​Emosi Tercalar dan Pembersihannya

Whiteboard ini beberapa bulan lalu saya dah tak guna kerana sendiri ‘upset’. Upset kerana diconteng oleh anakanda soleh Fateh yang kreatif dan bijaksana, menggunakan pen marker yang kekal (permanent marker ink). . Ahad lalu saya buka lihat semula dan dapat...

Berapa Kali Cukup untuk Peringatkan Anak Benda Yang Baik?

Benar, kanak-kanak hanya perlu diperingatkan sangat banyak kali sebelum wajar dihukum. . Persoalannya, sudah cukup kah kita peringatkan mereka sekurangnya 5000 kali untuk satu satu perkara penting? . Jika kena gayanya, insyaAllah usia 10 sudah solat dan...

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta

Kadang-kadang Kita Rasa Banyaknya Anak Meminta-minta ============================= Isk, kalau anak tu belum bekerja, kecil lagi, kalau tak minta kat kita, nak minta pada siapa lagi? . Ini kisah Fateh tergendala kemahuannya nak payung kecil beberapa bulan lepas, baru...

Harapan dan Kuasa Sebuah Doa

ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu”. (40:60) Ayat ini untuk saya dan semua ibubapa. Jangan pernah berhenti berharap. BerHarap adalah satu doa.     Dalam hati, merasa sesuatu. Dalam fikiran,...

3 Langkah Tangani Anak Melompat atas Katil Waktu Tidur

Situasi yang ditanya soalan kepada saya semalam : Anak melompat di katil sewaktu dah masa untuk tidur.  Ada option lain selain remind 3x dan pukul punggung kerana masih tidak dengar kata malah terlanggar adik sedang tidur.     1. Ulang rule. Tak boleh...

Puji Usaha Anak Bukan Hasil

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6 ====================   Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu.  ...

Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi

Bagaimana Nak Ajak Anak Mandi dengan Baik, Berkesan dan Berjaya? ================================ Zaman bayi, mudah. Mandikan aja. Mandi kan sebelum subuh dengan air suam pun jalan 🙂 (niat nak latih mandi pagi agar mudah ke sekolah esok-esok, kebetulan tempat kerja...