DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doa

Ok. Kisahnya begini kawan-kawan. Semalam lepas ambil Fateh dari pengasuh, dalam kerete tak silap saya, saya ada terdetik dalam hati bila lihat/ merenung Fateh. Dalam hati ada berasa dan berkata-kata dalam hati sesuatu yang tak sihat. Saya kan macam selalu bercakap dalam kepala yang Fateh pernah respon “Aah?” seolah dengar dan tanya apa dia? tu.. So maksudnya lebih kurang ialah pasal saya beritahu dia yang saya dah rasa kurang attach...

Puji Usaha Anak Bukan Hasil

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6 ====================   Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu.   Dia berjaya 5/6. Wah 😍 sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil ini. Dengan ‘full strength’ nya capai 5/6 guli, walau tidak capai ‘full strike’ 6/6 seperti diharapkan si ‘Strong...

Anak Sebut Perkataan Tidak Baik?

Anak Sebut Perkataan Tidak Baik? ===================== Fateh dulu-dulu umur 2 awal ada sebut perkataan tidak baik yang dipelajari dari orang keliling (kanak-kanak besar lain). . 1. Terapkan Label Orang Yang Baik Sebut Perkataan Baik °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Agak lama juga kami duk ulang maksud sebenar perkataan tak baik dan perkataan baik, . Dan kami ulang sebut, “Orang yang baik sebut perkataan baik. Dan Fateh adalah baik, maka perlu sebut Perkataan Baik aja”....

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?

Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi? (Jika anda geram suami/ lelaki dewasa lain relak dan kurang berinisiatif) ============================================== 8 Januari 2016, Fateh 3.10 Tahun   Fateh ada idea!!!   (Gandingan hebat ayah yang kreatif dan terbuka dengan anak yang kreatif inovatif).   Bila banyak kali cuba, dia belajar sendiri. Makin lama makin banyak belajar. Ayah duduk sahaja, dia ‘kerjakan’ (laksanakan) ideanya. Bukan mudah sesuatu nak smooth / lancar...

Anak Tadika Tak Ingat Apa Diajar Guru Di Sekolah?

8 Januari 2016, Week 2, Fateh 3.10 tahun sekolah AMS ================================= Fateh 3.10 tahun masuk Aqrab Model School bermula minggu lalu induksi (orientasi). Alhamdulillah sukses 5 hahari tanpa saya teman sedikit pun. (Namun saya ambil cuti hari pertama standby, sudahnya pergi dating aja dengan suami. Alhamdulillah). Ada jadualnya dan ada few pictures di kongsi di group maka saya tahu apa dia lalui. Termasuk reward berkelakuan baik dapat TV Time. Nampak...

Makna ‘Janji’ Anak Kecil

Makna ‘Janji’ Si Anak Kecil : Cebisan kisah Hypnobirthing Khairunnisa’, perspektif si abang Fateh Seorang sahabat bertanya mengenai anak kecilnya yang dikatakan berbohong dan curi ambil mainan lego walau telah bersama setujui ‘rules’ yang dibentuk bersama. Pabila ditanya, si anak menjawab yang dia hanya mahu main sahaja. 🙂 Kata saya, jawapan si anak kecil selalunya sangat genuin. Tiada ‘double meaning’ atau sebalik tabir. Apa sebenarnya dalam pemikiran si kecil? Pertama,...

Revamp Jadual Masa Iqra’ Fateh

Revamp Jadual Masa Iqra’ Fateh Sy share skit perubahan sy buat. Kcil aja, tp sy nak start konsisten. Hasil baca buku anakku hafiz, sy revamp balik jadual sesi iqra fateh. Dia pun heran bila sy ulang sebut pkataan ngaji. Selama ini sy buat santai amat dan kerap jadi half habes. Kan dia suka mengaji (term mengaji, ikut kakak2 bsr kwn dia tu wlhal dia xfhm). Sblm ni sy guna term...