Strategi Responsif dalam Tingkahlaku dan Emosi Anak

ANAK ANDA SUKA MEMANJAT

1,008 total views, no views today

1,008 total views, no views today PABILA ANAK SUKA MEMANJAT ==================== Soalan rakan kepada rakan saya. Ank sy pn mkin aktif jg..dok memanjat la keje die. Pnjt tingkap la, almari la.. Die skang ni klu merajuk suke baring menelentang smbil hempas kpla ke blakang. Mcm nk tnjuk prasaan. Dh byk kali mcm tu. Sy risau jg, …

ANAK ANDA SUKA MEMANJATRead More »

Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan Ketakutan

303 total views, no views today

303 total views, no views today Ajarkan Anak Teknik Comel Ini: Terbangkan Masalah Keluar 🙌 ———————————————— . Cuba dulu baru tahu, best sangat rupanya. Haha. . Buku ni memang best. . Bedtime Storytelling. Baru-baru ni Fateh terambil, dipilihnya untuk dibacakan sebelum tidur. . Saya pernah bacakan dulu, mungkin sekitar usianya 2 tahun, masa baru-baru belikan buku …

Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan KetakutanRead More »

​Emosi Tercalar dan Pembersihannya

378 total views, no views today

378 total views, no views today Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink). . Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea. . Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker …

​Emosi Tercalar dan PembersihannyaRead More »

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?

1,980 total views, no views today

1,980 total views, no views today Benar, kanak-kanak hanya perlu diperingatkan sangat banyak kali sebelum wajar dihukum. . Persoalannya, sudah cukup kah kita peringatkan mereka sekurangnya 5000 kali untuk satu satu perkara penting? . Jika kena gayanya, insyaAllah usia 10 sudah solat dan ‘pukul’ tidak perlu. 3 tahun itu lama. 5kali sehari x 365 hari setahun …

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?Read More »

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

273 total views, no views today

273 total views, no views today Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta ============================= Isk, kalau anak tu belum bekerja, kecil lagi, kalau tak minta kat kita, nak minta pada siapa lagi? . Ini kisah Fateh tergendala kemahuannya nak payung kecil beberapa bulan lepas, baru kini mendapat. . Masa tu raya Aidilfitri. Kami singgah Cameron. Jenis suka …

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-mintaRead More »

Puji Usaha Anak Bukan Hasil

294 total views, no views today

294 total views, no views today Hasil 5/6 vs Usaha 6/6 ==================== Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu. Dia berjaya 5/6. Wah 😍 sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil …

Puji Usaha Anak Bukan HasilRead More »

Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi

585 total views, no views today

585 total views, no views today Bagaimana Nak Ajak Anak Mandi dengan Baik, Berkesan dan Berjaya? ================================ Zaman bayi, mudah. Mandikan aja. Mandi kan sebelum subuh dengan air suam pun jalan 🙂 (niat nak latih mandi pagi agar mudah ke sekolah esok-esok, kebetulan tempat kerja jauh jem kena siapkan awal, nak ada ‘bonding touch’ dengan si …

Bila Anak Susah Nak Diajak MandiRead More »

Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri

396 total views, no views today

396 total views, no views today Saya kongsi sedikit bagaimana saya dorong anakanda soleh Fateh akan kaedah ini dan nampaknya sekali sahaja saya ajar dahulu dia boleh aplikasi sendiri dalam situasi lain secara kemahuan sendiri. (contoh dia nak naik gelongsor secara terbalik dan tiba-tiba rasa tak yakin diri datang, terutama sejak dah mula berfikir ni, dia …

Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin DiriRead More »

Mahu Anak Suka Menulis?

429 total views, no views today

429 total views, no views today Mahu Anak Suka Menulis? ============================= Fateh saya jenis tidak suka menulis. Dan akan sukar habiskan menulis. Namun seminggu bersekolah, dia ada improvement dari segi habiskan kerjanya. Dua hari lepas, pagi, dia berjaya sendiri habiskan menulis AA dan aa satu page. Dia happy dan beritahu saya. Kami puji dan masukkan ayat …

Mahu Anak Suka Menulis?Read More »

error: Content is protected !!