Bagaimana Surah Al Kahfi Boleh Jadi Pelindung Diri Anak Di Akhir Zaman

Copy Paste dari Whatsap. Terima kasih kepada yang menulis dan mem forward kannya 🙂

Baru saya faham sepenuhnya bagaimana Surah Al Kahfi boleh jadi pelindung kita semua.

Tadabbur dan fahami mesej di sebalik 4 kisah di dalam surah ini adalah cara terbaik bagi mengingati diri.

Pn. Lina dalam perkongsiannya baru-baru ini ada berkongsi bagaimana anakandanya Darwisya sangat terlindung dari gejala ‘bahasa kotor’ rakan sekolahnya dahulu.

Mari kita mula amalkan, dan ajak anak kita dan kita skali menghafaznya.

Kemudian bila anak dah besar, fahami dan jadikan ia sbg survival kit dalam mengharungi dunia kini dan hadapan yang amat amat mencabar.

………………………..

‘Kenapa kene bace kahfi hari jumaat ye?’

‘Katanya ada kaitan ngan dajjal. Dah guane gitu?’

Lindungi Anak-anak Kita dengan Bekalkan Maklumat dan Kemahiran yang Betul

Protect Our Children With The Right Knowledge and Skills

Lindungi Anak-anak Kita dengan Bekalkan Maklumat dan Kemahiran yang Betul

Fitrah dan keperluan semasa kini adalah ibu dan bapa perlu bekerja di luar, kan? Keadaan di luar amat mencabar dan buat kita rasa tidak selamat untuk lepaskan bebas anak-anak bermain sendirian. Hatta, memilih pengasuh dan pusat jagaan serta taska/tadika juga dibuat dengan sangat berhati-hati pada zaman ini.

Alangkah baiknya jika kita dapat buat Homeschooling anak sendiri 🙂 Namun keperluan semasa memaksa untuk kita keluar bekerja kerana faktor ekonomi, ditambah sesetengah wanita memang perlu untuk bekerja di luar bagi memenuhi keperluan tempoh rehat seketika dari kerja rutin rumahtangga serta menyumbang ke dalam sistem masyarakat luar.

Namun jangan disangka ibu surirumah, anak-anak tidak berisiko untuk dicabuli hak mereka. Saya ingat lagi kes yang pernah kami kendali masa zaman kerja NGO dahulu. Ibu surirumah, lalai seketika sahaja semasa menidurkan si anak bayi. Si kakak usia 5 tahun menjadi mangsa penderaan seksual ketika bermain di ruang tangga rumah flat yang kemudiannya di bawah ke rumah kosong di tingkat atas.

Namun ia satu dari banyak kes saya yang lain, yang mana majoriti pelaku adalah dikenali dan dipercayai oleh kanak-kanak dan kita sendiri orang dewasa. Kes atas itu ialah satu sahaja yang dilakukan oleh orang asing. Memang kompleks kesnya kerana kanak-kanak tidak kenal si pelaku, dan sampai ke sudah tidak dapat ditangkap si pelaku.

Jadi, ‘stranger is danger’ sebenarnya sangat tidak relevan diajar kepada anak-anak kita.

Fakta, 85% pelaku dikenali serta dipercayai oleh kanak-kanak dan orang dewasa yang merupakan sistem sokongan kanak-kanak. Ada ustaz, guru, coach sukan, pengasuh, suami pengasuh, suami pemilik taska, pakcik, atuk, makcik, nenek, ayah tiri, ayah kandung sendiri, dan lain-lain.

Takkan kita nak asingkan anak kita dari orang-orang ini? Mereka sebahagian dari sistem sosial kita. Jadi ‘overprotective’ pula. Ia tidak membantu sama sekali.

Maka, salah satu cara ialah kita melengkapkan diri kita sebagai ibubapa dengan maklumat yang haq, serta kemahiran yang perlu untuk diajar dan dilatih dengan anak-anak kita sendiri.

“Dan hendaklah takut kepada Allah orang-orang yang seandainya meninggalkan di belakang mereka anak-anak yang lemah, yang mereka khawatir terhadap (kesejahteraan) mereka. Oleh karena itu, hendaklah mereka bertakwa kepada Allah dan hendaklah mereka mengucapkan perkataan yang benar.”.
(An Nisa 4: 9)

“Bertaqwa” dan “Ucapkan perkataan yang benar”. Semoga dapat saya kupas hal ini di lain entri.

Mari sertai kami dalam slot pendedahan awal mengenai isu seksualiti kanak-kanak (keperluan perkembangan seksualiti kanak-kanak) dan mengetahui komponen perlindungan berkaitan ini. Ia mampu menjadi perisai kepada anak-anak seperti juga kita bekalkan dengan kemahiran taekwando dan pertahanan diri lain, serta makanan berzat serta pelbagai vitamin untuk melawan virus penyakit 😀

10923323_10204424862394001_2702680295253709257_n

Cuma nya, saya nak beritahu, jika kanak-kanak dibekalkan dengan kemahiran pertahanan diri (self defense skill), namun estim diri (penghargaan kendiri, keyakinan diri) tiada atau rendah, memang ia tidak berguna ketika berlaku sesuatu tidak selamat kepada anak-anak ini.

Asasnya adalah estim diri. Keyakinan diri. Harga diri. ‘Saya penting’, ‘Saya perlu jaga badan saya’, ‘Saya perlu beritahu dengan tegas jika saya tidak suka atau tidak selesa dengan sentuhan ini’. Ini semua akan dikupas teknik asasnya dalam perkongsian saya nanti 🙂

 

Terhad kepada 40 tempat sahaja.
Boleh hubungi sahabat penganjur Puan Siti Mashitah Bte Sarif dan Puan Farahliza seperti di dalam poster di atas untuk sebarang pertanyaan.

Kisah Pertama Kali Guna Autocad

11 Januari 2015

Anakanda pertama kali menggunakan Autocad.

Katanya nak buat bangunan.

Ini berlaku semasa si Ayah sibuk membuat rekabentuk  di laptopnya menggunakan program Autokad.

Ayah yang sporting terus beri peluang si anak mencuba.

Hasil Pertama Melukis Bangunan Menggunakan Autocad nya
Hasil Pertama Melukis Bangunan Menggunakan Autocad nya

Pelajaran:

  • Beri ruang dan peluang si anak mencuba.
  • Anak pasti mengikut apa yang dilakukan ibu bapa, hatta memasak, menyapu malahan cara bercakap sekalipun.
  • Kadangkala Fateh berkata yang menbuatkan kami terkesima: “Ateh busy ni, Ateh nak buat kerja!” OH, perlunya kami mengubah cara perhatian kepadanya ataupun menjelaskan dengan baik kepadanya, tentang fungsi diri, dan kerja Ayah dan kerja Fateh berbeza.

 

Kami tiada Ipad/Tab.

TV HD pun dibeli semasa usianya 3 bulan+ semata nak pancarkan program pembelajaran AlQuran dari laptop.

Semasa usia 2++, anakanda sudah pandai memfungsikan mouse dari jarak jauh, dari meja kecil laptop ke TV untuk ‘double click’ kan program TV yang diminatinya (juga program yang terpilih dan dipantau 100%).

Dari mouse di tangan dan nampak cursor di TV, sebenarnya melatih kemahiran motor halus kanak-kanak, di bawah perkembangan fizikal, iaitu koordinasi mata dan tangan.

Syukur, sekurangnya tanpa sedar kami telah memelihara dan membantu perkembangan deria tangan dan mata anakanda. Ini kerana kita telah tahu keburukan Ipad dan Tab kepada kanak-kanak dari kajian yang dilakukan pakar.

Kisah Solusi Menggunting Pokok

Teknik Solusi.

Fateh sibuk nak menggunting pokok, yang mana tidak boleh untuk pokok buah betul. Ayah pun tak beri izin.

Solusi, Mummy ambil ‘pokok tak betul’, sangkut kat batang hitam, ala-ala kelihatan berantai tegak macam pokok lain yang betul, dan minta dia potong.

Suka la dia dapat menggunting pokok dengan sepuas hati ^_^

Rangsang Otak Kanan dan Kiri Anak

Anak dominan tangan kanan atau kiri, boleh diperhati semasa usia 0-2thn. Sebab selepas dua tahun, otak dah 80% org dewasa, perlahan2 semakin dominan satu-satu penggunaan tangan.

Katakan semulajadi dominan tangan kanan, kita observe dari bayi, bila beri barang kat anak, tangan mana dia ambil dahulu, ada kemgkinan itulah tangan semulajadi dominan dia.

Tapi, kalau nak latih guna keduanya, cuba rangsang tangan resesif (kurang dominan) tu, kerana ia boleh dilatih.

Macam saya memang tangan kanan. Semasa saya tingkatan 4, saya belajar pasal mind map dan otak kanan kiri.

Lepas tu saya latih tangan kiri saya menulis biasa, dan latih tangan kanan menulis terbalik, kemudian latih tangan kiri pula semasa menyental pakaian (kami tiada mesin basuh). Lama-lama saya boleh guna kedua tangan saya dan hanya membasuh baju saya guna tangan kiri.

Sebab saya nak rangsang otak kanan saya.

Otak knn, guna anggota badan kiri.

Saya otak kiri memang kuat, dan banyak guna anggota badan kanan.

Sebenarnya saya nak activatekan otak kanan sy yang tertidur kerana kurang stimulasi, sebab semulajadi dominan tangan kanan, dan sebab sistem pembelajaran sekolah banyak penggunaan otak kiri.

Gambar menunjukkan tulisan terbalik saya guna tangan kanan. Bayangkan setelah 18 tahun kemudiannya, rupanya saya masih lancar menulis tulisan terbalik menggunakan tangan kanan saya.

So? Mari latih anak stimulasi kedua otak anak.

Nota.

~ Zaman semakin canggih, kini ada –

Right brain, left brain, mid brain (semoga dapat share lagi dari Kak Nor Azura)

~ Memori dan ilmu ini trigger bila saya baru perasan anakanda Fateh yang sy perhatikan dominan tangan kanan, sebenarnya melukis sesekali dengan tangan kiri.

~ Pakar peads menyatakan, kebanyakan kanak-kanak jelas kecenderungan penggunaan tangan pada usia 2@3 tahun, dan sesetengah seawal 18 bulan.

~ Namun jangan risau jika anak kita belum menunjukkan mana-mana dominan tangan mana, kerana segelintir kanak-kanak kekal guna keduanya sehingga mereka usia 5-6 tahun 🙂 (mungkin Fateh kategori ketiga ini).

Peringkat Autonomi Makan Sendiri Fateh

Autonomy Stage Fateh bermula pada usia 12 bulan pabila dia mula tidak mahu disuapkan makanannya. Maka saya berubah kepada finger food lebih kerap agar dia berjaya menyuap sendiri (ketul-ketul macam pasta, sayuran dll).

10917055_10204394856483872_954442021350246389_n

Pada usia 1.2 tahun (1thn 2bln), kami mula adakan high chair agar anakananda boleh makan bersama di meja makan.

Pada usianya 1.6/1.8 tahun, saya mula perasan anakanda mampu menggunakan sudu dan garfu dengan sangat baik dan relevan. Termasuk mencedok sup dengan sudu, dan memasukkan nasi guna sudu dari arah depan agar makanan berjaya masuk ke dalam mulut.

Juga saya perhatikan hasil guna teknik nabi semasa di meja makan, dari 90-10 (90% makanan tumpah lantai, hanya10% berjaya masuk mulut) berubah kepada 10-90 (pabila menyapu lantai, hanya sedikit makanan di lantai 😀 Yeay!!)

Ada video anakanda makan semasa usia 1.6 guna sudu garfu tersebut di youtube sy.

 

Nota.

~Galakan yang tepat mampu meningkatkan self esteem anak serta kemahiran lain akan menyusul kemudiannya.

~1.5-3.0 tahun adalah peringkat Autonomi (saya mahu buat dengan cara saya sendiri, ‘this is my way’), kejayaan menyokong, anak akan ada self autonomy, kegagalan: rasa malu dan ragu-ragu.

~Cth: memanjat. Saya nak panjat (perasaan srmulajadi rasa macam nak panjat aja). Mama kata tak boleh. Lepas tu betul, saya jatuh. Mama marah saya. Saya nangis sebab sakit jatuh dan ‘sakit sedih’ sebab kena marah.

(Mama kata tak boleh atau Jangan panjat sahaja. Tiada option kedua).

Selepas ini tiap kali saya nak memanjat, saya rasa ragu-ragu dan malu, takut jatuh. Ya, saya takut. Saya tak nak cuba lah.

* Paling syok puan-puan boleh latih anak makan kat kedai, sebab tak perlu menyapu lantai. Hehehe.

 

Kisah Teknik Disiplin Di Meja Makan Fateh di zaman dahulu kala

Peringkat Inisiatif lwn. Rasa Bersalah

“Mummy, tengok ni. Tengok ni!!”

Initiative vs. Guilt
(Inisiatif lwn. Rasa Bersalah)

Peringkat umur macam ni perlu fahami perkembangan emosi sosial anak-anak.

Bila skrip percakapan mereka berbunyi mahu menunjukkan skill apa-apa mereka, seperti ayat Fateh di atas, hargai dan lihatlah mereka. Pujilah usaha mereka. Pesan “hati-hati” saja.

10922502_10204394853003785_7231902434545103443_n
Kalau pasal memanjat ni, biasalah 😀

Benarkan usaha mereka.

Realitikan niat baik mereka.

Mereka tulus.

Semulajadi berusaha dan ber inisiatif, berinovatif.

Kejayaan menyokong keperluan peringkat ini: anak akan lebih usaha dan ber inisiatif

Kegagalan menyokong peringkat ini: mereka mudah rasa bersalah dalam apa-apa usaha tindakan mereka nanti.

10917055_10204394856483872_954442021350246389_n