Bagaimana Jika Anak Melukis Tidak Sewajar Usianya

Pendidikan dan Perkembangan Seksualiti Kanak-kanak

Anak Perempuan 7 tahun lukis gambar kahwin-kahwin

Seorang sahabat bertanya kepada saya. Semasa mengemaskan beg anak, beliau terjumpa buku sekolah yang diconteng si anak perempuan usia 7 tahun dengan lukisan gambar kahwin. Gambar kahwin dengan kawan lelaki sekelasnya.

wedding-drawing
Gambar sekadar hiasan

Ibu terkedu dan geram. Geram kerana buku sekolah yang dicontengnya. Terkedu kerana baru darjah satu dan pandai bercinta-cinta. Ibu fikir ini terlalu awal untuk difikirkan, kerana baginya ini masalah ibu dan anak remaja. Rupanya anak darjah satu pun dah hadapi macam ni..

Saya menjawab kepada sahabat saya ini:

Pertama contengan di buku sekolah tu, pejam mata pada kesalahan dan beritahu ‘basic rules’ sahaja (teknik nabi: menerangkan kesalahan/peraturan) – “tidak boleh conteng di buku sekolah, kerana buku sekolah untuk tulis apa diajar cikgu di sekolah. Hanya conteng lukisan sendiri di buku kosong / buku conteng ini, pada waktu senggang sendiri. (untuk ini ibu perlu sediakan satu buku khas untuk menconteng).

Pasal ‘kawen kawen’, normal budak umur 5-6 pun dah ‘pretend play’ main kawen-kawen.  Saya pun ada masa zaman kecil dahulu, haha. Ini kerana usia 2-7 kanak-kanak mempunyai imaginasi yang tinggi dari pelbagai sumber, dan ‘pretend play’ dari watak / karektor yang dilihat, serta yang diperhati di sekeliling mereka. Contoh pergi kenduri kahwin, kepak kepak kepung (kompang), bersanding, merenjis, berarak dan sebagainya. Belum lagi bab main pedang macam Salahudin dan pakai cantik-cantik macam princess Cinderella ke Frozen ke. Semasa bermain sesama rakan sebaya, mereka akan main subjek atau topik ini. Ia adalah ‘perfectly normal’.

Cumanya yang jadi kemarahan dan kekecewaan sahabat saya ini ialah beliau tidak menjangka sama sekali. Beliau rasa terkejut, dan meletakkan set yang ini isu remaja (lambat lagi), dan bukan peringkat usia anak saya ini. Jadi sahabat saya ini tidak sedia.

Ingat, usia anak 7, tiada perasaan seksualiti seperti remaja yang sebenar, iaitu tertarik secara perasan seksual kepada sahabat gender berlawanan (peringkat Latency). Ini adalah semata-mata manifestasi apa dialami dan dilihat, diterjemahkan melalui lukisan, yang nak dijadikan cerita, ibu dapat tangkap di buku sekolah. Bayangkan jika dia main ‘pretend play’ kawen-kawen masa umur 5-6, dan sahabat saya ini mgkin tidak dapat tangkap si anak, kerana tiada dokumen bukti, seperti buku atau lukisan, kan 🙂

Jadi, gunakan lukisan anak sebagai satu bahan untuk dikomunikasi bersama. Jadi satu ‘tool’. Subjek untuk dibicarakan secara positif. ‘Its Our Special Time, Daughter’.

Pertama terangkan ‘rules’ tadi.

Kedua, borak-borak yang masukkan elemen emosi dalam penceritaan dari gambar dilukis. Ini kerana emosi boleh relate dengan kognitif dan tingkahlaku si anak. Kita nak memahami apa dalam pemikiran si anak.

mother daughter
Special time : Mak-anak perempuan

Anak sahabat saya ni kreatif sebenarnya.

Apa yang dia rasa bila lukis tu. Boring dengan guru ke? Dia suka budak tu ke. Orang usik dia dengan budak tu ke? Dia lukis apa tu sebenarnya. Siapa dalam lukisan tu. Kahwin? Kakak nak kahwin dgn budak lelaki ni? Apa yg kakak suka pasal budak lelaki ni. Pelan-pelan masuk dalam hati dia.

Dengarkan apa anak nak cerita dan ‘view’ dia dahulu, sebelum kita ‘judge’ sesuatu yang melangkaui jangkauan usia si anak. BENARKAN APA DILUKIS ANAK DAN TERIMA VIEW ANAK DULU.

Then masukkan skrip hypnotis APA IBU NAK.

Contoh jika benar si anak mahu kahwin dengan si budak lelaki itu (‘the worse case’, ia mungkin tidak sebegini tahapnya):

“Kakak, kahwin ni orang dah besar. Sebelum kahwin, semua orang pi sekolah, habis belajar, dan jadi apa dia nak atau cita-cita dia, macam bisneswoman ke, buat baju ke, designer ke, doktor ke. Memang ada yang kahwin semasa sedang sekolah, tapi kebanyakannya belum sedia dan matang dan lebih susah untuk dia. Jauh lagi perjalanan kakak.

Kakak akan rajin belajar untuk jadi seseorang yang beri manfaat pada ramai orang. Berkawan adalah okay sayang. Boleh kawan dengan raamai orang. Tak kira lelaki atau perempuan. Bila berkawan, kita rasa seronok dan ada geng. Kawan boleh tolong kita, dan kita tolong kawan. Pilih kawan yang betul. Macam kalau kakak kawan dengan penjual minyak wangi, tempias harum kita dapat, kawan dengan si pembuat besi, bau besi kita dapat juga. Kawan dengan orang yang dengar cikgu cakap masa dalam kelas, kita jadi macam kawan tu. Kawan dengan kawan yang suka main dan buat kerja lain masa cikgu ajar dalam kelas, kita pun akan senang terikut jadi macam tu. Mana satu kakak nak”.

Last, penting sekali ialah refleksi diri, dari mana punca kemarahan dan kekecewaan dalam diri. Biasanya tiada kaitan anak dalam ertikata sebenar. Ia adalah ‘totally’ dari diri kita sendiri. ‘Your expectations shows from your behavior’. Maksud, kita punya tingkahlaku marah tu dari ekspektasi dalam diri (mcm ‘rules’ / ‘belief’ dalam kepala: anak 7 tahun tak tahu apa-apa berkenaan cinta. Cinta paling cepat ialah usia remaja.

(sedangkan sebenarnya di kartun dan tv kita semua dah ada unsur cinta sesama manusia, kan. Tu bahaya tv tu jika tak ditonton bersama anak dan dibetulkan mana yang silap persepsi). Tak terkejut remaja ramai akan ‘cut’ urat nadi dia bila kecewa dengan teman lelaki, atau bunuh diri (ia dari manifestasi bahan akhbar, tv dan internet).

tv1
Apa yang anak tonton dengan fokus, masuk ke pemikiran bawah sedar dia, dan subconcious mind ini sangat powerful

Maksud, peristiwa kejadian anak ini adalah trigger sahaja. Bukan sebab sebenar isu marah kita ni. Setiap ujian anak itu ada hikmahnya. Mungkin Allah nak bagi kita lebih alert dan sedia bab isu ni, dan lebih rapat dengan anak, kan.

Makna ‘Janji’ Anak Kecil

Makna ‘Janji’ Si Anak Kecil
: Cebisan kisah Hypnobirthing Khairunnisa’, perspektif si abang Fateh

Seorang sahabat bertanya mengenai anak kecilnya yang dikatakan berbohong dan curi ambil mainan lego walau telah bersama setujui ‘rules’ yang dibentuk bersama.

Pabila ditanya, si anak menjawab yang dia hanya mahu main sahaja. 🙂

Kata saya, jawapan si anak kecil selalunya sangat genuin. Tiada ‘double meaning’ atau sebalik tabir.

Apa sebenarnya dalam pemikiran si kecil?

Pertama, pernah tak kita mungkir janji atau tangguh tunaikan janji kita tanpa penerangan yang jelas kepada si anak?

Kedua, kanak-kanak masih peringkat tidak boleh ‘absorb’ perkara subjektif macam tu, mereka perlu sesuatu konkrit dan alami. Contoh kedai aiskrim, kedai bagaimana rupanya (penglihatan)? Aiskrim sedap bagaimana rasanya (rasa: lidah). Maka janji beli aiskrim atau ke kedai aiskrim, biasanya mereka setuju sahaja tanpa memahami sepenuhnya situasi itu.

Contoh Fateh, dia setuju bila ayahnya dah beri skrip hypnotis, mami nak salin adik, ayah teman mami, fateh duk ngan alang, Ok?

Okay, katanya.

Ini berlaku di dalam kereta otw ke HKL tempoh hari untuk kelahiran adik Khairunnisa’. Dia jawab dan dia rasa dia ok, boleh ‘survive’ dalam situasi perpisahan sementara itu.

Tiba masa, dia meraung tak lepaskan ayah. Saya mendengar dari jauh dan hanya mampu berdoa untuknya, abaikan keadaan dia sebaliknya fokus kepada layan surges saya. Lebih utama.

Kami tak rasa dia mungkiri janji. Dia setuju ‘just for the sake of setuju’ tanpa 100% faham apa makna dan pengalaman sebenar ‘rules’ itu.

Umur 4 seperti anak rakan saya, sudah boleh mula ‘explain’ secara rasional, si kecil akan faham.

Contoh di satu pagi subuh, saya explain rasional kepada Fateh, Apa sebab mami marah?

Dia jwb: mami marah sebab mami tak sayang fateh.. (aduhaii si anak ku sayang yang pandai berbicara).

Saya jawab tak. Mami tetap sayang Fateh walau apa terjadi, walau apa Fateh buat. Sayang perkara lain (sayang diri Fateh), marah perkara lain, sebab perbuatan yang Fateh buat. (biarkan Bahasa Melayu tinggi, biasakan mereka mula mendengar dan insyaAllah akan mudah absorb kemudian nanti bila tiba masanya).

Mami marah sebab pertama mami penat kemas mainan Fateh bercampur. Kedua, mami marah bila kawan-kawan Fateh datang dan main campur-campur dan tak kemas semula. Susah nak cari mainan nanti bila dah bercmpur. Ingat tu main tak apa, tapi lepas main, susun balik ikut kategori. (jenis mami yang berkategori nih, huhu).

Dia faham dan kemudiannya petang hari yang sama, dia beritahu kawan-kawan dia rules baru saya: main elok-elok, takmo sepah dan bercampur tau. Kawan kawan dia okay dan faham rules mudah itu.

Gambar.
Fateh sedang menunggu Mummy di hospital. Wajah resah, risau, concern. Berpuluh kali dia bertanya kepada Alang, “Mana Mummy, mana Mummy”..

Hingga akhirnya tertidur.

(Di saat akhir ketika ayah menenangkan dia, Allah mudahkan, dia tiba tiba jadi tenang dan bersetuju melepaskan si Ayah, maka ayah terus shoot ke labour room temankan Mummy, Alhmdulillah).

 

10857139_10204670473734131_2937802085937051106_o 10974224_10204670470014038_5555824946388488745_o 10974584_10204670472894110_8794243261850260067_o 10974596_10204670473334121_1460371137002800235_o 10994268_10204670469614028_1809540457310743960_o 11001751_10204670472254094_8380497521446785735_n

Susu Ibu, dan Eilmu (Emosi dan Ilmu)

Milk for one week baby, according to their needs and stomach.
Ilmu dan emosi.

Dengan ilmu, kita lebih faham dan yakin.

Yang penting mencukupi untuk bayi, dan lebih kita buat stok.
Apapun suami yakin, susu usia ini sesuai zatnya untuk usia ini. Maka janganlah berebut nak buat stok lebihan sangat kecuali bagi yang ada sebab tersendiri, kita lebih tahu kondisi kita.

Keep fit n healthy.

Maka janganlah bertanya: susu banyak tak?
Namun berkatalah: susu ibu mencukupi untuk keperluan bayinya. Yakin pd Allah yang memberi rezeki.

(Ni sebab teringat soalan nurse di hosp pada hari kedua bila saya mengepam, sedangkan memang kolostrum kuning sahaja keluar. Dpt nurse yang berilmu dan memahami, berkata, tidak mengapa puan, sedikit pun, untuk dia. Catatkan masa dan tarikh, katanya)

Bila tiba tempoh demand perlu tinggi (bayi seperti resah tidak cukup), bersabar dan berzikir. Ingat, dengan demand tinggi, supply akan meningkat. Jangan mengalah. Ini saat growth spurt. Saya merasainya pada malam kedua dan hampir mengalah.

Hari ni nurse datang melawat, berkata banyak susu puan. Pulak dah.
Alhamdulillah saya berkata, mencukupi untuk usianya.

IMG_20150217_063501

Bayi Kuning dan Pemakanan Sunnah

Khairunnisa, Day 7, 16 Februari 2015

 

Alhamdulillah

Pagi tadi pertama kali cek kuning untuk anakanda solehah Khairunnisa’. Hari ke7. Orang sebelah bayinya hari ke-3, bilirubinnya dah naik dari 10 ke 12 hari ni. Saya sedikit lambat cek, dan sedikit risau.

Syukur pada Allah, bacaan 7.4. Akan perlu ulang dua hari lagi untuk pastikan tiada kuning. Malah ramai kata tak ada ni sebab dia sentiasa pinky pinky ^_^

Faham, kuning bukan satu masalah, tapi proses pematangan hati memproses darah. Namun sedikit terkesan dengan pengalaman anakanda soleh Fateh yang kuning tinggi hingga 343 dan perlu warded.

Risiko kami tinggi sebab kedua suami isteri darah O+, begitu juga anakanda. Masa tu lebih teruji lagi sebab Fateh ada cephalohematoma (salur darah kepala pecah, benjol sebelah, benjol yang mengandungi banyak darah). Hanya dengan susu ibu dan akhirnya sengkuang cina, hari ke-22 kelahiran, Fateh off dari kuning. Kategori prolong Jaundice. Itupun doktor expect sebulan lebih sebab benjol nya besar..

Untuk anakanda solehah, mungkin kerana pemakanan sunnah? Wallahualam.

Ada yang bertanya, saya berkongsi sedikit gaya saya. Walau saya rasa ramai yang telah lalui dengan lebih baik dari saya.

*Habbatus sauda (tidak semua orang dan badan sesuai), saya amalkan sejak kandungan menghampiri 6 bulan hingga usia 36 minggu – saya stop. Kata sahabat alam maya mentor kehamilan saya puan Fadillah, habbatussauda bersifat hyper, nanti penat hati nak bekerja. Maka saya stop masa week 36. (sebenarnya masa conceive anakanda solehah ini, saya tengah amal minum kopi habbatussauda agri lagi hehe).

habbatussauda
Seorang sahabat dapat ambil order dari sahabat di Arab

* susu kambing. Sama macam zaman mengandung Fateh, saya x amalkan susu moden ibu mengandung. Hanya susu kambing HiGoat dan kemudiannya di akhir kehamilan berjumpa jenama satu lagi di kedai makanan sunnah. HiGoat pada saya lebih baik sebab tak da krimer dan 100% serbuk susu kambing. Selain itu, susu full cream dan fresh milk di mana-mana sempat beli dan minum.

* Pevoo memang amalkan sejak Fateh berusia 11 bulan sebab dia campak kecil masa tu. Beri dia makan dan dia sihat kuat sampai sekarang. Saya amalkan untuk diri semasa mengandung dengan berjimat cermat (hehe) dan di hujung kehamilan, saya kerapkan dua kali sebelum tidur dan bangun pagi subuh tu. Sampai di hujung saya consume 2 sudu makan sekali makan. Kemudian bertukar ke EVOO sebab cepat sangat habis. Mana2 evoo yang kualiti pun ok.

* Delima Tayyoob sahabat wangi siti aisyah ni memang best dan sy amalkan konsisten terus dari sudu, makan pagi dan malam.

* kurma maryam, sedikit mahal namun tidak manis gula dan sedap, saya amalkan dengan ada stok sentiasa, namun tidak rajin mengunyah sebab bila makan saya kenyang dan x makan nasi dah, hehe. Tapi sentiasa pastikan ada stok. Dalam perjalanan ke HKL tempoh hari duk makan itu saja.

* Air masak banyak gelas di awal pagi sebelum mandi dan gosok gigi. MInum sikit sikit dan jadi biasa dalam 2-3 mug. Asalnya sebab ada GDM masa hujung kehamilan Fateh 37 wk dan gula puasa selalu 5.2 (tak puas hati nak 4 lebih jugak). Syukur MGTT dua kali masa mengandung Nisa’, sangat cantik bacaannya 4.6 – 6.5 dan kali kedua 28 minggu 4.0 – 5.6 : MGTT ke-2 ni lepas makan kapsul Habbatussauda, hehe. Saya rasa badan saya memang serasi dengan Habbatussauda ini. Dan HB saya jadi atas 11 selepas habbatussauda juga, sebelum tu 10+ kena bising gak la walau 10+)

Semoga bermanfaat 🙂