BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING

Khairunnisa’ Membaca Buku Peter and Jane …… BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING ================================= Pabila si anak kecil ‘pretend’ membaca, beberapa perkara berikut penting untuk ibubapa ya: 1. Biarkan sahaja dia membaca dengan gayanya. (Fully child centered activity). 2. Maksud, elak mencelah (intervene). 3. Kecuali dia yang bertanya “apa tu”, “ini apa” dan sebagainya. (Jika dia bertanya, maksud dia invite untuk kita masuk dalam aktiviti dia, barulah kita...

ANAK ANDA SUKA MEMANJAT

PABILA ANAK SUKA MEMANJAT ==================== Soalan rakan kepada rakan saya. Ank sy pn mkin aktif jg..dok memanjat la keje die. Pnjt tingkap la, almari la.. Die skang ni klu merajuk suke baring menelentang smbil hempas kpla ke blakang. Mcm nk tnjuk prasaan. Dh byk kali mcm tu. Sy risau jg, sbb sllu terhantuk..tkt ade side effect. Cmne nk hndle? Anak lelaki, umur 1.4 tahun. ………………………………………………….. Instict ibu kanak-kanak ini sangat...

Peringkat Autonomi Makan Sendiri Fateh

Autonomy Stage Fateh bermula pada usia 12 bulan pabila dia mula tidak mahu disuapkan makanannya. Maka saya berubah kepada finger food lebih kerap agar dia berjaya menyuap sendiri (ketul-ketul macam pasta, sayuran dll). Pada usia 1.2 tahun (1thn 2bln), kami mula adakan high chair agar anakananda boleh makan bersama di meja makan. Pada usianya 1.6/1.8 tahun, saya mula perasan anakanda mampu menggunakan sudu dan garfu dengan sangat baik dan relevan....

Teknik Mendorong Anak Duduk di dalam ‘Carseat’

BismillahirRahmanirRahim Teknik Menerangkan Peraturan “Fateh, Fateh duduk dalam carseat ya. Mummy sayangkan Fateh, dan Mummy nak Fateh selamat, jadi Fateh perlu duduk dalam carseat ni ya..” (sambil mengusap kepala anak dan mencium dahinya dengan pantas: Ganjaran Sosial Non-Material).  Anak akan menjawab “Hm !” bermaksud setuju dan memahami (respon pabila tidak faham apa diperkatakan, beliau akan berbunyi tinggi di hujungnya (“Hm?”) atau jika tidak mahu/ tidak setuju akan berkata “Ma Mau!”....

Teknik Mendorong Anak Kecil Berenang

BismillahirRahmanirRahim Mengajar Anak Kecil Berenang (entri post lama, Fateh 11 bulan) Teknik Demonstrasi & Menunjukkan Cara 1) Beritahu Fateh (11 bulan, pengalaman baru kali ke-3 sesi berenang), “kocak kaki, kocak kaki”. 2) Tunjukkan kedua kaki (saya: ibunya) berkocak dalam keadaan saya terapung di air (namun sebenarnya sedang memegang pelampungnya) (kerana ibunya tidak pandai berenang, hehe) Hasil: Fateh yang sedang dipegang ayahnya terus mengocak kakinya dengan laju dlm keadaan terapung dan...

Teknik Mendorong Anak Kecil Mengemas Selepas Makan

BismillahirRahmanirRahim Aplikasi Teknik Nabi Muhammad Sambungan dari Teknik Pejam Mata Pada Kesalahan anak kecil di meja makan kepada aktiviti mengemas lantai bersama, iaitu Teknik Memberi Solusi dan Menunjukkan Cara.  Selesai makan (anak menghulurkan mangkuk makanannya ke depan tanda sudah tidak mahu makan lagi / kenyang), saya akan berkata “OK, Fateh dah habis makan, Mummy nak kemas” (menyediakan minda anak untuk aktiviti seterusnya). Kemudian saya akan mengambil kain lap saya dan...

Teknik Disiplin Di Meja Makan

BismillahirRahmanirRahim Aplikasi Tekni Nabi Muhammad Teknik Pejam Mata Pada Kesalahan, ganti dengan Teknik Menerangkan Peraturan Selamat Teknik ini saya sering lakukan ketika di meja makan bersama. Anakanda akan berada di ‘high chair’ nya manakala kami di kerusi dewasa biasa masing-masing. Sejak anakanda berusia 1 tahun 2 bulan (kini 1 tahun 8 bulan), beliau sudah memiliki ‘high chair’ dan mangkuk serta sudunya sendiri. Pabila datang ‘mood’ meneroka dan seronok bermainnya (normal...