​Emosi Tercalar dan Pembersihannya

Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink).

.
Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea.

.
Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker whiteboard.

.
Ia sebagai aktiviti seronok dia. Dia pernah lihat saya buat lama dahulu (tak ingat whiteboard besar atau kecil). Sebab tu gaya conteng dia kekadang laju-laju kecik macam tu.

.
Semasa membersihkannya, Fateh kata penat. Ya, memang penat. Bekas pun masih ada. Tak licin selicinnya sama macam asal baru beli.

.
Anak kecil sangat pemaaf dan tak simpan. Saya selalu berkata kepada peserta saya, emosi anak kecil seperti Belon. Ringan dan bebas lepas. Tak simpan. Tak sama macam orang dewasa yang banyak pendam dan berat tangki emosinya (siapa pergi coaching body outline, emotions n physical health dengan saya akan faham perkara ini).

.
Orang dewasa jika diajak lari-lari kejar Belon kat kaki orang lain dalam game icebreaking pun teragak-agak. Sebab lama tak main macam budak-budak. Melayangkan layang-layang ke udara dan rasakan bestnya dan ringannya emosi sendiri pun mungkin tidak berpeluang. Cubalah sekali. Sangat terapeutik.

.
Semasa memadamkan garisan lama marker permanent itu, saya terfikir alangkah mudah mencalarkan emosi anak / orang lain, namun sukarnya nak padamkan kerana pernah tercalar / tercalit.

.
Sama macam kisah Ibu Rose cerita. Setiap kali rasa marah, pakukan ke dinding. Lihat berapa banyak paku itu. Lama sedikit, cuba cabutkan semula. Kayu dinding itu takkan sempurna seperti sediakala.

.
Sama dengan whiteboard ini. Ia tak secantik sebersih dahulu, namun ia masih boleh berfungsi. Bonding time ibubapa-anak!!!

.
Semasa marah, tinggalkan dan pergi dari situ. Buat apa-apa kerja asalkan kerja fizikal untuk lepaskan dan alirkan tenaga marah itu. Bukan ke anak sama sekali.

.
Saya pernah minta Fateh berjogging satu rumah bila dia marah. Dan jangan cakap dengan saya selagi masih ada rasa marah. Sangat mudah. Satu round sahaja dia jogging dan dia kata, Mummy, Fateh dah tak marah dah. Fateh nak cakap ngan Mummy..

.
Oh anak syurga. Ladang pahala kita semua.. 🙂

.

Refleksi,

Maznah Ibrahim

*********

penulisan ketika Fateh 3.6 tahun.
********************************

Siri Seminar EHSABAR seterusnya,
11 Oktober 2016, Kuantan

29 Oktober  2016, Langkawi

November 2016, Terengganu
********************************
15 Oktober 2016, Bangi : Emosi dan Komunikasi dalam ‘Positive Parenting’ dalam Konvensyen Gen New 2.0

​5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ

80% kejayaan individu dewasa disumbangkan oleh EQ, selebihnya IQ.
.
Namun pusat kecerdasan keseluruhan manusia ialah Spiritual Quotient (SQ)!

.

Mahu Anak Cerdas EQ?

==================

.
Ini 5 tahap Emotional Intelligence yang kita perlu mula didik anak sedari awal.

.
Agar anak survive di dunia serba mencabar kini dan akan datang.

.
Semudah no 1, Self Awareness, perkenalkan vokabulari perasaan yang betul dan tepat untuknya. Jika tiada vokab (anak bayi atau anak jenis tidak pandai luah), kita lah yang berikan vocab untuk dia. Cth, adik rasa Marah tadi sebab kawan ambil mainan adik tak minta izin. Sebab tu adik rampas semula.

.
No 2, Managing Emotions: Selepas dia tahu dia ada rasa sesuatu (especially yang negatif), dia perlu tahu bagaimana nak urus. Contoh Fateh, kawan tepuk mukanya, dia rasa nak tepuk semula (sebab Marah). Di sini dah agresif (dia tak buat tapi plan macam tu), saya ajar untuk asertif dan beritahu kawan APA dia rasa dan nasihati kawan untuk buat sentuhan selamat.

.
No. 3 Self Motivation, saya perhatikan ia survivor coping skill yang ada pada Kanak-Kanak, contoh, kes Fateh, Mummy lambat beri respons saya nak gula sunnah (ada kerja lain), saya ambil kerusi dan panjat, ambil sendiri di petiais atas. Sebab saya nak juga. (Ramai budak macam ni kan)

.
No. 4, Empati (kenalpasti emosi orang lain), saya dapati bayi sudah ada empati seperti turut sedih dan menangis bila ada bayi lain menangis, atau menangis bila Ibu ayah bergaduh. Untuk Fateh, 3 hari lepas dia beritahu, Kasihan Teacher tua tu basuh pinggan sorang-sorang. Fateh nak tolong tapi nanti jatuh sebab pinggan banyak. Lain, kasihan Mummy masak sorang-sorang, meh Fateh tolong (sebenarnya dia nak guna pisau la kan memotong hehe).

.
No 5, Handling Relationship, untuk kawan yang annoying (tak best), Fateh buat keputusan tidak mahu berkawan dengan kawan ini dan berkawan dengan kawan ini (yang dia selesa, actually dia label baik dan jahat, namun saya betulkan meaning label itu iaitu tingkahlaku kawan itu kasar tak selamat. Bukan jahat). Ajar anak untuk tidak label menyeluruh individu agar tidak ter over generalisasi, tetapi be specific. Ini penting untuk skill ke depan dia, agar berobjektif.

.
Maznah Ibrahim

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?

Benar, kanak-kanak hanya perlu diperingatkan sangat banyak kali sebelum wajar dihukum.

.
Persoalannya, sudah cukup kah kita peringatkan mereka sekurangnya 5000 kali untuk satu satu perkara penting?

.
Jika kena gayanya, insyaAllah usia 10 sudah solat dan ‘pukul’ tidak perlu. 3 tahun itu lama. 5kali sehari x 365 hari setahun x 3 tahun.

.
Key nya sabar dan keep repeating, beri nasihat dan perkataan baik berunsur kasih sayang dan mendidik berterusan..

.
Kanak-kanak

i) tidak atau belum pandai buat keputusan, dan

ii) tidak atau belum pandai merancang.

.
Katakan tabiat kecil-kecil, bukan solat lagi (jika solat dilatih serius usia 7 tahun)

.
a. Kemas mainan selepas bermain

b. Mandi awal pagi tanpa disuruh

c. Main elok-elok dengan kawan

d. Share mainan dengan adik beradik

e. Sentiasa berbaik-baik dengan adik beradik

.
Peringatan seperti di atas ini perlu diulang-ulang hingga tempoh matang pemikiran dan perlakuan mereka –

.
tahap emosi kita pula kekal positif semasa mengucapkan peringatan ini, berbanding emosi negatif semasa memperingatkan perkara ini.

.
Tahu kan, yang kekal dalam hati dan ingatan mereka disusuli tidak mencabar iaitu dengan sengaja lakukan kesalahan sebaliknya di atas ialah pabila peringatan / skrip itu diucapkan dengan:

.
i) nada baik,

ii) penuh hormat dan

iii) PERCAYA mereka akan jadi seperti apa yang diucapkan di atas?

.
Key nya lagi sekali ialah

.
Positif.

.
i) Ayat positif (Jika terangkan kesalahan, mulakan dengan tegahan, disusuli apa kita mahu mereka lakukan : Tidak boleh berebut mainan, sebaliknya mainlah elok-elok)

.
ii) Emosi positif (Berunsur ‘care’ iaitu sangat ambil berat kepada tingkahlaku salah ini asbab mereka amanah untuk kita asuh didik, dan perlu lah dengan kasih sayang tegas,

.
iii) Pemikiran positif  (Percaya mereka dengar, faham, cuma perlu diperingatkan berulang kali sahaja, percaya mereka akan berubah, tak lama, konsisten nasihat cara begini, 6 bulan akan berubah tingkah laku itu).

.
Positive Parenting

.


Refleksi,

Maznah Ibrahim
**Thx Ashie berkongsi slide ini, dalam group whatsap.

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

=============================
Isk, kalau anak tu belum bekerja, kecil lagi, kalau tak minta kat kita, nak minta pada siapa lagi?

.
Ini kisah Fateh tergendala kemahuannya nak payung kecil beberapa bulan lepas, baru kini mendapat.

.
Masa tu raya Aidilfitri. Kami singgah Cameron. Jenis suka travel kami ni. Raikan perjalanan jauh beraya ni dengan selitkan satu tempat sejuk yang kami suka.

.
Masa di Cameron tu hujan-hujan juga la. Jadinya tiap-tiap masa peluang yang ada dia sibuk menyampaikan hasratnya (perkataan hasrat ialah perkataan orang otak Intuiting). Katanya dia nak payung.
Saya argue Logis la konon, tak pelah payung tu.

.
Kat sini nak kena proses sedikit cara kita zoom in berfikir dalam diri ya.

.
Refleksi Isu Sendiri Jika Ter ‘Project’ ke Anak

****

.
Fobia payung ni kami. Bukan anak. Kami suami isteri jenis ‘banyak idea sangat’ maka selalulah payung cantik kami tertinggal di mana-mana. Payung besar besar yang Best dapat free dari ejen insurans la, dari penganjur ceramah la, banyak lagi. Semua hilang. Percaya tak😂😂😂 memang ada orang macam ni. Jadi kami ni memang tak ada payung. Huhu.
.

Jadi bila anak minta payung tu memang menolak la keras-keras sebab asyik hilang kan, geram sendiri la tu. Haha.

.
Mujur cuaca hujan, jadinya si anak memberi alasan Logis, Fateh tak da payung. Kita tak da payung tengok ni hujan. Fateh kalau pergi sekolah pastu hujan, kalau ada payung senanglah nanti tak basah.

.
Ok, kami terima alasan baik itu.

.
Cuma nya dalam negosiasi ini, suami membuat keputusan beli payung besar bukan payung kanak-kanak. Part ni kami beri alasan logik kami pula,

.
Payung besar untuk kita semua 4 orang guna. Jika kecil, Fateh seorang guna. Kalau hujan, nak ke sekolah, tak apa ayah yang payungkan Fateh, bukan Fateh pegang sendiri.

.
Haaa.. Part ni memang Adult Centered.

.

Ok fahami betul-betul apa saya nak sampaikan ya sampai hujung penulisan.

.
5 Tangki Emosi, Salah Satunya Ialah Material

***

.
Saya kan selalu beri training. Kalau komunikasi dan behaviour tu, saya akan masukkan bab 5 Love Language.

.
Saya selalu katakan, sesekali, tidak mengapa beri material jika mampu. Bukan setiap kali.

.
Jika suami isteri 40 tahun kahwin dan hanya sekali sahaja si suami belikan hadiah untuk isteri, faham-fahamlah, tangki emosi bahagian material tu sangat sangat sangat kurang, cetek sampai lantai.

.
Hanya penuhi sikit sahaja lagi tangki material ni,  contoh beri sekuntum bunga ros, ia akan buat isteri senyum lebar dan mood baik lamaaaaa sedikit. Bukan nak beli emas penuh satu lengan pun. Asalkan benda. Kad ke. Apa apalah.

.
Saya refleksi.

.
Fateh perlu payung untuk dia pegang sendiri. Ia Tak sama bila kita orang dewasa pegangkan. Tiada self control secara penuh untuk dirinya.

.
Semalam pergi Pantai Chenang. Hujan lagi. Kami tak bawa payung la dari Perlis, kan. 😀 Dah itu sahaja 1 payung yang kami ada, gambar strawberry 🍓🍓🍓 haha. Selamat sampai sekarang dah beberapa bulan, Alhamdulillah masih bertuankan kami.

.
Fateh request payung. Saya sebab dah fikir sebelum ni terus setuju. Kami beli dua. Satu Fateh, satu KN. Comel. Saiz kanak-kanak.

.
(isu dia request kaler pensel yang mulanya saya tolak lepas tu saya belikan dengan negosiasi sebab saya fikir sudah 8 bulan dia sekolah dan dia minta lama sangat, bermaksud dia memang perlu, dan mungkin set kaler pensel dia memang dah kontot sangat agaknya kan, kesian, camana moral dan motivasi dia di lingkungan kawannya, yang ada set elok. Cuma nya set mahal rm30 saya tolak, sampai dia berjaya setuju dengan set rm16 tak silap saya).

.
Happy Anak Tak Terbayar Harganya

***

.
Sah, dia sangat happy. Dah rasmi elok di Chenang, dan kami yang tumpang payung mereka. Ayah dengan payung Fateh, Mummy dengan payung KN😀.

.
Sebelum pulang, hujan lagi di Hotel. Dia memegangnya dengan sangat bangga sampai jadi macam polis trafik jalan raya lagi😂.  Panggil masuk sini tak mahu.

Apalah dibuatnya di tengah-tengah hujan dan kereta banyak tu, sementara si ayah sebelah lain, sedang ambil kereta.

Self esteem dia meningkat. Maksud keyakinan diri. Sangat logik. Dia boleh memegang dan kendali sendiri sepenuhnya payung kecil sesuai dengan saiz dia.

Setelah puas panggil, datang kembali dia dengan selamatnya. Boleh bayangkan tak, dia tersangat bangga memegang payung dengan dua tangan, dan mengalami sendiri fungsi payung di tengah hujan yang real, seorang diri. Boleh rasa perasaan kesukaan dia yang amat ini.  Ini penting untuk emosi dan kognitif kanak-kanak.

.

Pernah dengar, kan? Kalau beli atau buat sesuatu untuk anak, biar sesuai dengan mata dia, badan dia. Baru dia rasa konfiden. Macam flash card besar saiz A4 (dan bukan saiz kecil dalam buku), bantu anak kecil nampak, maka dia boleh baca / nampak dan sebut, maka dia akan rasa yakin diri. Kita bantu dia untuk rasa berjaya. Kata mendiang Glenn Doman, kejayaan kecil adalah asas motivasi kanak-kanak untuk peringkat seterusnya.

.
Kena Kerja Untuk Benda Yang Dia Nak Sangat?

***

Kan anak-anak kita belum bekerja. Dari kecil lagi sebaik Fateh pandai meminta-minta pada usianya 1.10 tahun, saya meminta dia bayar. Namanya teknik Read and Reward. Baca dulu baru dapat apa dia nak.

.
Bayar dengan baca surah atau baca buku huruf AlQuran sahaja.

.
Jadinya dia tak pernah dapat percuma. Apa-apa pun. Dan dia dah biasa. Saya rasa saya macam ibubapa kejam. Namun inilah cara didikan kami. Tiada yang percuma.

.
Tangguhkan keinginan, bila tiba masanya dia dapat akhirnya, dia akan sangat hargai dan menjiwai. Dia belajar Sabar, Usaha iaitu Bekerja (taqwa maksud perbuat bukan relek sahaja meminta-minta saja). Istiqamah perbuat, dan ada Hasil.

.
Ibubapa perlu sama istiqamah. Dan tepati janji. Anak kecil ingat. Ingat tu. Jika dia tak sebut, jangan ingat dia tak ingat. Dia ada jantung memori dan emosi sendiri. Sama da dia luah atau tidak sahaja.

.
Refleksi,

.
Maznah Ibrahim

Puji Usaha Anak Bukan Hasil

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6

====================

 

Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu.

 

Dia berjaya 5/6. Wah 😍 sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil ini. Dengan ‘full strength’ nya capai 5/6 guli, walau tidak capai ‘full strike’ 6/6 seperti diharapkan si ‘Strong Willed Child’ ini.

 

Continue reading “Puji Usaha Anak Bukan Hasil”

Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri

Saya kongsi sedikit bagaimana saya dorong anakanda soleh Fateh akan kaedah ini dan nampaknya sekali sahaja saya ajar dahulu dia boleh aplikasi sendiri dalam situasi lain secara kemahuan sendiri. (contoh dia nak naik gelongsor secara terbalik dan tiba-tiba rasa tak yakin diri datang, terutama sejak dah mula berfikir ni, dia reka skrip sendiri dan berkata “Fateh boleh, Fateh boleh”).

 

Continue reading “Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri”

Bila Anak Sukar Bangun Subuh

JIKA ANAK SUKAR BANGUN SUBUH, SENTIASALAH BERBAIK SANGKA, LETAKKAN BAYANGAN POSITIF DAN BAIK-BAIK SAHAJA
==============================

[C&P dari whatsap group]

Hadrat Maulana Yusuf menceritakan sendiri bahawa semasa kecil, beliau agak liat untuk bangun solat Subuh. Apabila ibunya mengejutkannya untuk solat Subuh, beliau akan bangun sekejap dan kemudian tidur balik. Akibatnya, beliau tertidur dan terpaksa mengqadakan solatnya.

 

Continue reading “Bila Anak Sukar Bangun Subuh”

Mahu Anak Suka Menulis?

Mahu Anak Suka Menulis?
=============================

Fateh saya jenis tidak suka menulis. Dan akan sukar habiskan menulis.

Namun seminggu bersekolah, dia ada improvement dari segi habiskan kerjanya.

Dua hari lepas, pagi, dia berjaya sendiri habiskan menulis AA dan aa satu page. Dia happy dan beritahu saya. Kami puji dan masukkan ayat ‘nanti’ sebagai bayangan akan datang dia akan rajin dan berjaya menulis lagi.

 

Continue reading “Mahu Anak Suka Menulis?”