu ini bermula sesi akademik lebih khusus. Saya pun tak berapa ingat jadual dia secara khusus. Yang saya tahu setiap hari ada Al Quran guna buku Al Barqy dan sejam setengah akademik untuk 3 subjek, dan petang macam-macam untuk otak kanan macam art dan sebagainya.

Mujur kami ada Parent-Teacher Communication Log Book.

Sistem komunikasi ini memudahkan mesej dua hala kami: ibubapa dan guru.

1) tahu anak belajar APA

2) boleh sampaikan pesanan spesifik dari guru untuk ibubapa topup dan beri perhatian lebih kepada anak, dan

3) mesej spesifik ibubapa nak sampaikan kepada guru untuk perhatian khusus

Item 2&3 – maka kami dapat saling memahami dan menyokong keperluan anak. In Sya Allah anak dalam landasan dan arus pendidikan yang betul.

Item 1, sangat menarik!

ūüôā

Bila ditanya hari pertama dan kedua selepas pulang, apa belajar, dia akan menjawab “tak tahu”.

Simple aja, maknanya ia tidak terlalu signifikan untuk diingat dan diceritakan oleh si anak kepada ibubapa. Belajar biasa-biasa.

Yang pembelajaran kelmarin Selasa (contoh gambar dalam post ini), saya terus buka buku dan baca dalam kereta. Saya bacakan kuat-kuat ayah dengar.

– Fateh belajar na ma sa ya dan xxxxxyyyyzzz

– Fateh dengar cerita pasal Harimau. Macam mana bunyi harimau ? (Terus dia buat bunyi harimau grrrrr), dan lembu, macam mana bunyi lembu? (Mooooo….Dia buat bunyi lembu)

– Fateh belajar nombor 1-10, tunjukkan macam mana no 1 dengan jari? (Terus dia tunjukkan dengan jarinya, dua tiga dan seterusnya).

– Fateh siapkan kerja dengan Kakak Amitza…!! Waa bagus sebab kerja siap. 30 markah untuk anak Mummy yang siapkan kerja!!!
>>>(Sebab fokus isu Isnin semalam tu ialah dia tak dapat habiskan kerja nya menulis putus-putus huruf “Aa” – saya explain dalam buku yang dia tak berapa mahir dan suka menulis ikut Struktur bersyarat. Masih stage bebas dan free style, namun saya yakin pelan pelan kayuh dia akan boleh terima bab menulis secara berstruktur ini)

>>>> see, sesuatu yang fokus isu, dia improve hari kedua kerana guru dan saya fokus untuk Bantu dan tarik minat dia kepada sesuatu yang dia lemah. Kami tak judge dan hukum apatah lagi.

>>>> Komunikasi APA belajar harini jadi dua hala dan leading, sebab Ibu tahu APA dia belajar hari ini.

Jika signifikan, anak sendiri akan bercerita. Yang ada strong emotions kan?

Dua hari lepas selepas mandi lewat petang di rumah, baru dia beritahu kisah jari berdarah kerana tersepit masa main buaian. Dia menangis. (Saya walau terkejut sebab tak tahu apa-apa yang rupanya guru ada beritahu ayahnya masa ayah ambil di sekolah, dan Ayah simple aja tak APA perkara kecil budak-budak dan ayahnya tak inform saya), berempati dengan Fateh dan Solusi kan: Aduh sakit sekali, berdarah, sian anak Mummy. Sekarang dah x da darah dah. Bagus Fateh kuat dan berani. Lain kali main buaian hati-hati tau.

Di keesokan paginya, semasa menghantar. Guru purposely minta maaf kepada saya, dan puji bab lain iaitu selepas kejadian, tengahari, Fateh petangnya remind semua budak-budak agar main hati-hati jika tidak, boleh terkena tangan berdarah macam jari dia. Cikgu kata ini bagus sebab dia macam jadi leader dan peringatkan orang lain. Dalam minta maaf tu, saya terus berkata tak apa cikgu sebab dia tak cerita terus lepas jumpa saya tapi lepas mandi bila teringat sahaja, means tidak signifikan sangat pun. Dan jatuh berdarah tu biasa untuk budak-budak.

Contoh semalam, Hari ke-4, petang, dalam perjalanan pulang ke rumah kami dalam kereta (setelah Ayah ambil Fateh dahulu, mereka ambil saya, kemudian kami pulang ambil adik Khairunnisa di area rumah), Fateh beritahu sesuatu.

Fateh Marah cikgu. Fateh X suka.

Sebab apa. Apa yang cikgu buat. (Kebetulan Ayah baru sahaja beritahu saya depan Fateh yang Fateh suka pergi sekolah dan nak pergi sekolah esok)

Cikgu tak bagi biskut (erkk.. Biskut??? sabo aja)

Biskut APA?

Cikgu kata kalau berkelakuan baik dapat biskut.

Semua orang ke Fateh sahaja tak dapat biskut.

Semua orang cikgu tak bagi.

Saya terus Solusi : Fateh sayang cikgu dan suka pergi sekolah. Fateh juga Marah cikgu sebab tak bagi biskut. Kalau ada benda Fateh tak suka atau Marah, Fateh tak boleh cakap belakang macam ni kat Mummy, Fateh ada tanya cikgu sendiri? Tak ada katanya.

Ok, Fateh beritahu cikgu sendiri. Macam ni: Cikgu, cikgu, saya dah berkelakuan baik. Cikgu kata nak bagi biskut. Mana? Mami yakin, cikgu terlupa sebenarnya. Jadi Fateh ingatkan cikgu. Nanti semua budak pun dapat biskut.

Dalam mesej buku Parent-Teacher Communication Log Book. Saya menulis perkara ini dengan fokus kepada anak sendiri bukan fokus kesilapan cikgu. Iaitu karektor Fateh yang cikgu mungkin tidak tahu dan ini sebenarnya mesej ‘hidden’ saya yang penting.

Saya tulis, Fateh ada beritahu dia rasa Marah kat cikgu pasai berkelakuan baik tapi tak dapat pun biskut. Fateh jenis ingat apa kita cakap, jadi kita perlu tepati apa kita janji/katakan.

Nota.
Gambar ialah Parent-Teacher Communication Log Book hari kedua, Selasa lalu – baru dapat dan belum sign.

1) kita janganlah expect anak ingat semua yang dia pelajari di sekolah. Ubah dari tanya subject matter pelajaran kepada tanya emosi dia (anak kita, little human lagi penting dari content akademik sekolah) harini kerana dari situ banyak kita boleh dapat. Contoh: bagaimana sekolah harini, seronok ke tak seronok? Apa yang paling best. Apa yang paling tak best. Apa dia buat yang dia rasa dia hebat hero harini…dsb

2) jika anak tak terus cerita – samada ia tak significant tidak penting, biasa-biasa, atau ya, mungkin anak jenis bukan pencerita/ pengluah perasaan. Macam Fateh yang jenis bercerita/pengluah perasaan, APA belajar harini pun dia tak pernah cerita pun. Yang dia cerita ialah tentang human dan kejadian berlaku kepada dirinya yang strong emotions, sakit jari, Marah cikgu dsb.

3) respons kepada anak cerita APA itu adalah signal kepada coping skill kita mula kena ajar anak. Cara handle situasi. Berkasar dengan rakan, geram dengan cikgu dsb. Ajarkan skrip komunikasi yang betul untuk dia apply kerana di sini dia akan mula pelajari teknik handle masalah dengan komunikasi asertif, bukan pasif (x buat apa-apa) atau agresif (berkasar lawan balik). Situasi biskut tadi sy dapat rasakan Fateh menunggu-nunggu bila akan diberi biskut, sehingga ke sudah tiada. Dan waktu dia teringat adalah paling cepat di dalam kereta semasa pulang, yang mana dia beritahu dengan emosi Marah sangat kepada cikgunya (sama emosi tinggi dia semasa dia beritahu harini Mok – pengasuh asyik Marah adik. Itu kisah lain)

4) emosi Kanak-Kanak senipis kulit bawang. Kejap sangat Sayang suka. (Fateh Sayang Mummy. Sebab buatkan susu untuk Fateh), sekejap itu juga Marah sangat. Fateh Marah Mummy sebab tak bagi tengok cerita Tobot.

Maksud mereka senang generalised. Suka suka sangat. Marah, Marah sangat. Belum ada grey area. Hanya Big Black n white. Jadi peranan kita untuk didik emosi mereka dengan positif, Efektif dan rasional. Uruskan emosi mereka dan kita, dan pastikan balut Balik dengan tangki emosi cinta mana-mana yang sesuai dengan karektor dia, untuk clear kan apa-apa yang tercalar. Clean n clear. Jenis Fateh punya tangki emosi efektif ialah sentuhan dan special time serta words.

p/s:
Saya akan share dalam seminar Urus emosi Ibubapa dan anak pada 31 Jan 2016, Shah Alam, 9-1pm.

Boleh klik untuk maklumat lanjut di sini, dan segera dapatkan tempat anda.

Bit.ly/EHSABAR
Bit.ly/EHSABAR
Bit.ly/EHSABAR

Cara Menangani Rasa Marah Pada Anak Kecil

BismillahirRahmanirRahim

Persoalan seorang rakan FB¬†kepada saya: tentang cara terbaik untuk mengatasi rasa cepat nak marah pada anak-anak…

 

1. Teknik kawan saya: bila nak marah je ingat kalau la anak ni tak da esok camana hidup kita. Pernah orang kematian anak kecil kan, nauzubillahi min zalik. Ujian Allah kita tak tahu. Anak ni ahli syurga. Tak wajar dimarahi atas kesalahan kecil walau telah diingat berulang kali. Kata saya, apalah nak beza pengetahuan dan skill budak kecil 2-3 tahun dengan kita ni mak mak yang dah 20-30 tahun. Sangat besar jurangnya, sangat tak ‘matched’ / setanding!

2. Teknik Ibu Rose: sama, pandang wajah anak, ingat balik, nanti kita tua adakah kita nak dimarah oleh anak pula. Sekarang tangan kecil anak tidak kuat memegang gelas dan jatuh tumpah pecah, esok kita tua, tangan tua kita tak larat pegang dan cawan pecah. Nak ke anak pula balas macam apa kita buat kat dia masa kecil. Walau dia tak berniat balas, namun sub concious mind dia terikut apa kita treat dia masa kecil-kecil dulu.

Dan terbaru Ibu Rose ada ajar untuk langkah ke belakang selangkah untuk ubah ‘state’ atau i keadaan semasa, agar energi tinggi membara itu mengurang berbanding bertambah bila menghampiri anak.

3. Teknik saya: saya tarik nafas, dan terus buat je apa yang saya perlu buat. Contoh lap lantai ke, angkat barang ke dapur ke dll, then come back kepada anak dan beritau apa yang kita nak dia buat dengan betul. Teknik nabi tunjukkan sahaja cara yang betul, (elak marah) kemudian anak akan cuba buat seperti apa yang kita tunjukkan, jadi lepas tu puji terus. Anak akan belajar lebih baik begitu untuk tidak silap.

4. Teknik saya terbaru: tarik nafas, berjalan ke arah anak, duduk dan tunduk pandang matanya (sama level mata anak), dan berkata atau bertanya sesuatu. Biasanya saya tanya: apa yang Fateh sedang buat ni? Menariknya kerana biasanya saya memperoleh jawapan tulus mulus yang ‘indah’ sekali. Setelah faham apa makna kepada perbuatannya, saya akan menerangkan teknik yang betul samada cara bancuh cekodok ke, cara guna marker whiteboard ke, cara guna marker permanent ke dan sebagainya. Sungguh, bila dah kool, penerangan dan menunjuk cara itu berjalan dengan baik dan meresap dalam hati si anak kecil.

Kadangkala anak sengaja buat silap ni sebab suka tengok reaksi kita (hormon stress keluar kan, ia kelihatan sangat menarik perhatian), atau sebab anak nakkan perhatian, terutama yang dah beradik. Buat baik dan betul ibu biasa-biasa aja tak hairan, tapi bila aku buat salah ibu beri perhatian laa… so dia cenderung¬†buat sesuatu yang kita confirm akan marah. Jadi caranya gantikan dengan pabila dia buat sesuatu yang baik walau kebaikan kecil, puji melambung nada tinggi excited sama macam marah tu, insyaAllah anak akan pilih untuk bertingkahlaku baik sebagai cara dia nak dapatkan perhatian kita sebab dapat reaksi menarik ibu tu, malah jauh lebih positif perasaan yang dia alami, insyaAllah.

Muhasabah dan refleksi diri, aku ni marah sebab apa sebenarnya, lebih kepada penat nak mengelap lantai dan frust sebab dia tak dengar kata or memang marah sebab perlakuan silap anak kecil.

Biasanya ia adalah kerana perasaan sendiri iaitu penat dan frust–> jd marah, bukan kerana kesalahan si kecil. Maka ia bermakna emosi kita diapi-apikan lagi oleh iblis syaitan.

Ingat yang iblis ni sangat sistematik dan berperancangan. Mereka suka bila kita lemah dengan emosi marah dan marah anak kecil Islam kita. Mereka suka tengok generasi Islam kita ni dikuasai emosi negatif, agar generasi kita lemah dan kalah dengan emosi serta gagal bangkitkan Islam dengan aman, toleransi dan berhemah. Ini kerana anak-anak kecil kita hari ini adalah pemimpin kepada dunia akan datang, ingat tu.

Bermaksud pabila marah, ia lebih kepada marah dan kecewa terhadap diri sendiri, bukan kerana anak silap. Ia lebih kepada silap diri sendiri, atau kelukaan semasa kecil yang masih berbuku dan tertanam dalam diri belum terubat dan diubati.

Maka healing process terbaik ialah kaedah spiritual, mohon pada Allah untuk memaafkan individu pernah marah kita dan individu yang kita marah kepadanya. Juga memaafkan dirikerana mempunyai rasa sebegitu, yakni kita tak salah pun ada rasa sebegitu. Tapi kita rasa terperangkap dengan emosi dan kekerasan diri sendiri. Let go. Lepaskan, insyaAllah bila beban dalam jiwa dah lepas, kita akan sangat ringan dan mudah nak curahkan kasih sayang dan layanan baik kepada si kecil. Bermaksud mudah nak apply teknik baru selain teknik marah yang dah ter register lama dalam brain kita sejak 0-6 thun usia kita..

Kan 90% otak dewasa dah terbentuk semasa mereka kanak-kanak ¬†berusia 0-5/6 tahun dan 80% ialah 0-2 tahun? Maka segala gaya cara sikap kita, dah terbentuk dalam brain semasa kecil yang masih belum mampu memahami dengan kognitif rasional lagi. Ia jadi spontan gayanya bila dah besar sebab dah spontan rakam dalam otak kita sejak awal lagi. Jadi imej dan ditonjolkan semula. Rakam dan project / ‘play’ semula. Bermaksud, ia bukan salah kita sepenuhnya, ia dah ter jadi sebegitu.

Kadang kala ibu marah dengan suami yang meninggalkan atau buat salah, Tanpa sedar ter lepas pada anak walau kesalahan kecil,

Kadang kala ibu marah kerana pernah dimarahi ibunya atau kakaknya atau abgnya atau makcik pakcik sedara sepupu sepapatnya semasa kecil. Jadi kemarahan itu ter project kepada anakanda kecil yang di bawah pengaruh kuasa ibu kerana anak kecil itu sahaja yang dia boleh terkam / cengkam, Ibu atau kakak nya itu besar, lebih tua dan dah jauh, segan je nak balas balik sekarang, kan.

Jadi proses kaunseling terapi kadangkala membantu untuk bab healing , proses dan let go ini. Boleh jumpa mana-mana individu yang berkemahiran jika perlu seseorang untuk bimbing diri. Jika segan tak apa, niat, doakan, cari bahan bacaan lagi, boleh buat proses sendiri, doa semula agar dipermudahkan Allah, insyaAllah boleh sesangat sebab kita sangat berkehendak nak berubah ke arah lebih baik, Allah mudahkan. Buangkan yang buruk dah telah tertanam tanpa kita sedar dan mahu itu agar boleh masuk energi, teknik yang baru…InsyaAllah. ¬†Semoga bermanfaat ya.

============================================

SEMINAR EH SABAR (URUS EMOSI IBU AYAH ANAK SYURGA KITA)

April

 
Mei, UTARA

==========================================================================

 

Kisah Pertama Kali Guna Autocad

11 Januari 2015

Anakanda pertama kali menggunakan Autocad.

Katanya nak buat bangunan.

Ini berlaku semasa si Ayah sibuk membuat rekabentuk  di laptopnya menggunakan program Autokad.

Ayah yang sporting terus beri peluang si anak mencuba.

Hasil Pertama Melukis Bangunan Menggunakan Autocad nya
Hasil Pertama Melukis Bangunan Menggunakan Autocad nya

Pelajaran:

  • Beri ruang dan peluang si anak mencuba.
  • Anak pasti mengikut apa yang dilakukan ibu bapa, hatta memasak, menyapu malahan cara bercakap sekalipun.
  • Kadangkala Fateh berkata yang menbuatkan kami terkesima: “Ateh busy ni, Ateh nak buat kerja!” OH, perlunya kami mengubah cara perhatian kepadanya ataupun menjelaskan dengan baik kepadanya, tentang fungsi diri, dan kerja Ayah dan kerja Fateh berbeza.

 

Kami tiada Ipad/Tab.

TV HD pun dibeli semasa usianya 3 bulan+ semata nak pancarkan program pembelajaran AlQuran dari laptop.

Semasa usia 2++, anakanda sudah pandai memfungsikan mouse dari jarak jauh, dari meja kecil laptop ke TV untuk ‘double click’ kan program TV yang diminatinya (juga program yang terpilih dan dipantau 100%).

Dari mouse di tangan dan nampak cursor di TV, sebenarnya melatih kemahiran motor halus kanak-kanak, di bawah perkembangan fizikal, iaitu koordinasi mata dan tangan.

Syukur, sekurangnya tanpa sedar kami telah memelihara dan membantu perkembangan deria tangan dan mata anakanda. Ini kerana kita telah tahu keburukan Ipad dan Tab kepada kanak-kanak dari kajian yang dilakukan pakar.

Kisah Solusi Menggunting Pokok

Teknik Solusi.

Fateh sibuk nak menggunting pokok, yang mana tidak boleh untuk pokok buah betul. Ayah pun tak beri izin.

Solusi, Mummy ambil ‘pokok tak betul’, sangkut kat batang hitam, ala-ala kelihatan berantai tegak macam pokok lain yang betul, dan minta dia potong.

Suka la dia dapat menggunting pokok dengan sepuas hati ^_^

Peringkat Autonomi Makan Sendiri Fateh

Autonomy Stage Fateh bermula pada usia 12 bulan pabila dia mula tidak mahu disuapkan makanannya. Maka saya berubah kepada finger food lebih kerap agar dia berjaya menyuap sendiri (ketul-ketul macam pasta, sayuran dll).

10917055_10204394856483872_954442021350246389_n

Pada usia 1.2 tahun (1thn 2bln), kami mula adakan high chair agar anakananda boleh makan bersama di meja makan.

Pada usianya 1.6/1.8 tahun, saya mula perasan anakanda mampu menggunakan sudu dan garfu dengan sangat baik dan relevan. Termasuk mencedok sup dengan sudu, dan memasukkan nasi guna sudu dari arah depan agar makanan berjaya masuk ke dalam mulut.

Juga saya perhatikan hasil guna teknik nabi semasa di meja makan, dari 90-10 (90% makanan tumpah lantai, hanya10% berjaya masuk mulut) berubah kepada 10-90 (pabila menyapu lantai, hanya sedikit makanan di lantai ūüėÄ Yeay!!)

Ada video anakanda makan semasa usia 1.6 guna sudu garfu tersebut di youtube sy.

 

Nota.

~Galakan yang tepat mampu meningkatkan self esteem anak serta kemahiran lain akan menyusul kemudiannya.

~1.5-3.0 tahun adalah peringkat Autonomi (saya mahu buat dengan cara saya sendiri, ‘this is my way’), kejayaan menyokong, anak akan ada self autonomy, kegagalan: rasa malu dan ragu-ragu.

~Cth: memanjat. Saya nak panjat (perasaan srmulajadi rasa macam nak panjat aja). Mama kata tak boleh. Lepas tu betul, saya jatuh. Mama marah saya. Saya nangis sebab sakit jatuh dan ‘sakit sedih’ sebab kena marah.

(Mama kata tak boleh atau Jangan panjat sahaja. Tiada option kedua).

Selepas ini tiap kali saya nak memanjat, saya rasa ragu-ragu dan malu, takut jatuh. Ya, saya takut. Saya tak nak cuba lah.

* Paling syok puan-puan boleh latih anak makan kat kedai, sebab tak perlu menyapu lantai. Hehehe.

 

Kisah Teknik Disiplin Di Meja Makan Fateh di zaman dahulu kala

Pabila Anak Menconteng Di Lantai

Ber SABAR dan ambil SIKAP cuba memahami di sebalik aktiviti anakanda Fateh ini.

Katanya laluan kereta polis. Pergi ke hospital.

10518847_10203920279539745_2038139016409528144_o

(frust juga sebab pen marker permanent).

Demi tidak mematikan kreativitnya,

1) (teknik bertanya Apakah, bukan Kenapa dan Teknik Pejam Mata Pada Kesalahan) Bertanya apa yang Fateh buat tu (sebab mahu masuk ke alam/dunia imaginasinya)

2) (Teknik Solusi / Menunjukkan Cara) Nanti kita padam sesama guna minyak, boleh? Boleh, katanya.

Libatkan sama dalam aktiviti mengemas. Terangkan sebab apa tak boleh conteng lantai.

PerAturan biasa saya beritahu : pen guna kat mana? Kertas..

‘Rules’ Positif vs. ‘Rules’ Negatif

Fokus Pada Solusi / Jalan
– Jalan Akan Makin Banyak Nampak

Fokus Pada Masalah (Problem)
– Masalah Akan Semakin Banyak dan Membesar

“What You Focus Will Expand” – ¬†(DAO)

Semalam sebelum tidur masa golek2 katil, Fateh ter cerita sesuatu pasal ‘ugutan berbentuk perbuatan’ kepada dirinya. Siap tunjuk aksi lagi, bagaimana dia diperlakukan.

Apa sebab dia kena itu, kerana dia tak mahu mandi. Perasan juga sejak akhir ni dia liat nak diajak mandi.

Saya hanya mampu merefleksi perasaannya (iaitu sedih: Ateh rasa sedih ya, Mummy pun sedih juga. Mummy sayang Ateh, Mok pun sayang Ateh, maka Ateh kena mandi, sebab Mok nak Ateh bersiiih…)

Menariknya selepas aksi itu dia menyembamkan muka ke tilam sambil sebut “Ateh tak suka la dia buat macam tu..”, dengan wajah amat sedih. (Hati ibu mana la tak sedih, kan. Huhu.. Haru betul).

Fokus pada solusi, bukan isu/masalah. Solusi saya padanya selepas refleksi perasaannya ialah Fateh kena mandi untuk bersih.

Esoknya (yakni hari ni), pagi, saya hanya memesan kepada Fateh agar ikut cakap Mok dan mandi, agar bersih, wangi. Saya pesan di hadapan Mok.

Mok menambah (isu/problem), iaitu Fateh ni bersihkan berak (dalam pampers) pun dia tak mahu. Saya senyap sahaja dan ulang ‘rules’ positif itu sahaja.

Petangnya setelah ambil Fateh, semasa dudukkan di ‘car seat’ dan kebetulan Mok menghantar ke kereta, saya bertanya kepada Fateh: “Hari ni Fateh mandi ok ke?” (Sambil tangan saya tunjuk tanda ‘thumb up’).

Fateh jawab, “ok!”.

Saya terus puji di hadapan Mok. “Waa, bagusnya, Fateh mandi hari ni, kan bersih.. Wangi…”

Seterusnya Fateh menambah, “Nanti, nanti, Mok marah”. Mok tergelak (‘cover’ diri), dan menambah iya lah sebab Fateh tak nak mandi.

Kemudian Fateh sendiri menyatakan ‘Rule’ Positif itu kepada Mok dengan wajah amat ceria kesukaan, “Mok, mok, Ateh mandi, nanti Ateh bersiiiihh, wangiii..!”, sambil sengeh lebar. Mok hanya tergelak sahaja.

Contoh

‘Rule’ Negatif:
“Kalau Fateh lambat mandi, nanti Mummy tinggal” (berbaur ugutan. Ni kes mandi lama dalam bilik air awal pagi. Saya nak segera ke tempat kerja)

‘Rule’ Positif
“Fateh. Fateh mandi cepat. Cepat siap, nanti Fateh boleh ikut Mummy naik kete. Nak naik kete tak?” (Pasti terus saja dia cakap nak).

‘Rule’ Negatif:
“Fateh, jangan la main air kat bilik ni, basah dah..” (Alat sembur utk iron baju. Insiden di bilik iron baju,)

‘Rule’ Positif:
“Fateh, air ni main kat bilik air”. (Impak tingkahlaku, terus Fateh berkata, “Ateh nak main ni kat bilik air!”, sambil bangun nak ke bilik air. Maka terus saya bawa ke bilik air utk mandi lewat petang terus).

Saya dapati pabila kita ulang-ulang ‘Rule’ Positif ini, anak sendiri akan ulang sebut ‘Rule’ positif itu.

Apa kata jika ulang ‘Rule’ negatif? Pasti itu juga yang dia ulang (skrip perkataan dan perbuatan salah tu). Dan malangnya tindakan salah mencabar itu yang dia akan buat lagi untuk tengok reaksi kita. Reaksi marah.

Sebaliknya dia akan buat aksi positif untuk dapat pujian segera kita selain impak positif yang dalam skrip kita dia juga dapat ūüôā (dapat rasa beza bersih wangi orang suka dengan berpeluh, busuk lagi orang tak suka).

 

Prinsip Pujian Teknik Nabi Muhammad

Pujian di hadapan orang penting dalam kehidupan anak, contoh Pengasuh (org luar, selain Ayah dan keluarga sendiri).

Nyatakan Spesifik Tingkahlaku Yang Kita Suka dan Mahu Dorong (Pujian) + impak positif yang akan diperolehi. Contoh, bersih dan wangi. Kurangkan sebut impak negatif seperti busuk la, masam la tak mandi, tapi kerapkan impak positif seperti bersih, wangi, orang suka. Sebab, lama2 itu yang kita nak dia amalkan sebagai habit.

Pujian diberi serta merta. Jangan tangguh. Nanti kesannya kurang. Mood dah tak rasa kena nya.

Teruskan Fokus Pada Positif dan Solusi ya.

***Gambar: Blok dipasang panjang dan diaksikan ala2 main alat muzik recorder

Teknik Menegur Anak ‘Sandwich Method’

Teknik Sandwich Method Si Anak Kepada Ayah

Eh tadi kelakar la, Fateh guna kaedah ‘sandwich’ nak tegur ayah.

Ayah gurau biasa, masuk dalam selimut dan minta Fateh cari ayah (game azali mereka sejak Fateh zaman merangkak-rangkak lagi). Bezanya kali ini ayah berdiri half (berlutut) dan ajak Fateh masuk dalam corong gelap tu (dan Fateh merasai masuk seketika).

Dia tetiba jadi takut dan hampir menangis.

Lepas tu dia cakap sesuatu nak tegur ayah. Ayatnya lebih kurang begini :-

“Ayah, ayah xxxz Ateh tau”. (Ayah tercengang tak fhm term dia guna).

Saya¬†rephrase. “Maksud dia ayah jangan takutkan dia”.

Dia ulang balik ayat dia.

“Ayah ayah jangan takutkan Ateh tau”.

Ayah terkesima dan senyap.

Tetiba dia sambung :

“Ayah bagus!” (Sambil tunjuk tangan ‘thumb up’) (seperti kami selalu ajar bagi menunjukkan sesuatu yang baik atau pujian).

Kami tergelak besar ūüėÄ

Dia macam nak membalut balik ayat tegur dia, takut ayah terluka (?) (Misteri minda si kecil).

Oh ya, lupa. Saya memang selalu ajar dia ‘asertif’. Iaitu beritahu apa yang kita tak suka. Ni sebab kes bila dia marah, spontan dia boleh jadi ‘agresif’ dengan¬†menepuk¬†(orang lihat sebagai naik tangan pukul spontan) rakan ciliknya atau orang dewasa.

Nota*
Teknik Sandwich: kosepnya sandwich kan ada roti, isi dan roti balik kan. So kalau nak tegur orang, intro/puji dulu Рpoint utama sebenar Рbalut balik dengan puji.

Contoh Fateh suka main buka peti ais dan ambil barang. Pernah 2 kali seumur hidupnya terjatuhkan botol kaca dan pecah dari peti ais, iaitu bukanlah salah dia sepenuhnya pun sebab faktor botol licin basah berat, dia tak expect akan terlepas (botol oren sunquick kecil), atau macam pagi tadi kotak botol ubat tu terbuka bawahnya tetiba. Jatuh pecah. Kami tak marah. Hanya beritahu.

Teknik beritahu peraturan umum selamat (dan teknik pejam mata pada kesalahan):

“Fateh, peti ais ni bukan untuk dimain-main. Kotak mainan Fateh kat depan tu, boleh main. Peti ais untuk simpan barang makanan”.

Teknik solusi:

“Fateh tolong ambil kain/mop. Kita kemas sama”. (Biasa mmg rajin sangat la dia ambilkan kain dan mop tu).

Teknik sandwich (guna teknik pujian) (balut balik)

“Fateh anak Mummy yang baik dan dengar cakap. Dengarla kata Mummy, ya”.

*Guna tiga teknik ni serentak, berturutan. Anak tak luka hati banyak. Maksud, dia boleh terima. Untuk orang dewasa pun boleh tau ūüėČ