Revamp Jadual Masa Iqra’ Fateh

Revamp Jadual Masa Iqra’ Fateh

Sy share skit perubahan sy buat. Kcil aja, tp sy nak start konsisten. Hasil baca buku anakku hafiz, sy revamp balik jadual sesi iqra fateh. Dia pun heran bila sy ulang sebut pkataan ngaji. Selama ini sy buat santai amat dan kerap jadi half habes. Kan dia suka mengaji (term mengaji, ikut kakak2 bsr kwn dia tu wlhal dia xfhm). Sblm ni sy guna term ‘baca furqan’ saja.

Smlm sy start buat sesi special time 10 min di sebuah bilik yg xda gangguan. Sy prepare awl. Sy n husb kata masa buka puasa tu sbb dia nak mercun pop pop, lps makan, mandi (dia sorg je blm mndi), solat maghrib jemaah, iqra, baru main mercun dan ayh tlg cari remote kete kontrol dia yg ilang.

Sy kaji suasana rumah sy dan pilih bilik tidur sbg tmpt sesi iqra dia. Sbb ruang tamu byk gangguan, dr tv, smua mainan dia, dan dinding penuh poster. Bilik xda papa.

Bjaya. Xsmpai 10 min pun. Walau xduduk diam, golek2 dr bwh katil ke ats katil. Sy tutup pintu. Dia xbjaya buka pintu tombol lagi buat masa ni. Dan dia x sibuk nak buka pintu pun, kecuali ada satu saat tu dia nak gruang tamu tengok poster Khadijah Ghani tgk huruf ‘Ro’ sahaja (konon la, sbnrnya dia ingat tp sbb isu fokus, suka ubah2 tempat belaja).

Buat baca huruf dari furqan 2 page 8 kartun sndiri buat tu (9 huruf) , dan hafazan ulang alfatihah, al ikhlas, dan annas ayat satu sahaja. Tp mmg dia nak msuk cpt ayat 2-6 tu dgn butir jerman. Sy fokus ayat satu sahaja.

Teknik hafazan gundalan. Ramai tahu rasanya.

Ayat 1, fasih — ayat dua, fasih — ayat satu dan dua (utk linking bridge dia), then ayat tiga shj, fasih — ulang ayat satu, dua tiga — ayat 4 sahaja, fasih — ayat 1-4, begitulah sterusnya.

Nota.
*Sbb sy baca habes buku tu kat kat surau klia, ats meja rihal mengaji kayu tu. Sy xbaca speed reading. Sy baca pelan2 dan masuk hati. Lain skit feeling dia. Xtahulah. Allah nak bg ptunjuk kot.

*Dan moralnya juga saya berazam nak beli 3 meja rihal kayu tu. Sbb sdp sgt duduk dan baca buku atas meja yg senget ke arah kita tu. Allah nk tnjuk jugak kot. Sbb kan sy xjd beli kat tesco hr tu, walhal tinggal satu aja. Sbb mahal skit dan fateh duduk, meja tu tinggi skit utk dia. Sy beli meja jepun kanak2 tu, dia pula xsesuai meja lg, so kami simpan sama2 meja itu ke dlm bilik stor.

*Bila dh serasi jadual konsisten tu, sy merasakan blh tmbh masa. Dr 5 min kepada 10 min kepada 15 min, kepada 20 min dan last kpd 30 min. Sbb kita nak jadualkan masa dia.

*Stiap kluarga masa nya berbeza. Mcm sahabat saya FarahlizaIsmail N FarisIndra buat sesi lps setiap waktu solat, so blh jd 3-5 kali sehari.

*Ikut buku tu juga, perlulah malam (pasal masa mlm kan gangguan dan aura busy kurang, x kenyang iaitu lapar, klu kenyang perut berat, otak jd slow, tp klu lapa sgt susah fokus kan, so bg kurma dsb, air msk kena minum byk sbb air penting dan bagus utk aliran darah ke seluruh bdn dan otak, dan waktu sahur iaitu sblm subuh.. Jd latih anak tidur awl dan bangun awl.

*Sesi fokus sekejap lbh baik dr sesi lama tp xfokus. Dan hafaz pelan2 lebih baik utk jgkamasa panjg memori berbanding hafaz laju2.

*Oh ya, teknik hafazan gundalan ni, mmg sy guna masa kcik2 dulu, bila nak mainkan lagu dari organ, belajar dari mak sy yg pintar muzik. Sy request nak blaja main lagu apa2, mak sy akan ajr mainkan baris demi baris. Baris satu shj, smpai fasih hafal, lps tu baris dua, fasih, ulang main baris satu dan dua, kmudian bljr main lagu baris tiga, fasih, ulang baris satu, dua, tiga dan last baris 4. Satu lagu tu biasa satu rangkap ada 4 baris. Tp sy xhafal note lagu, hanya batang piano itam putih shj. Smpi skrg ingat klu nak main balik

Doa Untuk Anak Kecil

Doa untuk anak. Ucapkan depan dia pun boleh. Pagi ke. Masa dia tidur ke. Perkataan adalah satu doa juga.

….”faqqihhu (ank lelaki) / faqqihha (anak perempuan)..”

 

10544333_10203189846079365_5994905958506209537_n
Muhammad Al Fateh @ 2.5 .yo di Majlis Berbuka Puasa 20 Julai 2014
10550887_10203189849959462_2677154333341012133_n
Semoga Menjadi Mujahideen Berimpak, Membela Agama