DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doa

Ok. Kisahnya begini kawan-kawan.

Semalam lepas ambil Fateh dari pengasuh, dalam kerete tak silap saya, saya ada terdetik dalam hati bila lihat/ merenung Fateh.

Dalam hati ada berasa dan berkata-kata dalam hati sesuatu yang tak sihat. Saya kan macam selalu bercakap dalam kepala yang Fateh pernah respon “Aah?” seolah dengar dan tanya apa dia? tu..

So maksudnya lebih kurang ialah pasal saya beritahu dia yang saya dah rasa kurang attach dan semakin jauh dari dia. Pelik sikit bunyinya. Semata kerana saya sedang ‘pregnant’ kan adik baru. Sempat juga saya ‘rationalised’ dan kata, tak baik macam tu. Fateh tetap anak Mummy no 1 yang paling sempurna. Masa tu memang rasa gap emosi dengan dia.

Nak dijadikan cerita, kebetulan bawa pergi padang main macam biasa la. Benda tu tada papa dah.

Tapi balik dalam 7 lebih tu dengan si ayah belum pulang, saya stres sedikit sebab nak sambung memasak dalam keadaan menghampiri Maghrib. Sebelum keluar rumah ke padang saya sempat masak nasi sahaja.

Namun alhmdulillah si kecil merengek nakkan perhatian (plus faktor nak maghrib agak panas saya dapati berkaitan gangguan syaitan biasanya untuk kami berdua dulu macam contohnya masa nilah dia nak susuibu dsb, dan Fateh tak mandi lagi, tergaru2 dengan seronok di padang tu buka kasut, kaki ayam ja dok lari-lari happy, saya sedang memasak lagi), saya tak marah dia langsung, tenang aja, paling tinggi saya keraskan sedikit suara bertanya nak apa dan menerangkan fungsi sekarang saya iaitu sedang memasak nak berbuka, kejap lagi ayah balik.

Of course dia tak mahu memahami sebab keperluan utama dia ialah perhatian, nak susu Mummy, mengantuk dah dan tak mandi bersih lagi dan taknak mandi. Siap menangis meraung bila saya tanggalkan baju, sampai saya pakaikan balik baju dia. Saya sempat proses spontan, iaitu sebagai anak kecil, dia rasa violated pabila diri dia tak mengizinkan, namun saya sebagai orang lain, terus meanggalkan baju dia.

Then ayah balik, dia terus ke ayah dan nangis sedih. Nangis tu sama macam masa tulisan saya pasal “Pabila hati anak kecil terluka” (klik sini).

Malam tu (iaitu semalam lagi) lebih tenang, cuma sepanjang tidur lebih attach nak nenen sahaja. Saya sabar sebab tahu dia rasa ‘insecurity’. Kira layan aja. Tak merungut apa-apa dalam hati. Bersabar dengan proses pemulihan hati anak kecil terluka ini.

Esoknya pagi, iaitu pagi Rabu, saya bagi tune in dalam kepala saya serentak dengan dia, skrip, dalam kete otw ke rumah pengasuh. Oh ya semalam tu, akhirnya dalam merengek tak mahu mandi, tak mahu ayah mandikan, akhirnya dia kool pabila setuju dan mahu saya yang mandikan dia. Lepas mandi dia lebih tenang. Punyala nak saya sahaja rupanya. Saya tak anggap senab nak dapat adik sebab selama ni tak penah begini. Saya pun tak mahu letak believe begitu nanti akan membiak yang kepercayaan silap kebanyakan orang tu. “What u focus will expand” – ingat tu.

Dalam kereta (malah semasa mandikan semalam tu), skrip saya bagi ialah “Fateh baik, Fateh anak soleh, Fateh dengar cakap Mok (pengasuh), Fateh tenang, Fateh bijak dll”. Dan kelakarnya dia ulang balik skrip pendek tu “Fateh baik, Fateh soleh, so on”.

Sampai ke rumah pengasuh pagi semalam tu, saya sempat bertanya kepada pengasuh. Ada tak Fateh pernah pukul/buat Adik Arissa (baby 9 bln jagaan pengasuh sejak usia 3 bln). Kepercayaan saya ialah Fateh pernah dimarah pengasuh kerana mengganggu dan mengacau baby cicca ni. Sebab ‘lately’ ni saya kerap ‘menyiasat’ “Mok pernah / ada marah Fateh tak”, “Ada” jawabnya. Apa sebab Mok marah? Sebab Ateh buat adik cicca katanya. Ateh buat apa? Ateh ketuk kepala adik cicca. Lagi? Ateh masuk bilik abang acut, abg acut marah, katanya.

Macam-macamla. Yang saya nak fokus siasat ialah adakah Fateh pernah memukul membuli baby kecil. Dan saya percaya ada sebab bebeberapa kali dalam perbualan kami, dia ada mengaku dia buat. Dan ‘of course’ saya ‘admit’, mana-mana orang dewasa akan marah, sebab baby kecil, maka abang besar salah, walau abang besar tu belum matang, baru 2 tahun lebih.

Tahu tak apa jawapan pngasuh? “Takdelah. Fateh dengar cakap. Kak ros suruh dia duduk tepi je tengok adik cicca, dia duduk aja tengok. Dia tak kacau. Dia tak pernah buatlah”. Saya pun kata “Yaka sebab dia kata dia ada buat adik cicca, pukul kepala la dsb”. “Xda” kata pengasuh lagi.

Masa tu terdetik malu pada diri sendiri kerana bersangka buruk, kagum dan bangga sebab Fateh seorang abang yang betul baik, tak jelous adik kecil dan tak buat pun adik kecil. ‘Recall’ balik memang dia selalu sayang adik baby mana-mana dia jumpa dan sefaham saya sebelum ‘conversation’ dengan Fateh yang saya siasat tu, memang dia menunjukkan tiada tanda terancam kehadiran adik baby baru jagaan pengasuh. Subhanallah.

Allah, kesal saya. Otw dalam kereta ke tempat kerja, saya proses balik emosi saya. Terus hilang segala kerisauan selama ini. Tentang Fateh ada buat adik cicca dan ada dimarah pengasuh. Dan baik sangka pada anak kecil.

Moral of the story, apa terdetik dalam hati, anak kecil boleh rasa. Dan dia akan rasa seperti terancam  sebab mak dia sendiri ta percaya kat dia. Mak dia sendiri bersangka buruk kepadanya. Maka juga ‘what you focus will expand’ itu, ialah bila saya kerap bertanya dan percaya Fateh ada melakukan perbuatan tak elok, dan ada dimarah pengasuh, saya takut itu akan jadi realiti sebab kita duk ulang-ulang. Contoh mak sebut anak saya ini degil, tak dengar cakap, kalau rumah orang je mesti kacau barang anak orang. ‘Believe’ macam tu membuatkan sampai ke sudah pun anak tak kan berubah, malah akan lebih buat perangai hal sama sebab kita percaya dalam kepala, dan ucapkan lagi.

Betul kata DAO, apa kita fikir (even fikir terdetik sekilas lalu pun)  apa kita rasa, apa kita ucapkan, apa kita lakukan adalah DOA.

Ini juga yang selalu saya sebut dalam ceramah sy pun. It’s good sebab saya alami dalam kes simple macam ni dan proses / muhasabah diri, dan dapat ‘learning point’ untuk diri saya.

Hari ini lepas pulang dari keje, dia ok aja. Dan saya inform pengasuh yang Fateh akan dapat adik. Dan plan saya jika K.ros rasa ramai sangat, penat nak jaga Fateh, Arissa dan baby baru, saya mungkin perlu cari nurseri. Alhmdulillah pengasuh dengan tenangnya kata dia boleh jaga.. Saya kata 3 bulan cuti, saya tetap hantar macam biasa, suami saya jaga saya pantang, pagi petang hantar dan ambil Fateh agar siang saya fokus kepada adik, dan kerja bulan 5 hantar baby baru masa tu baby cicca dah 1.7 tahun. K.ros kata Okay. Tak lama lepas tu masa sibuk masak sebab kwn-kawan datang rumah berbuka, suami pengasuh hantar jagung fresh dari ladang. Saya dapat rasa dia pun happy sebab saya trust dia. Dan sebenarnya rezeki dia akan bertambah. Sebab saya bayar dia kira tinggi 300 bagi Perlis ni, walau Fateh dah besar, mudah urus dan kadang kami cuti seminggu ke KL tetap bayar macam biasa.

Pasal believe ni, dahulu sebelum usia Fateh dua tahun, masa Fateh lambat kenal huruf hijayyah (sedangkan masa tu Nuha sangat advance), pun sama. Saya sendiri tak yakin anak saya boleh kenal, walau saya tak penah miss ajar Fateh direct or indirectly thru vcd. Memang tak pernah miss ada input AlQuran walau ke KL. Tapi teruknya saya selalu rasa tak yakin dia kenal betul huruf. Sampai la betul dia kenal dan masuk buku sehari sebelum genap dua tahun, kerana mahu reward bermain kapal terbang, Fateh boleh habiskan dengan istiqamah, sebulan lebih buku furqan 1 dari page 8-39 tu. Setiap hari ada baca (kadang je miss).

Maka moralnya, perlu letakkan kepercayaan, bayangan, terdetik dalam kepala, Fateh boleh membaca huruf pelbagai baris, macam Ahmad (anak kawan). Bayangan dah ada. Dia akan boleh lakukannya. Kerana itu adalah satu DOA dan doa ibu maqbul. Percaya anak kita semua di sini boleh. Dengan perkongsian rakan semua di sini, sharing method, we are on the right track, n fast track. InsyaAllah. Semua anak di sini boleh jadi hebat macam adik Musa hmpir tamat sebelum umur masuk sekolah rendah nanti, InsyaAllah..

Terdetik rasa gap dengan Fateh tu saya rasa memang misi syaitan iblis sebab anak kita ni anak AlQuran, anak soleh, yang bakal menjadi pelapis generasi AlQuran untuk menyelamatkan dunia nanti. So ingat, cabaran semua tu hadapi dengan tabah, sabar, tenang, dan percaya ia akan reda, berlalu. Tak manis pencapaian nanti jika tiada cubaan dan ujian.. Kuatkan diri. Iblis memang sistematik dan very smart, tahu di mana kekurangan dan kelemahan kita dan anak kita untuk demotivate dan menggagalkan misi kita.

Alhamdulillah ujian saya kerap, dan saya juga kerap muhasabah diri dengan baik. Ada solusi.. Syukur sangat.

Sekian

Puji Usaha Anak Bukan Hasil

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6

====================

 

Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu.

 

Dia berjaya 5/6. Wah 😍 sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil ini. Dengan ‘full strength’ nya capai 5/6 guli, walau tidak capai ‘full strike’ 6/6 seperti diharapkan si ‘Strong Willed Child’ ini.

 

Continue reading “Puji Usaha Anak Bukan Hasil”

Anak Sebut Perkataan Tidak Baik?

25 Dis 2015, Dalam ETS
================================

Fateh dulu-dulu umur 2 awal ada sebut perkataan tidak baik yang dipelajari dari orang keliling (anak jiran pengasuh).

Agak lama juga kami duk ulang perkataan tak baik dan perkataan baik, dan Fateh baik perlu sebut Perkataan Baik aja.

Sehingga tahap dia sedar dan kawal diri, dia mula tegur orang lain pula, kemudian dia kerap bertanya :- Mummy perkataan ni perkataan baik ke tak baik? (Tengah differentiate dan memahami perkataan).

 

Continue reading “Anak Sebut Perkataan Tidak Baik?”

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi? (Jika anda geram suami/ lelaki dewasa lain relak dan kurang berinisiatif)
==============================================

8 Januari 2016, Fateh 3.10 Tahun

 
Fateh ada idea!!!
 
(Gandingan hebat ayah yang kreatif dan terbuka dengan anak yang kreatif inovatif).
 
Bila banyak kali cuba, dia belajar sendiri. Makin lama makin banyak belajar. Ayah duduk sahaja, dia ‘kerjakan’ (laksanakan) ideanya. Bukan mudah sesuatu nak smooth / lancar dan sukses sampai hujung..

Continue reading “Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?”

Anak Tadika Tak Ingat Apa Diajar Guru Di Sekolah?

8 Januari 2016, Week 2, Fateh 3.10 tahun sekolah AMS
=================================

Fateh 3.10 tahun masuk Aqrab Model School bermula minggu lalu induksi (orientasi).

Alhamdulillah sukses 5 hahari tanpa saya teman sedikit pun. (Namun saya ambil cuti hari pertama standby, sudahnya pergi dating aja dengan suami. Alhamdulillah).

Ada jadualnya dan ada few pictures di kongsi di group maka saya tahu apa dia lalui.

Termasuk reward berkelakuan baik dapat TV Time. Nampak gambar dia duduk beratur sedang menonton TV.

Saya puji dan tunjuk gambar dia menonton tv, dia senyum.. Saya kata, Bagus sebab Fateh ikut cakap cikgu maka dapat tengok TV ya? Dia senyum malu dan berkata ya. Kalau tak, kena duduk bilik principal. Panas dan Tak ada lampu, katanya. (Hehe maknya dengar).

Minggu ini bermula sesi akademik lebih khusus. Saya pun tak berapa ingat jadual dia secara khusus. Yang saya tahu setiap hari ada Al Quran guna buku Al Barqy dan sejam setengah akademik untuk 3 subjek, dan petang macam-macam untuk otak kanan macam art dan sebagainya.

Mujur kami ada Parent-Teacher Communication Log Book.

Sistem komunikasi ini memudahkan mesej dua hala kami: ibubapa dan guru.

1) tahu anak belajar APA

2) boleh sampaikan pesanan spesifik dari guru untuk ibubapa topup dan beri perhatian lebih kepada anak, dan

3) mesej spesifik ibubapa nak sampaikan kepada guru untuk perhatian khusus

Item 2&3 – maka kami dapat saling memahami dan menyokong keperluan anak. In Sya Allah anak dalam landasan dan arus pendidikan yang betul.

Item 1, sangat menarik!

🙂

Bila ditanya hari pertama dan kedua selepas pulang, apa belajar, dia akan menjawab “tak tahu”.

Simple aja, maknanya ia tidak terlalu signifikan untuk diingat dan diceritakan oleh si anak kepada ibubapa. Belajar biasa-biasa.

Yang pembelajaran kelmarin Selasa (contoh gambar dalam post ini), saya terus buka buku dan baca dalam kereta. Saya bacakan kuat-kuat ayah dengar.

– Fateh belajar na ma sa ya dan xxxxxyyyyzzz

– Fateh dengar cerita pasal Harimau. Macam mana bunyi harimau ? (Terus dia buat bunyi harimau grrrrr), dan lembu, macam mana bunyi lembu? (Mooooo….Dia buat bunyi lembu)

– Fateh belajar nombor 1-10, tunjukkan macam mana no 1 dengan jari? (Terus dia tunjukkan dengan jarinya, dua tiga dan seterusnya).

– Fateh siapkan kerja dengan Kakak Amitza…!! Waa bagus sebab kerja siap. 30 markah untuk anak Mummy yang siapkan kerja!!!
>>>(Sebab fokus isu Isnin semalam tu ialah dia tak dapat habiskan kerja nya menulis putus-putus huruf “Aa” – saya explain dalam buku yang dia tak berapa mahir dan suka menulis ikut Struktur bersyarat. Masih stage bebas dan free style, namun saya yakin pelan pelan kayuh dia akan boleh terima bab menulis secara berstruktur ini)

>>>> see, sesuatu yang fokus isu, dia improve hari kedua kerana guru dan saya fokus untuk Bantu dan tarik minat dia kepada sesuatu yang dia lemah. Kami tak judge dan hukum apatah lagi.

>>>> Komunikasi APA belajar harini jadi dua hala dan leading, sebab Ibu tahu APA dia belajar hari ini.

Jika signifikan, anak sendiri akan bercerita. Yang ada strong emotions kan?

Dua hari lepas selepas mandi lewat petang di rumah, baru dia beritahu kisah jari berdarah kerana tersepit masa main buaian. Dia menangis. (Saya walau terkejut sebab tak tahu apa-apa yang rupanya guru ada beritahu ayahnya masa ayah ambil di sekolah, dan Ayah simple aja tak APA perkara kecil budak-budak dan ayahnya tak inform saya), berempati dengan Fateh dan Solusi kan: Aduh sakit sekali, berdarah, sian anak Mummy. Sekarang dah x da darah dah. Bagus Fateh kuat dan berani. Lain kali main buaian hati-hati tau.

Di keesokan paginya, semasa menghantar. Guru purposely minta maaf kepada saya, dan puji bab lain iaitu selepas kejadian, tengahari, Fateh petangnya remind semua budak-budak agar main hati-hati jika tidak, boleh terkena tangan berdarah macam jari dia. Cikgu kata ini bagus sebab dia macam jadi leader dan peringatkan orang lain. Dalam minta maaf tu, saya terus berkata tak apa cikgu sebab dia tak cerita terus lepas jumpa saya tapi lepas mandi bila teringat sahaja, means tidak signifikan sangat pun. Dan jatuh berdarah tu biasa untuk budak-budak.

Contoh semalam, Hari ke-4, petang, dalam perjalanan pulang ke rumah kami dalam kereta (setelah Ayah ambil Fateh dahulu, mereka ambil saya, kemudian kami pulang ambil adik Khairunnisa di area rumah), Fateh beritahu sesuatu.

Fateh Marah cikgu. Fateh X suka.

Sebab apa. Apa yang cikgu buat. (Kebetulan Ayah baru sahaja beritahu saya depan Fateh yang Fateh suka pergi sekolah dan nak pergi sekolah esok)

Cikgu tak bagi biskut (erkk.. Biskut??? sabo aja)

Biskut APA?

Cikgu kata kalau berkelakuan baik dapat biskut.

Semua orang ke Fateh sahaja tak dapat biskut.

Semua orang cikgu tak bagi.

Saya terus Solusi : Fateh sayang cikgu dan suka pergi sekolah. Fateh juga Marah cikgu sebab tak bagi biskut. Kalau ada benda Fateh tak suka atau Marah, Fateh tak boleh cakap belakang macam ni kat Mummy, Fateh ada tanya cikgu sendiri? Tak ada katanya.

Ok, Fateh beritahu cikgu sendiri. Macam ni: Cikgu, cikgu, saya dah berkelakuan baik. Cikgu kata nak bagi biskut. Mana? Mami yakin, cikgu terlupa sebenarnya. Jadi Fateh ingatkan cikgu. Nanti semua budak pun dapat biskut.

Dalam mesej buku Parent-Teacher Communication Log Book. Saya menulis perkara ini dengan fokus kepada anak sendiri bukan fokus kesilapan cikgu. Iaitu karektor Fateh yang cikgu mungkin tidak tahu dan ini sebenarnya mesej ‘hidden’ saya yang penting.

Saya tulis, Fateh ada beritahu dia rasa Marah kat cikgu pasai berkelakuan baik tapi tak dapat pun biskut. Fateh jenis ingat apa kita cakap, jadi kita perlu tepati apa kita janji/katakan.

Nota.
Gambar ialah Parent-Teacher Communication Log Book hari kedua, Selasa lalu – baru dapat dan belum sign.

1) kita janganlah expect anak ingat semua yang dia pelajari di sekolah. Ubah dari tanya subject matter pelajaran kepada tanya emosi dia (anak kita, little human lagi penting dari content akademik sekolah) harini kerana dari situ banyak kita boleh dapat. Contoh: bagaimana sekolah harini, seronok ke tak seronok? Apa yang paling best. Apa yang paling tak best. Apa dia buat yang dia rasa dia hebat hero harini…dsb

2) jika anak tak terus cerita – samada ia tak significant tidak penting, biasa-biasa, atau ya, mungkin anak jenis bukan pencerita/ pengluah perasaan. Macam Fateh yang jenis bercerita/pengluah perasaan, APA belajar harini pun dia tak pernah cerita pun. Yang dia cerita ialah tentang human dan kejadian berlaku kepada dirinya yang strong emotions, sakit jari, Marah cikgu dsb.

3) respons kepada anak cerita APA itu adalah signal kepada coping skill kita mula kena ajar anak. Cara handle situasi. Berkasar dengan rakan, geram dengan cikgu dsb. Ajarkan skrip komunikasi yang betul untuk dia apply kerana di sini dia akan mula pelajari teknik handle masalah dengan komunikasi asertif, bukan pasif (x buat apa-apa) atau agresif (berkasar lawan balik). Situasi biskut tadi sy dapat rasakan Fateh menunggu-nunggu bila akan diberi biskut, sehingga ke sudah tiada. Dan waktu dia teringat adalah paling cepat di dalam kereta semasa pulang, yang mana dia beritahu dengan emosi Marah sangat kepada cikgunya (sama emosi tinggi dia semasa dia beritahu harini Mok – pengasuh asyik Marah adik. Itu kisah lain)

4) emosi Kanak-Kanak senipis kulit bawang. Kejap sangat Sayang suka. (Fateh Sayang Mummy. Sebab buatkan susu untuk Fateh), sekejap itu juga Marah sangat. Fateh Marah Mummy sebab tak bagi tengok cerita Tobot.

Maksud mereka senang generalised. Suka suka sangat. Marah, Marah sangat. Belum ada grey area. Hanya Big Black n white. Jadi peranan kita untuk didik emosi mereka dengan positif, Efektif dan rasional. Uruskan emosi mereka dan kita, dan pastikan balut Balik dengan tangki emosi cinta mana-mana yang sesuai dengan karektor dia, untuk clear kan apa-apa yang tercalar. Clean n clear. Jenis Fateh punya tangki emosi efektif ialah sentuhan dan special time serta words.

p/s:
Saya akan share dalam seminar Urus emosi Ibubapa dan anak pada 31 Jan 2016, Shah Alam, 9-1pm.

Boleh klik untuk maklumat lanjut di sini, dan segera dapatkan tempat anda.

Bit.ly/EHSABAR
Bit.ly/EHSABAR
Bit.ly/EHSABAR

Makna ‘Janji’ Anak Kecil

Makna ‘Janji’ Si Anak Kecil
: Cebisan kisah Hypnobirthing Khairunnisa’, perspektif si abang Fateh

Seorang sahabat bertanya mengenai anak kecilnya yang dikatakan berbohong dan curi ambil mainan lego walau telah bersama setujui ‘rules’ yang dibentuk bersama.

Pabila ditanya, si anak menjawab yang dia hanya mahu main sahaja. 🙂

Kata saya, jawapan si anak kecil selalunya sangat genuin. Tiada ‘double meaning’ atau sebalik tabir.

Apa sebenarnya dalam pemikiran si kecil?

Pertama, pernah tak kita mungkir janji atau tangguh tunaikan janji kita tanpa penerangan yang jelas kepada si anak?

Kedua, kanak-kanak masih peringkat tidak boleh ‘absorb’ perkara subjektif macam tu, mereka perlu sesuatu konkrit dan alami. Contoh kedai aiskrim, kedai bagaimana rupanya (penglihatan)? Aiskrim sedap bagaimana rasanya (rasa: lidah). Maka janji beli aiskrim atau ke kedai aiskrim, biasanya mereka setuju sahaja tanpa memahami sepenuhnya situasi itu.

Contoh Fateh, dia setuju bila ayahnya dah beri skrip hypnotis, mami nak salin adik, ayah teman mami, fateh duk ngan alang, Ok?

Okay, katanya.

Ini berlaku di dalam kereta otw ke HKL tempoh hari untuk kelahiran adik Khairunnisa’. Dia jawab dan dia rasa dia ok, boleh ‘survive’ dalam situasi perpisahan sementara itu.

Tiba masa, dia meraung tak lepaskan ayah. Saya mendengar dari jauh dan hanya mampu berdoa untuknya, abaikan keadaan dia sebaliknya fokus kepada layan surges saya. Lebih utama.

Kami tak rasa dia mungkiri janji. Dia setuju ‘just for the sake of setuju’ tanpa 100% faham apa makna dan pengalaman sebenar ‘rules’ itu.

Umur 4 seperti anak rakan saya, sudah boleh mula ‘explain’ secara rasional, si kecil akan faham.

Contoh di satu pagi subuh, saya explain rasional kepada Fateh, Apa sebab mami marah?

Dia jwb: mami marah sebab mami tak sayang fateh.. (aduhaii si anak ku sayang yang pandai berbicara).

Saya jawab tak. Mami tetap sayang Fateh walau apa terjadi, walau apa Fateh buat. Sayang perkara lain (sayang diri Fateh), marah perkara lain, sebab perbuatan yang Fateh buat. (biarkan Bahasa Melayu tinggi, biasakan mereka mula mendengar dan insyaAllah akan mudah absorb kemudian nanti bila tiba masanya).

Mami marah sebab pertama mami penat kemas mainan Fateh bercampur. Kedua, mami marah bila kawan-kawan Fateh datang dan main campur-campur dan tak kemas semula. Susah nak cari mainan nanti bila dah bercmpur. Ingat tu main tak apa, tapi lepas main, susun balik ikut kategori. (jenis mami yang berkategori nih, huhu).

Dia faham dan kemudiannya petang hari yang sama, dia beritahu kawan-kawan dia rules baru saya: main elok-elok, takmo sepah dan bercampur tau. Kawan kawan dia okay dan faham rules mudah itu.

Gambar.
Fateh sedang menunggu Mummy di hospital. Wajah resah, risau, concern. Berpuluh kali dia bertanya kepada Alang, “Mana Mummy, mana Mummy”..

Hingga akhirnya tertidur.

(Di saat akhir ketika ayah menenangkan dia, Allah mudahkan, dia tiba tiba jadi tenang dan bersetuju melepaskan si Ayah, maka ayah terus shoot ke labour room temankan Mummy, Alhmdulillah).

 

10857139_10204670473734131_2937802085937051106_o 10974224_10204670470014038_5555824946388488745_o 10974584_10204670472894110_8794243261850260067_o 10974596_10204670473334121_1460371137002800235_o 10994268_10204670469614028_1809540457310743960_o 11001751_10204670472254094_8380497521446785735_n

Revamp Jadual Masa Iqra’ Fateh

Revamp Jadual Masa Iqra’ Fateh

Sy share skit perubahan sy buat. Kcil aja, tp sy nak start konsisten. Hasil baca buku anakku hafiz, sy revamp balik jadual sesi iqra fateh. Dia pun heran bila sy ulang sebut pkataan ngaji. Selama ini sy buat santai amat dan kerap jadi half habes. Kan dia suka mengaji (term mengaji, ikut kakak2 bsr kwn dia tu wlhal dia xfhm). Sblm ni sy guna term ‘baca furqan’ saja.

Smlm sy start buat sesi special time 10 min di sebuah bilik yg xda gangguan. Sy prepare awl. Sy n husb kata masa buka puasa tu sbb dia nak mercun pop pop, lps makan, mandi (dia sorg je blm mndi), solat maghrib jemaah, iqra, baru main mercun dan ayh tlg cari remote kete kontrol dia yg ilang.

Sy kaji suasana rumah sy dan pilih bilik tidur sbg tmpt sesi iqra dia. Sbb ruang tamu byk gangguan, dr tv, smua mainan dia, dan dinding penuh poster. Bilik xda papa.

Bjaya. Xsmpai 10 min pun. Walau xduduk diam, golek2 dr bwh katil ke ats katil. Sy tutup pintu. Dia xbjaya buka pintu tombol lagi buat masa ni. Dan dia x sibuk nak buka pintu pun, kecuali ada satu saat tu dia nak gruang tamu tengok poster Khadijah Ghani tgk huruf ‘Ro’ sahaja (konon la, sbnrnya dia ingat tp sbb isu fokus, suka ubah2 tempat belaja).

Buat baca huruf dari furqan 2 page 8 kartun sndiri buat tu (9 huruf) , dan hafazan ulang alfatihah, al ikhlas, dan annas ayat satu sahaja. Tp mmg dia nak msuk cpt ayat 2-6 tu dgn butir jerman. Sy fokus ayat satu sahaja.

Teknik hafazan gundalan. Ramai tahu rasanya.

Ayat 1, fasih — ayat dua, fasih — ayat satu dan dua (utk linking bridge dia), then ayat tiga shj, fasih — ulang ayat satu, dua tiga — ayat 4 sahaja, fasih — ayat 1-4, begitulah sterusnya.

Nota.
*Sbb sy baca habes buku tu kat kat surau klia, ats meja rihal mengaji kayu tu. Sy xbaca speed reading. Sy baca pelan2 dan masuk hati. Lain skit feeling dia. Xtahulah. Allah nak bg ptunjuk kot.

*Dan moralnya juga saya berazam nak beli 3 meja rihal kayu tu. Sbb sdp sgt duduk dan baca buku atas meja yg senget ke arah kita tu. Allah nk tnjuk jugak kot. Sbb kan sy xjd beli kat tesco hr tu, walhal tinggal satu aja. Sbb mahal skit dan fateh duduk, meja tu tinggi skit utk dia. Sy beli meja jepun kanak2 tu, dia pula xsesuai meja lg, so kami simpan sama2 meja itu ke dlm bilik stor.

*Bila dh serasi jadual konsisten tu, sy merasakan blh tmbh masa. Dr 5 min kepada 10 min kepada 15 min, kepada 20 min dan last kpd 30 min. Sbb kita nak jadualkan masa dia.

*Stiap kluarga masa nya berbeza. Mcm sahabat saya FarahlizaIsmail N FarisIndra buat sesi lps setiap waktu solat, so blh jd 3-5 kali sehari.

*Ikut buku tu juga, perlulah malam (pasal masa mlm kan gangguan dan aura busy kurang, x kenyang iaitu lapar, klu kenyang perut berat, otak jd slow, tp klu lapa sgt susah fokus kan, so bg kurma dsb, air msk kena minum byk sbb air penting dan bagus utk aliran darah ke seluruh bdn dan otak, dan waktu sahur iaitu sblm subuh.. Jd latih anak tidur awl dan bangun awl.

*Sesi fokus sekejap lbh baik dr sesi lama tp xfokus. Dan hafaz pelan2 lebih baik utk jgkamasa panjg memori berbanding hafaz laju2.

*Oh ya, teknik hafazan gundalan ni, mmg sy guna masa kcik2 dulu, bila nak mainkan lagu dari organ, belajar dari mak sy yg pintar muzik. Sy request nak blaja main lagu apa2, mak sy akan ajr mainkan baris demi baris. Baris satu shj, smpai fasih hafal, lps tu baris dua, fasih, ulang main baris satu dan dua, kmudian bljr main lagu baris tiga, fasih, ulang baris satu, dua, tiga dan last baris 4. Satu lagu tu biasa satu rangkap ada 4 baris. Tp sy xhafal note lagu, hanya batang piano itam putih shj. Smpi skrg ingat klu nak main balik