​Emosi Tercalar dan Pembersihannya

Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink). . Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea. . Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker whiteboard. . Ia sebagai aktiviti seronok dia. Dia pernah lihat saya buat lama dahulu (tak ingat whiteboard besar atau kecil)....

​5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ

​5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ ! ========================== 80% kejayaan individu dewasa disumbangkan oleh EQ, selebihnya IQ. . Ya? Ya, ini kajian dari pakar psikologi mengenai individu yang sukses. . Namun pusat kecerdasan keseluruhan manusia ialah Spiritual Quotient (SQ)! (InsyaAllah saya share di post lain ya) . Mahu Anak Cerdas EQ? ================== . Ini 5 tahap Emotional Intelligence yang kita perlu mula didik...

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?

Benar, kanak-kanak hanya perlu diperingatkan sangat banyak kali sebelum wajar dihukum. . Persoalannya, sudah cukup kah kita peringatkan mereka sekurangnya 5000 kali untuk satu satu perkara penting? . Jika kena gayanya, insyaAllah usia 10 sudah solat dan ‘pukul’ tidak perlu. 3 tahun itu lama. 5kali sehari x 365 hari setahun x 3 tahun = 5475. . Key nya sabar dan keep repeating, beri nasihat dan perkataan baik berunsur kasih sayang...

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta ============================= Isk, kalau anak tu belum bekerja, kecil lagi, kalau tak minta kat kita, nak minta pada siapa lagi? . Ini kisah Fateh tergendala kemahuannya nak payung kecil beberapa bulan lepas, baru kini mendapat. . Masa tu raya Aidilfitri. Kami singgah Cameron. Jenis suka travel kami ni. Raikan perjalanan jauh beraya ni dengan selitkan satu tempat sejuk yang kami suka. . Masa di Cameron...

Puji Usaha Anak Bukan Hasil

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6 ====================   Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu.   Dia berjaya 5/6. Wah 😍 sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil ini. Dengan ‘full strength’ nya capai 5/6 guli, walau tidak capai ‘full strike’ 6/6 seperti diharapkan si ‘Strong...

Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi

Bagaimana Nak Ajak Anak Mandi dengan Baik, Berkesan dan Berjaya? ================================ Zaman bayi, mudah. Mandikan aja. Mandi kan sebelum subuh dengan air suam pun jalan 🙂 (niat nak latih mandi pagi agar mudah ke sekolah esok-esok, kebetulan tempat kerja jauh jem kena siapkan awal, nak ada ‘bonding touch’ dengan si anak berbanding nursery /pengasuh dia masa tu)  ...

Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri

Saya kongsi sedikit bagaimana saya dorong anakanda soleh Fateh akan kaedah ini dan nampaknya sekali sahaja saya ajar dahulu dia boleh aplikasi sendiri dalam situasi lain secara kemahuan sendiri. (contoh dia nak naik gelongsor secara terbalik dan tiba-tiba rasa tak yakin diri datang, terutama sejak dah mula berfikir ni, dia reka skrip sendiri dan berkata “Fateh boleh, Fateh boleh”).  ...

Bila Anak Sukar Bangun Subuh

JIKA ANAK SUKAR BANGUN SUBUH, SENTIASALAH BERBAIK SANGKA, LETAKKAN BAYANGAN POSITIF DAN BAIK-BAIK SAHAJA ============================== [C&P dari whatsap group] Hadrat Maulana Yusuf menceritakan sendiri bahawa semasa kecil, beliau agak liat untuk bangun solat Subuh. Apabila ibunya mengejutkannya untuk solat Subuh, beliau akan bangun sekejap dan kemudian tidur balik. Akibatnya, beliau tertidur dan terpaksa mengqadakan solatnya.  ...

Mahu Anak Suka Menulis?

Mahu Anak Suka Menulis? ============================= Fateh saya jenis tidak suka menulis. Dan akan sukar habiskan menulis. Namun seminggu bersekolah, dia ada improvement dari segi habiskan kerjanya. Dua hari lepas, pagi, dia berjaya sendiri habiskan menulis AA dan aa satu page. Dia happy dan beritahu saya. Kami puji dan masukkan ayat ‘nanti’ sebagai bayangan akan datang dia akan rajin dan berjaya menulis lagi.  ...