Bagaimana Surah Al Kahfi Boleh Jadi Pelindung Diri Anak Di Akhir Zaman

Copy Paste dari Whatsap. Terima kasih kepada yang menulis dan mem forward kannya 🙂 Baru saya faham sepenuhnya bagaimana Surah Al Kahfi boleh jadi pelindung kita semua. Tadabbur dan fahami mesej di sebalik 4 kisah di dalam surah ini adalah cara terbaik bagi mengingati diri. Pn. Lina dalam perkongsiannya baru-baru ini ada berkongsi bagaimana anakandanya Darwisya sangat terlindung dari gejala ‘bahasa kotor’ rakan sekolahnya dahulu. Mari kita mula amalkan, dan...

Lindungi Anak-anak Kita dengan Bekalkan Maklumat dan Kemahiran yang Betul

Protect Our Children With The Right Knowledge and Skills Lindungi Anak-anak Kita dengan Bekalkan Maklumat dan Kemahiran yang Betul Fitrah dan keperluan semasa kini adalah ibu dan bapa perlu bekerja di luar, kan? Keadaan di luar amat mencabar dan buat kita rasa tidak selamat untuk lepaskan bebas anak-anak bermain sendirian. Hatta, memilih pengasuh dan pusat jagaan serta taska/tadika juga dibuat dengan sangat berhati-hati pada zaman ini. Alangkah baiknya jika kita...

Kisah Pertama Kali Guna Autocad

11 Januari 2015 Anakanda pertama kali menggunakan Autocad. Katanya nak buat bangunan. Ini berlaku semasa si Ayah sibuk membuat rekabentuk  di laptopnya menggunakan program Autokad. Ayah yang sporting terus beri peluang si anak mencuba. Pelajaran: Beri ruang dan peluang si anak mencuba. Anak pasti mengikut apa yang dilakukan ibu bapa, hatta memasak, menyapu malahan cara bercakap sekalipun. Kadangkala Fateh berkata yang menbuatkan kami terkesima: “Ateh busy ni, Ateh nak buat...

Rangsang Otak Kanan dan Kiri Anak

Anak dominan tangan kanan atau kiri, boleh diperhati semasa usia 0-2thn. Sebab selepas dua tahun, otak dah 80% org dewasa, perlahan2 semakin dominan satu-satu penggunaan tangan. Katakan semulajadi dominan tangan kanan, kita observe dari bayi, bila beri barang kat anak, tangan mana dia ambil dahulu, ada kemgkinan itulah tangan semulajadi dominan dia. Tapi, kalau nak latih guna keduanya, cuba rangsang tangan resesif (kurang dominan) tu, kerana ia boleh dilatih. Macam...

Peringkat Autonomi Makan Sendiri Fateh

Autonomy Stage Fateh bermula pada usia 12 bulan pabila dia mula tidak mahu disuapkan makanannya. Maka saya berubah kepada finger food lebih kerap agar dia berjaya menyuap sendiri (ketul-ketul macam pasta, sayuran dll). Pada usia 1.2 tahun (1thn 2bln), kami mula adakan high chair agar anakananda boleh makan bersama di meja makan. Pada usianya 1.6/1.8 tahun, saya mula perasan anakanda mampu menggunakan sudu dan garfu dengan sangat baik dan relevan....

Peringkat Inisiatif lwn. Rasa Bersalah

“Mummy, tengok ni. Tengok ni!!” Initiative vs. Guilt (Inisiatif lwn. Rasa Bersalah) Peringkat umur macam ni perlu fahami perkembangan emosi sosial anak-anak. Bila skrip percakapan mereka berbunyi mahu menunjukkan skill apa-apa mereka, seperti ayat Fateh di atas, hargai dan lihatlah mereka. Pujilah usaha mereka. Pesan “hati-hati” saja. Benarkan usaha mereka. Realitikan niat baik mereka. Mereka tulus. Semulajadi berusaha dan ber inisiatif, berinovatif. Kejayaan menyokong keperluan peringkat ini: anak akan lebih...