BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING

Khairunnisa’ Membaca Buku Peter and Jane
……

BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING
=================================

Pabila si anak kecil ‘pretend’ membaca, beberapa perkara berikut penting untuk ibubapa ya:

1. Biarkan sahaja dia membaca dengan gayanya. (Fully child centered activity).

2. Maksud, elak mencelah (intervene).

3. Kecuali dia yang bertanya “apa tu”, “ini apa” dan sebagainya.
(Jika dia bertanya, maksud dia invite untuk kita masuk dalam aktiviti dia, barulah kita mencelah/masuk sama).

Mengapa Begini?

1. Untuk aktiviti berpusatkan kanak-kanak, penting dia sendiri lead the flow/ aktiviti dia mahu. Ini penting untuk self esteem (harga diri dia), kreativiti dan self control dia.

2. Jika kita sibuk-sibuk, contoh semasa part dia tenung lama page tu, dia senyap tak membaca, dan katakan saya sibuk bertanya dia, atau beritahu dia apa berlaku dalam picture, saya sebenarnya akan ganggu sesuatu proses dalam minda dia yang sedang berlaku. Which is kita pun tak tahu apa dia, tetapi percayalah, ada sesuatu proses sedang berlaku.

3. Biar sahaja sampai dia puas dan dia akan kembali engage /connect kepada kita, dan itu pun berlaku secara semulajadi flow nya.

*** Ini Skill dalam Child Centered Play Therapy saya

Di Sebaliknya
……………………

Hehe.

Aduh,

Ini kebetulan.

Saya sedang menulis dan edit di HP, saya terdengar dia pretend membaca buku itu.

Antara perkataan yang dia sebut ialah:

Peter
is
Jane
dog

lain, bahasa German.

Haha so cute,kan.

Oh ya, last selepas rakaman,

dia lama merenung page ada dog sedang diberi air minuman di bekas makanan,

dia bertanya (buat saya shock MasyaAllah sebab saya sempat kira ada 4 perkataan dalam 1 ayat dia 😂 La Haw La Wa La Quwa Ta Illah Billah, Allahu akhbar)

“dia minum air apa?” (maksud dog tu minum air apa?)

saya jawab dengan bahasa melayu tinggi saya,

“dia minum air susu”.

(part ni dia bertanya maka kita jawab la kan).

Ingat
…………

Usia anak kecil bawah 2, saya nampak ramai anak pretend membaca.

Ada juga jenis kita membacakan bersama dia, ok sahaja. Layan.

Cuma untuk jenis dia sedang dalam dunianya, dan berlagak membaca, biarkan. Please biarkan unless dia invite kita dalam proses membaca atau apa-apa aktiviti dia.

Tips ini untuk aktiviti lain juga, pabila anak sedang bermain khusyuk.

Kerapkali terjadi, orang dewasa suka dan akan sangat sibuk nak masuk dalam dunia anak, tanpa sedar mematikan dan memasukkan value yang berlimitasi.

Contoh anak kaler awan warna selain biru, orang dewasa cepat cepat beri pensel kaler biru untuk kaler kat awan.

boleh, realiti, namun, untuk child centered activity, biarkan sebab kita mahu tahu apa dia tahu, fikir dan rasa.

dan pasti ada sebab mengapa dia nak kaler awan tu warna oren ke, hitam ke dll.

kita nak masuk dalam dunia dia dan fahami dia, agar jika ada sesuatu yang kurang, dan isu (masalah), kita bolehlah bantu dia.

contoh adik nampak api haritu jadi adik teringat-ingat warna oren, sebab tu adik nak kaler awan ni warna oren, ibu. (contoh jela ya).

untuk khairunnsa, saya sebenarnya baru bacakan kepada dia buku ni, saya rasa dalam bawah 5 kali, santai dan tidak konsisten.

Alhamdulillah dia jenis cepat pickup membaca di buku. Biar salah, kerana dia akan tahu sendiri nanti apa yang betul.

Yang penting yakin diri anak kecil ni tak boleh dibeli dan digalang ganti besar nanti andai kata dia kurang yakin atau pandai membaca, kan. Fikirkan.

Refleksi,
Maznah Ibrahim