Month: January 2015

Bagaimana Surah Al Kahfi Boleh Jadi Pelindung Diri Anak Di Akhir Zaman

207 total views, 3 views today

207 total views, 3 views todayCopy Paste dari Whatsap. Terima kasih kepada yang menulis dan mem forward kannya 🙂 Baru saya faham sepenuhnya bagaimana Surah Al Kahfi boleh jadi pelindung kita semua. Tadabbur dan fahami mesej di sebalik 4 kisah di dalam surah ini adalah cara terbaik bagi mengingati diri. Pn. Lina dalam perkongsiannya baru-baru ini ada …

Bagaimana Surah Al Kahfi Boleh Jadi Pelindung Diri Anak Di Akhir ZamanRead More »

Lindungi Anak-anak Kita dengan Bekalkan Maklumat dan Kemahiran yang Betul

150 total views, 6 views today

150 total views, 6 views todayProtect Our Children With The Right Knowledge and Skills Lindungi Anak-anak Kita dengan Bekalkan Maklumat dan Kemahiran yang Betul Fitrah dan keperluan semasa kini adalah ibu dan bapa perlu bekerja di luar, kan? Keadaan di luar amat mencabar dan buat kita rasa tidak selamat untuk lepaskan bebas anak-anak bermain sendirian. Hatta, memilih …

Lindungi Anak-anak Kita dengan Bekalkan Maklumat dan Kemahiran yang BetulRead More »

Kisah Pertama Kali Guna Autocad

144 total views, no views today

144 total views, no views today11 Januari 2015 Anakanda pertama kali menggunakan Autocad. Katanya nak buat bangunan. Ini berlaku semasa si Ayah sibuk membuat rekabentuk  di laptopnya menggunakan program Autokad. Ayah yang sporting terus beri peluang si anak mencuba. Pelajaran: Beri ruang dan peluang si anak mencuba. Anak pasti mengikut apa yang dilakukan ibu bapa, hatta …

Kisah Pertama Kali Guna AutocadRead More »

Kisah Solusi Menggunting Pokok

240 total views, no views today

240 total views, no views todayTeknik Solusi. Fateh sibuk nak menggunting pokok, yang mana tidak boleh untuk pokok buah betul. Ayah pun tak beri izin. Solusi, Mummy ambil ‘pokok tak betul’, sangkut kat batang hitam, ala-ala kelihatan berantai tegak macam pokok lain yang betul, dan minta dia potong. Suka la dia dapat menggunting pokok dengan sepuas …

Kisah Solusi Menggunting PokokRead More »

Rangsang Otak Kanan dan Kiri Anak

528 total views, 9 views today

528 total views, 9 views todayAnak dominan tangan kanan atau kiri, boleh diperhati semasa usia 0-2thn. Sebab selepas dua tahun, otak dah 80% org dewasa, perlahan2 semakin dominan satu-satu penggunaan tangan. Katakan semulajadi dominan tangan kanan, kita observe dari bayi, bila beri barang kat anak, tangan mana dia ambil dahulu, ada kemgkinan itulah tangan semulajadi dominan dia. …

Rangsang Otak Kanan dan Kiri AnakRead More »

Peringkat Autonomi Makan Sendiri Fateh

189 total views, 3 views today

189 total views, 3 views todayAutonomy Stage Fateh bermula pada usia 12 bulan pabila dia mula tidak mahu disuapkan makanannya. Maka saya berubah kepada finger food lebih kerap agar dia berjaya menyuap sendiri (ketul-ketul macam pasta, sayuran dll). Pada usia 1.2 tahun (1thn 2bln), kami mula adakan high chair agar anakananda boleh makan bersama di meja makan. …

Peringkat Autonomi Makan Sendiri FatehRead More »

Peringkat Inisiatif lwn. Rasa Bersalah

381 total views, 6 views today

381 total views, 6 views today“Mummy, tengok ni. Tengok ni!!” Initiative vs. Guilt (Inisiatif lwn. Rasa Bersalah) Peringkat umur macam ni perlu fahami perkembangan emosi sosial anak-anak. Bila skrip percakapan mereka berbunyi mahu menunjukkan skill apa-apa mereka, seperti ayat Fateh di atas, hargai dan lihatlah mereka. Pujilah usaha mereka. Pesan “hati-hati” saja. Benarkan usaha mereka. Realitikan niat …

Peringkat Inisiatif lwn. Rasa BersalahRead More »

error: Content is protected !!