‘Rules’ Positif vs. ‘Rules’ Negatif

Fokus Pada Solusi / Jalan
– Jalan Akan Makin Banyak Nampak

Fokus Pada Masalah (Problem)
– Masalah Akan Semakin Banyak dan Membesar

“What You Focus Will Expand” –  (DAO)

Semalam sebelum tidur masa golek2 katil, Fateh ter cerita sesuatu pasal ‘ugutan berbentuk perbuatan’ kepada dirinya. Siap tunjuk aksi lagi, bagaimana dia diperlakukan.

Apa sebab dia kena itu, kerana dia tak mahu mandi. Perasan juga sejak akhir ni dia liat nak diajak mandi.

Saya hanya mampu merefleksi perasaannya (iaitu sedih: Ateh rasa sedih ya, Mummy pun sedih juga. Mummy sayang Ateh, Mok pun sayang Ateh, maka Ateh kena mandi, sebab Mok nak Ateh bersiiih…)

Menariknya selepas aksi itu dia menyembamkan muka ke tilam sambil sebut “Ateh tak suka la dia buat macam tu..”, dengan wajah amat sedih. (Hati ibu mana la tak sedih, kan. Huhu.. Haru betul).

Fokus pada solusi, bukan isu/masalah. Solusi saya padanya selepas refleksi perasaannya ialah Fateh kena mandi untuk bersih.

Esoknya (yakni hari ni), pagi, saya hanya memesan kepada Fateh agar ikut cakap Mok dan mandi, agar bersih, wangi. Saya pesan di hadapan Mok.

Mok menambah (isu/problem), iaitu Fateh ni bersihkan berak (dalam pampers) pun dia tak mahu. Saya senyap sahaja dan ulang ‘rules’ positif itu sahaja.

Petangnya setelah ambil Fateh, semasa dudukkan di ‘car seat’ dan kebetulan Mok menghantar ke kereta, saya bertanya kepada Fateh: “Hari ni Fateh mandi ok ke?” (Sambil tangan saya tunjuk tanda ‘thumb up’).

Fateh jawab, “ok!”.

Saya terus puji di hadapan Mok. “Waa, bagusnya, Fateh mandi hari ni, kan bersih.. Wangi…”

Seterusnya Fateh menambah, “Nanti, nanti, Mok marah”. Mok tergelak (‘cover’ diri), dan menambah iya lah sebab Fateh tak nak mandi.

Kemudian Fateh sendiri menyatakan ‘Rule’ Positif itu kepada Mok dengan wajah amat ceria kesukaan, “Mok, mok, Ateh mandi, nanti Ateh bersiiiihh, wangiii..!”, sambil sengeh lebar. Mok hanya tergelak sahaja.

Contoh

‘Rule’ Negatif:
“Kalau Fateh lambat mandi, nanti Mummy tinggal” (berbaur ugutan. Ni kes mandi lama dalam bilik air awal pagi. Saya nak segera ke tempat kerja)

‘Rule’ Positif
“Fateh. Fateh mandi cepat. Cepat siap, nanti Fateh boleh ikut Mummy naik kete. Nak naik kete tak?” (Pasti terus saja dia cakap nak).

‘Rule’ Negatif:
“Fateh, jangan la main air kat bilik ni, basah dah..” (Alat sembur utk iron baju. Insiden di bilik iron baju,)

‘Rule’ Positif:
“Fateh, air ni main kat bilik air”. (Impak tingkahlaku, terus Fateh berkata, “Ateh nak main ni kat bilik air!”, sambil bangun nak ke bilik air. Maka terus saya bawa ke bilik air utk mandi lewat petang terus).

Saya dapati pabila kita ulang-ulang ‘Rule’ Positif ini, anak sendiri akan ulang sebut ‘Rule’ positif itu.

Apa kata jika ulang ‘Rule’ negatif? Pasti itu juga yang dia ulang (skrip perkataan dan perbuatan salah tu). Dan malangnya tindakan salah mencabar itu yang dia akan buat lagi untuk tengok reaksi kita. Reaksi marah.

Sebaliknya dia akan buat aksi positif untuk dapat pujian segera kita selain impak positif yang dalam skrip kita dia juga dapat 🙂 (dapat rasa beza bersih wangi orang suka dengan berpeluh, busuk lagi orang tak suka).

 

Prinsip Pujian Teknik Nabi Muhammad

Pujian di hadapan orang penting dalam kehidupan anak, contoh Pengasuh (org luar, selain Ayah dan keluarga sendiri).

Nyatakan Spesifik Tingkahlaku Yang Kita Suka dan Mahu Dorong (Pujian) + impak positif yang akan diperolehi. Contoh, bersih dan wangi. Kurangkan sebut impak negatif seperti busuk la, masam la tak mandi, tapi kerapkan impak positif seperti bersih, wangi, orang suka. Sebab, lama2 itu yang kita nak dia amalkan sebagai habit.

Pujian diberi serta merta. Jangan tangguh. Nanti kesannya kurang. Mood dah tak rasa kena nya.

Teruskan Fokus Pada Positif dan Solusi ya.

***Gambar: Blok dipasang panjang dan diaksikan ala2 main alat muzik recorder

Ajarkan Nama Bahagian Sulit Yang Betul Kepada Anak Sedari Awal

Part 1: Ajarkan Nama Bahagian Sulit Yang Betul Kepada Anak Sedari Awal.

Persoalan bila?

🙂 Saya biasa menjawab, seawal mugkin. Pabila ibu/bapa mula perkenalkan nama benda kepada anak. Jika umur setahun, setahun lah.

Yang saya nampak ‘indirectly’ dari ayat AlQ Al Baqarah 2: 30-33.

Nabi Adam. Masa mula-mula dijadikan Allah. Allah ajarkan nama-nama (benda) seluruhnya di bumi. Bukan sebahagiannya.

Anak. Masa mula-mula nak ajar perkataan/ nama badan, ajar semua, jangan skip. Bukan sebahagian sahaja.

Perasan tak lagu “head & shoulders knees and toes”.

Skip nama bahagian badan sulit. Lepas bahu terus lutut. ‘In between’ tu tiada nama ke?

Sebab tu sebaik saya mula mengajar nama anggota badan kepada anakanda Fateh, memang saya ajar 5 bahagian sulit tu. Fateh tahu.

Pergi rumah pengasuh, dia belajar sebut lain. Macam buah dada dia panggil nenen  (sejak pandai sebut setahun awal) atau semalam saya dengar frasa lain (‘kucing menetek’), dan agak selalu zakar dia panggil ‘kote’ (dia akan sebut sambil senyum, maknanya dia mahu lihat respon saya). Saya minta Fateh ulang nama sebenar yang saya ajar, dia senyum. Dia tau. Tapi kita muka biasa aja, kita tau, dia tau, dan kita tak perlu marah atau malu. Teruskan beritau dan gunakan nama betul di tempat yang betul.

Modul yang kami ajar, ajar nama betul. Saintifik. Sebab nama itu nama betul dan indah. Apa nak malu? Anak akan konfius kalau ibubapa dan guru yang malu-malu sebut. Malahan nama faraj dan zakar dipanggil alat kemaluan. Tak pakai seluar, ee malu, malu.

Bila malu (orang dewasa malu, kanak-kanak rasa malu dan ‘associate’ alat kemaluan dengan malu), kalau la (Nauzubillah) berlaku sentuhan x selamat di bahagian sulit badan, dikhuatiri dan biasanya memang anak akan malu, susah nak beritau.

Contoh nama adik ialah Adam. Sedap, kan. Ada makna lagi. Orang panggil adik nama lain macam bulat / hitam / bobot/ dll. Apa perasaan adik? Sedih dan marah, kan. Nama yang tidak betul di tempat yang betul.

Kelakarnya, ada satu kali ni, lepas belajar nama betul, kanak-kanak di satu sekolah di KL ni, main lawan-lawan sepak-sepak, sambil sebut “zakar kau!”. Nama yang betul di tempat yang tak betul. Saya betulkan segera adik-adik itu. Mereka akur. ‘Just’ suka-suka sebab baru belajar benda baru. Gamaknya sebelum ni mereka biasa sebut ‘perkataan lain’ la tu.

Jadi alangkah baiknya nama yang betul di tempat yang betul.

Malahan nama panggilan lain badan sulit yang kami dapat dari kanak-kanak adalah merujuk kepada nama benda lain. Macam karipap, nasi lemak, sotong, pant…t, puk…mak, lubang itam, bunga, lancau dll. Kan nama lain tu. Malah nama lain tu memang merujuk betul-betul nama lain macam karipap, bunga dan nasi lemak. Manakala nama lain mencarut lain tu tidak kena pada tempatnya. Ia digunakan semasa rasa marah sangat. Tu yang sambil marah sebut nama ‘zakar’ pula 🙂 Jadi perlu education berterusan. Pabila ditanya, dari mana dapat perkataan ni? Dari orang dewasa semasa mereka bergaduh 🙁

Jadi budak tak tahu, tak faham dan seronok guna nama lain. Satu sebab orang dewasa nak ‘cover’. Jadi penggunaan nama betul di tempat yang salah. Kedua kalau berlaku sentuhan tidak selamat, respon pertama org dewasa akan tidak ‘urgent’ dan ‘responsive’. Dan bila berjumpa doktor bila sakit di bahagian sulit, kan bangga tu menyebut nama saintifik anatomi bahagian badan, berbanding menyebut nama lain yang macam-macam tu.

Contoh. “Mak, tadi ada orang sentuh bunga kakak”. Mak yang sedang sibuk di sinki akan menjawab, “Alah, bunga kan banyak, tak apa. Biarla org nak petik pun..”.

Seterusnya atas dasar respon pertama kurang memberangsangkan, anak akan mula tidak beritahu lagi. ‘Asking for Help / Telling Skill’ pun ada dalam modul yang kami ajar kanak-kanak dahulu. Punya la perlunya ajar walau benda kecil (namun besar) macam ni.

Maka gunalah nama sebenar pabila merujuk kepada bahagian sulit, ya para ibubapa 🙂 Dan sebut dengan wajah bangga dan penuh respect.

Kerana kita hormat anugerah dan amanah Allah, badan kita sendiri. Sama seperti kita memanggil nama anak yang ada makna dalam itu dengan baik..

 

….Bersambung

Teknik Menegur Anak ‘Sandwich Method’

Teknik Sandwich Method Si Anak Kepada Ayah

Eh tadi kelakar la, Fateh guna kaedah ‘sandwich’ nak tegur ayah.

Ayah gurau biasa, masuk dalam selimut dan minta Fateh cari ayah (game azali mereka sejak Fateh zaman merangkak-rangkak lagi). Bezanya kali ini ayah berdiri half (berlutut) dan ajak Fateh masuk dalam corong gelap tu (dan Fateh merasai masuk seketika).

Dia tetiba jadi takut dan hampir menangis.

Lepas tu dia cakap sesuatu nak tegur ayah. Ayatnya lebih kurang begini :-

“Ayah, ayah xxxz Ateh tau”. (Ayah tercengang tak fhm term dia guna).

Saya rephrase. “Maksud dia ayah jangan takutkan dia”.

Dia ulang balik ayat dia.

“Ayah ayah jangan takutkan Ateh tau”.

Ayah terkesima dan senyap.

Tetiba dia sambung :

“Ayah bagus!” (Sambil tunjuk tangan ‘thumb up’) (seperti kami selalu ajar bagi menunjukkan sesuatu yang baik atau pujian).

Kami tergelak besar 😀

Dia macam nak membalut balik ayat tegur dia, takut ayah terluka (?) (Misteri minda si kecil).

Oh ya, lupa. Saya memang selalu ajar dia ‘asertif’. Iaitu beritahu apa yang kita tak suka. Ni sebab kes bila dia marah, spontan dia boleh jadi ‘agresif’ dengan menepuk (orang lihat sebagai naik tangan pukul spontan) rakan ciliknya atau orang dewasa.

Nota*
Teknik Sandwich: kosepnya sandwich kan ada roti, isi dan roti balik kan. So kalau nak tegur orang, intro/puji dulu – point utama sebenar – balut balik dengan puji.

Contoh Fateh suka main buka peti ais dan ambil barang. Pernah 2 kali seumur hidupnya terjatuhkan botol kaca dan pecah dari peti ais, iaitu bukanlah salah dia sepenuhnya pun sebab faktor botol licin basah berat, dia tak expect akan terlepas (botol oren sunquick kecil), atau macam pagi tadi kotak botol ubat tu terbuka bawahnya tetiba. Jatuh pecah. Kami tak marah. Hanya beritahu.

Teknik beritahu peraturan umum selamat (dan teknik pejam mata pada kesalahan):

“Fateh, peti ais ni bukan untuk dimain-main. Kotak mainan Fateh kat depan tu, boleh main. Peti ais untuk simpan barang makanan”.

Teknik solusi:

“Fateh tolong ambil kain/mop. Kita kemas sama”. (Biasa mmg rajin sangat la dia ambilkan kain dan mop tu).

Teknik sandwich (guna teknik pujian) (balut balik)

“Fateh anak Mummy yang baik dan dengar cakap. Dengarla kata Mummy, ya”.

*Guna tiga teknik ni serentak, berturutan. Anak tak luka hati banyak. Maksud, dia boleh terima. Untuk orang dewasa pun boleh tau 😉