BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING

Khairunnisa’ Membaca Buku Peter and Jane …… BAGAIMANA SUPPORT ANAK KECIL YANG SEDANG PRETEND READING ================================= Pabila si anak kecil ‘pretend’ membaca, beberapa perkara berikut penting untuk ibubapa ya: 1. Biarkan sahaja dia membaca dengan gayanya. (Fully child centered activity). 2. Maksud, elak mencelah (intervene). 3. Kecuali dia yang bertanya “apa tu”, “ini apa” dan sebagainya. (Jika dia bertanya, maksud dia invite untuk kita masuk dalam aktiviti dia, barulah kita...

ANAK ANDA SUKA MEMANJAT

PABILA ANAK SUKA MEMANJAT ==================== Soalan rakan kepada rakan saya. Ank sy pn mkin aktif jg..dok memanjat la keje die. Pnjt tingkap la, almari la.. Die skang ni klu merajuk suke baring menelentang smbil hempas kpla ke blakang. Mcm nk tnjuk prasaan. Dh byk kali mcm tu. Sy risau jg, sbb sllu terhantuk..tkt ade side effect. Cmne nk hndle? Anak lelaki, umur 1.4 tahun. ………………………………………………….. Instict ibu kanak-kanak ini sangat...

DOA seorang ibu. Apa kita fikir (terlintas), rasa dlm hati (terdetik), ucapkan dan lakukan adalah satu doa

Ok. Kisahnya begini kawan-kawan. Semalam lepas ambil Fateh dari pengasuh, dalam kerete tak silap saya, saya ada terdetik dalam hati bila lihat/ merenung Fateh. Dalam hati ada berasa dan berkata-kata dalam hati sesuatu yang tak sihat. Saya kan macam selalu bercakap dalam kepala yang Fateh pernah respon “Aah?” seolah dengar dan tanya apa dia? tu.. So maksudnya lebih kurang ialah pasal saya beritahu dia yang saya dah rasa kurang attach...