Muhammad Al Fateh

Mengajak Anak Kecil BerSolat Secara Berhikmah

Mengajak Anak Solat   Pada saya, biarlah anak didorong bukan dipaksa,   Anak kecil bawah usia 6 masih fitrah bermain, otak kanan sangat, jadi caranya: 1) masih modelling dan tempoh ‘shaping’ bentuk karektor / latihan untuk mereka – iaitu kita solat dan dia sentiasa ada bersama kita contoh di sebelah dengan mainan/aktiviti dia, namun sangat …

Mengajak Anak Kecil BerSolat Secara BerhikmahRead More »

DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doa

Ok. Kisahnya begini kawan-kawan. Semalam lepas ambil Fateh dari pengasuh, dalam kerete tak silap saya, saya ada terdetik dalam hati bila lihat/ merenung Fateh. Dalam hati ada berasa dan berkata-kata dalam hati sesuatu yang tak sihat. Saya kan macam selalu bercakap dalam kepala yang Fateh pernah respon “Aah?” seolah dengar dan tanya apa dia? tu.. …

DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doaRead More »

Puji Usaha Anak Bukan Hasil

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6 ==================== Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu. Dia berjaya 5/6. Wah 😍 sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil ini. Dengan ‘full strength’ nya …

Puji Usaha Anak Bukan HasilRead More »

Anak Sebut Perkataan Tidak Baik?

Anak Sebut Perkataan Tidak Baik? ===================== Fateh dulu-dulu umur 2 awal ada sebut perkataan tidak baik yang dipelajari dari orang keliling (kanak-kanak besar lain). . 1. Terapkan Label Orang Yang Baik Sebut Perkataan Baik °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Agak lama juga kami duk ulang maksud sebenar perkataan tak baik dan perkataan baik, . Dan kami ulang sebut, “Orang …

Anak Sebut Perkataan Tidak Baik?Read More »

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi? (Jika anda geram suami/ lelaki dewasa lain relak dan kurang berinisiatif) ============================================== 8 Januari 2016, Fateh 3.10 Tahun   Fateh ada idea!!!   (Gandingan hebat ayah yang kreatif dan terbuka dengan anak yang kreatif inovatif).   Bila banyak kali cuba, dia belajar sendiri. Makin lama makin banyak …

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?Read More »

Anak Tadika Tak Ingat Apa Diajar Guru Di Sekolah?

8 Januari 2016, Week 2, Fateh 3.10 tahun sekolah AMS ================================= Fateh 3.10 tahun masuk Aqrab Model School bermula minggu lalu induksi (orientasi). Alhamdulillah sukses 5 hahari tanpa saya teman sedikit pun. (Namun saya ambil cuti hari pertama standby, sudahnya pergi dating aja dengan suami. Alhamdulillah). Ada jadualnya dan ada few pictures di kongsi di …

Anak Tadika Tak Ingat Apa Diajar Guru Di Sekolah?Read More »

Makna ‘Janji’ Anak Kecil

Makna ‘Janji’ Si Anak Kecil : Cebisan kisah Hypnobirthing Khairunnisa’, perspektif si abang Fateh Seorang sahabat bertanya mengenai anak kecilnya yang dikatakan berbohong dan curi ambil mainan lego walau telah bersama setujui ‘rules’ yang dibentuk bersama. Pabila ditanya, si anak menjawab yang dia hanya mahu main sahaja. 🙂 Kata saya, jawapan si anak kecil selalunya …

Makna ‘Janji’ Anak KecilRead More »

error: Content is protected !!