Teknik Pernafasan Untuk Anak Bebaskan Kesedihan dan Ketakutan

Ajarkan Anak Teknik Comel Ini: Terbangkan Masalah Keluar 🙌

————————————————

.
Cuba dulu baru tahu, best sangat rupanya. Haha.

.
Buku ni memang best.

.


Bedtime Storytelling. Baru-baru ni Fateh terambil, dipilihnya untuk dibacakan sebelum tidur.

.
Saya pernah bacakan dulu, mungkin sekitar usianya 2 tahun, masa baru-baru belikan buku ni.

.
Nampaknya sekarang baru lebih sesuai dengan usianya yang dipenuhi lebih sedikit cabaran hidup bersekolah.

.
Dan jenis dia yang suka berfikir. Thinking. Jenis Thinking ni belum apa-apa pun udah pikir.😏😵

.
Kadang ada sedih, kurang semangat, dan marah marah geram semua, selain teruja dan bangga.

.
Malam ni dia pilih cerita ini, Mukasurat 66

.
Ringkas sahaja, dan saya terus tangkap tekniknya.

.
Kami lakukan bersama. MasyaAllah memang best betul.

.
Bila rasa macam ada masalah, atau kurang semangat sebab sesuatu,

.
1. Tarik Nafas panjang dalam-dalam sampai perut.

.

.
2. Fikirkan masalah itu.

.


3. Jerit kuat-kuat.

(Bayangkan masalah itu terbang dan lari dari kita)

.


………

.

Sebenarnya:

.
1. ia berkaitan dengan cara kita berfikir. Lagi fikir ia masalah, lagi ia mendekati atau mendatangi kita. Lagi buang jauh, lagi berkurang lah ia. Law of Universal Attraction. What u focus will expand.

.
2. Blow out the negative, macam saya selalu ajar dalam pernafasan EHSABAR.

.
3. Jerit ni melegakan sampai puas keluar segala isi pendaman dalam perut.

.
4. Perut ni sinonim dengan emosi takut: kanak-kanak atau orang dewasa yang asyik suka berfikir masalahnya, akan cenderung semakin memendam emosi risau itu dan ia tak bermanfaat mana pun. Hanya tambah sakit kepala dan sakit perut sahaja. Psikosomatik. Sakit yang dia rasai sendiri, cek doktor tiada sebab klinikal.

.
Cubalah santai santai dengan anak ya 😉 mana tahu mak juga boleh terbangkan seketika segala masalah dalam hati dan isi perut tu… It s worth it.

.
Refleksi,

Maznah Ibrahim.


​Emosi Tercalar dan Pembersihannya

Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink).

.
Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat idea.

.
Beri dia padamkan semula, bersihkan guna pen marker whiteboard.

.
Ia sebagai aktiviti seronok dia. Dia pernah lihat saya buat lama dahulu (tak ingat whiteboard besar atau kecil). Sebab tu gaya conteng dia kekadang laju-laju kecik macam tu.

.
Semasa membersihkannya, Fateh kata penat. Ya, memang penat. Bekas pun masih ada. Tak licin selicinnya sama macam asal baru beli.

.
Anak kecil sangat pemaaf dan tak simpan. Saya selalu berkata kepada peserta saya, emosi anak kecil seperti Belon. Ringan dan bebas lepas. Tak simpan. Tak sama macam orang dewasa yang banyak pendam dan berat tangki emosinya (siapa pergi coaching body outline, emotions n physical health dengan saya akan faham perkara ini).

.
Orang dewasa jika diajak lari-lari kejar Belon kat kaki orang lain dalam game icebreaking pun teragak-agak. Sebab lama tak main macam budak-budak. Melayangkan layang-layang ke udara dan rasakan bestnya dan ringannya emosi sendiri pun mungkin tidak berpeluang. Cubalah sekali. Sangat terapeutik.

.
Semasa memadamkan garisan lama marker permanent itu, saya terfikir alangkah mudah mencalarkan emosi anak / orang lain, namun sukarnya nak padamkan kerana pernah tercalar / tercalit.

.
Sama macam kisah Ibu Rose cerita. Setiap kali rasa marah, pakukan ke dinding. Lihat berapa banyak paku itu. Lama sedikit, cuba cabutkan semula. Kayu dinding itu takkan sempurna seperti sediakala.

.
Sama dengan whiteboard ini. Ia tak secantik sebersih dahulu, namun ia masih boleh berfungsi. Bonding time ibubapa-anak!!!

.
Semasa marah, tinggalkan dan pergi dari situ. Buat apa-apa kerja asalkan kerja fizikal untuk lepaskan dan alirkan tenaga marah itu. Bukan ke anak sama sekali.

.
Saya pernah minta Fateh berjogging satu rumah bila dia marah. Dan jangan cakap dengan saya selagi masih ada rasa marah. Sangat mudah. Satu round sahaja dia jogging dan dia kata, Mummy, Fateh dah tak marah dah. Fateh nak cakap ngan Mummy..

.
Oh anak syurga. Ladang pahala kita semua.. 🙂

.

Refleksi,

Maznah Ibrahim

*********

penulisan ketika Fateh 3.6 tahun.
********************************

Siri Seminar EHSABAR seterusnya,
11 Oktober 2016, Kuantan

29 Oktober  2016, Langkawi

November 2016, Terengganu
********************************
15 Oktober 2016, Bangi : Emosi dan Komunikasi dalam ‘Positive Parenting’ dalam Konvensyen Gen New 2.0


​5 Level EQ untuk Anda Tahu dan Fokuskan Kepada Anak-anak Lebih Dari IQ

80% kejayaan individu dewasa disumbangkan oleh EQ, selebihnya IQ.
.
Namun pusat kecerdasan keseluruhan manusia ialah Spiritual Quotient (SQ)!

.

Mahu Anak Cerdas EQ?

==================

.
Ini 5 tahap Emotional Intelligence yang kita perlu mula didik anak sedari awal.

.
Agar anak survive di dunia serba mencabar kini dan akan datang.

.
Semudah no 1, Self Awareness, perkenalkan vokabulari perasaan yang betul dan tepat untuknya. Jika tiada vokab (anak bayi atau anak jenis tidak pandai luah), kita lah yang berikan vocab untuk dia. Cth, adik rasa Marah tadi sebab kawan ambil mainan adik tak minta izin. Sebab tu adik rampas semula.

.
No 2, Managing Emotions: Selepas dia tahu dia ada rasa sesuatu (especially yang negatif), dia perlu tahu bagaimana nak urus. Contoh Fateh, kawan tepuk mukanya, dia rasa nak tepuk semula (sebab Marah). Di sini dah agresif (dia tak buat tapi plan macam tu), saya ajar untuk asertif dan beritahu kawan APA dia rasa dan nasihati kawan untuk buat sentuhan selamat.

.
No. 3 Self Motivation, saya perhatikan ia survivor coping skill yang ada pada Kanak-Kanak, contoh, kes Fateh, Mummy lambat beri respons saya nak gula sunnah (ada kerja lain), saya ambil kerusi dan panjat, ambil sendiri di petiais atas. Sebab saya nak juga. (Ramai budak macam ni kan)

.
No. 4, Empati (kenalpasti emosi orang lain), saya dapati bayi sudah ada empati seperti turut sedih dan menangis bila ada bayi lain menangis, atau menangis bila Ibu ayah bergaduh. Untuk Fateh, 3 hari lepas dia beritahu, Kasihan Teacher tua tu basuh pinggan sorang-sorang. Fateh nak tolong tapi nanti jatuh sebab pinggan banyak. Lain, kasihan Mummy masak sorang-sorang, meh Fateh tolong (sebenarnya dia nak guna pisau la kan memotong hehe).

.
No 5, Handling Relationship, untuk kawan yang annoying (tak best), Fateh buat keputusan tidak mahu berkawan dengan kawan ini dan berkawan dengan kawan ini (yang dia selesa, actually dia label baik dan jahat, namun saya betulkan meaning label itu iaitu tingkahlaku kawan itu kasar tak selamat. Bukan jahat). Ajar anak untuk tidak label menyeluruh individu agar tidak ter over generalisasi, tetapi be specific. Ini penting untuk skill ke depan dia, agar berobjektif.

.
Maznah Ibrahim


Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?

img-20160914-wa0000-01.jpeg

Benar, kanak-kanak hanya perlu diperingatkan sangat banyak kali sebelum wajar dihukum.

.
Persoalannya, sudah cukup kah kita peringatkan mereka sekurangnya 5000 kali untuk satu satu perkara penting?

.
Jika kena gayanya, insyaAllah usia 10 sudah solat dan ‘pukul’ tidak perlu. 3 tahun itu lama. 5kali sehari x 365 hari setahun x 3 tahun.

.
Key nya sabar dan keep repeating, beri nasihat dan perkataan baik berunsur kasih sayang dan mendidik berterusan..

.
Kanak-kanak

i) tidak atau belum pandai buat keputusan, dan

ii) tidak atau belum pandai merancang.

.
Katakan tabiat kecil-kecil, bukan solat lagi (jika solat dilatih serius usia 7 tahun)

.
a. Kemas mainan selepas bermain

b. Mandi awal pagi tanpa disuruh

c. Main elok-elok dengan kawan

d. Share mainan dengan adik beradik

e. Sentiasa berbaik-baik dengan adik beradik

.
Peringatan seperti di atas ini perlu diulang-ulang hingga tempoh matang pemikiran dan perlakuan mereka –

.
tahap emosi kita pula kekal positif semasa mengucapkan peringatan ini, berbanding emosi negatif semasa memperingatkan perkara ini.

.
Tahu kan, yang kekal dalam hati dan ingatan mereka disusuli tidak mencabar iaitu dengan sengaja lakukan kesalahan sebaliknya di atas ialah pabila peringatan / skrip itu diucapkan dengan:

.
i) nada baik,

ii) penuh hormat dan

iii) PERCAYA mereka akan jadi seperti apa yang diucapkan di atas?

.
Key nya lagi sekali ialah

.
Positif.

.
i) Ayat positif (Jika terangkan kesalahan, mulakan dengan tegahan, disusuli apa kita mahu mereka lakukan : Tidak boleh berebut mainan, sebaliknya mainlah elok-elok)

.
ii) Emosi positif (Berunsur ‘care’ iaitu sangat ambil berat kepada tingkahlaku salah ini asbab mereka amanah untuk kita asuh didik, dan perlu lah dengan kasih sayang tegas,

.
iii) Pemikiran positif  (Percaya mereka dengar, faham, cuma perlu diperingatkan berulang kali sahaja, percaya mereka akan berubah, tak lama, konsisten nasihat cara begini, 6 bulan akan berubah tingkah laku itu).

.
Positive Parenting

.


Refleksi,

Maznah Ibrahim
**Thx Ashie berkongsi slide ini, dalam group whatsap.


Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

=============================
Isk, kalau anak tu belum bekerja, kecil lagi, kalau tak minta kat kita, nak minta pada siapa lagi?

.
Ini kisah Fateh tergendala kemahuannya nak payung kecil beberapa bulan lepas, baru kini mendapat.

.
Masa tu raya Aidilfitri. Kami singgah Cameron. Jenis suka travel kami ni. Raikan perjalanan jauh beraya ni dengan selitkan satu tempat sejuk yang kami suka.

.
Masa di Cameron tu hujan-hujan juga la. Jadinya tiap-tiap masa peluang yang ada dia sibuk menyampaikan hasratnya (perkataan hasrat ialah perkataan orang otak Intuiting). Katanya dia nak payung.
Saya argue Logis la konon, tak pelah payung tu.

.
Kat sini nak kena proses sedikit cara kita zoom in berfikir dalam diri ya.

.
Refleksi Isu Sendiri Jika Ter ‘Project’ ke Anak

****

.
Fobia payung ni kami. Bukan anak. Kami suami isteri jenis ‘banyak idea sangat’ maka selalulah payung cantik kami tertinggal di mana-mana. Payung besar besar yang Best dapat free dari ejen insurans la, dari penganjur ceramah la, banyak lagi. Semua hilang. Percaya tak😂😂😂 memang ada orang macam ni. Jadi kami ni memang tak ada payung. Huhu.
.

Jadi bila anak minta payung tu memang menolak la keras-keras sebab asyik hilang kan, geram sendiri la tu. Haha.

.
Mujur cuaca hujan, jadinya si anak memberi alasan Logis, Fateh tak da payung. Kita tak da payung tengok ni hujan. Fateh kalau pergi sekolah pastu hujan, kalau ada payung senanglah nanti tak basah.

.
Ok, kami terima alasan baik itu.

.
Cuma nya dalam negosiasi ini, suami membuat keputusan beli payung besar bukan payung kanak-kanak. Part ni kami beri alasan logik kami pula,

.
Payung besar untuk kita semua 4 orang guna. Jika kecil, Fateh seorang guna. Kalau hujan, nak ke sekolah, tak apa ayah yang payungkan Fateh, bukan Fateh pegang sendiri.

.
Haaa.. Part ni memang Adult Centered.

.

Ok fahami betul-betul apa saya nak sampaikan ya sampai hujung penulisan.

.
5 Tangki Emosi, Salah Satunya Ialah Material

***

.
Saya kan selalu beri training. Kalau komunikasi dan behaviour tu, saya akan masukkan bab 5 Love Language.

.
Saya selalu katakan, sesekali, tidak mengapa beri material jika mampu. Bukan setiap kali.

.
Jika suami isteri 40 tahun kahwin dan hanya sekali sahaja si suami belikan hadiah untuk isteri, faham-fahamlah, tangki emosi bahagian material tu sangat sangat sangat kurang, cetek sampai lantai.

.
Hanya penuhi sikit sahaja lagi tangki material ni,  contoh beri sekuntum bunga ros, ia akan buat isteri senyum lebar dan mood baik lamaaaaa sedikit. Bukan nak beli emas penuh satu lengan pun. Asalkan benda. Kad ke. Apa apalah.

.
Saya refleksi.

.
Fateh perlu payung untuk dia pegang sendiri. Ia Tak sama bila kita orang dewasa pegangkan. Tiada self control secara penuh untuk dirinya.

.
Semalam pergi Pantai Chenang. Hujan lagi. Kami tak bawa payung la dari Perlis, kan. 😀 Dah itu sahaja 1 payung yang kami ada, gambar strawberry 🍓🍓🍓 haha. Selamat sampai sekarang dah beberapa bulan, Alhamdulillah masih bertuankan kami.

.
Fateh request payung. Saya sebab dah fikir sebelum ni terus setuju. Kami beli dua. Satu Fateh, satu KN. Comel. Saiz kanak-kanak.

.
(isu dia request kaler pensel yang mulanya saya tolak lepas tu saya belikan dengan negosiasi sebab saya fikir sudah 8 bulan dia sekolah dan dia minta lama sangat, bermaksud dia memang perlu, dan mungkin set kaler pensel dia memang dah kontot sangat agaknya kan, kesian, camana moral dan motivasi dia di lingkungan kawannya, yang ada set elok. Cuma nya set mahal rm30 saya tolak, sampai dia berjaya setuju dengan set rm16 tak silap saya).

.
Happy Anak Tak Terbayar Harganya

***

.
Sah, dia sangat happy. Dah rasmi elok di Chenang, dan kami yang tumpang payung mereka. Ayah dengan payung Fateh, Mummy dengan payung KN😀.

.
Sebelum pulang, hujan lagi di Hotel. Dia memegangnya dengan sangat bangga sampai jadi macam polis trafik jalan raya lagi😂.  Panggil masuk sini tak mahu.

Apalah dibuatnya di tengah-tengah hujan dan kereta banyak tu, sementara si ayah sebelah lain, sedang ambil kereta.

Self esteem dia meningkat. Maksud keyakinan diri. Sangat logik. Dia boleh memegang dan kendali sendiri sepenuhnya payung kecil sesuai dengan saiz dia.

Setelah puas panggil, datang kembali dia dengan selamatnya. Boleh bayangkan tak, dia tersangat bangga memegang payung dengan dua tangan, dan mengalami sendiri fungsi payung di tengah hujan yang real, seorang diri. Boleh rasa perasaan kesukaan dia yang amat ini.  Ini penting untuk emosi dan kognitif kanak-kanak.

.

Pernah dengar, kan? Kalau beli atau buat sesuatu untuk anak, biar sesuai dengan mata dia, badan dia. Baru dia rasa konfiden. Macam flash card besar saiz A4 (dan bukan saiz kecil dalam buku), bantu anak kecil nampak, maka dia boleh baca / nampak dan sebut, maka dia akan rasa yakin diri. Kita bantu dia untuk rasa berjaya. Kata mendiang Glenn Doman, kejayaan kecil adalah asas motivasi kanak-kanak untuk peringkat seterusnya.

.
Kena Kerja Untuk Benda Yang Dia Nak Sangat?

***

Kan anak-anak kita belum bekerja. Dari kecil lagi sebaik Fateh pandai meminta-minta pada usianya 1.10 tahun, saya meminta dia bayar. Namanya teknik Read and Reward. Baca dulu baru dapat apa dia nak.

.
Bayar dengan baca surah atau baca buku huruf AlQuran sahaja.

.
Jadinya dia tak pernah dapat percuma. Apa-apa pun. Dan dia dah biasa. Saya rasa saya macam ibubapa kejam. Namun inilah cara didikan kami. Tiada yang percuma.

.
Tangguhkan keinginan, bila tiba masanya dia dapat akhirnya, dia akan sangat hargai dan menjiwai. Dia belajar Sabar, Usaha iaitu Bekerja (taqwa maksud perbuat bukan relek sahaja meminta-minta saja). Istiqamah perbuat, dan ada Hasil.

.
Ibubapa perlu sama istiqamah. Dan tepati janji. Anak kecil ingat. Ingat tu. Jika dia tak sebut, jangan ingat dia tak ingat. Dia ada jantung memori dan emosi sendiri. Sama da dia luah atau tidak sahaja.

.
Refleksi,

.
Maznah Ibrahim


3 Langkah Tangani Anak Melompat atas Katil Waktu Tidur

img_20160508_093826.jpg

Situasi yang ditanya soalan kepada saya semalam :

Anak melompat di katil sewaktu dah masa untuk tidur.  Ada option lain selain remind 3x dan pukul punggung kerana masih tidak dengar kata malah terlanggar adik sedang tidur.

 

Continue reading “3 Langkah Tangani Anak Melompat atas Katil Waktu Tidur”


Puji Usaha Anak Bukan Hasil

img_20160502_200016.jpg

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6

====================

 

Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu.

 

Dia berjaya 5/6. Wah 😍 sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil ini. Dengan ‘full strength’ nya capai 5/6 guli, walau tidak capai ‘full strike’ 6/6 seperti diharapkan si ‘Strong Willed Child’ ini.

 

Continue reading “Puji Usaha Anak Bukan Hasil”


Kaedah Terapi Diri Tangani Emosi Marah Anak Kecil yang Berpunca dari Kisah Silam

mother-shouting-at-child

Kaedah Muhasabah Terapi dan Solusi Diri – Sambungan kaedah seterusnya sekiranya kemarahan kepada anak kecil itu berpunca dari kisah silam kita (seperti dalam artikel sebelum ini)

 

Sekiranya puan/tuan pembaca sudah kenalpasti punca sebenar kemarahan kepada anak kecil yang sebenarnya berpunca daripada diri / kisah diri dahulu / kisah tertentu semasa zaman anak kecil sendiri, ini step selanjutnya.

 

Continue reading “Kaedah Terapi Diri Tangani Emosi Marah Anak Kecil yang Berpunca dari Kisah Silam”


Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi

sasu-bersih diri

Bagaimana Nak Ajak Anak Mandi dengan Baik, Berkesan dan Berjaya?
================================

Zaman bayi, mudah. Mandikan aja. Mandi kan sebelum subuh dengan air suam pun jalan 🙂 (niat nak latih mandi pagi agar mudah ke sekolah esok-esok, kebetulan tempat kerja jauh jem kena siapkan awal, nak ada ‘bonding touch’ dengan si anak berbanding nursery /pengasuh dia masa tu)

 

Continue reading “Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi”


Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri

self affirmation

Saya kongsi sedikit bagaimana saya dorong anakanda soleh Fateh akan kaedah ini dan nampaknya sekali sahaja saya ajar dahulu dia boleh aplikasi sendiri dalam situasi lain secara kemahuan sendiri. (contoh dia nak naik gelongsor secara terbalik dan tiba-tiba rasa tak yakin diri datang, terutama sejak dah mula berfikir ni, dia reka skrip sendiri dan berkata “Fateh boleh, Fateh boleh”).

 

Continue reading “Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri”


Teknik Pernafasan Kawal Marah

Beautiful_Scenery
“Maz, sy pernah bagi teknik pernafasan ni pada seorang kawan, dia tengah marah masa tu, sy pesan tarik nafas kata sabar..sabar..sabar..pastu buang nafas kata marah..marah..marah..minta dia ulang sampai dia OK.
 
Then kawan sy kata sgt berkesan! Dia rasa sgt lapang dan dapat berfikiran rasional semula..siap dpt confront org yg buat dia marah, dn dia yg minta maaf kat org tu! MasyaAllah..”

Bila Anak Sukar Bangun Subuh

kayuh subuh

JIKA ANAK SUKAR BANGUN SUBUH, SENTIASALAH BERBAIK SANGKA, LETAKKAN BAYANGAN POSITIF DAN BAIK-BAIK SAHAJA
==============================

[C&P dari whatsap group]

Hadrat Maulana Yusuf menceritakan sendiri bahawa semasa kecil, beliau agak liat untuk bangun solat Subuh. Apabila ibunya mengejutkannya untuk solat Subuh, beliau akan bangun sekejap dan kemudian tidur balik. Akibatnya, beliau tertidur dan terpaksa mengqadakan solatnya.

 

Continue reading “Bila Anak Sukar Bangun Subuh”


Mahu Anak Suka Menulis?

Fateh tulis AAA

Mahu Anak Suka Menulis?
=============================

Fateh saya jenis tidak suka menulis. Dan akan sukar habiskan menulis.

Namun seminggu bersekolah, dia ada improvement dari segi habiskan kerjanya.

Dua hari lepas, pagi, dia berjaya sendiri habiskan menulis AA dan aa satu page. Dia happy dan beritahu saya. Kami puji dan masukkan ayat ‘nanti’ sebagai bayangan akan datang dia akan rajin dan berjaya menulis lagi.

 

Continue reading “Mahu Anak Suka Menulis?”


Self Control – Tangan Anak Kecil Perlu Salur dengan Betul Energinya

IMG_20160104_184544

Self Control – Tangan Anak Kecil Perlu Salur dengan Betul Energinya
================================================

Ramai bertanya saya, bagaimana nak ajar anak untuk ada self control dalam aspek batasan sentuhan.

Ia sebenarnya dalam modul ‘Personal Safety’, yang saya ajarkan dalam Kursus Seksualiti Kanak-Kanak, namun juga boleh diaplikasi ke aspek violent (kekasaran) lain.

 

Continue reading “Self Control – Tangan Anak Kecil Perlu Salur dengan Betul Energinya”


Anak Sebut Perkataan Tidak Baik?

fateh dan perkataan tak baiknya

25 Dis 2015, Dalam ETS
================================

Fateh dulu-dulu umur 2 awal ada sebut perkataan tidak baik yang dipelajari dari orang keliling (anak jiran pengasuh).

Agak lama juga kami duk ulang perkataan tak baik dan perkataan baik, dan Fateh baik perlu sebut Perkataan Baik aja.

Sehingga tahap dia sedar dan kawal diri, dia mula tegur orang lain pula, kemudian dia kerap bertanya :- Mummy perkataan ni perkataan baik ke tak baik? (Tengah differentiate dan memahami perkataan).

 

Continue reading “Anak Sebut Perkataan Tidak Baik?”


Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?

fateh dan ketapi pnjg
Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi? (Jika anda geram suami/ lelaki dewasa lain relak dan kurang berinisiatif)
==============================================

8 Januari 2016, Fateh 3.10 Tahun

 
Fateh ada idea!!!
 
(Gandingan hebat ayah yang kreatif dan terbuka dengan anak yang kreatif inovatif).
 
Bila banyak kali cuba, dia belajar sendiri. Makin lama makin banyak belajar. Ayah duduk sahaja, dia ‘kerjakan’ (laksanakan) ideanya. Bukan mudah sesuatu nak smooth / lancar dan sukses sampai hujung..

Continue reading “Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?”


Anak Tadika Tak Ingat Apa Diajar Guru Di Sekolah?

fateh AMS day 2

8 Januari 2016, Week 2, Fateh 3.10 tahun sekolah AMS
=================================

Fateh 3.10 tahun masuk Aqrab Model School bermula minggu lalu induksi (orientasi).

Alhamdulillah sukses 5 hahari tanpa saya teman sedikit pun. (Namun saya ambil cuti hari pertama standby, sudahnya pergi dating aja dengan suami. Alhamdulillah).

Ada jadualnya dan ada few pictures di kongsi di group maka saya tahu apa dia lalui.

Termasuk reward berkelakuan baik dapat TV Time. Nampak gambar dia duduk beratur sedang menonton TV.

Saya puji dan tunjuk gambar dia menonton tv, dia senyum.. Saya kata, Bagus sebab Fateh ikut cakap cikgu maka dapat tengok TV ya? Dia senyum malu dan berkata ya. Kalau tak, kena duduk bilik principal. Panas dan Tak ada lampu, katanya. (Hehe maknya dengar).

Minggu ini bermula sesi akademik lebih khusus. Saya pun tak berapa ingat jadual dia secara khusus. Yang saya tahu setiap hari ada Al Quran guna buku Al Barqy dan sejam setengah akademik untuk 3 subjek, dan petang macam-macam untuk otak kanan macam art dan sebagainya.

Mujur kami ada Parent-Teacher Communication Log Book.

Sistem komunikasi ini memudahkan mesej dua hala kami: ibubapa dan guru.

1) tahu anak belajar APA

2) boleh sampaikan pesanan spesifik dari guru untuk ibubapa topup dan beri perhatian lebih kepada anak, dan

3) mesej spesifik ibubapa nak sampaikan kepada guru untuk perhatian khusus

Item 2&3 – maka kami dapat saling memahami dan menyokong keperluan anak. In Sya Allah anak dalam landasan dan arus pendidikan yang betul.

Item 1, sangat menarik!

🙂

Bila ditanya hari pertama dan kedua selepas pulang, apa belajar, dia akan menjawab “tak tahu”.

Simple aja, maknanya ia tidak terlalu signifikan untuk diingat dan diceritakan oleh si anak kepada ibubapa. Belajar biasa-biasa.

Yang pembelajaran kelmarin Selasa (contoh gambar dalam post ini), saya terus buka buku dan baca dalam kereta. Saya bacakan kuat-kuat ayah dengar.

– Fateh belajar na ma sa ya dan xxxxxyyyyzzz

– Fateh dengar cerita pasal Harimau. Macam mana bunyi harimau ? (Terus dia buat bunyi harimau grrrrr), dan lembu, macam mana bunyi lembu? (Mooooo….Dia buat bunyi lembu)

– Fateh belajar nombor 1-10, tunjukkan macam mana no 1 dengan jari? (Terus dia tunjukkan dengan jarinya, dua tiga dan seterusnya).

– Fateh siapkan kerja dengan Kakak Amitza…!! Waa bagus sebab kerja siap. 30 markah untuk anak Mummy yang siapkan kerja!!!
>>>(Sebab fokus isu Isnin semalam tu ialah dia tak dapat habiskan kerja nya menulis putus-putus huruf “Aa” – saya explain dalam buku yang dia tak berapa mahir dan suka menulis ikut Struktur bersyarat. Masih stage bebas dan free style, namun saya yakin pelan pelan kayuh dia akan boleh terima bab menulis secara berstruktur ini)

>>>> see, sesuatu yang fokus isu, dia improve hari kedua kerana guru dan saya fokus untuk Bantu dan tarik minat dia kepada sesuatu yang dia lemah. Kami tak judge dan hukum apatah lagi.

>>>> Komunikasi APA belajar harini jadi dua hala dan leading, sebab Ibu tahu APA dia belajar hari ini.

Jika signifikan, anak sendiri akan bercerita. Yang ada strong emotions kan?

Dua hari lepas selepas mandi lewat petang di rumah, baru dia beritahu kisah jari berdarah kerana tersepit masa main buaian. Dia menangis. (Saya walau terkejut sebab tak tahu apa-apa yang rupanya guru ada beritahu ayahnya masa ayah ambil di sekolah, dan Ayah simple aja tak APA perkara kecil budak-budak dan ayahnya tak inform saya), berempati dengan Fateh dan Solusi kan: Aduh sakit sekali, berdarah, sian anak Mummy. Sekarang dah x da darah dah. Bagus Fateh kuat dan berani. Lain kali main buaian hati-hati tau.

Di keesokan paginya, semasa menghantar. Guru purposely minta maaf kepada saya, dan puji bab lain iaitu selepas kejadian, tengahari, Fateh petangnya remind semua budak-budak agar main hati-hati jika tidak, boleh terkena tangan berdarah macam jari dia. Cikgu kata ini bagus sebab dia macam jadi leader dan peringatkan orang lain. Dalam minta maaf tu, saya terus berkata tak apa cikgu sebab dia tak cerita terus lepas jumpa saya tapi lepas mandi bila teringat sahaja, means tidak signifikan sangat pun. Dan jatuh berdarah tu biasa untuk budak-budak.

Contoh semalam, Hari ke-4, petang, dalam perjalanan pulang ke rumah kami dalam kereta (setelah Ayah ambil Fateh dahulu, mereka ambil saya, kemudian kami pulang ambil adik Khairunnisa di area rumah), Fateh beritahu sesuatu.

Fateh Marah cikgu. Fateh X suka.

Sebab apa. Apa yang cikgu buat. (Kebetulan Ayah baru sahaja beritahu saya depan Fateh yang Fateh suka pergi sekolah dan nak pergi sekolah esok)

Cikgu tak bagi biskut (erkk.. Biskut??? sabo aja)

Biskut APA?

Cikgu kata kalau berkelakuan baik dapat biskut.

Semua orang ke Fateh sahaja tak dapat biskut.

Semua orang cikgu tak bagi.

Saya terus Solusi : Fateh sayang cikgu dan suka pergi sekolah. Fateh juga Marah cikgu sebab tak bagi biskut. Kalau ada benda Fateh tak suka atau Marah, Fateh tak boleh cakap belakang macam ni kat Mummy, Fateh ada tanya cikgu sendiri? Tak ada katanya.

Ok, Fateh beritahu cikgu sendiri. Macam ni: Cikgu, cikgu, saya dah berkelakuan baik. Cikgu kata nak bagi biskut. Mana? Mami yakin, cikgu terlupa sebenarnya. Jadi Fateh ingatkan cikgu. Nanti semua budak pun dapat biskut.

Dalam mesej buku Parent-Teacher Communication Log Book. Saya menulis perkara ini dengan fokus kepada anak sendiri bukan fokus kesilapan cikgu. Iaitu karektor Fateh yang cikgu mungkin tidak tahu dan ini sebenarnya mesej ‘hidden’ saya yang penting.

Saya tulis, Fateh ada beritahu dia rasa Marah kat cikgu pasai berkelakuan baik tapi tak dapat pun biskut. Fateh jenis ingat apa kita cakap, jadi kita perlu tepati apa kita janji/katakan.

Nota.
Gambar ialah Parent-Teacher Communication Log Book hari kedua, Selasa lalu – baru dapat dan belum sign.

1) kita janganlah expect anak ingat semua yang dia pelajari di sekolah. Ubah dari tanya subject matter pelajaran kepada tanya emosi dia (anak kita, little human lagi penting dari content akademik sekolah) harini kerana dari situ banyak kita boleh dapat. Contoh: bagaimana sekolah harini, seronok ke tak seronok? Apa yang paling best. Apa yang paling tak best. Apa dia buat yang dia rasa dia hebat hero harini…dsb

2) jika anak tak terus cerita – samada ia tak significant tidak penting, biasa-biasa, atau ya, mungkin anak jenis bukan pencerita/ pengluah perasaan. Macam Fateh yang jenis bercerita/pengluah perasaan, APA belajar harini pun dia tak pernah cerita pun. Yang dia cerita ialah tentang human dan kejadian berlaku kepada dirinya yang strong emotions, sakit jari, Marah cikgu dsb.

3) respons kepada anak cerita APA itu adalah signal kepada coping skill kita mula kena ajar anak. Cara handle situasi. Berkasar dengan rakan, geram dengan cikgu dsb. Ajarkan skrip komunikasi yang betul untuk dia apply kerana di sini dia akan mula pelajari teknik handle masalah dengan komunikasi asertif, bukan pasif (x buat apa-apa) atau agresif (berkasar lawan balik). Situasi biskut tadi sy dapat rasakan Fateh menunggu-nunggu bila akan diberi biskut, sehingga ke sudah tiada. Dan waktu dia teringat adalah paling cepat di dalam kereta semasa pulang, yang mana dia beritahu dengan emosi Marah sangat kepada cikgunya (sama emosi tinggi dia semasa dia beritahu harini Mok – pengasuh asyik Marah adik. Itu kisah lain)

4) emosi Kanak-Kanak senipis kulit bawang. Kejap sangat Sayang suka. (Fateh Sayang Mummy. Sebab buatkan susu untuk Fateh), sekejap itu juga Marah sangat. Fateh Marah Mummy sebab tak bagi tengok cerita Tobot.

Maksud mereka senang generalised. Suka suka sangat. Marah, Marah sangat. Belum ada grey area. Hanya Big Black n white. Jadi peranan kita untuk didik emosi mereka dengan positif, Efektif dan rasional. Uruskan emosi mereka dan kita, dan pastikan balut Balik dengan tangki emosi cinta mana-mana yang sesuai dengan karektor dia, untuk clear kan apa-apa yang tercalar. Clean n clear. Jenis Fateh punya tangki emosi efektif ialah sentuhan dan special time serta words.

p/s:
Saya akan share dalam seminar Urus emosi Ibubapa dan anak pada 31 Jan 2016, Shah Alam, 9-1pm.

Boleh klik untuk maklumat lanjut di sini, dan segera dapatkan tempat anda.

Bit.ly/EHSABAR
Bit.ly/EHSABAR
Bit.ly/EHSABAR


KENDALI EMOSI MARAH ANAK KECIL

pengurusan emosi

PERKONGSIAN CARA EFEKTIF KENDALI ANAK-ANAK YANG KERAP BERGADUH
================================================

Ini adalah review pengalaman dua hari peserta coaching Utara saya setelah sesi coaching. Dua hari amalkan dan dapati ia berkesan. Jadi saya mohon izin beliau untuk share agar beri manfaat pada ramai orang di luar sana.

La Haw La Wala Quwa Ta Illah Billah.. Semuanya dengan izin Nya.

******************************************************************************

Baru sempat baca semua. Baru abis meting. Sambil tunggu suami ambil.
Ibu2 semua yg sgt hebat..sntiasa dikasihi Allah. ALLAH uji sbb Dia Syg kita kan..

Tq kak maz. Atas perkongsian ilmu. Rasa mcm org baru..hidup baru. alhmdulillah jgk kak maz sudi tubuh support group, bantu insan2 yg sgt2 perlukan.penyucian jiwa, pengurusan emosi.. supaya hati lbh tenang. Jiwa lbh lapang. Dekatkan diri pd Allah.

Balik prgrm kelmarin balik umah dah mlm. Byk bncg ngn suami berdua dlm kereta tanpa anak2. Alhmdulillah..sedikit perubahan dah dibuat.

Suami kejutkan sy pg td pukul 4, bangun solat. Lama dah xbuat solat taubat. Hati lama2 jd kelam.

Pg td baru buat solat taubat khusus..
Mohon moga Allah buang sifat mazmumah dlm diri sy, suburkan dgn sifat mahmudah.maafkan semua org. Lbh bersbr. Berlapang dada.

Permulaan hari yg baik.
Kejutkan anak2 awal sbb sy ada meting marking paper di alor star. Stat hari ni. Sampai lusa. Anak2 xmau mandi. Alasan nak tgok tv. Ajak baca quran xnak. Ok, ummi xmau mrh2.

Sy buat mcm kak maz ajar smlm, skrip sy, nant abg dah nak mandi bgtau ummi. Kemudian kita ngaji. Tgok dahi dia sy ulang 3 kali. Sy kemudian keep away. Solat subuh. Buat keje lain.

Lepas abis je solat anak terus bgtau, ummi..nak mandi. Ok, mandi cepat2 ummi dah lewat. Kita baca quran dlm kereta je.

Dlm kereta dia dah tertido. Ok, xpe..biarkan.
Dlm hati..sy risau, spnjg hari sy nak tggalkan anak2 kt umah mak mertua. takut anak2 gaduh2 la..anaknyg kecil nangis la..nant mak mertua bising, sy plak tg sedih.

Sy ingt kak maz pesan, zikir asmaul husna..ya jama’i. Sy zikir ramai2 dlm kereta. Ayah n anak2 semua turut serta. Sy tmbh ar rahman dan ar rahim. Zikir ramai2. Sampai abg yg terlena td terjaga.
Dlm hati..berdoa..ya Allah,
Sesungguhnya engkau maha pengasih maha penyayang..satukan anak2ku. Dan moga mereka sentiasa berbaik2.

Elok je sy sampai,pesan kt anak2..buat skrip negatif dan positif. Teknik nabi. Suruh anak2 ulang 3 x.
Skrip sy, jangan gaduh2..min baik2.
Sy suruh anak2 ulang sndiri. 3 x.

Sy turun dr kereta. Masa meting..hati berdoa. ya Allah..Kau peliharalah anak2 ku. Damaikan mereka dgn perasaan kasih syg.

Pukul 2 td rehat jap. Amik kesemptn call suami tnya anak2. Alhmdulillah..suami ckp anak2 sgt behave. Xde gaduh2. Baik. Sampai anak yg baby pun xmau lena. Main sama2 ngn abg.

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..
Tenang hati sy, terima kasih yg Allah.

Hari kedua:

Hari ni pun tinggal lg anak2. Buat perkara yg sama dlm kereta td.

Zikir ramai2. Dan masa sy nak turun kereta suruh anak2 ulang pesanan sy.

Skrip yg sama2..keep telling.

“Jgn gaduh2, main elok2. ”

Alhmdulillah..cal suami td cmna anak2. Dia ckp, alhmdulillah..behave.

*********************************************************************************
Review Teknik:

1) Teknik Nabi Menegur Kesalahan:
Sebut apa yang salah, diikuti apa yang betul (atau yang kita nak). Rule positif, Jangan Gaduh, tapi main elok-elok ya sayang.

2) Eye contact: Bila nak beri kata sayang, pandang mata anak, level ketinggian sama.
Bila nak serius beritahu anak, pandang dahi dia sambil beritahu mesej sungguh-sungguh kita.

3) Zikir asmaulhusna (sharing tips dari sahabat wangi Irina Rahman), Ya jama’i (yang menyatukan), sambil mohon pertolongan Allah untuk uruskan hal yang kita mohon bantuan itu. Zikri lain juga ada, dan boleh amalkan. Magic Allah

4) Anak strong willed Child, beri masa. Beri tahu apa kita nak dia buat, dia tak setuju. Beritahu keputusan kita, yang kita dan leading kan, “Bila Fateh nak mandi nanti, beritahu Mummy ok” (sambil tu kita buat kerja lain). Tak lama lepas tu, anak sendiri akan datang ke kita dan beritahu skrip kita dah leading tadi: “Mummy, Fateh nak mandi dan gosok gigi sekarang” (ni kes pepagi, dan ia perlu diset awal sebab akan ambil sedikit masa, tapi berkesan dari segi win-win feeling). Semasa anak dibiarkan seketika setelah kita beritahu APA kita nak tu, sebenarnya kita nak bagi masa kat dia, memang dia berfikir, pilihan yang ada ialah saya kena mandi.

Semoga bermanfaat  Alhmdulillah. Subhanallah. Allahu Akhbar

♥♥♥♥♥♥♥♥<3Penting!!!♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Anda……..

Banyak pendam? Tak tau nak cerita kat siapa / tak tau nak buat apa?

Mudah naik marah / stress?

Mudah melenting?

Ada memori lama yang beri kesan hingga sekarang?

Kesian kat anak / isteri / suami asyik kena marah?

Emosi tak stabil?

Banyak aktiviti terganggu kerana emosi?

Apa Impian Anda 2016 Ini?

= Mahu hidup lebih positif ?

= Mahu capai lebih banyak dan lebih baik untuk diri dan keluarga ?

= Mahu jadi individu / ibu / ayah yang lebih baik?

= InsyaAllah Saya Boleh Bantu Anda

Saya akan membantu anda memahami sehingga mampu mengurus emosi dengan lebih baik serta mencegah berlakunya ” emotional damage ” untuk anda hidup dengan lebih positif dan sehat.

Saya mahu bantu anda

April
Mei, UTARA

***modul ini memenangi Anugerah Gold Medal dalam pertandingan Inovasi Kaunseling di Konvensyen Kaunseling Kebangsaan pada 2013 di Kuala Lumpur

p/s: Saya doakan 2016 adalah tahun yang bahagia dan gembira untuk tuan / puan. Bertindaklah sekarang untuk diri sendiri, anak-anak dan keluarga. Doakan saya boleh membantu anda dan ramai lagi ibu bapa di luar sana.

Daftar Sekarang

April
 
Mei, UTARA

Cara Menangani Rasa Marah Pada Anak Kecil

scolding-child

BismillahirRahmanirRahim

Persoalan seorang rakan FB kepada saya: tentang cara terbaik untuk mengatasi rasa cepat nak marah pada anak-anak…

 

1. Teknik kawan saya: bila nak marah je ingat kalau la anak ni tak da esok camana hidup kita. Pernah orang kematian anak kecil kan, nauzubillahi min zalik. Ujian Allah kita tak tahu. Anak ni ahli syurga. Tak wajar dimarahi atas kesalahan kecil walau telah diingat berulang kali. Kata saya, apalah nak beza pengetahuan dan skill budak kecil 2-3 tahun dengan kita ni mak mak yang dah 20-30 tahun. Sangat besar jurangnya, sangat tak ‘matched’ / setanding!

2. Teknik Ibu Rose: sama, pandang wajah anak, ingat balik, nanti kita tua adakah kita nak dimarah oleh anak pula. Sekarang tangan kecil anak tidak kuat memegang gelas dan jatuh tumpah pecah, esok kita tua, tangan tua kita tak larat pegang dan cawan pecah. Nak ke anak pula balas macam apa kita buat kat dia masa kecil. Walau dia tak berniat balas, namun sub concious mind dia terikut apa kita treat dia masa kecil-kecil dulu.

Dan terbaru Ibu Rose ada ajar untuk langkah ke belakang selangkah untuk ubah ‘state’ atau i keadaan semasa, agar energi tinggi membara itu mengurang berbanding bertambah bila menghampiri anak.

3. Teknik saya: saya tarik nafas, dan terus buat je apa yang saya perlu buat. Contoh lap lantai ke, angkat barang ke dapur ke dll, then come back kepada anak dan beritau apa yang kita nak dia buat dengan betul. Teknik nabi tunjukkan sahaja cara yang betul, (elak marah) kemudian anak akan cuba buat seperti apa yang kita tunjukkan, jadi lepas tu puji terus. Anak akan belajar lebih baik begitu untuk tidak silap.

4. Teknik saya terbaru: tarik nafas, berjalan ke arah anak, duduk dan tunduk pandang matanya (sama level mata anak), dan berkata atau bertanya sesuatu. Biasanya saya tanya: apa yang Fateh sedang buat ni? Menariknya kerana biasanya saya memperoleh jawapan tulus mulus yang ‘indah’ sekali. Setelah faham apa makna kepada perbuatannya, saya akan menerangkan teknik yang betul samada cara bancuh cekodok ke, cara guna marker whiteboard ke, cara guna marker permanent ke dan sebagainya. Sungguh, bila dah kool, penerangan dan menunjuk cara itu berjalan dengan baik dan meresap dalam hati si anak kecil.

Kadangkala anak sengaja buat silap ni sebab suka tengok reaksi kita (hormon stress keluar kan, ia kelihatan sangat menarik perhatian), atau sebab anak nakkan perhatian, terutama yang dah beradik. Buat baik dan betul ibu biasa-biasa aja tak hairan, tapi bila aku buat salah ibu beri perhatian laa… so dia cenderung buat sesuatu yang kita confirm akan marah. Jadi caranya gantikan dengan pabila dia buat sesuatu yang baik walau kebaikan kecil, puji melambung nada tinggi excited sama macam marah tu, insyaAllah anak akan pilih untuk bertingkahlaku baik sebagai cara dia nak dapatkan perhatian kita sebab dapat reaksi menarik ibu tu, malah jauh lebih positif perasaan yang dia alami, insyaAllah.

Muhasabah dan refleksi diri, aku ni marah sebab apa sebenarnya, lebih kepada penat nak mengelap lantai dan frust sebab dia tak dengar kata or memang marah sebab perlakuan silap anak kecil.

Biasanya ia adalah kerana perasaan sendiri iaitu penat dan frust–> jd marah, bukan kerana kesalahan si kecil. Maka ia bermakna emosi kita diapi-apikan lagi oleh iblis syaitan.

Ingat yang iblis ni sangat sistematik dan berperancangan. Mereka suka bila kita lemah dengan emosi marah dan marah anak kecil Islam kita. Mereka suka tengok generasi Islam kita ni dikuasai emosi negatif, agar generasi kita lemah dan kalah dengan emosi serta gagal bangkitkan Islam dengan aman, toleransi dan berhemah. Ini kerana anak-anak kecil kita hari ini adalah pemimpin kepada dunia akan datang, ingat tu.

Bermaksud pabila marah, ia lebih kepada marah dan kecewa terhadap diri sendiri, bukan kerana anak silap. Ia lebih kepada silap diri sendiri, atau kelukaan semasa kecil yang masih berbuku dan tertanam dalam diri belum terubat dan diubati.

Maka healing process terbaik ialah kaedah spiritual, mohon pada Allah untuk memaafkan individu pernah marah kita dan individu yang kita marah kepadanya. Juga memaafkan dirikerana mempunyai rasa sebegitu, yakni kita tak salah pun ada rasa sebegitu. Tapi kita rasa terperangkap dengan emosi dan kekerasan diri sendiri. Let go. Lepaskan, insyaAllah bila beban dalam jiwa dah lepas, kita akan sangat ringan dan mudah nak curahkan kasih sayang dan layanan baik kepada si kecil. Bermaksud mudah nak apply teknik baru selain teknik marah yang dah ter register lama dalam brain kita sejak 0-6 thun usia kita..

Kan 90% otak dewasa dah terbentuk semasa mereka kanak-kanak  berusia 0-5/6 tahun dan 80% ialah 0-2 tahun? Maka segala gaya cara sikap kita, dah terbentuk dalam brain semasa kecil yang masih belum mampu memahami dengan kognitif rasional lagi. Ia jadi spontan gayanya bila dah besar sebab dah spontan rakam dalam otak kita sejak awal lagi. Jadi imej dan ditonjolkan semula. Rakam dan project / ‘play’ semula. Bermaksud, ia bukan salah kita sepenuhnya, ia dah ter jadi sebegitu.

Kadang kala ibu marah dengan suami yang meninggalkan atau buat salah, Tanpa sedar ter lepas pada anak walau kesalahan kecil,

Kadang kala ibu marah kerana pernah dimarahi ibunya atau kakaknya atau abgnya atau makcik pakcik sedara sepupu sepapatnya semasa kecil. Jadi kemarahan itu ter project kepada anakanda kecil yang di bawah pengaruh kuasa ibu kerana anak kecil itu sahaja yang dia boleh terkam / cengkam, Ibu atau kakak nya itu besar, lebih tua dan dah jauh, segan je nak balas balik sekarang, kan.

Jadi proses kaunseling terapi kadangkala membantu untuk bab healing , proses dan let go ini. Boleh jumpa mana-mana individu yang berkemahiran jika perlu seseorang untuk bimbing diri. Jika segan tak apa, niat, doakan, cari bahan bacaan lagi, boleh buat proses sendiri, doa semula agar dipermudahkan Allah, insyaAllah boleh sesangat sebab kita sangat berkehendak nak berubah ke arah lebih baik, Allah mudahkan. Buangkan yang buruk dah telah tertanam tanpa kita sedar dan mahu itu agar boleh masuk energi, teknik yang baru…InsyaAllah.  Semoga bermanfaat ya.

============================================

SEMINAR EH SABAR (URUS EMOSI IBU AYAH ANAK SYURGA KITA)

April

 
Mei, UTARA

==========================================================================