Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan Ketakutan

Ajarkan Anak Teknik Comel Ini: Terbangkan Masalah Keluar 🙌

————————————————

.
Cuba dulu baru tahu, best sangat rupanya. Haha.

.
Buku ni memang best.

.


Bedtime Storytelling. Baru-baru ni Fateh terambil, dipilihnya untuk dibacakan sebelum tidur.

.
Saya pernah bacakan dulu, mungkin sekitar usianya 2 tahun, masa baru-baru belikan buku ni.

.
Nampaknya sekarang baru lebih sesuai dengan usianya yang dipenuhi lebih sedikit cabaran hidup bersekolah.

.
Dan jenis dia yang suka berfikir. Thinking. Jenis Thinking ni belum apa-apa pun udah pikir.😏😵

.
Kadang ada sedih, kurang semangat, dan marah marah geram semua, selain teruja dan bangga.

.
Malam ni dia pilih cerita ini, Mukasurat 66

.
Ringkas sahaja, dan saya terus tangkap tekniknya.

.
Kami lakukan bersama. MasyaAllah memang best betul.

.
Bila rasa macam ada masalah, atau kurang semangat sebab sesuatu,

.
1. Tarik Nafas panjang dalam-dalam sampai perut.

.

.
2. Fikirkan masalah itu.

.


3. Jerit kuat-kuat.

(Bayangkan masalah itu terbang dan lari dari kita)

.


………

.

Sebenarnya:

.
1. ia berkaitan dengan cara kita berfikir. Lagi fikir ia masalah, lagi ia mendekati atau mendatangi kita. Lagi buang jauh, lagi berkurang lah ia. Law of Universal Attraction. What u focus will expand.

.
2. Blow out the negative, macam saya selalu ajar dalam pernafasan EHSABAR.

.
3. Jerit ni melegakan sampai puas keluar segala isi pendaman dalam perut.

.
4. Perut ni sinonim dengan emosi takut: kanak-kanak atau orang dewasa yang asyik suka berfikir masalahnya, akan cenderung semakin memendam emosi risau itu dan ia tak bermanfaat mana pun. Hanya tambah sakit kepala dan sakit perut sahaja. Psikosomatik. Sakit yang dia rasai sendiri, cek doktor tiada sebab klinikal.

.
Cubalah santai santai dengan anak ya 😉 mana tahu mak juga boleh terbangkan seketika segala masalah dalam hati dan isi perut tu… It s worth it.

.
Refleksi,

Maznah Ibrahim.

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi? (Jika anda geram suami/ lelaki dewasa lain relak dan kurang berinisiatif)
==============================================

8 Januari 2016, Fateh 3.10 Tahun

 
Fateh ada idea!!!
 
(Gandingan hebat ayah yang kreatif dan terbuka dengan anak yang kreatif inovatif).
 
Bila banyak kali cuba, dia belajar sendiri. Makin lama makin banyak belajar. Ayah duduk sahaja, dia ‘kerjakan’ (laksanakan) ideanya. Bukan mudah sesuatu nak smooth / lancar dan sukses sampai hujung..

Continue reading “Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?”

Bagaimana Jika Anak Melukis Tidak Sewajar Usianya

Pendidikan dan Perkembangan Seksualiti Kanak-kanak

Anak Perempuan 7 tahun lukis gambar kahwin-kahwin

Seorang sahabat bertanya kepada saya. Semasa mengemaskan beg anak, beliau terjumpa buku sekolah yang diconteng si anak perempuan usia 7 tahun dengan lukisan gambar kahwin. Gambar kahwin dengan kawan lelaki sekelasnya.

wedding-drawing
Gambar sekadar hiasan

Ibu terkedu dan geram. Geram kerana buku sekolah yang dicontengnya. Terkedu kerana baru darjah satu dan pandai bercinta-cinta. Ibu fikir ini terlalu awal untuk difikirkan, kerana baginya ini masalah ibu dan anak remaja. Rupanya anak darjah satu pun dah hadapi macam ni..

Saya menjawab kepada sahabat saya ini:

Pertama contengan di buku sekolah tu, pejam mata pada kesalahan dan beritahu ‘basic rules’ sahaja (teknik nabi: menerangkan kesalahan/peraturan) – “tidak boleh conteng di buku sekolah, kerana buku sekolah untuk tulis apa diajar cikgu di sekolah. Hanya conteng lukisan sendiri di buku kosong / buku conteng ini, pada waktu senggang sendiri. (untuk ini ibu perlu sediakan satu buku khas untuk menconteng).

Pasal ‘kawen kawen’, normal budak umur 5-6 pun dah ‘pretend play’ main kawen-kawen.  Saya pun ada masa zaman kecil dahulu, haha. Ini kerana usia 2-7 kanak-kanak mempunyai imaginasi yang tinggi dari pelbagai sumber, dan ‘pretend play’ dari watak / karektor yang dilihat, serta yang diperhati di sekeliling mereka. Contoh pergi kenduri kahwin, kepak kepak kepung (kompang), bersanding, merenjis, berarak dan sebagainya. Belum lagi bab main pedang macam Salahudin dan pakai cantik-cantik macam princess Cinderella ke Frozen ke. Semasa bermain sesama rakan sebaya, mereka akan main subjek atau topik ini. Ia adalah ‘perfectly normal’.

Cumanya yang jadi kemarahan dan kekecewaan sahabat saya ini ialah beliau tidak menjangka sama sekali. Beliau rasa terkejut, dan meletakkan set yang ini isu remaja (lambat lagi), dan bukan peringkat usia anak saya ini. Jadi sahabat saya ini tidak sedia.

Ingat, usia anak 7, tiada perasaan seksualiti seperti remaja yang sebenar, iaitu tertarik secara perasan seksual kepada sahabat gender berlawanan (peringkat Latency). Ini adalah semata-mata manifestasi apa dialami dan dilihat, diterjemahkan melalui lukisan, yang nak dijadikan cerita, ibu dapat tangkap di buku sekolah. Bayangkan jika dia main ‘pretend play’ kawen-kawen masa umur 5-6, dan sahabat saya ini mgkin tidak dapat tangkap si anak, kerana tiada dokumen bukti, seperti buku atau lukisan, kan 🙂

Jadi, gunakan lukisan anak sebagai satu bahan untuk dikomunikasi bersama. Jadi satu ‘tool’. Subjek untuk dibicarakan secara positif. ‘Its Our Special Time, Daughter’.

Pertama terangkan ‘rules’ tadi.

Kedua, borak-borak yang masukkan elemen emosi dalam penceritaan dari gambar dilukis. Ini kerana emosi boleh relate dengan kognitif dan tingkahlaku si anak. Kita nak memahami apa dalam pemikiran si anak.

mother daughter
Special time : Mak-anak perempuan

Anak sahabat saya ni kreatif sebenarnya.

Apa yang dia rasa bila lukis tu. Boring dengan guru ke? Dia suka budak tu ke. Orang usik dia dengan budak tu ke? Dia lukis apa tu sebenarnya. Siapa dalam lukisan tu. Kahwin? Kakak nak kahwin dgn budak lelaki ni? Apa yg kakak suka pasal budak lelaki ni. Pelan-pelan masuk dalam hati dia.

Dengarkan apa anak nak cerita dan ‘view’ dia dahulu, sebelum kita ‘judge’ sesuatu yang melangkaui jangkauan usia si anak. BENARKAN APA DILUKIS ANAK DAN TERIMA VIEW ANAK DULU.

Then masukkan skrip hypnotis APA IBU NAK.

Contoh jika benar si anak mahu kahwin dengan si budak lelaki itu (‘the worse case’, ia mungkin tidak sebegini tahapnya):

“Kakak, kahwin ni orang dah besar. Sebelum kahwin, semua orang pi sekolah, habis belajar, dan jadi apa dia nak atau cita-cita dia, macam bisneswoman ke, buat baju ke, designer ke, doktor ke. Memang ada yang kahwin semasa sedang sekolah, tapi kebanyakannya belum sedia dan matang dan lebih susah untuk dia. Jauh lagi perjalanan kakak.

Kakak akan rajin belajar untuk jadi seseorang yang beri manfaat pada ramai orang. Berkawan adalah okay sayang. Boleh kawan dengan raamai orang. Tak kira lelaki atau perempuan. Bila berkawan, kita rasa seronok dan ada geng. Kawan boleh tolong kita, dan kita tolong kawan. Pilih kawan yang betul. Macam kalau kakak kawan dengan penjual minyak wangi, tempias harum kita dapat, kawan dengan si pembuat besi, bau besi kita dapat juga. Kawan dengan orang yang dengar cikgu cakap masa dalam kelas, kita jadi macam kawan tu. Kawan dengan kawan yang suka main dan buat kerja lain masa cikgu ajar dalam kelas, kita pun akan senang terikut jadi macam tu. Mana satu kakak nak”.

Last, penting sekali ialah refleksi diri, dari mana punca kemarahan dan kekecewaan dalam diri. Biasanya tiada kaitan anak dalam ertikata sebenar. Ia adalah ‘totally’ dari diri kita sendiri. ‘Your expectations shows from your behavior’. Maksud, kita punya tingkahlaku marah tu dari ekspektasi dalam diri (mcm ‘rules’ / ‘belief’ dalam kepala: anak 7 tahun tak tahu apa-apa berkenaan cinta. Cinta paling cepat ialah usia remaja.

(sedangkan sebenarnya di kartun dan tv kita semua dah ada unsur cinta sesama manusia, kan. Tu bahaya tv tu jika tak ditonton bersama anak dan dibetulkan mana yang silap persepsi). Tak terkejut remaja ramai akan ‘cut’ urat nadi dia bila kecewa dengan teman lelaki, atau bunuh diri (ia dari manifestasi bahan akhbar, tv dan internet).

tv1
Apa yang anak tonton dengan fokus, masuk ke pemikiran bawah sedar dia, dan subconcious mind ini sangat powerful

Maksud, peristiwa kejadian anak ini adalah trigger sahaja. Bukan sebab sebenar isu marah kita ni. Setiap ujian anak itu ada hikmahnya. Mungkin Allah nak bagi kita lebih alert dan sedia bab isu ni, dan lebih rapat dengan anak, kan.

Experimental Play – Tenggelam Timbul Guna Telor Ayam

BismillahiRahmaniRahim

Experimental Play untuk si kecil IR Muhammad al Fateh al Hafiz, 2.9 tahun.

Bomb Interest dia sekarang adalah bereksperimen.

Terima kasih sahabat wangi yang rajin berkongsi idea HomeSchooling activities Anakku Alhafiz, Yulia Yusar dan Ummu Al-Hafiz.

Tenggelam Timbul &  Ketumpatan

Bahan:

Telor ayam

Bekas/cawan jernih

Air Paip

Garam

Sudu untuk kacau

Kaedah:

Basuh telor ayam dan masukkan telor ayam dalam cawan jernih berisi air paip untuk pastikan telor betul tenggelam –  Lulus.

 

Masukkan air paip dlm 1/2 ke dlm gelas/bekas jernih.

 

Minta anak masukkan telor ayam ke dalam gelas.  Terangkan tentang kondisi semasa iaitu telor tenggelam dalam air.

 

Sebab telor lagi tumpat dari air.

 

IMG-20141120-WA0018

 

Keluarkan telor ayam.

 

Masukkan garam dalam dua sudu.

 

Tunjukkan cara mengacau guna sudu dengan tak tumpah.  Minta anak pula kacau air bergaram sehingga larut.

IMG-20141120-WA0019

Kemudian minta anak masukkan telor ayam yg sama semula.

 

IMG-20141120-WA0015

 

Terangkan kondisi semasa iaitu telor ayam timbul sekarang.

 

Terangkan tentang beza sebelum dan selepas: telor lebih tumpat dari air sebab tu tenggelam,  kini air garam lebih tumpat dari telor maka telor timbul. Air bergaram lebih berat dan tumpat dari air paip biasa.

Soalan saya tanya Fateh: Sebab apa telor timbul?

Jawapan Fateh : sebab telor..  ringaaannn.. (ting!!!!)

Konsep dia dapat ialah berat ringan (konsep dan sintesis baru dpt sendiri dari memori awal bayi semasa bermain bola warna warni dalam bath tub).

Masa awal bayi dulu tu saya tunjukkan bola dari dasar lantai bath tub baby,  pabila dilepaskan akan terus timbul sebab?  “bola ringaaan” kata saya. Sebab ketumpatan air lebih dari ketumpatan bola.  Tak apa bagi dia dengar perkataan canggih itu 😀

***Libatkan anak dlm setiap langkah sebab seperti biasa memang dia akan mahu buat sendiri,  kan. Baru dia ALAMI dan puas hati,  ingat.

 

Alhmdulillah.

Teknik Menegur Anak ‘Sandwich Method’

Teknik Sandwich Method Si Anak Kepada Ayah

Eh tadi kelakar la, Fateh guna kaedah ‘sandwich’ nak tegur ayah.

Ayah gurau biasa, masuk dalam selimut dan minta Fateh cari ayah (game azali mereka sejak Fateh zaman merangkak-rangkak lagi). Bezanya kali ini ayah berdiri half (berlutut) dan ajak Fateh masuk dalam corong gelap tu (dan Fateh merasai masuk seketika).

Dia tetiba jadi takut dan hampir menangis.

Lepas tu dia cakap sesuatu nak tegur ayah. Ayatnya lebih kurang begini :-

“Ayah, ayah xxxz Ateh tau”. (Ayah tercengang tak fhm term dia guna).

Saya rephrase. “Maksud dia ayah jangan takutkan dia”.

Dia ulang balik ayat dia.

“Ayah ayah jangan takutkan Ateh tau”.

Ayah terkesima dan senyap.

Tetiba dia sambung :

“Ayah bagus!” (Sambil tunjuk tangan ‘thumb up’) (seperti kami selalu ajar bagi menunjukkan sesuatu yang baik atau pujian).

Kami tergelak besar 😀

Dia macam nak membalut balik ayat tegur dia, takut ayah terluka (?) (Misteri minda si kecil).

Oh ya, lupa. Saya memang selalu ajar dia ‘asertif’. Iaitu beritahu apa yang kita tak suka. Ni sebab kes bila dia marah, spontan dia boleh jadi ‘agresif’ dengan menepuk (orang lihat sebagai naik tangan pukul spontan) rakan ciliknya atau orang dewasa.

Nota*
Teknik Sandwich: kosepnya sandwich kan ada roti, isi dan roti balik kan. So kalau nak tegur orang, intro/puji dulu – point utama sebenar – balut balik dengan puji.

Contoh Fateh suka main buka peti ais dan ambil barang. Pernah 2 kali seumur hidupnya terjatuhkan botol kaca dan pecah dari peti ais, iaitu bukanlah salah dia sepenuhnya pun sebab faktor botol licin basah berat, dia tak expect akan terlepas (botol oren sunquick kecil), atau macam pagi tadi kotak botol ubat tu terbuka bawahnya tetiba. Jatuh pecah. Kami tak marah. Hanya beritahu.

Teknik beritahu peraturan umum selamat (dan teknik pejam mata pada kesalahan):

“Fateh, peti ais ni bukan untuk dimain-main. Kotak mainan Fateh kat depan tu, boleh main. Peti ais untuk simpan barang makanan”.

Teknik solusi:

“Fateh tolong ambil kain/mop. Kita kemas sama”. (Biasa mmg rajin sangat la dia ambilkan kain dan mop tu).

Teknik sandwich (guna teknik pujian) (balut balik)

“Fateh anak Mummy yang baik dan dengar cakap. Dengarla kata Mummy, ya”.

*Guna tiga teknik ni serentak, berturutan. Anak tak luka hati banyak. Maksud, dia boleh terima. Untuk orang dewasa pun boleh tau 😉

Bagaimana Mengurangkan Stres Kanak-kanak dengan ‘Free Play’

(Untuk kes weekend seharian dgn anak, hehe).

Antaranya adakan jadual harian.

Sama macam kita ada jadual menu mingguan. Bila dah tau nak masak apa dan apa, kita pun kurang stres, kan.

Ibubapa pun akan kurg stress bila dah ada jadual untuk anak. Sbb tau nak buat apa dgn anak pasni pasni. Bab home scholing la kan. Art, memasak, bermain basikal, tidur, makan bersama, dll. Dan anak juga akan lebih tenang dan kurang stres bila tahu lepas ni nak buat apa, apa, dan nak pergi mana. Ingat lagi cerita ntv7 dulu Rescue Nanny, dia bantu adakan jadual rutin dari bangun pagi ke tidur, anak2 itu lebih menurut kata dan kurang buat perangai.

Hari ni tolong bancuh pankek dan makan sapu coklat sendiri
Hari ni tolong bancuh pankek dan makan sapu coklat sendiri

Rakan sy mula adakan jadual anak untuk mengaji, dari pagi bangun subuh dan lepas kerja, jadinya lama2 anak lebih menurut jadual itu sebab dah rutin, dan lebih selesa.

Digalakkan tidur awl dan bangun awal. Utk latih mereka nanti nak ke sekolah formal nanti, kan kul 7 pagi dah nak sampai ke sekolah kan? Jika tak latih dari sekarang kelak kita la yang berperang waktu pagi nak ngejutkan ditambah nak siap diri sendiri lagi. Bab ‘body clock’ – badan imun dengan sistem jadual tubuh, tidur.

“FREE PLAY”

Selain jadual, wajibkan aktvt outdoor yang melibatkan persekitaran nature spt padang dan playground untuk anak-anak, ditemani ibu/bapa. Sekurangnya 3x smnggu. Mcm org dewasa, aktvt fizikal 20 min x 3 kali smnggu, kan untuk ‘healthy living lifestyle’. Sama dengan kanak2. Sbb hormon oxytocin kluar masa petang chy matahari tu. Ia adalah hormon antistress. Dpt 1/2 jam ke 45 min ok la.

Parents yang busy keje weekdays, blh try weekend. Contoh pagi sbtu dan ahd petang ke. Terpulang la pada kesesuaian aktiviti keluarga itu.

Permainan lepas bebas berpusatkan kanak-kanak (child centered), beza dengan aktiviti berpusatkan orang dewasa seperti berziarah ke rumah kawan kita, ke kursus kita, ke mana2 kerana aktiviti kita yg kita bawa anak, dan beza dengan permainan berstruktur yang ada games rules.

Sbb mrk perlu lepaskan energy seharian mrk berada di sistem rumah/taska/nurseri/sekolah, yang sistem bermain nya mungkin tak sama dengan apa yang kita nak beri kepada anak-anak.

Semua tempat tu ada ‘kotak’, perasan tak. Ruang tamu besar ni berapa kali berapa meter. Lari x boleh senonong nanti langgar kerusi dsb. Ada banyak rules.. Beza dengan padang dan playground adalah lepas bebas jenis ruangnya.

Juga play boleh create bonding with parent/s semasa special time-play tu.

Hmm..bila kita pnuhi kpluan asas anak (selain mkn mnum,) bermain yang ‘wajibul ghunnah’ utk knk2, kanak-kanak akan lebih mendengar kata sebab dapat apa yang dia nak. Ia adalah percuma, hanya provide masa berkualiti sahaja. Playground kebanyakannya x perlu bayar, kan?

10334245_10203613983442534_6374478458403151931_n
Melihat kemampuan si ayah
10698532_10203613984402558_3468826231594078198_n
Kemudian dia pastinya mahu mencuba pula 🙂

Sebab nature mrk mmg perlukan play. Ia adalah bahasa kanak-kanak. Rasulullah pun bermain dgn anak / cucu dia kan. So masa play tu jika boleh kita perlu sama level dengan kanak2, bermain berlari berguling bersama (hehehe, bab ni mencabar skit kan sebab org dewasa lama dah tak bermain di atas tanah).

Atau biarkan mereka bermain dengan rakan-rakan awam mereka dan kita jd pemerhati bebas utk pastikan mereka selamat. Mereka belajar berkongsi dan bergilir bermain alat permainan. Juga meningkatkan kemahiran komunikasi sosial mereka.

Mcm sy sedikit malas (errrkk) nk g bawa padang hr ni wlu Fateh request nak ke padang.. Sian dia.

Siap begini skrip dia (ayat dia):- Ateh nak g padang. Ateh nak main ngan kawan. Nak main ngan kakak balqis (dll). Mami kawan kat keje. Ateh kawan kat padang. (Saya smbung tnya, Ayah?) Dia jwb ayah kawan kat kebun. Ateh kawan kat padang (dia repeat lagi).

(Means dia sdg suarakan hak kebebasan dia bersuara dan hak perkembangan sosio-emosi dia).

Hak knk2 ada 4:

*Survival (cth: mkn minum, tmpt tinggal untuk berlindung dari pns hujan, dan untuk tidur, pakaian bagi melindungi badan dari cuaca, dan ubat bila sakit untuk sihat/sembuh)

**Perkembangan / development (kognitif: education mcm sekolah, ajar ngaji, alq, arts dll, social: friends, main, sekolah; emotional, spiritual — semuanya utk memenuhi kepluan pkmbgn kanak2 holistik mereka)

***Perlindungan / protection – dari bahaya, dari penderaan: fizikal, emosi, seksual, pengabaian, eksploitasi kena jd pekerja bwh umur dsb..

****Penglibatan / Participation (contoh penglibatan adalah hak bersuara-pendapat diambil kira dlm kputusan kluarga. Cth hr ni kita nak jalan ke mana. Nak mkn apa ya. Nk pindah rumah ke dsb ok ke.., juga mereka ada hak untuk pendapat/diminta izin pabila guru menggunakan kanak2 untuk persembahan pentas dsb.

So sbb xkluar, sy main pretend play dan game aja kat rumah. Byk idea dia dan saya. Dia sgt kreatif dalam social dan play. Sbb maknya dlm bidang ni kot. Ada aja ideanya blh jd bahan mainan kami. Mak kena sporting bab ni.

Pretend play dia bab menjual beli makanan, bawa kereta tunggangan dia, pergi isi minyak la, beli yogurt (mcm saya belikan utk dia bila ke petrol station isi minyak kereta), pump angin tayar kereta dia la, tali skipping ikat kat kereta dia dan main tarik tolak, dan macam2…

Seronoknya juga sebenarnya kita boleh lihat dan tahu apa pengalaman dia. Dlm kes ni, play theme dia berbentuk aksi dan kawalan diri. Kawal ‘haiwan tuggangan’ dia dan tunjukkan ‘power’ dalam tindakan dan keputusan dia. Selama ni dia duduk dalam ‘carseat’ dan perhati kita pump angin tayar dan belikan dia yogurt dlm petrol station tu, kini semuanya 100% dia buat, saya seolah jadi penumpag dia (walau x muat duduk dalam kereta tunggangan dia, duduk luar kereta dia aja). Memang cute betul laaaa haha.

Message : Let’s Play with our own children.