​Emosi Tercalar dan Pembersihannya

Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink). . Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea. . Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker whiteboard. . Ia sebagai aktiviti seronok dia. Dia pernah lihat saya buat lama dahulu (tak ingat whiteboard besar atau kecil)....

​5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ

​5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ ! ========================== 80% kejayaan individu dewasa disumbangkan oleh EQ, selebihnya IQ. . Ya? Ya, ini kajian dari pakar psikologi mengenai individu yang sukses. . Namun pusat kecerdasan keseluruhan manusia ialah Spiritual Quotient (SQ)! (InsyaAllah saya share di post lain ya) . Mahu Anak Cerdas EQ? ================== . Ini 5 tahap Emotional Intelligence yang kita perlu mula didik...

Anak Tadika Tak Ingat Apa Diajar Guru Di Sekolah?

8 Januari 2016, Week 2, Fateh 3.10 tahun sekolah AMS ================================= Fateh 3.10 tahun masuk Aqrab Model School bermula minggu lalu induksi (orientasi). Alhamdulillah sukses 5 hahari tanpa saya teman sedikit pun. (Namun saya ambil cuti hari pertama standby, sudahnya pergi dating aja dengan suami. Alhamdulillah). Ada jadualnya dan ada few pictures di kongsi di group maka saya tahu apa dia lalui. Termasuk reward berkelakuan baik dapat TV Time. Nampak...

Cara Menangani Rasa Marah Pada Anak Kecil

BismillahirRahmanirRahim Persoalan seorang rakan FB kepada saya: tentang cara terbaik untuk mengatasi rasa cepat nak marah pada anak-anak…   1. Teknik kawan saya: bila nak marah je ingat kalau la anak ni tak da esok camana hidup kita. Pernah orang kematian anak kecil kan, nauzubillahi min zalik. Ujian Allah kita tak tahu. Anak ni ahli syurga. Tak wajar dimarahi atas kesalahan kecil walau telah diingat berulang kali. Kata saya, apalah nak...

Kisah Pertama Kali Guna Autocad

11 Januari 2015 Anakanda pertama kali menggunakan Autocad. Katanya nak buat bangunan. Ini berlaku semasa si Ayah sibuk membuat rekabentuk  di laptopnya menggunakan program Autokad. Ayah yang sporting terus beri peluang si anak mencuba. Pelajaran: Beri ruang dan peluang si anak mencuba. Anak pasti mengikut apa yang dilakukan ibu bapa, hatta memasak, menyapu malahan cara bercakap sekalipun. Kadangkala Fateh berkata yang menbuatkan kami terkesima: “Ateh busy ni, Ateh nak buat...

Peringkat Autonomi Makan Sendiri Fateh

Autonomy Stage Fateh bermula pada usia 12 bulan pabila dia mula tidak mahu disuapkan makanannya. Maka saya berubah kepada finger food lebih kerap agar dia berjaya menyuap sendiri (ketul-ketul macam pasta, sayuran dll). Pada usia 1.2 tahun (1thn 2bln), kami mula adakan high chair agar anakananda boleh makan bersama di meja makan. Pada usianya 1.6/1.8 tahun, saya mula perasan anakanda mampu menggunakan sudu dan garfu dengan sangat baik dan relevan....

Pabila Anak Menconteng Di Lantai

Ber SABAR dan ambil SIKAP cuba memahami di sebalik aktiviti anakanda Fateh ini. Katanya laluan kereta polis. Pergi ke hospital. (frust juga sebab pen marker permanent). Demi tidak mematikan kreativitnya, 1) (teknik bertanya Apakah, bukan Kenapa dan Teknik Pejam Mata Pada Kesalahan) Bertanya apa yang Fateh buat tu (sebab mahu masuk ke alam/dunia imaginasinya) 2) (Teknik Solusi / Menunjukkan Cara) Nanti kita padam sesama guna minyak, boleh? Boleh, katanya. Libatkan...

‘Rules’ Positif vs. ‘Rules’ Negatif

Fokus Pada Solusi / Jalan – Jalan Akan Makin Banyak Nampak Fokus Pada Masalah (Problem) – Masalah Akan Semakin Banyak dan Membesar “What You Focus Will Expand” –  (DAO) Semalam sebelum tidur masa golek2 katil, Fateh ter cerita sesuatu pasal ‘ugutan berbentuk perbuatan’ kepada dirinya. Siap tunjuk aksi lagi, bagaimana dia diperlakukan. Apa sebab dia kena itu, kerana dia tak mahu mandi. Perasan juga sejak akhir ni dia liat nak...

Teknik Menegur Anak ‘Sandwich Method’

Teknik Sandwich Method Si Anak 2 Tahun Kepada Ayah =============================== [TULISAN KISAH LAMA FATEH DUA TAHUN] . Eh tadi kelakar la, Fateh guna kaedah ‘sandwich’ nak tegur ayah. . Ayah gurau biasa, masuk dalam selimut dan minta Fateh cari ayah (game azali mereka sejak Fateh zaman merangkak-rangkak lagi). Bezanya kali ini ayah berdiri half (berlutut) dan ajak Fateh masuk dalam corong gelap tu (dan Fateh merasai masuk seketika). . Dia...