Bagaimana Mengurangkan Stres Kanak-kanak dengan ‘Free Play’

(Untuk kes weekend seharian dgn anak, hehe).

Antaranya adakan jadual harian.

Sama macam kita ada jadual menu mingguan. Bila dah tau nak masak apa dan apa, kita pun kurang stres, kan.

Ibubapa pun akan kurg stress bila dah ada jadual untuk anak. Sbb tau nak buat apa dgn anak pasni pasni. Bab home scholing la kan. Art, memasak, bermain basikal, tidur, makan bersama, dll. Dan anak juga akan lebih tenang dan kurang stres bila tahu lepas ni nak buat apa, apa, dan nak pergi mana. Ingat lagi cerita ntv7 dulu Rescue Nanny, dia bantu adakan jadual rutin dari bangun pagi ke tidur, anak2 itu lebih menurut kata dan kurang buat perangai.

Hari ni tolong bancuh pankek dan makan sapu coklat sendiri
Hari ni tolong bancuh pankek dan makan sapu coklat sendiri

Rakan sy mula adakan jadual anak untuk mengaji, dari pagi bangun subuh dan lepas kerja, jadinya lama2 anak lebih menurut jadual itu sebab dah rutin, dan lebih selesa.

Digalakkan tidur awl dan bangun awal. Utk latih mereka nanti nak ke sekolah formal nanti, kan kul 7 pagi dah nak sampai ke sekolah kan? Jika tak latih dari sekarang kelak kita la yang berperang waktu pagi nak ngejutkan ditambah nak siap diri sendiri lagi. Bab ‘body clock’ – badan imun dengan sistem jadual tubuh, tidur.

“FREE PLAY”

Selain jadual, wajibkan aktvt outdoor yang melibatkan persekitaran nature spt padang dan playground untuk anak-anak, ditemani ibu/bapa. Sekurangnya 3x smnggu. Mcm org dewasa, aktvt fizikal 20 min x 3 kali smnggu, kan untuk ‘healthy living lifestyle’. Sama dengan kanak2. Sbb hormon oxytocin kluar masa petang chy matahari tu. Ia adalah hormon antistress. Dpt 1/2 jam ke 45 min ok la.

Parents yang busy keje weekdays, blh try weekend. Contoh pagi sbtu dan ahd petang ke. Terpulang la pada kesesuaian aktiviti keluarga itu.

Permainan lepas bebas berpusatkan kanak-kanak (child centered), beza dengan aktiviti berpusatkan orang dewasa seperti berziarah ke rumah kawan kita, ke kursus kita, ke mana2 kerana aktiviti kita yg kita bawa anak, dan beza dengan permainan berstruktur yang ada games rules.

Sbb mrk perlu lepaskan energy seharian mrk berada di sistem rumah/taska/nurseri/sekolah, yang sistem bermain nya mungkin tak sama dengan apa yang kita nak beri kepada anak-anak.

Semua tempat tu ada ‘kotak’, perasan tak. Ruang tamu besar ni berapa kali berapa meter. Lari x boleh senonong nanti langgar kerusi dsb. Ada banyak rules.. Beza dengan padang dan playground adalah lepas bebas jenis ruangnya.

Juga play boleh create bonding with parent/s semasa special time-play tu.

Hmm..bila kita pnuhi kpluan asas anak (selain mkn mnum,) bermain yang ‘wajibul ghunnah’ utk knk2, kanak-kanak akan lebih mendengar kata sebab dapat apa yang dia nak. Ia adalah percuma, hanya provide masa berkualiti sahaja. Playground kebanyakannya x perlu bayar, kan?

10334245_10203613983442534_6374478458403151931_n
Melihat kemampuan si ayah
10698532_10203613984402558_3468826231594078198_n
Kemudian dia pastinya mahu mencuba pula 🙂

Sebab nature mrk mmg perlukan play. Ia adalah bahasa kanak-kanak. Rasulullah pun bermain dgn anak / cucu dia kan. So masa play tu jika boleh kita perlu sama level dengan kanak2, bermain berlari berguling bersama (hehehe, bab ni mencabar skit kan sebab org dewasa lama dah tak bermain di atas tanah).

Atau biarkan mereka bermain dengan rakan-rakan awam mereka dan kita jd pemerhati bebas utk pastikan mereka selamat. Mereka belajar berkongsi dan bergilir bermain alat permainan. Juga meningkatkan kemahiran komunikasi sosial mereka.

Mcm sy sedikit malas (errrkk) nk g bawa padang hr ni wlu Fateh request nak ke padang.. Sian dia.

Siap begini skrip dia (ayat dia):- Ateh nak g padang. Ateh nak main ngan kawan. Nak main ngan kakak balqis (dll). Mami kawan kat keje. Ateh kawan kat padang. (Saya smbung tnya, Ayah?) Dia jwb ayah kawan kat kebun. Ateh kawan kat padang (dia repeat lagi).

(Means dia sdg suarakan hak kebebasan dia bersuara dan hak perkembangan sosio-emosi dia).

Hak knk2 ada 4:

*Survival (cth: mkn minum, tmpt tinggal untuk berlindung dari pns hujan, dan untuk tidur, pakaian bagi melindungi badan dari cuaca, dan ubat bila sakit untuk sihat/sembuh)

**Perkembangan / development (kognitif: education mcm sekolah, ajar ngaji, alq, arts dll, social: friends, main, sekolah; emotional, spiritual — semuanya utk memenuhi kepluan pkmbgn kanak2 holistik mereka)

***Perlindungan / protection – dari bahaya, dari penderaan: fizikal, emosi, seksual, pengabaian, eksploitasi kena jd pekerja bwh umur dsb..

****Penglibatan / Participation (contoh penglibatan adalah hak bersuara-pendapat diambil kira dlm kputusan kluarga. Cth hr ni kita nak jalan ke mana. Nak mkn apa ya. Nk pindah rumah ke dsb ok ke.., juga mereka ada hak untuk pendapat/diminta izin pabila guru menggunakan kanak2 untuk persembahan pentas dsb.

So sbb xkluar, sy main pretend play dan game aja kat rumah. Byk idea dia dan saya. Dia sgt kreatif dalam social dan play. Sbb maknya dlm bidang ni kot. Ada aja ideanya blh jd bahan mainan kami. Mak kena sporting bab ni.

Pretend play dia bab menjual beli makanan, bawa kereta tunggangan dia, pergi isi minyak la, beli yogurt (mcm saya belikan utk dia bila ke petrol station isi minyak kereta), pump angin tayar kereta dia la, tali skipping ikat kat kereta dia dan main tarik tolak, dan macam2…

Seronoknya juga sebenarnya kita boleh lihat dan tahu apa pengalaman dia. Dlm kes ni, play theme dia berbentuk aksi dan kawalan diri. Kawal ‘haiwan tuggangan’ dia dan tunjukkan ‘power’ dalam tindakan dan keputusan dia. Selama ni dia duduk dalam ‘carseat’ dan perhati kita pump angin tayar dan belikan dia yogurt dlm petrol station tu, kini semuanya 100% dia buat, saya seolah jadi penumpag dia (walau x muat duduk dalam kereta tunggangan dia, duduk luar kereta dia aja). Memang cute betul laaaa haha.

Message : Let’s Play with our own children.

Teknik Mendorong Anak Duduk di dalam ‘Carseat’

BismillahirRahmanirRahim

Teknik Menerangkan Peraturan

“Fateh, Fateh duduk dalam carseat ya. Mummy sayangkan Fateh, dan Mummy nak Fateh selamat, jadi Fateh perlu duduk dalam carseat ni ya..” (sambil mengusap kepala anak dan mencium dahinya dengan pantas: Ganjaran Sosial Non-Material). 

Anak akan menjawab “Hm !” bermaksud setuju dan memahami (respon pabila tidak faham apa diperkatakan, beliau akan berbunyi tinggi di hujungnya (“Hm?”) atau jika tidak mahu/ tidak setuju akan berkata “Ma Mau!”.

 

Teknik Pujian Pabila Anak Berjaya / Cuba Duduk Dalam Carseat

“Terima kasih Fateh sebab duduk dengan baik dalam carseat (Pujian tingkahlaku). Mummy rasa syukur sangat (Impak 1). Senang hati Mummy nak memandu (Impak 2)”. Ia biasanya saya ucapkan samada semasa memandu di hadapan (bercakap dengan kuat) pabila saya dapati beliau tidak berbunyi tak selesa atau semasa membuka tali pinggang carseat nya setelah selamat sampai ke destinasi. 

Beliau akan menjawab “Hmm?” dan saya akan ulang lagi skrip di atas. Bermaksud beliau kurang pasti apa maksud saya, dan skrip pujian ini mengesahkan lagi bahawa tingkahlakunya duduk dengan baik itu adalah BETUL, IBU SUKA, SANGAT BAIK, membantu dan selamat untuk kami bersama.

Hasil : Alhamdulillah pertama kali menggunakan skrip ini, anakanda berjaya duduk sehingga selesai perjalanan. Saya dapati sejak gunakan skrip di atas anak sangat berkerjasama hingga kami suami isteri boleh duduk di hadapan manakala anakanda di kerusi belakang seorang diri.

 1400336_1436129869940526_1229434911_o

Nota.

*Sayang mudah disebut, namun selamat adalah perkara yang tidak dapat ditolak oleh sesiapa pun. Skrip ini digunakan sejak beliau lebih memahami ayat / arahan (1.5 tahun), berbanding sebelum ini saya tidak berkata apa-apa malahan akan mengalah pabila dia berbunyi kebosanan, sementelah semua buku menarik dan mainannya habis diteroka dan dimainkan.

*Dahulunya saya duduk di belakang di sebelah anak di dalam car seat nya (suami di hadapan memandu). Acapkali juga saya mengalah dan mengambilnya dari carseat nya kerana saya fikir perjalanan jauh, dia bosan mungkin (pastinya). Kami selalu travel Perlis-KL-Perlis. Hatta dalam Perlis sahaja pun kadangkala dia akan berbunyi pabila tiba ‘tempoh limitnya’. Sebagai makluman, anak mula didudukkan dalam car seat sejak dalam pantang lagi.

*Skrip Menerangkan Peraturan Selamat di atas saya gunakan pabila beliau di belakang dan saya di hadapan memandu seorang diri. Saya akan menyediakan buku kegemaran yang sesuai dengan usianya mengenal benda iaitu Kamus Bergambar seperti di dalam gambar (saya capai dengan tangan sambil memandu, ia di poket tempat duduk belakang). Maksud, buku atau mainan mudah capai dan sesuai amat perlu disediakan. Juga susu kotak kecilnya (atas 1 tahun). Semasa bawah 1 tahun saya ada gantungkan tali dan benda menarik (botol kayu wangian kereta / dan nametag kami suami isteri yang ada gambar kami berdua dan anak akan sebut Ayah, Mummy) untuk dia leka melihat dan menyentuhnya (hingga kadangkala botol itu terlantun mengenai dahinya, kasihan dia).

*Ibu dan ayah yang prihatin dan pentingkan keselamatan anak akan tidak mengalah dengan desakan anak untuk dikeluarkan dari carseat demi faktor keselamatan. Anak akan ‘test’ kita orang dewasa dengan berbunyi sambil memandang kita. Pabila kita mengalah, beliau akan tahu yang dengan cara merengek kita akan mengeluarkannya. Sama ada (1) anda berkeras hati sekali sahaja (dan anda senang terus kemudiannya bermaksud anak akan terus ok dan tidak berbunyi dah selepas itu: perlu betul-betul keraskan hati), atau pilihan ke-2 beri dia duduk dalam car seat sampai limit sederhana maksimum anak berbunyi, kemudian keluarkannya seketika – untuk tujuan praktis / latihan sehingga boleh betul-betul duduk tak minta dikeluarkan (saya guna kaedah 2 sebab tak sampai hati kerana saya rasa faktor kemampuan kognitif dan emosinya untuk terima dan faham, perlu timing masa yang betul-betul sesuai).

* Adalah OK untuk dikeluarkan pabila ibu di belakang bersama anak (manakala suami ada di hadapan memandu), namun pabila ibu seorang diri, di sinilah cabaran besar menanti kita (dahulunya car seat anak di sebelah saya, pemandu. Namun sebenarnya lebih selamat ialah di belakang untuk kurang risiko). 

*Maka sediakan anak semasa meletakkannya di dalam car seat dengan memberitahu Skrip Menerangkan Peraturan di atas. Pertama kali anak berjaya duduk dalam car seat untuk perjalanan jauh lebih 1 jam dari awal hingga ke destinasi ialah pada usianya 12 bulan, (dengan beliau berbunyi mahu dikeluarkan dan saya tidak mengalah malah menarik perhatian dengan bermacam benda). Saya di sebelahnya (tempat duduk belakang dengan memakai tali pinggang keselamatan juga, bagi menunjukkan bahawa semua orang bertali pinggang di dalam kereta). Semasa ini ayah akan memainkan peranan menyebut dengan kuat di hadapan (“Fateh, semua orang pakai tali pinggang, sebab kita semua nak selamat. Tengok, Ayah dan Mummy pun pakai” : Teknik Menerangkan Peraturan).

* Anak juga boleh bezakan antara tidak duduk di dalam car seat (ibu pegang) dengan duduk seorang diri di dalam carseat, iaitu duduk seorang diri di dalam carseat lebih selamat walaupun tidak bebas 😀 Ini kerana sebenarnya peringkat ‘Autonomi’ (berdikari dan merasai pengalaman sendiri) sudah bermula di usia seawal 1 tahun (anda boleh perhatikan pabila anak mula tidak mahu disuapkan makanan dan mahu mencuba melakukan apa-apa perkara sendiri cth makan sendiri). Bermaksud skrip di atas boleh lah dimulakan seawal 1 tahun (ikut tahap kognitif unik kanak-kanak yang berbeza), (saya pun mula skrip lewat). Sebelumnya saya tidak ucapkan apa-apa skrip pun, hanya letak dan layan membaca dan tengok notebook atau apa sahaja (buku adalah biasa dan diminati anak kerana sejak dalam pantang anak dibacakan buku. Namun apa-apa pun tetap ada limit kebosanan, kan). 

Didoakan semuanya dipermudahkan untuk melaksanakan teknik nabi dalam mendorong anak duduk di dalam carseat ini. 

“Sentiasa usaha pelbagai cara dan tidak mengalah, insyaAllah akan berhasil”

Seterusnya: Contoh Skrip Pujian Anak Bawah 12 bulan, Teknik Mendorong Anak Berkerjasama Digosokkan Giginya

Alhamdulillah.

 

IMG_20140803_114851
Fateh 2 thn 5 bulan

IMG_20140803_115113

 

 

*** Raya baru ini, 3 Ogos 2014, Fateh boleh kekal di dalam car seat di sepanjang 1800km (Perlis-Terengganu-Kuantan-Pilah-Seremban-Seri Kembangan-Perlis semula). Car seat nya di belakang manakala kami suami isteri di hadapan. Sebenarnya Fateh ada ‘berbunyi’ dan banyak akal untuk ‘negotiate’ agar keluar dari carseat semasa perjalanan slot pertama; Perlis-Terengganu. Ayah berjaya bertegas dengannya, dan akhirnya dia redha/pasrah 😀 Antara point dalam ‘negotiation skill’ nya ialah dia mahu ‘susu mami’, dia mahu duduk dengan mami di hadapan, dia mahu tali pinggang dibuka, dll. Manakala point si ayah bersama ‘alami point’ nya ialah “kereta banyak, Fateh. Bahaya. Tengok ni kalau Ayah break, Fateh boleh ke depan. Jadi kena pakai tali pinggang. Ayah dan Mummy pun pakai tali pinggang”, sambil beberapa kali Ayah sengaja break mengejut bagi dia rasa ‘bahaya’ atau tak selamat itu.

 

***Hingga kini, kami bersyukur kerana dia sudah tidak ‘bising’ lagi malah sangat bekerjasama; sama ada dia tahu tiada gunanya dia ‘merayu’ ataupun saya dapat merasakan dia boleh rasa selamat di dalam ‘carseat’ berbanding di kerusi kereta biasa. Tali pinggang itu memang membuatkan dia rasa selamat dan dia dapat ‘furqan’kan antara haq dan bathil, selamat dan tidak selamat.

 

10686784_10153193754688378_6991823448262201186_n
Fateh, 2.7 tahun semasa menghantar MakLang ke KL Central, 13 Sept 2014. Saya memandu, Maklang di sebelah manakala Fateh di belakang