BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING

Khairunnisa’ Membaca Buku Peter and Jane …… BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING ================================= Pabila si anak kecil ‘pretend’ membaca, beberapa perkara berikut penting untuk ibubapa ya: 1. Biarkan sahaja dia membaca dengan gayanya. (Fully child centered activity). 2. Maksud, elak mencelah (intervene). 3. Kecuali dia yang bertanya “apa tu”, “ini apa” dan sebagainya. (Jika dia bertanya, maksud dia invite untuk kita masuk dalam aktiviti dia, barulah kita...

ANAK ANDA SUKA MEMANJAT

PABILA ANAK SUKA MEMANJAT ==================== Soalan rakan kepada rakan saya. Ank sy pn mkin aktif jg..dok memanjat la keje die. Pnjt tingkap la, almari la.. Die skang ni klu merajuk suke baring menelentang smbil hempas kpla ke blakang. Mcm nk tnjuk prasaan. Dh byk kali mcm tu. Sy risau jg, sbb sllu terhantuk..tkt ade side effect. Cmne nk hndle? Anak lelaki, umur 1.4 tahun. ………………………………………………….. Instict ibu kanak-kanak ini sangat...

Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan Ketakutan

Ajarkan Anak Teknik Comel Ini: Terbangkan Masalah Keluar ūüôĆ ———————————————— . Cuba dulu baru tahu, best sangat rupanya. Haha. . Buku ni memang best. . Bedtime Storytelling. Baru-baru ni Fateh terambil, dipilihnya untuk dibacakan sebelum tidur. . Saya pernah bacakan dulu, mungkin sekitar usianya 2 tahun, masa baru-baru belikan buku ni. . Nampaknya sekarang baru lebih sesuai dengan usianya yang dipenuhi lebih sedikit cabaran hidup bersekolah. . Dan jenis dia...

‚ÄčEmosi Tercalar dan Pembersihannya

Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink). . Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea. . Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker whiteboard. . Ia sebagai aktiviti seronok dia. Dia pernah lihat saya buat lama dahulu (tak ingat whiteboard besar atau kecil)....

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?

Benar, kanak-kanak hanya perlu diperingatkan sangat banyak kali sebelum wajar dihukum. . Persoalannya, sudah cukup kah kita peringatkan mereka sekurangnya 5000 kali untuk satu satu perkara penting? . Jika kena gayanya, insyaAllah usia 10 sudah solat dan ‘pukul’ tidak perlu. 3 tahun itu lama. 5kali sehari x 365 hari setahun x 3 tahun = 5475. . Key nya sabar dan keep repeating, beri nasihat dan perkataan baik berunsur kasih sayang...

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta ============================= Isk, kalau anak tu belum bekerja, kecil lagi, kalau tak minta kat kita, nak minta pada siapa lagi? . Ini kisah Fateh tergendala kemahuannya nak payung kecil beberapa bulan lepas, baru kini mendapat. . Masa tu raya Aidilfitri. Kami singgah Cameron. Jenis suka travel kami ni. Raikan perjalanan jauh beraya ni dengan selitkan satu tempat sejuk yang kami suka. . Masa di Cameron...

Puji Usaha Anak Bukan Hasil

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6 ====================   Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu.   Dia berjaya 5/6. Wah ūüėć sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil ini. Dengan ‘full strength’ nya capai 5/6 guli, walau tidak capai ‘full strike’ 6/6 seperti diharapkan si ‘Strong...

Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi

Bagaimana Nak Ajak Anak Mandi dengan Baik, Berkesan dan Berjaya? ================================ Zaman bayi, mudah. Mandikan aja. Mandi kan sebelum subuh dengan air suam pun jalan ūüôā (niat nak latih mandi pagi agar mudah ke sekolah esok-esok, kebetulan tempat kerja jauh jem kena siapkan awal, nak ada ‘bonding touch’ dengan si anak berbanding nursery /pengasuh dia masa tu)  ...

Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri

Saya kongsi sedikit bagaimana saya dorong anakanda soleh Fateh akan kaedah ini dan nampaknya sekali sahaja saya ajar dahulu dia boleh aplikasi sendiri dalam situasi lain secara kemahuan sendiri. (contoh dia nak naik gelongsor secara terbalik dan tiba-tiba rasa tak yakin diri datang, terutama sejak dah mula berfikir ni, dia reka skrip sendiri dan berkata “Fateh boleh, Fateh boleh”).  ...