ANAK ANDA SUKA MEMANJAT

PABILA ANAK SUKA MEMANJAT

====================

Soalan rakan kepada rakan saya.

Ank sy pn mkin aktif jg..dok memanjat la keje die. Pnjt tingkap la, almari la..

Die skang ni klu merajuk suke baring menelentang smbil hempas kpla ke blakang. Mcm nk tnjuk prasaan. Dh byk kali mcm tu. Sy risau jg, sbb sllu terhantuk..tkt ade side effect. Cmne nk hndle?

Anak lelaki, umur 1.4 tahun.

…………………………………………………..

Instict ibu kanak-kanak ini sangat tepat, iaitu anak seperti melepas perasaan. Perasaan apakah itu? Kata ibu kanak-kanak ini, anaknya ‘merajuk’.

Lain perkataan, terasa kecil hati sebab ibu ada ‘xxx’ bila anak ekspreskan emosi seronok menerokanya dengan aktiviti memanjat tingkap, almari dan sebagainya, dan saya tak pasti ibu ini buat apa.

Kemungkinan besar menghalang dengan menjerit (sebab risau jatuh, kan), atau menjerit kelihatan seperti marah (dan ada rasa marah betul; It’s OK untuk rasa marah, sebab marah datang dari niat ‘protection’ – contoh, ibu ayam marah orang kacau anak dia (anak ayam), maka ibu ayam akan patuk orang itu kerana niat sebenar dia ialah nak melindungi anaknya dari gangguan/ ancaman orang itu (manusia).

Lain, mungkin ibu ini ada mengeluarkan perkataan seolah berbaur ‘kecewa’ sebab ‘anak tak dengar kata’, malah keep doing apa yang berbahaya kita tak beri tu.

Keseluruhan/kesimpulan: emosi adalah negatif (marah dan frust) walau niat sangat baik iaitu melindungi (protect), kerana mahu anak selamat.

.

JADI BAGAIMANA?

1) KENALPASTI APA EMOSI KITA SENDIRI

PERTAMA, pada saya, adalah penting kita sebagai orang dewasa untuk muhasabah diri, kenalpasti apa emosi yang kita rasa.

Macam saya terangkan kat atas, bermakna beberapa emosi itu wujud, dan di sebaliknya tu ada emosi positif, namun yang KETARA ialah EMOSI NEGATIF mengaatasi emosi positif, perasan tak? (marah, geram, kecewa kerana tak dengar kata dan berpotensi untuk cedera, rasa sedih sebenarnya juga ada) (sangat menyedihkan sebab sama je jika dia dah 5-6 tahun nanti, akan lebih mencabar tingkahlaku dia nanti).

KEDUA, muhasabah untuk kenalpasti apa emosi anak tu. Pertama ibu ini rasa anaknya merajuk. Sangat tepat. Lain? Saya dapat rasakan, (dan biasanya betul), emosi anak adalah sama seperti emosi ibu (itu namanya transference dan share the energy, lebih lagi anak 0-2 or 0-1 thn, yang sangat kuat otak kanan, sangat attach dgn ibu/bapa yang biasanya ibu yang belum cekap kenali perkembangan emosi anak, dan anak pula sedang peringkat membina kepercayaan kepada org lain bermula dengan ibubapa mereka sendiri),

Anak kecil ini sangat boleh merasai (juga menyerap kuat) akan apa yang ibunya rasa. Maka emosi anak selain merajuk kecil hati ialah : sedih, marah, geram dan kecewa (exactly sama seperti apa ibu rasa).

Sekarang kita nak fahami PERKEMBANGAN KANAK-KANAK dari sudut KOGNITIF dan kaitan tingkahlaku mereka dengan lebih mendalam.

1. Normal bila kanak-kanak dah ada kaki dan keupayaan kemahiran motor kasarnya akan sangat aktif dan meneroka. Bagus sangat-sangat :). Ucapkan syukur sebab anak saya aktif dan bijak. 0-2 tahun juga, adalah peringkat kognitif (otak) mereka adalah peringkat sensori motor, iaitu belajar dengan meneroka alam dengan menggunakan fizikal dan deria asasnya (mendengar, melihat, menghidu, menyentuh, dan merasa dengan lidah) (tu yang semua nak masuk mulut kan). Hanya bagaimana kita nak channel / halakan keseronokan pembelajaran meneroka alamnya dengan lebih positif dan membantu, bukan menyekat dan membantutkan.

2. Saya amat amat jarang sebut jangan, walau sejak anak saya awal bayi lagi. Biasanya saya akan alihkan perhatian atau gerakkan tangannya terus secara tingkahlaku juga sambil menyebut sesuatu (contoh semasa dia memasukkan benda ke dalam mulut, saya ambil tangannya dan korek mulutnya sambil menyebut, ini tidak boleh dimakan sebab kotor. Ini boleh (ganti alat lain khas untuk menggigit). Anak kedua saya pula seingat saya tak ada masuk benda ke mulut hasil awal peringkat masuk benda mulut saya keep explain rule apa boleh masuk (this is toy, not food. toy for play).

3. Ini kerana, lagi kita sebut jangan, lagi dia buat, dan dalam otak dia bila kita sebut ‘jangan panjat’, (memandangkan otak dia sedang peringkat otak kanan sepenuhnya), dia nampak setiap perkataan itu dengan perbuatan / tingkahlaku / pergerakan / gambaran.

‘Jangan panjat’ yang dia nampak ialah aktiviti “memanjat”, dia tidak nampak perkataan ‘sebaliknya kepada memanjat’ (tak panjat) ialah apa? Dia tidak nampak perkataan ‘jangan’ itu bagaimana nak buat. Sebab semua kemampuan kefahaman kognitifnya adalah melalui sensorimotor, kan? Iaitu perbuatan fizikal (peringkat kognitif sensorimotor) dan gambaran (otak kanan), bukan kefahaman subjektif dalam otak sahaja.

.

Solusi / alternatif

1. Caranya sebutlah apa yang dia boleh buat, contoh: Ammar, hati-hati panjat ya. (Kalau rajin beri skrip panjang sikit, berilah pujian ikhlas: Ammar sekarang dah pandai memanjat. Alhmdulillah, syukur ibu anak ibu ni ada kaki dan tangan yang sempurna dan boleh teroka dunia. Namun sayang, ibu bimbang Ammar akan terjatuh dan sakit.

Sebenarnya ucapan macam tu walau anak tak faham sepenuhnya, sebenarnya:

A) ia masuk ke dalam pengstoran memorinya, jika diulang-ulang gaya yang sama.

B) sangat pasti, ia berbeza emosi berbanding menghalang, ia JAUH LEBIH POSITIF: “Ammar, Panjat hati-hati tu sayang” (beri izin dengan sedikit pesanan), vs “Ammar, jangat panjat, nanti jatuh kang” (berbaur doa kesan negatif tingkahlaku – panjat –> jatuh)

C) emosi ibu semasa mengucapkan boleh dirasai anak, iaitu berbaur kasih sayang, ambil berat, dan mengingatkan.

Contoh anak saya seawal 2 tahun lebih, dia sentiasa boleh relate ‘sebab’ dengan samada dia tanya “sebab?” untuk ayat tidak izin saya, atau dia sendiri menjelaskan tingkahlaku dia dengan sebab contoh: “Mummy, tadi Ateh tepuk kakak. Ateh tepuk sebab kakak marah. Kakak tak bagi Ateh ambik barang xx dia…”.

Saya percaya kerana dia mendengar setiap penerangan saya dahulu, dan saya latih untuk dia kenalpasti apa dia rasa. Dalam keadaan beritahu kesalahan dia itu, dia sebenarnya rasa sedih sebab ‘buat kakak’. Saya puji kerana dia beritahu saya apa berlaku. Tiada siapa pun berasa gembira genuin pabila telah melukakan hati / menyakitkan secara fizikal akan orang lain.

2) Option dua, “Ammar, turun. Turun sayang” (nada tegas, dan facilitate arahan seterusnya, bermakna ia kontra kepada memanjat, iaitu turun, logik kan?). Ni mmg kena rajin memikirkan vokabulari terbalik kepada apa yang sedang dibuat, dan apa yang nak disuruh.

Satu kisah rakan saya dahulu dengan anak berumur 4 yang suka memanjat pagar. Saya beritahu agar elak guna jangan, tapi guna perkataan arahan tingkahlaku apa yang anak boleh buat, ‘instead off’ apa yang tak boleh buat. Maka rakan saya cuba usaha ubah.

Semasa anak memanjat, memula dia kata “abang, jangan panjat” dan didapati anak terus memanjat, tak hiraukan larangan ibunya. Tetiba kawan saya dapat ilham tukar skrip: “Abang, turun”.

Apa yang berlaku ialah magik, pabila si anak respon dan bertanya, “Turun? Turun macam mana bu?” Kemudian si ibu terus men ‘coaching’ anak dari jauh bagai mana nak turun iaitu dengan menurunkan kaki satu demi satu, turun ke bawah.

Mudah, kan. Sebab apa? Sebab ia berbentuk arahan. Bermakna anak memang dengar arahan. Semasa kita sebut “jangan panjat”, dia nampak dalam kepala dia, arahan “panjat”, manakala semasa kita menyebut “turun”, dia nampak arahan “turun”, namun dia tidak tahu caranya, maka dia bertanya. Yang penting, dia sudi bekerjasma dengan kita.

.

Saya berharap kawan kepada kawan saya ini dpt keep on ubah caragaya channel tingkahlaku anaknya, insyaAllah.

Penerangan lebih dari itu bukanlah jawapan kepada permasalahannya, sebab yang penting umur macam ni ialah ‘keep on educating’ anak ‘the right way/behaviour’ dengan ibu mempunyai ilmu dan kefahaman akan di sebalik tingkahlaku anak kecil yang tidak pernah salah.

Saya risau dalam jangka masa yang lama, anak akan channel ke tingkahlaku lain yang lebih mencabar kesabaran diri kita, jika kita terus menghalang perbuatan atau tingkahlaku semulajadinya sedangkan itu adalah perkembangan normal dan penting untuk perkembangan fizikalnya.

.

Umur 1.4 sangat kecil, dan apa yang dia mampu buat ialah tunjuk protes tidak setuju denga menghempaskan diri dan kepala dia ke lantai yang kita pun rasa risau cemas bila tengok, dan sedih bila memikirkannya.

Bermaksud capaian ruang dia yang ada ialah badan dia sndiri. Ke hadapan? Capaian kepada badan orang lain yang lebih mudah.. Sekarang cedera diri, esok cedera orang lain. Dan ruang lebih jauh, bukan sahaja di rumah, malah ruang lain. Contoh anak remaja, mak nasihat, dia marah, terus keluar rumah start enjin motor, dan bawa laju-laju.

Teruskan berdoa kepada Allah, ucapkan skrip kepada anak berbentuk hypnotise seperti anak ibu anak yang soleh, bijak, dan aktif, boleh dengar kata ibu, insyaAllah akan selamat dunia akhirat. Ibu sayang anak ibu, ibu hanya nak pastikan anak ibu selamat dan berjaya dunia akhirat.

Ya Allah, lindungi dan pelihara anakku dari sebarang perkara yg tidak baik dari berlaku – Boleh ucapkan depan anak.

3) Lain option, bagi dia panjat dan kita ‘follow’. Contoh panjat tingkap melalui dinding hingga tahap dia maksima boleh capai, dan dia dapat tengok tingkap ke luar. Kemudian raikan, “kita dah berjaya panjat sampai atas.. Cuba tengok kat luar tu, ada pokok, kereta, lori smpah, etc” ..

Masa anak saya berumur bawah setahun, dia suka panjat tangga rumah atuknya (rumah kami setingkat, tak ada tangga). So setiap kali datang umah atuk, dia akan panjat. Semua orang termasuk atuk tak bagi, melarang, sedikit menjerit kerana dia menghampiri memanjat tangga.

Sy, relak aja, sy follow dia dan bantu dia panjat tangga, hingga atas. Sy dapati perkembangan fizikalnya progres positif, dari perlu bantuan memanjat tangga, kepada dia boleh panjat sendiri, dari satu set tangga (10 steps), kepada dua set tangga smpai tingkat atas. Dan dari belum mengira dan hanya mengira dengan menyebut “ti, ti, ti” untuk ‘counting’ kepada mengira menyebut “one two three satu dua tiga sampai twenty / dua puluh. Saya raikan malah rakam video lagi masa dia dah pandai naik tangga 2 set sendiri dengan merangkak. Masa tu dia belum boleh berjalan lagi (bawah 1 tahun).

Setiap petang, bawalah anak kecil ke padang rumah, bagi hormon oksitosin nya terembes (hormon anti stres) melalui cahaya matahari petang dan persekitaran luas yang bebas.

Perasan tak padang tak macam rumah. Tiada ‘rules’ sebanyak di dalam rumah. Kecuali satu atau dua ‘rules’ seperti pabila anak menghampiri longkang tepi padang dan sebagainya. Itu pun kita just sebut “longkang tu, hati-hati” atau kita sama-sama temankan dia melangkah longkang.

Kat situlah mereka nak lepaskan energi mereka (positif/negatif), ‘explore’ dunia mereka, ‘explore’ permainan fizikal di taman permainan (macam-macam zaman sekarang, memang dicipta utk stimulasi kemahiran motor kasar mereka), dan belajar bersosial dengan kanak-kanak seusia atau lebih besar dan lebih kecil.

Yang pastinya jika ‘rule’ di rumah tak boleh memanjat, di taman permainan, ‘rule’ nya boleh panjat (silalah panjat puas puas ya, hehe), jangan lari nanti pecah pasu atau langgar kerusi, di sana, silalah lari sekuat kuatnya ya, dan jangan menjerit, kepada jeritlah gembira sekuat kuatnya. Kan? Jadi memang saya akan bawa ke padang (jalan kaki) / play ground (naik kerete) demi memastikan energi sehari dia di rumah pengasuh ter lepas dgn bebas puas di tempat yang betul dan paling sesuai…

Maznah Ibrahim.

Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan Ketakutan

Ajarkan Anak Teknik Comel Ini: Terbangkan Masalah Keluar ๐Ÿ™Œ

————————————————

.
Cuba dulu baru tahu, best sangat rupanya. Haha.

.
Buku ni memang best.

.


Bedtime Storytelling. Baru-baru ni Fateh terambil, dipilihnya untuk dibacakan sebelum tidur.

.
Saya pernah bacakan dulu, mungkin sekitar usianya 2 tahun, masa baru-baru belikan buku ni.

.
Nampaknya sekarang baru lebih sesuai dengan usianya yang dipenuhi lebih sedikit cabaran hidup bersekolah.

.
Dan jenis dia yang suka berfikir. Thinking. Jenis Thinking ni belum apa-apa pun udah pikir.๐Ÿ˜๐Ÿ˜ต

.
Kadang ada sedih, kurang semangat, dan marah marah geram semua, selain teruja dan bangga.

.
Malam ni dia pilih cerita ini, Mukasurat 66

.
Ringkas sahaja, dan saya terus tangkap tekniknya.

.
Kami lakukan bersama. MasyaAllah memang best betul.

.
Bila rasa macam ada masalah, atau kurang semangat sebab sesuatu,

.
1. Tarik Nafas panjang dalam-dalam sampai perut.

.

.
2. Fikirkan masalah itu.

.


3. Jerit kuat-kuat.

(Bayangkan masalah itu terbang dan lari dari kita)

.


………

.

Sebenarnya:

.
1. ia berkaitan dengan cara kita berfikir. Lagi fikir ia masalah, lagi ia mendekati atau mendatangi kita. Lagi buang jauh, lagi berkurang lah ia. Law of Universal Attraction. What u focus will expand.

.
2. Blow out the negative, macam saya selalu ajar dalam pernafasan EHSABAR.

.
3. Jerit ni melegakan sampai puas keluar segala isi pendaman dalam perut.

.
4. Perut ni sinonim dengan emosi takut: kanak-kanak atau orang dewasa yang asyik suka berfikir masalahnya, akan cenderung semakin memendam emosi risau itu dan ia tak bermanfaat mana pun. Hanya tambah sakit kepala dan sakit perut sahaja. Psikosomatik. Sakit yang dia rasai sendiri, cek doktor tiada sebab klinikal.

.
Cubalah santai santai dengan anak ya ๐Ÿ˜‰ mana tahu mak juga boleh terbangkan seketika segala masalah dalam hati dan isi perut tu… It s worth it.

.
Refleksi,

Maznah Ibrahim.

โ€‹Emosi Tercalar dan Pembersihannya

Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink).

.
Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea.

.
Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker whiteboard.

.
Ia sebagai aktiviti seronok dia. Dia pernah lihat saya buat lama dahulu (tak ingat whiteboard besar atau kecil). Sebab tu gaya conteng dia kekadang laju-laju kecik macam tu.

.
Semasa membersihkannya, Fateh kata penat. Ya, memang penat. Bekas pun masih ada. Tak licin selicinnya sama macam asal baru beli.

.
Anak kecil sangat pemaaf dan tak simpan. Saya selalu berkata kepada peserta saya, emosi anak kecil seperti Belon. Ringan dan bebas lepas. Tak simpan. Tak sama macam orang dewasa yang banyak pendam dan berat tangki emosinya (siapa pergi coaching body outline, emotions n physical health dengan saya akan faham perkara ini).

.
Orang dewasa jika diajak lari-lari kejar Belon kat kaki orang lain dalam game icebreaking pun teragak-agak. Sebab lama tak main macam budak-budak. Melayangkan layang-layang ke udara dan rasakan bestnya dan ringannya emosi sendiri pun mungkin tidak berpeluang. Cubalah sekali. Sangat terapeutik.

.
Semasa memadamkan garisan lama marker permanent itu, saya terfikir alangkah mudah mencalarkan emosi anak / orang lain, namun sukarnya nak padamkan kerana pernah tercalar / tercalit.

.
Sama macam kisah Ibu Rose cerita. Setiap kali rasa marah, pakukan ke dinding. Lihat berapa banyak paku itu. Lama sedikit, cuba cabutkan semula. Kayu dinding itu takkan sempurna seperti sediakala.

.
Sama dengan whiteboard ini. Ia tak secantik sebersih dahulu, namun ia masih boleh berfungsi. Bonding time ibubapa-anak!!!

.
Semasa marah, tinggalkan dan pergi dari situ. Buat apa-apa kerja asalkan kerja fizikal untuk lepaskan dan alirkan tenaga marah itu. Bukan ke anak sama sekali.

.
Saya pernah minta Fateh berjogging satu rumah bila dia marah. Dan jangan cakap dengan saya selagi masih ada rasa marah. Sangat mudah. Satu round sahaja dia jogging dan dia kata, Mummy, Fateh dah tak marah dah. Fateh nak cakap ngan Mummy..

.
Oh anak syurga. Ladang pahala kita semua.. ๐Ÿ™‚

.

Refleksi,

Maznah Ibrahim

*********

penulisan ketika Fateh 3.6 tahun.
********************************

Siri Seminar EHSABAR seterusnya,
11 Oktober 2016, Kuantan

29 Oktober ย 2016, Langkawi

November 2016, Terengganu
********************************
15 Oktober 2016, Bangi : Emosi dan Komunikasi dalam ‘Positive Parenting’ dalam Konvensyen Gen New 2.0

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?

Benar, kanak-kanak hanya perlu diperingatkan sangat banyak kali sebelum wajar dihukum.

.
Persoalannya, sudah cukup kah kita peringatkan mereka sekurangnya 5000 kali untuk satu satu perkara penting?

.
Jika kena gayanya, insyaAllah usia 10 sudah solat dan ‘pukul’ tidak perlu. 3 tahun itu lama. 5kali sehari x 365 hari setahun x 3 tahun.

.
Key nya sabar dan keep repeating, beri nasihat dan perkataan baik berunsur kasih sayang dan mendidik berterusan..

.
Kanak-kanak

i) tidak atau belum pandai buat keputusan, dan

ii) tidak atau belum pandai merancang.

.
Katakan tabiat kecil-kecil, bukan solat lagi (jika solat dilatih serius usia 7 tahun)

.
a. Kemas mainan selepas bermain

b. Mandi awal pagi tanpa disuruh

c. Main elok-elok dengan kawan

d. Share mainan dengan adik beradik

e. Sentiasa berbaik-baik dengan adik beradik

.
Peringatan seperti di atas ini perlu diulang-ulang hingga tempoh matang pemikiran dan perlakuan mereka –

.
tahap emosi kita pula kekal positif semasa mengucapkan peringatan ini, berbanding emosi negatif semasa memperingatkan perkara ini.

.
Tahu kan, yang kekal dalam hati dan ingatan mereka disusuli tidak mencabar iaitu dengan sengaja lakukan kesalahan sebaliknya di atas ialah pabila peringatan / skrip itu diucapkan dengan:

.
i) nada baik,

ii) penuh hormat dan

iii) PERCAYA mereka akan jadi seperti apa yang diucapkan di atas?

.
Key nya lagi sekali ialah

.
Positif.

.
i) Ayat positif (Jika terangkan kesalahan, mulakan dengan tegahan, disusuli apa kita mahu mereka lakukan : Tidak boleh berebut mainan, sebaliknya mainlah elok-elok)

.
ii) Emosi positif (Berunsur ‘care’ iaitu sangat ambil berat kepada tingkahlaku salah ini asbab mereka amanah untuk kita asuh didik, dan perlu lah dengan kasih sayang tegas,

.
iii) Pemikiran positif ย (Percaya mereka dengar, faham, cuma perlu diperingatkan berulang kali sahaja, percaya mereka akan berubah, tak lama, konsisten nasihat cara begini, 6 bulan akan berubah tingkah laku itu).

.
Positive Parenting

.


Refleksi,

Maznah Ibrahim
**Thx Ashie berkongsi slide ini, dalam group whatsap.

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

=============================
Isk, kalau anak tu belum bekerja, kecil lagi, kalau tak minta kat kita, nak minta pada siapa lagi?

.
Ini kisah Fateh tergendala kemahuannya nak payung kecil beberapa bulan lepas, baru kini mendapat.

.
Masa tu raya Aidilfitri. Kami singgah Cameron. Jenis suka travel kami ni. Raikan perjalanan jauh beraya ni dengan selitkan satu tempat sejuk yang kami suka.

.
Masa di Cameron tu hujan-hujan juga la. Jadinya tiap-tiap masa peluang yang ada dia sibuk menyampaikan hasratnya (perkataan hasrat ialah perkataan orang otak Intuiting). Katanya dia nak payung.
Saya argue Logis la konon, tak pelah payung tu.

.
Kat sini nak kena proses sedikit cara kita zoom in berfikir dalam diri ya.

.
Refleksi Isu Sendiri Jika Ter ‘Project’ ke Anak

****

.
Fobia payung ni kami. Bukan anak. Kami suami isteri jenis ‘banyak idea sangat’ maka selalulah payung cantik kami tertinggal di mana-mana. Payung besar besar yang Best dapat free dari ejen insurans la, dari penganjur ceramah la, banyak lagi. Semua hilang. Percaya tak๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ memang ada orang macam ni. Jadi kami ni memang tak ada payung. Huhu.
.

Jadi bila anak minta payung tu memang menolak la keras-keras sebab asyik hilang kan, geram sendiri la tu. Haha.

.
Mujur cuaca hujan, jadinya si anak memberi alasan Logis, Fateh tak da payung. Kita tak da payung tengok ni hujan. Fateh kalau pergi sekolah pastu hujan, kalau ada payung senanglah nanti tak basah.

.
Ok, kami terima alasan baik itu.

.
Cuma nya dalam negosiasi ini, suami membuat keputusan beli payung besar bukan payung kanak-kanak. Part ni kami beri alasan logik kami pula,

.
Payung besar untuk kita semua 4 orang guna. Jika kecil, Fateh seorang guna. Kalau hujan, nak ke sekolah, tak apa ayah yang payungkan Fateh, bukan Fateh pegang sendiri.

.
Haaa.. Part ni memang Adult Centered.

.

Ok fahami betul-betul apa saya nak sampaikan ya sampai hujung penulisan.

.
5 Tangki Emosi, Salah Satunya Ialah Material

***

.
Saya kan selalu beri training. Kalau komunikasi dan behaviour tu, saya akan masukkan bab 5 Love Language.

.
Saya selalu katakan, sesekali, tidak mengapa beri material jika mampu. Bukan setiap kali.

.
Jika suami isteri 40 tahun kahwin dan hanya sekali sahaja si suami belikan hadiah untuk isteri, faham-fahamlah, tangki emosi bahagian material tu sangat sangat sangat kurang, cetek sampai lantai.

.
Hanya penuhi sikit sahaja lagi tangki material ni, ย contoh beri sekuntum bunga ros, ia akan buat isteri senyum lebar dan mood baik lamaaaaa sedikit. Bukan nak beli emas penuh satu lengan pun. Asalkan benda. Kad ke. Apa apalah.

.
Saya refleksi.

.
Fateh perlu payung untuk dia pegang sendiri. Ia Tak sama bila kita orang dewasa pegangkan. Tiada self control secara penuh untuk dirinya.

.
Semalam pergi Pantai Chenang. Hujan lagi. Kami tak bawa payung la dari Perlis, kan. ๐Ÿ˜€ Dah itu sahaja 1 payung yang kami ada, gambar strawberry ๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ“ haha. Selamat sampai sekarang dah beberapa bulan, Alhamdulillah masih bertuankan kami.

.
Fateh request payung. Saya sebab dah fikir sebelum ni terus setuju. Kami beli dua. Satu Fateh, satu KN. Comel. Saiz kanak-kanak.

.
(isu dia request kaler pensel yang mulanya saya tolak lepas tu saya belikan dengan negosiasi sebab saya fikir sudah 8 bulan dia sekolah dan dia minta lama sangat, bermaksud dia memang perlu, dan mungkin set kaler pensel dia memang dah kontot sangat agaknya kan, kesian, camana moral dan motivasi dia di lingkungan kawannya, yang ada set elok. Cuma nya set mahal rm30 saya tolak, sampai dia berjaya setuju dengan set rm16 tak silap saya).

.
Happy Anak Tak Terbayar Harganya

***

.
Sah, dia sangat happy. Dah rasmi elok di Chenang, dan kami yang tumpang payung mereka. Ayah dengan payung Fateh, Mummy dengan payung KN๐Ÿ˜€.

.
Sebelum pulang, hujan lagi di Hotel. Dia memegangnya dengan sangat bangga sampai jadi macam polis trafik jalan raya lagi๐Ÿ˜‚. ย Panggil masuk sini tak mahu.

Apalah dibuatnya di tengah-tengah hujan dan kereta banyak tu, sementara si ayah sebelah lain, sedang ambil kereta.

Self esteem dia meningkat. Maksud keyakinan diri. Sangat logik. Dia boleh memegang dan kendali sendiri sepenuhnya payung kecil sesuai dengan saiz dia.

Setelah puas panggil, datang kembali dia dengan selamatnya. Boleh bayangkan tak, dia tersangat bangga memegang payung dengan dua tangan, dan mengalami sendiri fungsi payung di tengah hujan yang real, seorang diri. Boleh rasa perasaan kesukaan dia yang amat ini. ย Ini penting untuk emosi dan kognitif kanak-kanak.

.

Pernah dengar, kan? Kalau beli atau buat sesuatu untuk anak, biar sesuai dengan mata dia, badan dia. Baru dia rasa konfiden. Macam flash card besar saiz A4 (dan bukan saiz kecil dalam buku), bantu anak kecil nampak, maka dia boleh baca / nampak dan sebut, maka dia akan rasa yakin diri. Kita bantu dia untuk rasa berjaya. Kata mendiang Glenn Doman, kejayaan kecil adalah asas motivasi kanak-kanak untuk peringkat seterusnya.

.
Kena Kerja Untuk Benda Yang Dia Nak Sangat?

***

Kan anak-anak kita belum bekerja. Dari kecil lagi sebaik Fateh pandai meminta-minta pada usianya 1.10 tahun, saya meminta dia bayar. Namanya teknik Read and Reward. Baca dulu baru dapat apa dia nak.

.
Bayar dengan baca surah atau baca buku huruf AlQuran sahaja.

.
Jadinya dia tak pernah dapat percuma. Apa-apa pun. Dan dia dah biasa. Saya rasa saya macam ibubapa kejam. Namun inilah cara didikan kami. Tiada yang percuma.

.
Tangguhkan keinginan, bila tiba masanya dia dapat akhirnya, dia akan sangat hargai dan menjiwai. Dia belajar Sabar, Usaha iaitu Bekerja (taqwa maksud perbuat bukan relek sahaja meminta-minta saja). Istiqamah perbuat, dan ada Hasil.

.
Ibubapa perlu sama istiqamah. Dan tepati janji. Anak kecil ingat. Ingat tu. Jika dia tak sebut, jangan ingat dia tak ingat. Dia ada jantung memori dan emosi sendiri. Sama da dia luah atau tidak sahaja.

.
Refleksi,

.
Maznah Ibrahim

Puji Usaha Anak Bukan Hasil

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6

====================

 

Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu.

 

Dia berjaya 5/6. Wah ๐Ÿ˜ sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil ini. Dengan ‘full strength’ nya capai 5/6 guli, walau tidak capai ‘full strike’ 6/6 seperti diharapkan si ‘Strong Willed Child’ ini.

 

Continue reading “Puji Usaha Anak Bukan Hasil”

Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi

Bagaimana Nak Ajak Anak Mandi dengan Baik, Berkesan dan Berjaya?
================================

Zaman bayi, mudah. Mandikan aja. Mandi kan sebelum subuh dengan air suam pun jalan ๐Ÿ™‚ (niat nak latih mandi pagi agar mudah ke sekolah esok-esok, kebetulan tempat kerja jauh jem kena siapkan awal, nak ada ‘bonding touch’ dengan si anak berbanding nursery /pengasuh dia masa tu)

 

Continue reading “Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi”

Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri

Saya kongsi sedikit bagaimana saya dorong anakanda soleh Fateh akan kaedah ini dan nampaknya sekali sahaja saya ajar dahulu dia boleh aplikasi sendiri dalam situasi lain secara kemahuan sendiri. (contoh dia nak naik gelongsor secara terbalik dan tiba-tiba rasa tak yakin diri datang, terutama sejak dah mula berfikir ni, dia reka skrip sendiri dan berkata “Fateh boleh, Fateh boleh”).

 

Continue reading “Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri”

Mahu Anak Suka Menulis?

Mahu Anak Suka Menulis?
=============================

Fateh saya jenis tidak suka menulis. Dan akan sukar habiskan menulis.

Namun seminggu bersekolah, dia ada improvement dari segi habiskan kerjanya.

Dua hari lepas, pagi, dia berjaya sendiri habiskan menulis AA dan aa satu page. Dia happy dan beritahu saya. Kami puji dan masukkan ayat ‘nanti’ sebagai bayangan akan datang dia akan rajin dan berjaya menulis lagi.

 

Continue reading “Mahu Anak Suka Menulis?”