Teknik Mendorong Anak 3-5 tahun

Mengajak Anak Kecil BerSolat Secara Berhikmah

67 total views, no views today

67 total views, no views today Mengajak Anak Solat   Pada saya, biarlah anak didorong bukan dipaksa,   Anak kecil bawah usia 6 masih fitrah bermain, otak kanan sangat, jadi caranya: 1) masih modelling dan tempoh ‘shaping’ bentuk karektor / latihan untuk mereka – iaitu kita solat dan dia sentiasa ada bersama kita contoh di sebelah …

Mengajak Anak Kecil BerSolat Secara BerhikmahRead More »

​Emosi Tercalar dan Pembersihannya

114 total views, 3 views today

114 total views, 3 views today Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink). . Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea. . Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker whiteboard. …

​Emosi Tercalar dan PembersihannyaRead More »

​5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ

90 total views, no views today

90 total views, no views today ​5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ ! ========================== 80% kejayaan individu dewasa disumbangkan oleh EQ, selebihnya IQ. . Ya? Ya, ini kajian dari pakar psikologi mengenai individu yang sukses. . Namun pusat kecerdasan keseluruhan manusia ialah Spiritual Quotient (SQ)! (InsyaAllah saya share di …

​5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQRead More »

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?

270 total views, 3 views today

270 total views, 3 views today Benar, kanak-kanak hanya perlu diperingatkan sangat banyak kali sebelum wajar dihukum. . Persoalannya, sudah cukup kah kita peringatkan mereka sekurangnya 5000 kali untuk satu satu perkara penting? . Jika kena gayanya, insyaAllah usia 10 sudah solat dan ‘pukul’ tidak perlu. 3 tahun itu lama. 5kali sehari x 365 hari setahun x …

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?Read More »

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

84 total views, 3 views today

84 total views, 3 views today Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta ============================= Isk, kalau anak tu belum bekerja, kecil lagi, kalau tak minta kat kita, nak minta pada siapa lagi? . Ini kisah Fateh tergendala kemahuannya nak payung kecil beberapa bulan lepas, baru kini mendapat. . Masa tu raya Aidilfitri. Kami singgah Cameron. Jenis suka travel …

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-mintaRead More »

MARAH ANAK UNTUK MENDIDIK

24 total views, no views today

24 total views, no views today Ada Marah Bermanfaat Tak? ========================= Comel sekali. Semalam Fateh sibuk nak tolong memasak. Fikirkan dia tengah semangat, baik beri aja kerja yang boleh diberi. Since saya dah siap semua, ada 1 benda belum siap dan sesuai diberi kerja itu kepadanya. Saya beri dia kerja mencabut daun dari batang daun kesum. …

MARAH ANAK UNTUK MENDIDIKRead More »

Puji Usaha Anak Bukan Hasil

111 total views, no views today

111 total views, no views today Hasil 5/6 vs Usaha 6/6 ==================== Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu. Dia berjaya 5/6. Wah 😍 sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil …

Puji Usaha Anak Bukan HasilRead More »

Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi

249 total views, no views today

249 total views, no views today Bagaimana Nak Ajak Anak Mandi dengan Baik, Berkesan dan Berjaya? ================================ Zaman bayi, mudah. Mandikan aja. Mandi kan sebelum subuh dengan air suam pun jalan 🙂 (niat nak latih mandi pagi agar mudah ke sekolah esok-esok, kebetulan tempat kerja jauh jem kena siapkan awal, nak ada ‘bonding touch’ dengan si …

Bila Anak Susah Nak Diajak MandiRead More »

Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri

129 total views, no views today

129 total views, no views today Saya kongsi sedikit bagaimana saya dorong anakanda soleh Fateh akan kaedah ini dan nampaknya sekali sahaja saya ajar dahulu dia boleh aplikasi sendiri dalam situasi lain secara kemahuan sendiri. (contoh dia nak naik gelongsor secara terbalik dan tiba-tiba rasa tak yakin diri datang, terutama sejak dah mula berfikir ni, dia …

Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin DiriRead More »

error: Content is protected !!