Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan Ketakutan

Ajarkan Anak Teknik Comel Ini: Terbangkan Masalah Keluar ūüôĆ ———————————————— . Cuba dulu baru tahu, best sangat rupanya. Haha. . Buku ni memang best. . Bedtime Storytelling. Baru-baru ni Fateh terambil, dipilihnya untuk dibacakan sebelum tidur. . Saya pernah bacakan dulu, mungkin sekitar usianya 2 tahun, masa baru-baru belikan buku ni. . Nampaknya sekarang baru lebih sesuai dengan usianya yang dipenuhi lebih sedikit cabaran hidup bersekolah. . Dan jenis dia...

‚ÄčEmosi Tercalar dan Pembersihannya

Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink). . Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea. . Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker whiteboard. . Ia sebagai aktiviti seronok dia. Dia pernah lihat saya buat lama dahulu (tak ingat whiteboard besar atau kecil)....

‚Äč5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ

‚Äč5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ ! ========================== 80% kejayaan individu dewasa disumbangkan oleh EQ, selebihnya IQ. . Ya? Ya, ini kajian dari pakar psikologi mengenai individu yang sukses. . Namun pusat kecerdasan keseluruhan manusia ialah Spiritual Quotient (SQ)! (InsyaAllah saya share di post lain ya) . Mahu Anak Cerdas EQ? ================== . Ini 5 tahap Emotional Intelligence yang kita perlu mula didik...

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?

Benar, kanak-kanak hanya perlu diperingatkan sangat banyak kali sebelum wajar dihukum. . Persoalannya, sudah cukup kah kita peringatkan mereka sekurangnya 5000 kali untuk satu satu perkara penting? . Jika kena gayanya, insyaAllah usia 10 sudah solat dan ‘pukul’ tidak perlu. 3 tahun itu lama. 5kali sehari x 365 hari setahun x 3 tahun. . Key nya sabar dan keep repeating, beri nasihat dan perkataan baik berunsur kasih sayang dan mendidik...

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta ============================= Isk, kalau anak tu belum bekerja, kecil lagi, kalau tak minta kat kita, nak minta pada siapa lagi? . Ini kisah Fateh tergendala kemahuannya nak payung kecil beberapa bulan lepas, baru kini mendapat. . Masa tu raya Aidilfitri. Kami singgah Cameron. Jenis suka travel kami ni. Raikan perjalanan jauh beraya ni dengan selitkan satu tempat sejuk yang kami suka. . Masa di Cameron...