3 Langkah Tangani Anak Melompat atas Katil Waktu Tidur

img_20160508_093826.jpg

Situasi yang ditanya soalan kepada saya semalam :

Anak melompat di katil sewaktu dah masa untuk tidur.  Ada option lain selain remind 3x dan pukul punggung kerana masih tidak dengar kata malah terlanggar adik sedang tidur.

 

Continue reading “3 Langkah Tangani Anak Melompat atas Katil Waktu Tidur”


Puji Usaha Anak Bukan Hasil

img_20160502_200016.jpg

Hasil 5/6 vs Usaha 6/6

====================

 

Ini video Fateh pertama kali main Guli Maze. Boleh bayangkan tak bagaimana tangan kecil ini mahu mengawal tenaganya melalui kedua tangannya dalam mengendalikan alat mainan ini. Guli perlu masuk ke lubang itu.

 

Dia berjaya 5/6. Wah 😍 sebenarnya sudah cukup bagus untuk anak kecil ini. Dengan ‘full strength’ nya capai 5/6 guli, walau tidak capai ‘full strike’ 6/6 seperti diharapkan si ‘Strong Willed Child’ ini.

 

Continue reading “Puji Usaha Anak Bukan Hasil”


Kaedah Terapi Diri Tangani Emosi Marah Anak Kecil yang Berpunca dari Kisah Silam

mother-shouting-at-child

Kaedah Muhasabah Terapi dan Solusi Diri – Sambungan kaedah seterusnya sekiranya kemarahan kepada anak kecil itu berpunca dari kisah silam kita (seperti dalam artikel sebelum ini)

 

Sekiranya puan/tuan pembaca sudah kenalpasti punca sebenar kemarahan kepada anak kecil yang sebenarnya berpunca daripada diri / kisah diri dahulu / kisah tertentu semasa zaman anak kecil sendiri, ini step selanjutnya.

 

Continue reading “Kaedah Terapi Diri Tangani Emosi Marah Anak Kecil yang Berpunca dari Kisah Silam”


Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi

sasu-bersih diri

Bagaimana Nak Ajak Anak Mandi dengan Baik, Berkesan dan Berjaya?
================================

Zaman bayi, mudah. Mandikan aja. Mandi kan sebelum subuh dengan air suam pun jalan 🙂 (niat nak latih mandi pagi agar mudah ke sekolah esok-esok, kebetulan tempat kerja jauh jem kena siapkan awal, nak ada ‘bonding touch’ dengan si anak berbanding nursery /pengasuh dia masa tu)

 

Continue reading “Bila Anak Susah Nak Diajak Mandi”


Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri

self affirmation

Saya kongsi sedikit bagaimana saya dorong anakanda soleh Fateh akan kaedah ini dan nampaknya sekali sahaja saya ajar dahulu dia boleh aplikasi sendiri dalam situasi lain secara kemahuan sendiri. (contoh dia nak naik gelongsor secara terbalik dan tiba-tiba rasa tak yakin diri datang, terutama sejak dah mula berfikir ni, dia reka skrip sendiri dan berkata “Fateh boleh, Fateh boleh”).

 

Continue reading “Bagaimana ‘Self Affirmation Script’ Bantu Fateh Bila Tidak Yakin Diri”


Teknik Pernafasan Kawal Marah

Beautiful_Scenery
“Maz, sy pernah bagi teknik pernafasan ni pada seorang kawan, dia tengah marah masa tu, sy pesan tarik nafas kata sabar..sabar..sabar..pastu buang nafas kata marah..marah..marah..minta dia ulang sampai dia OK.
 
Then kawan sy kata sgt berkesan! Dia rasa sgt lapang dan dapat berfikiran rasional semula..siap dpt confront org yg buat dia marah, dn dia yg minta maaf kat org tu! MasyaAllah..”

Bila Anak Sukar Bangun Subuh

kayuh subuh

JIKA ANAK SUKAR BANGUN SUBUH, SENTIASALAH BERBAIK SANGKA, LETAKKAN BAYANGAN POSITIF DAN BAIK-BAIK SAHAJA
==============================

[C&P dari whatsap group]

Hadrat Maulana Yusuf menceritakan sendiri bahawa semasa kecil, beliau agak liat untuk bangun solat Subuh. Apabila ibunya mengejutkannya untuk solat Subuh, beliau akan bangun sekejap dan kemudian tidur balik. Akibatnya, beliau tertidur dan terpaksa mengqadakan solatnya.

 

Continue reading “Bila Anak Sukar Bangun Subuh”


Mahu Anak Suka Menulis?

Fateh tulis AAA

Mahu Anak Suka Menulis?
=============================

Fateh saya jenis tidak suka menulis. Dan akan sukar habiskan menulis.

Namun seminggu bersekolah, dia ada improvement dari segi habiskan kerjanya.

Dua hari lepas, pagi, dia berjaya sendiri habiskan menulis AA dan aa satu page. Dia happy dan beritahu saya. Kami puji dan masukkan ayat ‘nanti’ sebagai bayangan akan datang dia akan rajin dan berjaya menulis lagi.

 

Continue reading “Mahu Anak Suka Menulis?”


Self Control – Tangan Anak Kecil Perlu Salur dengan Betul Energinya

IMG_20160104_184544

Self Control – Tangan Anak Kecil Perlu Salur dengan Betul Energinya
================================================

Ramai bertanya saya, bagaimana nak ajar anak untuk ada self control dalam aspek batasan sentuhan.

Ia sebenarnya dalam modul ‘Personal Safety’, yang saya ajarkan dalam Kursus Seksualiti Kanak-Kanak, namun juga boleh diaplikasi ke aspek violent (kekasaran) lain.

 

Continue reading “Self Control – Tangan Anak Kecil Perlu Salur dengan Betul Energinya”


Anak Sebut Perkataan Tidak Baik?

fateh dan perkataan tak baiknya

25 Dis 2015, Dalam ETS
================================

Fateh dulu-dulu umur 2 awal ada sebut perkataan tidak baik yang dipelajari dari orang keliling (anak jiran pengasuh).

Agak lama juga kami duk ulang perkataan tak baik dan perkataan baik, dan Fateh baik perlu sebut Perkataan Baik aja.

Sehingga tahap dia sedar dan kawal diri, dia mula tegur orang lain pula, kemudian dia kerap bertanya :- Mummy perkataan ni perkataan baik ke tak baik? (Tengah differentiate dan memahami perkataan).

 

Continue reading “Anak Sebut Perkataan Tidak Baik?”


Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?

fateh dan ketapi pnjg
Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi? (Jika anda geram suami/ lelaki dewasa lain relak dan kurang berinisiatif)
==============================================

8 Januari 2016, Fateh 3.10 Tahun

 
Fateh ada idea!!!
 
(Gandingan hebat ayah yang kreatif dan terbuka dengan anak yang kreatif inovatif).
 
Bila banyak kali cuba, dia belajar sendiri. Makin lama makin banyak belajar. Ayah duduk sahaja, dia ‘kerjakan’ (laksanakan) ideanya. Bukan mudah sesuatu nak smooth / lancar dan sukses sampai hujung..

Continue reading “Bagaimana Nak Latih Anak Proaktif dan Berinisiatif Tinggi?”


Anak Tadika Tak Ingat Apa Diajar Guru Di Sekolah?

fateh AMS day 2

8 Januari 2016, Week 2, Fateh 3.10 tahun sekolah AMS
=================================

Fateh 3.10 tahun masuk Aqrab Model School bermula minggu lalu induksi (orientasi).

Alhamdulillah sukses 5 hahari tanpa saya teman sedikit pun. (Namun saya ambil cuti hari pertama standby, sudahnya pergi dating aja dengan suami. Alhamdulillah).

Ada jadualnya dan ada few pictures di kongsi di group maka saya tahu apa dia lalui.

Termasuk reward berkelakuan baik dapat TV Time. Nampak gambar dia duduk beratur sedang menonton TV.

Saya puji dan tunjuk gambar dia menonton tv, dia senyum.. Saya kata, Bagus sebab Fateh ikut cakap cikgu maka dapat tengok TV ya? Dia senyum malu dan berkata ya. Kalau tak, kena duduk bilik principal. Panas dan Tak ada lampu, katanya. (Hehe maknya dengar).

Minggu ini bermula sesi akademik lebih khusus. Saya pun tak berapa ingat jadual dia secara khusus. Yang saya tahu setiap hari ada Al Quran guna buku Al Barqy dan sejam setengah akademik untuk 3 subjek, dan petang macam-macam untuk otak kanan macam art dan sebagainya.

Mujur kami ada Parent-Teacher Communication Log Book.

Sistem komunikasi ini memudahkan mesej dua hala kami: ibubapa dan guru.

1) tahu anak belajar APA

2) boleh sampaikan pesanan spesifik dari guru untuk ibubapa topup dan beri perhatian lebih kepada anak, dan

3) mesej spesifik ibubapa nak sampaikan kepada guru untuk perhatian khusus

Item 2&3 – maka kami dapat saling memahami dan menyokong keperluan anak. In Sya Allah anak dalam landasan dan arus pendidikan yang betul.

Item 1, sangat menarik!

🙂

Bila ditanya hari pertama dan kedua selepas pulang, apa belajar, dia akan menjawab “tak tahu”.

Simple aja, maknanya ia tidak terlalu signifikan untuk diingat dan diceritakan oleh si anak kepada ibubapa. Belajar biasa-biasa.

Yang pembelajaran kelmarin Selasa (contoh gambar dalam post ini), saya terus buka buku dan baca dalam kereta. Saya bacakan kuat-kuat ayah dengar.

– Fateh belajar na ma sa ya dan xxxxxyyyyzzz

– Fateh dengar cerita pasal Harimau. Macam mana bunyi harimau ? (Terus dia buat bunyi harimau grrrrr), dan lembu, macam mana bunyi lembu? (Mooooo….Dia buat bunyi lembu)

– Fateh belajar nombor 1-10, tunjukkan macam mana no 1 dengan jari? (Terus dia tunjukkan dengan jarinya, dua tiga dan seterusnya).

– Fateh siapkan kerja dengan Kakak Amitza…!! Waa bagus sebab kerja siap. 30 markah untuk anak Mummy yang siapkan kerja!!!
>>>(Sebab fokus isu Isnin semalam tu ialah dia tak dapat habiskan kerja nya menulis putus-putus huruf “Aa” – saya explain dalam buku yang dia tak berapa mahir dan suka menulis ikut Struktur bersyarat. Masih stage bebas dan free style, namun saya yakin pelan pelan kayuh dia akan boleh terima bab menulis secara berstruktur ini)

>>>> see, sesuatu yang fokus isu, dia improve hari kedua kerana guru dan saya fokus untuk Bantu dan tarik minat dia kepada sesuatu yang dia lemah. Kami tak judge dan hukum apatah lagi.

>>>> Komunikasi APA belajar harini jadi dua hala dan leading, sebab Ibu tahu APA dia belajar hari ini.

Jika signifikan, anak sendiri akan bercerita. Yang ada strong emotions kan?

Dua hari lepas selepas mandi lewat petang di rumah, baru dia beritahu kisah jari berdarah kerana tersepit masa main buaian. Dia menangis. (Saya walau terkejut sebab tak tahu apa-apa yang rupanya guru ada beritahu ayahnya masa ayah ambil di sekolah, dan Ayah simple aja tak APA perkara kecil budak-budak dan ayahnya tak inform saya), berempati dengan Fateh dan Solusi kan: Aduh sakit sekali, berdarah, sian anak Mummy. Sekarang dah x da darah dah. Bagus Fateh kuat dan berani. Lain kali main buaian hati-hati tau.

Di keesokan paginya, semasa menghantar. Guru purposely minta maaf kepada saya, dan puji bab lain iaitu selepas kejadian, tengahari, Fateh petangnya remind semua budak-budak agar main hati-hati jika tidak, boleh terkena tangan berdarah macam jari dia. Cikgu kata ini bagus sebab dia macam jadi leader dan peringatkan orang lain. Dalam minta maaf tu, saya terus berkata tak apa cikgu sebab dia tak cerita terus lepas jumpa saya tapi lepas mandi bila teringat sahaja, means tidak signifikan sangat pun. Dan jatuh berdarah tu biasa untuk budak-budak.

Contoh semalam, Hari ke-4, petang, dalam perjalanan pulang ke rumah kami dalam kereta (setelah Ayah ambil Fateh dahulu, mereka ambil saya, kemudian kami pulang ambil adik Khairunnisa di area rumah), Fateh beritahu sesuatu.

Fateh Marah cikgu. Fateh X suka.

Sebab apa. Apa yang cikgu buat. (Kebetulan Ayah baru sahaja beritahu saya depan Fateh yang Fateh suka pergi sekolah dan nak pergi sekolah esok)

Cikgu tak bagi biskut (erkk.. Biskut??? sabo aja)

Biskut APA?

Cikgu kata kalau berkelakuan baik dapat biskut.

Semua orang ke Fateh sahaja tak dapat biskut.

Semua orang cikgu tak bagi.

Saya terus Solusi : Fateh sayang cikgu dan suka pergi sekolah. Fateh juga Marah cikgu sebab tak bagi biskut. Kalau ada benda Fateh tak suka atau Marah, Fateh tak boleh cakap belakang macam ni kat Mummy, Fateh ada tanya cikgu sendiri? Tak ada katanya.

Ok, Fateh beritahu cikgu sendiri. Macam ni: Cikgu, cikgu, saya dah berkelakuan baik. Cikgu kata nak bagi biskut. Mana? Mami yakin, cikgu terlupa sebenarnya. Jadi Fateh ingatkan cikgu. Nanti semua budak pun dapat biskut.

Dalam mesej buku Parent-Teacher Communication Log Book. Saya menulis perkara ini dengan fokus kepada anak sendiri bukan fokus kesilapan cikgu. Iaitu karektor Fateh yang cikgu mungkin tidak tahu dan ini sebenarnya mesej ‘hidden’ saya yang penting.

Saya tulis, Fateh ada beritahu dia rasa Marah kat cikgu pasai berkelakuan baik tapi tak dapat pun biskut. Fateh jenis ingat apa kita cakap, jadi kita perlu tepati apa kita janji/katakan.

Nota.
Gambar ialah Parent-Teacher Communication Log Book hari kedua, Selasa lalu – baru dapat dan belum sign.

1) kita janganlah expect anak ingat semua yang dia pelajari di sekolah. Ubah dari tanya subject matter pelajaran kepada tanya emosi dia (anak kita, little human lagi penting dari content akademik sekolah) harini kerana dari situ banyak kita boleh dapat. Contoh: bagaimana sekolah harini, seronok ke tak seronok? Apa yang paling best. Apa yang paling tak best. Apa dia buat yang dia rasa dia hebat hero harini…dsb

2) jika anak tak terus cerita – samada ia tak significant tidak penting, biasa-biasa, atau ya, mungkin anak jenis bukan pencerita/ pengluah perasaan. Macam Fateh yang jenis bercerita/pengluah perasaan, APA belajar harini pun dia tak pernah cerita pun. Yang dia cerita ialah tentang human dan kejadian berlaku kepada dirinya yang strong emotions, sakit jari, Marah cikgu dsb.

3) respons kepada anak cerita APA itu adalah signal kepada coping skill kita mula kena ajar anak. Cara handle situasi. Berkasar dengan rakan, geram dengan cikgu dsb. Ajarkan skrip komunikasi yang betul untuk dia apply kerana di sini dia akan mula pelajari teknik handle masalah dengan komunikasi asertif, bukan pasif (x buat apa-apa) atau agresif (berkasar lawan balik). Situasi biskut tadi sy dapat rasakan Fateh menunggu-nunggu bila akan diberi biskut, sehingga ke sudah tiada. Dan waktu dia teringat adalah paling cepat di dalam kereta semasa pulang, yang mana dia beritahu dengan emosi Marah sangat kepada cikgunya (sama emosi tinggi dia semasa dia beritahu harini Mok – pengasuh asyik Marah adik. Itu kisah lain)

4) emosi Kanak-Kanak senipis kulit bawang. Kejap sangat Sayang suka. (Fateh Sayang Mummy. Sebab buatkan susu untuk Fateh), sekejap itu juga Marah sangat. Fateh Marah Mummy sebab tak bagi tengok cerita Tobot.

Maksud mereka senang generalised. Suka suka sangat. Marah, Marah sangat. Belum ada grey area. Hanya Big Black n white. Jadi peranan kita untuk didik emosi mereka dengan positif, Efektif dan rasional. Uruskan emosi mereka dan kita, dan pastikan balut Balik dengan tangki emosi cinta mana-mana yang sesuai dengan karektor dia, untuk clear kan apa-apa yang tercalar. Clean n clear. Jenis Fateh punya tangki emosi efektif ialah sentuhan dan special time serta words.

p/s:
Saya akan share dalam seminar Urus emosi Ibubapa dan anak pada 31 Jan 2016, Shah Alam, 9-1pm.

Boleh klik untuk maklumat lanjut di sini, dan segera dapatkan tempat anda.

Bit.ly/EHSABAR
Bit.ly/EHSABAR
Bit.ly/EHSABAR


KENDALI EMOSI MARAH ANAK KECIL

pengurusan emosi

PERKONGSIAN CARA EFEKTIF KENDALI ANAK-ANAK YANG KERAP BERGADUH
================================================

Ini adalah review pengalaman dua hari peserta coaching Utara saya setelah sesi coaching. Dua hari amalkan dan dapati ia berkesan. Jadi saya mohon izin beliau untuk share agar beri manfaat pada ramai orang di luar sana.

La Haw La Wala Quwa Ta Illah Billah.. Semuanya dengan izin Nya.

******************************************************************************

Baru sempat baca semua. Baru abis meting. Sambil tunggu suami ambil.
Ibu2 semua yg sgt hebat..sntiasa dikasihi Allah. ALLAH uji sbb Dia Syg kita kan..

Tq kak maz. Atas perkongsian ilmu. Rasa mcm org baru..hidup baru. alhmdulillah jgk kak maz sudi tubuh support group, bantu insan2 yg sgt2 perlukan.penyucian jiwa, pengurusan emosi.. supaya hati lbh tenang. Jiwa lbh lapang. Dekatkan diri pd Allah.

Balik prgrm kelmarin balik umah dah mlm. Byk bncg ngn suami berdua dlm kereta tanpa anak2. Alhmdulillah..sedikit perubahan dah dibuat.

Suami kejutkan sy pg td pukul 4, bangun solat. Lama dah xbuat solat taubat. Hati lama2 jd kelam.

Pg td baru buat solat taubat khusus..
Mohon moga Allah buang sifat mazmumah dlm diri sy, suburkan dgn sifat mahmudah.maafkan semua org. Lbh bersbr. Berlapang dada.

Permulaan hari yg baik.
Kejutkan anak2 awal sbb sy ada meting marking paper di alor star. Stat hari ni. Sampai lusa. Anak2 xmau mandi. Alasan nak tgok tv. Ajak baca quran xnak. Ok, ummi xmau mrh2.

Sy buat mcm kak maz ajar smlm, skrip sy, nant abg dah nak mandi bgtau ummi. Kemudian kita ngaji. Tgok dahi dia sy ulang 3 kali. Sy kemudian keep away. Solat subuh. Buat keje lain.

Lepas abis je solat anak terus bgtau, ummi..nak mandi. Ok, mandi cepat2 ummi dah lewat. Kita baca quran dlm kereta je.

Dlm kereta dia dah tertido. Ok, xpe..biarkan.
Dlm hati..sy risau, spnjg hari sy nak tggalkan anak2 kt umah mak mertua. takut anak2 gaduh2 la..anaknyg kecil nangis la..nant mak mertua bising, sy plak tg sedih.

Sy ingt kak maz pesan, zikir asmaul husna..ya jama’i. Sy zikir ramai2 dlm kereta. Ayah n anak2 semua turut serta. Sy tmbh ar rahman dan ar rahim. Zikir ramai2. Sampai abg yg terlena td terjaga.
Dlm hati..berdoa..ya Allah,
Sesungguhnya engkau maha pengasih maha penyayang..satukan anak2ku. Dan moga mereka sentiasa berbaik2.

Elok je sy sampai,pesan kt anak2..buat skrip negatif dan positif. Teknik nabi. Suruh anak2 ulang 3 x.
Skrip sy, jangan gaduh2..min baik2.
Sy suruh anak2 ulang sndiri. 3 x.

Sy turun dr kereta. Masa meting..hati berdoa. ya Allah..Kau peliharalah anak2 ku. Damaikan mereka dgn perasaan kasih syg.

Pukul 2 td rehat jap. Amik kesemptn call suami tnya anak2. Alhmdulillah..suami ckp anak2 sgt behave. Xde gaduh2. Baik. Sampai anak yg baby pun xmau lena. Main sama2 ngn abg.

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..
Tenang hati sy, terima kasih yg Allah.

Hari kedua:

Hari ni pun tinggal lg anak2. Buat perkara yg sama dlm kereta td.

Zikir ramai2. Dan masa sy nak turun kereta suruh anak2 ulang pesanan sy.

Skrip yg sama2..keep telling.

“Jgn gaduh2, main elok2. ”

Alhmdulillah..cal suami td cmna anak2. Dia ckp, alhmdulillah..behave.

*********************************************************************************
Review Teknik:

1) Teknik Nabi Menegur Kesalahan:
Sebut apa yang salah, diikuti apa yang betul (atau yang kita nak). Rule positif, Jangan Gaduh, tapi main elok-elok ya sayang.

2) Eye contact: Bila nak beri kata sayang, pandang mata anak, level ketinggian sama.
Bila nak serius beritahu anak, pandang dahi dia sambil beritahu mesej sungguh-sungguh kita.

3) Zikir asmaulhusna (sharing tips dari sahabat wangi Irina Rahman), Ya jama’i (yang menyatukan), sambil mohon pertolongan Allah untuk uruskan hal yang kita mohon bantuan itu. Zikri lain juga ada, dan boleh amalkan. Magic Allah

4) Anak strong willed Child, beri masa. Beri tahu apa kita nak dia buat, dia tak setuju. Beritahu keputusan kita, yang kita dan leading kan, “Bila Fateh nak mandi nanti, beritahu Mummy ok” (sambil tu kita buat kerja lain). Tak lama lepas tu, anak sendiri akan datang ke kita dan beritahu skrip kita dah leading tadi: “Mummy, Fateh nak mandi dan gosok gigi sekarang” (ni kes pepagi, dan ia perlu diset awal sebab akan ambil sedikit masa, tapi berkesan dari segi win-win feeling). Semasa anak dibiarkan seketika setelah kita beritahu APA kita nak tu, sebenarnya kita nak bagi masa kat dia, memang dia berfikir, pilihan yang ada ialah saya kena mandi.

Semoga bermanfaat  Alhmdulillah. Subhanallah. Allahu Akhbar

♥♥♥♥♥♥♥♥<3Penting!!!♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Anda……..

Banyak pendam? Tak tau nak cerita kat siapa / tak tau nak buat apa?

Mudah naik marah / stress?

Mudah melenting?

Ada memori lama yang beri kesan hingga sekarang?

Kesian kat anak / isteri / suami asyik kena marah?

Emosi tak stabil?

Banyak aktiviti terganggu kerana emosi?

Apa Impian Anda 2016 Ini?

= Mahu hidup lebih positif ?

= Mahu capai lebih banyak dan lebih baik untuk diri dan keluarga ?

= Mahu jadi individu / ibu / ayah yang lebih baik?

= InsyaAllah Saya Boleh Bantu Anda

Saya akan membantu anda memahami sehingga mampu mengurus emosi dengan lebih baik serta mencegah berlakunya ” emotional damage ” untuk anda hidup dengan lebih positif dan sehat.

Saya mahu bantu anda

April
Mei, UTARA

***modul ini memenangi Anugerah Gold Medal dalam pertandingan Inovasi Kaunseling di Konvensyen Kaunseling Kebangsaan pada 2013 di Kuala Lumpur

p/s: Saya doakan 2016 adalah tahun yang bahagia dan gembira untuk tuan / puan. Bertindaklah sekarang untuk diri sendiri, anak-anak dan keluarga. Doakan saya boleh membantu anda dan ramai lagi ibu bapa di luar sana.

Daftar Sekarang

April
 
Mei, UTARA

Cara Menangani Rasa Marah Pada Anak Kecil

scolding-child

BismillahirRahmanirRahim

Persoalan seorang rakan FB kepada saya: tentang cara terbaik untuk mengatasi rasa cepat nak marah pada anak-anak…

 

1. Teknik kawan saya: bila nak marah je ingat kalau la anak ni tak da esok camana hidup kita. Pernah orang kematian anak kecil kan, nauzubillahi min zalik. Ujian Allah kita tak tahu. Anak ni ahli syurga. Tak wajar dimarahi atas kesalahan kecil walau telah diingat berulang kali. Kata saya, apalah nak beza pengetahuan dan skill budak kecil 2-3 tahun dengan kita ni mak mak yang dah 20-30 tahun. Sangat besar jurangnya, sangat tak ‘matched’ / setanding!

2. Teknik Ibu Rose: sama, pandang wajah anak, ingat balik, nanti kita tua adakah kita nak dimarah oleh anak pula. Sekarang tangan kecil anak tidak kuat memegang gelas dan jatuh tumpah pecah, esok kita tua, tangan tua kita tak larat pegang dan cawan pecah. Nak ke anak pula balas macam apa kita buat kat dia masa kecil. Walau dia tak berniat balas, namun sub concious mind dia terikut apa kita treat dia masa kecil-kecil dulu.

Dan terbaru Ibu Rose ada ajar untuk langkah ke belakang selangkah untuk ubah ‘state’ atau i keadaan semasa, agar energi tinggi membara itu mengurang berbanding bertambah bila menghampiri anak.

3. Teknik saya: saya tarik nafas, dan terus buat je apa yang saya perlu buat. Contoh lap lantai ke, angkat barang ke dapur ke dll, then come back kepada anak dan beritau apa yang kita nak dia buat dengan betul. Teknik nabi tunjukkan sahaja cara yang betul, (elak marah) kemudian anak akan cuba buat seperti apa yang kita tunjukkan, jadi lepas tu puji terus. Anak akan belajar lebih baik begitu untuk tidak silap.

4. Teknik saya terbaru: tarik nafas, berjalan ke arah anak, duduk dan tunduk pandang matanya (sama level mata anak), dan berkata atau bertanya sesuatu. Biasanya saya tanya: apa yang Fateh sedang buat ni? Menariknya kerana biasanya saya memperoleh jawapan tulus mulus yang ‘indah’ sekali. Setelah faham apa makna kepada perbuatannya, saya akan menerangkan teknik yang betul samada cara bancuh cekodok ke, cara guna marker whiteboard ke, cara guna marker permanent ke dan sebagainya. Sungguh, bila dah kool, penerangan dan menunjuk cara itu berjalan dengan baik dan meresap dalam hati si anak kecil.

Kadangkala anak sengaja buat silap ni sebab suka tengok reaksi kita (hormon stress keluar kan, ia kelihatan sangat menarik perhatian), atau sebab anak nakkan perhatian, terutama yang dah beradik. Buat baik dan betul ibu biasa-biasa aja tak hairan, tapi bila aku buat salah ibu beri perhatian laa… so dia cenderung buat sesuatu yang kita confirm akan marah. Jadi caranya gantikan dengan pabila dia buat sesuatu yang baik walau kebaikan kecil, puji melambung nada tinggi excited sama macam marah tu, insyaAllah anak akan pilih untuk bertingkahlaku baik sebagai cara dia nak dapatkan perhatian kita sebab dapat reaksi menarik ibu tu, malah jauh lebih positif perasaan yang dia alami, insyaAllah.

Muhasabah dan refleksi diri, aku ni marah sebab apa sebenarnya, lebih kepada penat nak mengelap lantai dan frust sebab dia tak dengar kata or memang marah sebab perlakuan silap anak kecil.

Biasanya ia adalah kerana perasaan sendiri iaitu penat dan frust–> jd marah, bukan kerana kesalahan si kecil. Maka ia bermakna emosi kita diapi-apikan lagi oleh iblis syaitan.

Ingat yang iblis ni sangat sistematik dan berperancangan. Mereka suka bila kita lemah dengan emosi marah dan marah anak kecil Islam kita. Mereka suka tengok generasi Islam kita ni dikuasai emosi negatif, agar generasi kita lemah dan kalah dengan emosi serta gagal bangkitkan Islam dengan aman, toleransi dan berhemah. Ini kerana anak-anak kecil kita hari ini adalah pemimpin kepada dunia akan datang, ingat tu.

Bermaksud pabila marah, ia lebih kepada marah dan kecewa terhadap diri sendiri, bukan kerana anak silap. Ia lebih kepada silap diri sendiri, atau kelukaan semasa kecil yang masih berbuku dan tertanam dalam diri belum terubat dan diubati.

Maka healing process terbaik ialah kaedah spiritual, mohon pada Allah untuk memaafkan individu pernah marah kita dan individu yang kita marah kepadanya. Juga memaafkan dirikerana mempunyai rasa sebegitu, yakni kita tak salah pun ada rasa sebegitu. Tapi kita rasa terperangkap dengan emosi dan kekerasan diri sendiri. Let go. Lepaskan, insyaAllah bila beban dalam jiwa dah lepas, kita akan sangat ringan dan mudah nak curahkan kasih sayang dan layanan baik kepada si kecil. Bermaksud mudah nak apply teknik baru selain teknik marah yang dah ter register lama dalam brain kita sejak 0-6 thun usia kita..

Kan 90% otak dewasa dah terbentuk semasa mereka kanak-kanak  berusia 0-5/6 tahun dan 80% ialah 0-2 tahun? Maka segala gaya cara sikap kita, dah terbentuk dalam brain semasa kecil yang masih belum mampu memahami dengan kognitif rasional lagi. Ia jadi spontan gayanya bila dah besar sebab dah spontan rakam dalam otak kita sejak awal lagi. Jadi imej dan ditonjolkan semula. Rakam dan project / ‘play’ semula. Bermaksud, ia bukan salah kita sepenuhnya, ia dah ter jadi sebegitu.

Kadang kala ibu marah dengan suami yang meninggalkan atau buat salah, Tanpa sedar ter lepas pada anak walau kesalahan kecil,

Kadang kala ibu marah kerana pernah dimarahi ibunya atau kakaknya atau abgnya atau makcik pakcik sedara sepupu sepapatnya semasa kecil. Jadi kemarahan itu ter project kepada anakanda kecil yang di bawah pengaruh kuasa ibu kerana anak kecil itu sahaja yang dia boleh terkam / cengkam, Ibu atau kakak nya itu besar, lebih tua dan dah jauh, segan je nak balas balik sekarang, kan.

Jadi proses kaunseling terapi kadangkala membantu untuk bab healing , proses dan let go ini. Boleh jumpa mana-mana individu yang berkemahiran jika perlu seseorang untuk bimbing diri. Jika segan tak apa, niat, doakan, cari bahan bacaan lagi, boleh buat proses sendiri, doa semula agar dipermudahkan Allah, insyaAllah boleh sesangat sebab kita sangat berkehendak nak berubah ke arah lebih baik, Allah mudahkan. Buangkan yang buruk dah telah tertanam tanpa kita sedar dan mahu itu agar boleh masuk energi, teknik yang baru…InsyaAllah.  Semoga bermanfaat ya.

============================================

SEMINAR EH SABAR (URUS EMOSI IBU AYAH ANAK SYURGA KITA)

April

 
Mei, UTARA

==========================================================================

 


Fahami Pedofilia untuk Lindungi Anak dan Mainkan Peranan Kita

ce51be219fd824ca9dfcf57cde707f98

Fahami Pedofilia untuk Lindungi Anak dan Mainkan Peranan Kita
…………………………………………………………………………………….

Oh ya pasal pedofilia, saya kena sebut juga untuk betulkan persepsi umum:

Yang mereka tak puas dengan orang dewasa maka dia buat dengan kanak-kanak.

Dan kerana kita tak fahami aspek inilah maka si pemangsa (pelaku) selalu beri alasan bila ditangkap atas kesalahan melakukan tingkahlaku seksual kepada anak/anak angkat/anak sedara dll yang orang awam terima alasan bodoh itu.

Mereka akan berkata atau beri alasan:
Oh, isteri saya tengah berpantang di kampung,
Oh isteri saya kursus 3 bulan di luar negeri,
Oh isteri saya sakit tak boleh layan saya, sebab tu saya buat dengan kanak-kanak ni.

Actually TIDAK.

Jika tak puas, mereka ada option buat dengan ‘orang luar’ mcm pelacur or isteri kedua or orang ketiga dll. Dan sebagai orang dewasa yang sihat mental, mereka akan pilih orang dewasa juga untuk penuhi keperluan seksual mereka, bukan kanak-kanak!

Kerana tiada satu pun agama dan undang-undang di dunia ini yang mengizinkan atau membenarkan orang dewasa melakukan hubungan seks dengan kanak-kanak.

Sebab seks boleh dicontrol. Ini dinamakan ‘internal inhibitors’, salah satu dalam 4 peringkat precondition sebelum dia menjadi pedofilia yang sebenar.

Contoh. Si remaja lelaki dan perempuan sedang melakukan hubungan seks di dalam bilik di rumah si perempuan. Tetiba bapa si perempuan ketuk bilik anaknya, anda rasa mereka akan terus stop (dan terkejut), atau meneruskan buat aktiviti itu dengan berkata selamba kepada ayah si perempuan, “sorry uncle, kami sedang busy ni”.

Jawapannya YA, mereka akan stop.

Contoh kedua. Si lelaki ni (kuat seks) nampak perempuan seksi tak berpakaian di pantai, atau berbikini di kolam mandi awam. Adakah si lelaki kuat seks ni akan terus terkam si perempuan itu?

Jawapannya TIDAK. Kerana naluri seks boleh dikontrol oleh orang normal. Itulah yang dinamakan sebagai internal inhibitors, halangan dalaman. Ingat tu.

Sebagai manusia dewasa yang rasional, berfikiran waras, naluri fitrah baik, dan tahu peraturan agama/undang-undang, itu semua akan membataskan dia. Dia akan berfikir dan dia tidak akan lakukannya.

Bermula dengan dalam pemikiran dia. Manusia normal memang tak akan lepas pun precondition pertama. Si pedofilia ni lepas. Sebab, ada sesuatu dalam dirinya sendiri yang tak normal. Dan ia adalah di bawah Mental Illnes. Sakit. Sakit jiwa dan mentalnya.

Ada kalangan pedofilia ni melakukan kekejaman terhadap kanak-kanak hanya semata kerana emosi ‘marah’ yang tak lepas, dan ia tiada kait langsung dengan isu rasa kepuasan seksual.

Mengapa kanak-kanak? Kerana kanak-kanak adalah vulnerable. Umur, saiz badan, info/ilmu pada mereka cetek, mereka genuin. Senang dimanipulasi dan didapatkan sesuatu dari mereka. Mereka tak diajar skill asertif.

Contoh, orang dewasa menyebut perkataan ‘p…n…t..t’ semasa marah. Adakah dia rasa perasaan seksual di situ semasa menyebutnya?

Perkataan itu adalah merujuk kepada bahagian alat sulit wanita.

Tidak, kan. Ini kerana emosi marah yang difokuskan semasa melakukan makian itu, bukan makna perkataan itu yang difikir dan dirasainya. Ia tiada kaitan langsung. Ia semata kerana emosi. Emosi tidak sihat yang disalurkan dengan melakukan aktiviti tidak sihat, dan tidak normal. Sama dengan si pedofilia ni.

Kadangkala mereka rasa puas pabila menyakitkan kanak-kanak secara seksual, iaitu puas emosi marah, dendam, sakit hati dsb. Bukan puas seksual semata, dengan erti kata seksual pada orang normal macam kita.

Mereka ni jika ditanya kenapa buat seks dengan kanak-kanak, dia akan menjawab, kamu tahu ke betapa seronoknya buat dengan kanak-kanak? Kamu pernah buat dengan kanak-kanak? Its nice u know. (memang gila kan).

Dalam diri si penanya pun tidak mungkin akan buat walau dicabar kerana ada internal inhibitors (halangan dalaman). Halangan dalaman adalah yang bersifat moral dan baik.

Dan bukan salah jantina perempuan atau kanak-kanak yang seksi kiut miut ya. Bayi 3 bulan, adakah seksi? Nenek terlantar di katil, adakah seksi? Bertudung purdah, adakah seksi? Isunya mereka ni memang ada masalah mental.

Konklusinya ia memang di bawah mental illness, sexual disorder.

Dalam minda dia memang dah herot.

Peranan atau Sumbangan Kita?
………………………………………..

Dan dalam 4 precondition (prasyarat) tu, syarat ke 3 dan 4 ada kaitan dengan kita semua, komuniti di sekeliling kanak-kanak tu. Jadinya tanpa sedar langsung kita sendiri yang mengizinkan ia berlaku.

Contoh prasyarat ke3 ialah ‘overcome external inhibitors’.

Kita tidak mendengar suara kanak-kanak. Kita tidak sensitif pabila si anak kecil beritahu dia tidak suka uncle/atuk/abang/ustaz/cikgu itu. Yang mana mereka ini adalah orang dewasa yang kita percayai. Dan kita tak terfikir mereka berkemungkinan buat sesuatu yang tidak sihat kepada anak kita. Kita abaikan. Kita katakan, ah tak ada apalah, itu kan atuk adik, duduk aja atas riba dia macam dia suruh, lama tak jumpa dia. Dia rindu adik tu…

Maka saya ada berkata dalam training saya, listen dan hormat apa yang anak rasa. Jika ada kanak-kanak tidak mahu bersalam dengan saya, saya tidak pernah terasa kecil hati, saya akan berkata tidak apa, belum kenal.

Namun kanak-kanak bijak. Mereka kenal dan sangat sensitif dengan orang dewasa yang positif dan sebaliknya. Anakanda saya Fateh sangat sensitif dan suka kepada certain orang sahaja. Dahsyat bunyinya sebab selective. Namun pabila ditanya, dia ada jawapannya yang jujur. Contoh baru ni, dia beritahu pengasuh dengan terbuka, Fateh tak suka orang tu. Muka dia macam jahat aja.. (Fuh, maka datangla pendidikan saya kepada dia, Fateh, tak semestinya orang yang Fateh rasa muka jahat tu jahat dan tak semestinya orang yang Fateh nampak muka baik tu baik sebenar. Kita tak tahu selagi tak berkawan lagi, ok). Ambil masa untuk skill ini anak pelajari. Sebab ikutkan pedofilia ni, kita tak boleh ajar anak, untuk identify dengan penampilan luaran. Sebab mereka ni memang ada skill disukai oleh kanak2: Grooming process peringkat ke-2.

Sebabnya dalam ‘norma masyarakat’ biasa kita, “patuh kepada orang tua” adalah satu daripada yang biasa dan utama.

Selain itu, “kanak-kanak untuk dilihat, bukan didengari” (children to be seen not to be heard”, asal nampak anak-anak ada, oklah tu. Tak perlu nak dengar pun suara hati dia.

Dan si pelaku ini tahu tentang ini dan menggunakannya dengan sangat baik.

Dia akan dapatkan kepercayaan orang dewasa / penjaga kanak-kanak itu, dengan akses kepada kanak2 pula sangat mudah (prasyarat ke-4, overcome the children), sebab hubungan dan kedudukan yang mereka pegang. Mereka guru yang baik, beri perhatian pada anak kita yang lemah. Mereka suami guru tadika anak kita, berjawatan doktor. Mereka ustaz yang ajar anak kita mengaji. Mereka coach sukan yang suksess. Mereka tuan punya rumah anak-anak yatim, sangat mulia karektornya. Kanak-kanak kena patuh kepada orang tua, dan kanak-kanak bersuara pun tiada siapa yang percaya.

Semasa melakukannya, kanak-kanak yang dah di train “mesti patuh pada orang tua” akan patuh kerana subconcious mereka dah diregister perkara ini. Ditambah lagi si pelaku ini akan mengugut dan berkata begitu.

Maka berkatalah kepada anak, dengar cakap mummy dan ayah, selagi mummy dan ayah tak memudaratkan Fateh, selagi mummy ayah ikuti perintah Allah dan Rasul, ikut cakap Mummy. Mummy nak beri yang terbaik untuk kamu. Itu yang selalu saya katakan kepada anak saya walau baru 3 tahun genap masa tu (yelah umur dah makin membesar, makin mencabar testing boundary kan).

Banyak sebenarnya nak dikupas, jika dalam training sehari kami dahulu di PS The Children, semua peserta akan buka mata besar, dan reflek diri. Sebabnya, kitalah yang berupaya buat sesuatu untuk lindungi anak kecil, namun kita lah juga yang mengizinkan ia berlaku. So sad.

Untuk makluman, 50% mangsa adalah terdiri dari lelaki, ya. Jangan ingat anak perempuan sahaja kita kena jaga dan ajar. Zaman canggih sekarang semua pun jadi mungkin.

Mari bersama fahami perkara menakutkan ini demi melindungi anak-anak kita. Dengan ilmu dan kefahaman yang nyata, banyak yang boleh anda lakukan. Ada peranan anda di situ. Semua kita.

Listen to our children
………………………….

Dengan mendengar, banyak yang kita boleh selamatkan dari awal anak-anak ini. Latih diri kita menjadi pendengar yang empati dan respons dengan responsitif (respon dengan positif).

Sebabnya, kebanyakan pada peringkat awal kejadian, anak-anak ada cubaan beritahu orang dewasa, namun di kebanyakan kes, mereka tidak direspons dengan terbuka dan positif, maka ‘telling skill’ jadi lenyap.

Sebab tu dalam rules no 3 peraturan sentuhan, ada diajar kanak-kanak: Teruskan beritahu sehingga kamu mendapat bantuan (keep on telling until you get helped). Orang pertama tak dengar kamu, bagitahu orang kedua, orang kedua sibuk, beritahu orang ketiga, teruskan sampai dapat bantuan dan orang percaya dan bantu kamu.

Kajian pakar psikiatris barat yang pernah datang Malaysia dan train kami, percentage besar kanak-kanak mangsa penderaan seksual ada beritahu seseorang semasa usia prasekolah (kejadian juga 90% umur prasek), namun mereka tidak didengari.

Umur peringkat sekolah rendah, mereka senyap dan peringkat pendaman sahaja (latency stage). Masuk sekolah menengah, macam-macam masalah tingkahlaku (conduct disorder), ada yang buat seks dengan semua orang x kira lelaki or perempuan, ada yang masalah ponteng, dadah, pukul, cubaan bunuh diri dan macam-macam lagi. Kalau jumpa remaja yang cut themselves (cubaan kerat urat nadi), saya akan bertanya soalan cepumas, ada apa-apa pengalaman terburuk adik masa usia kecil? Kebanyakannya menjawab ada, dan jawapannya berkaitan penderaan seksual oleh orang yang rapat. Dan mereka ini membesar dalam keadaan estim diri dan harga diri rendah. Namun ada juga yang coped very well dan excell dalam pelajaran namun ada emosi negatif yang mudah triggered, marah.

Bahagian Sulit Badan dan Peraturan Sentuhan
(Private Body Parts and Touching Rules)

Payudara

Boys – Zakar / penis
Girl – faraj / vagina

Bhgn belakang
Punggung / buttock

Add 1 more part.
Mouth.

5 bahagian sulit badan ialah:
Payudara, Zakar, Faraj, Punggung dan Mulut.

Ajari nama sebenar yang baik sebab ia ada makna. Jika diganti dengan nama lain, makna lain itu yang menjadi antara lambat respons kita.

Contoh kami selalu dapat nama lain yang kanak2 beritahu, iaitu seperti bunga, karipap, burung, nasi lemak, sotong dll. Memang pelik dan lain makna dari bahagian sulit.

Kenapa nama perlu sebenar? Sebab ia nama yang benar dan baik. Sama nama adik, Amin, makna terpuji, kenapa nak panggil bobot, si bulat, si hitam dll. Kan enak kita panggil nama sebenar dia? (Ni bila nak introduce nama sebenar bila anak dah diberitahu nama lain).

Cth kes ibu sedang sibuk memasak, anak cuba beritahu: Mak, ada orang sentuh bunga adik. Mak yang sedang sibuk akan tidak alert, malah berkata, tak apa lah adik, bunga kan banyak. Bior ler…
Or, mak ada orang sentuh burung abang. Isk, burung aja bang, tak apa lah, atau, Eh mana ada burung nya bang oi. Merapu aja kamu ni.

Kanak-kanak nye nature, bila dah sekali beritahu dan respons tertutup/negatif, sukar nak beritahu lagi. Pengalaman pertama ni sangat penting sebab register kat mind dia cara gaya respons orang dia percaya tentang hal pentng ini.

Bahagian sulit, beritahu anak, adik istimewa dan penting. Bahagian sulit ni istimewa dan penting, kita kena jaga baik2. Allah beri kita badan untuk kita pelihara dan jaga elok. Sebab tu kita tutup.

Kalau budak tak rasa penting dan harga diri tinggi, memang sukar mereka nak usaha protect badan mereka. Self esteem perlu diterapkan awak, pujian dsb untuk anak rasa penting dan mereka bertanggungjawab pelihara badan mereka termasuk bahagian sulit badan.

Payudara, zakar, faraj dan punggung ditutupi bila kanak-kanak mandi kolam (swimming suit or swimming trunk). Mulut tak ditutupi, jadi bagaimana?

Mulut actually sebab oral sex (sangat banyak kes kanak2 perempuan dan lelaki kena oral sex).

Tp for children kita tak sebut oral sex (macam bahagian badan lain kan ditutupi masa mandi kolam awam). Kita just kata sbb mulut kita jaga elok mcm bhgn bdn lain, dan msukkan yg elok2 je ye.

-Makanan
-Minuman sihat
-Ubatan jika sakit.

Beri senario untuk lebih mudah faham:

Jika kwn nk msukkan pen ke mulut adik, blh tak? Tak, ank jwb
Jika adik sihat xbatuk tapi pengasuh nak bg ubat batuk, boleh ke.
Tak. Anak jawab.

Sama sntuhan bhgn sulit utk tujuan
Kesihatan
Kebersihan

Touching Rules:
Touching Rule No 1:
Tiada siapa boleh sentuh bahagian sulit badan saya kecuali untuk tujuan kebersihan dan kesihatan,
Dan tiada siapa boleh suruh saya sentuh bahagian sulit badan mereka (ada banyak kes sex offender suruh kanak-kanak sentuh alat sulit mereka).

Touching Rule No 2:
Jika berlaku sentuhan tak selamat (maksudnya sentuhan di bahagian sulit badan, atau juga sentuhan tak selamat lain macam kena piat telinga, kena pukul, tumbuk, cubit dll), saya boleh katakan TIDAK, LARI dari situ dan BERITAHU.

Touching Rule No 3:
Beritahu orang yang saya percaya dan teruskan beritahu sehingga saya mendapat bantuan. (Dalam hal ni ajar anak untuk identify siap-siap 5 orang yang mereka percaya dan boleh bantu mereka. Budak sek rendah dan menengah biasanya mula memasukkan kawan2 mereka, pastikan ada orang dewasa dalam 5 support system itu. Budak prasek biasanya kelima2 support system memang orang dewasa macam ibubapa, guru, jiran dll)

Jika adik pndai bersih sndiri, atuk sntuh zakar adik utk cuci blh ke.
Tak boleh.

Jika adik bersih zakar tak bersih sgt, mak tlg cucikan bg bersihh lagi, boleh?
Boleh.
(actually ingat ya, anak dh 5-6 thn jika cnfirm dh pndai bersih mndi sndiri parents ibu bapa xblh sntuh pun. Tiada sbb kcuali sbb kbsihan ksihatan. Sbb ramai preschool kata ibu ayah blh sentuh.. Sbnrnya xboleh. Dan banyak kes ibu ayah sndiri adalah sex offender)

Klu adik sakit luka kat betis, doktor suruh buka seluar dan cek punggung, boleh?
Xboleh.
Sbb? Sbb adik sakit kat kaki bkn punggung.
Btol.

Pstikan ada bsama doktor ialah mak atau juga nurse. Bukan berdua ya.
Ada kes, doktor yg sex offender nya.

Bg senario mcm tu utk jelas psl mksud kebersihan dan kesihatan.

Adik dmm cmpak xlarat mandi, adik dh 10 thn, mak tolong bersihkan badan adik termasuk bhgn sulit, boleh? Boleh.

Ok ye cth tu smua logik budak kcik 5-6 pun blh jawab betul biasanya.

Kcuali soalan umum, mrk akan kata mak ayah blh sntuh.

Tu yg touching rules jd blur sbb xda boundary. Batasan, Siapa blh sntuh. Sbnrnya utk bdk dh boleh bersih sndiri xperlu sesiapa pun utk sntuh.
Kcuali diri sndiri (then issue masturbation lain ceritanya pula ya)

Bila Mula Nak Ajar Anak Nama Bahagian Sulit Betul
………………………………………………………………….

Part bila nak mula ajar, seawal bbila puan dh ajar nama bahagian bdn. Mcm khairunnisa ni sy ajar selamba dah, skali bhgn bdn lain mcm mata mulut dll.

Fateh dulu mgkin setahun kot. Terlupa. Masa dia dh blh ikut sy ckp, setahun lebih tu msukkan skali nama zakar punggung dia tu.

Sbb nabi Adam pertama kali diajarkan Allah sebaik sahaja diciptakan ialah diajarkan nama nama benda di muka bumi.

Sama mcm anak. Bawah 6 months klu da start aja nama benda, warna, nama dia sndiri, panggilan mama baba, terus skalikan aja. Jadi xda isu ‘bila’ secara frmal sangat. Sy nmpak ia sgt awal blh dimulakan.

Dahulu ms xkawen lagi, peserta bertanya seawal bila, sy ada jawab bila anak dah mula bckp kuarkan perkataan, let say setahun, setahun lah. Bukan tunggu usia 5-6 dah sekolah.

Bila dh tahu nama sbnr, senang dia nak rujuk nama itu bila dia ada persoalan berkenaan bahagian bdn itu.

Macam fateh, ada sekali tu masa sy cuti pantang, dia bangun siang tidur dan bertanya, ayah, zakar fateh dah panjang.

Ayah gelak. Sy dgr dari jauh. Sy kata kat ayh, cuma tnya dia, dia nak kencing ke. Rupanya btol.

So kita jawab, a.ah, fateh rasa zakar fateh macam dah panjang, sebab fateh nk kencing. Sbnrnya bukan panjang betul2 tetiba panjang.

Thats a gud sign. Dia aware perbezaan or perubahan di bhgn badan, then kita respon terbuka (tak nafikan, tp benarkan, beserta penerangan: akan rasa macam me panjang bila nak kencing, tu aja, ke hadapan jika dia perasan mmanjang masa bngun tdo, baru educate balik part tu, ke hadapan lagi klu dia sntuh sntuh lps mandi dan rasa memanjang, dan dia beritahu, baru kita xplain lagi tidak perlu sentuh kecuali masa nak bersihkan dan tujuan kesihatan macam ubatan jika sakit di bahagian tu dsb. Sebab kita taknak anak ralit dan sentuh itu sahaja.

Tnda anak dah ready tahu ialah bila dia bertanya soalan. JIka dia tak tanya, maka tak perlu ajari lebih details lagi.

Dan bagaimana Fateh blh cerita dgn baik,sbb dia dh ada vokabulari yg tepat dan benar. Dan bgaimana dia blh cerita lagi lps tu (ada satu time tu dia nak potong zkr dia sbb dia nak jadi mcm adik, dia ingat adik perempuan dia juga ada zkr tp adik seperti dah sunat ‘potong’ katanya), sbb kami respon secara relaks dan berhemah.

Mendidik, xmarah.
Kdg kan sbut je bhgn sulit, org dewasa ada yg marah, even touch their own private part pun.

So psl dia ingatkan adik ada zakar, sy just kata, adik x da zakar sbb adik perempuan. Fateh lelaki. Tu aja sy beritahu.

Sy xberitahu adik punya namanya faraj lagi. Later on sy bgtau sbb lama juga dia nk terima dan fhm yg adik dan mummy x ada zakar. Dan dia tahu dia dan ayah ada zakar.

Wallahualam.
………………..

Ya Allah lindungi dan pelihara kami dan zuriat kami semua dalam hal ini.


Adakah Anak Menyentuh Genital Normal???

psychology-personality-development-table-1

Adakah Anak Menyentuh Genital Normal???

Puan Maznah ditanya soalan ini semalam. Beliau sudi berkongsi dengan kita semua akan sedikit info dan tips bagi kes ini. Kami yakin ramai di luar sana hadapi perkara sebegini.

Soalan:

Salam puan, anak saya lelaki, 5 tahun, selalu pegang genital dia. Especially time menyusu, time santai2 tengok tv, seolah2 dia ralit.

Jawapan:

Salam puan.

Ia adalah perfectly normal. Iaitu menyentuh genital sendiri waktu santai mcm tu. Puan jangan risau sangat ya.

Yang tak normal ialah:

– bila dia terlalu buat benda tu sampai tak buat benda lain macam main bola sepak, berbasikal kegemaran dia dsb.

– bila dia buat di tempat public macam kat sekolah, play ground dll, secara excessive (berlebihan)

– bila dia tak stop walau puan dah beritahu dia agar stop

Jadi, apa yang puan boleh buat ialah:

– keep on telling him the touching rules:

– tidak boleh sentuh bahagian sulit kecuali untuk tujuan kesihatan dan kebersihan.

– contoh kebersihan, sentuh bahagian sulit badan masa nak bersihkan bahagian sulit selepas buang air kecil dan besar sendiri, tujuan sebab nak bersihkan lah.

– contoh kesihatan macam sapu ubat ke bahagian sulit itu jika sakit dsb atau bila jumpa doktor sebab sakit bahagian tu, dan doktor akan pegang sebab nak periksa, tupun dengan kehadiran ibu/bapa dan atau nurse, maksud bukan berdua sahaja dengan doktor.

– Selain tu, boleh beritahu anak :- mama tau abang rasa selesa bila pegang zakar abang, tapi kan bang, ia kurang elok dipandang orang. Macam mama tak apa la, faham abang. Orang lain? Mama tak mau abang ditertawakan orang luar yang tak faham.

Alternatif, abang boleh pegang hujung baju abg ke buat sementara waktu sebab terlupa kan (ada sesetengah budak gentel hujung baju, tuala dsb). Nanti lama-lama, hilanglah, tak buat dah, kan.

(Ia sama macam gentel hujung baju/tuala. Ia nya adalah something pleasure for them).

– Ia akan makan masa dan tidaklah kita jangka sehari dua ia stop. Cuma teruskan beritahu dan ingatkan sebab dia akan lupa sebab dah biasa dan jadi habit. Macam kita masa tengok movie rasa macam nak kunyah popcorn ke. Atau selepas makan nasi rasa macam nak minum kopi ke.. lama nak stop kecuali ada reason baik punya kan. Hehe.

InsyaAllah ia akan stop nanti. Don’t worry too much, okay.

Come for our training, 5 April, saya akan beri info penuh berkenaan ini. InsyaAllah dalam table, ikut umur. Apa ciri, apa tingkahlaku normal, dan tingkah laku tak normal. Kira boundary la agar jadi garispanduan untuk kita okay.
………………………………………………………

QMN menjemput ibu bapa dan guru di luar sana ke seminar anjuran kami pada 5 April 2015.

Maklumat ada di sini. Tempat adalah terhad.

Atau daftar di sini http://bit.ly/PT05042015


Gaya Parenting, Peringkat Perkembangan Seksualiti Kanak-kanak dan Identiti Seksual Setelah Dewasa

10849417_945355235498495_1540450415_o

…………………………………………………………..
‘Sebilah Pisau dan Gadis Kecil’

Saya terkesan dengan kisah ‘sebilah pisau dan gadis kecil’ dalam prakata buku ‘Screaming-Free Parenting’ karya Teguh Iman Perdana (Indonesia diterjemah ke Bahasa Malaysia).

Bapa si anak sudah terbiasa menyelipkan pisau pada pinggangnya. Apabila mengajar si anak, pisau belati masih terselit pada pinggang si ayah. Pisau itu seakan satu nada ancaman kepada anak, sekiranya dia nakal ataupun tidak mengikut kata arahan si ayah.

Kita tertanya-tanya adakah ini kisah fiksyen atau betul kenyataan? Kisah ini memang berlaku. Gadis ini bernama Irshad Manji. Kini gadis berasal dari Uganda berketurunan India ini adalah seorang aktivis gerakan kewanitaan (feminist) yang liberal dan mengaku adalah seorang lesbian. Dia kini menetap di Amerika Syarikat.

Masa kecilnya yang traumatik, serta penuh dengan ancaman dan intimidate, telah membentuk karektor dan peribadi si gadis ini pabila dewasa. Trauma yang dialami ketika bersama bapanya, turut perperanan dalam membentuk perspektif yang keras dan naif kepada agama dan juga kepada dirinya sendiri.

1386145830617
…………………………………………………………………………………………..

Suka saya ingin menambahkan di sini akan pentingnya peranan si ayah kepada anak perempuan dalam peringkat usia emas kanak-kanak 3-6 tahun. Ini kerana pabila saya membaca yang gadis ini menjadi feminist yang liberal (aktivis gerakan kewanitaan) serta mengakui diri lesbian, ia trigger diri saya akan peringkat perkembangan seksualiti Freud.

Ini juga dari pengalaman saya mengendali klien kaunseling sejak tahun 2005 (semasa kaunselor pelatih di sebuah IPTA di KL lagi), saya mendapati trend akan remaja dan awal dewasa yang terperangkap dalam identiti seksual dan tidak mampu menjadi diri wanita atau lelaki yang sejati. Ada beberapa klien saya ini saya dapati tidak mampu menjadi wanita dan lelaki normal seperti rakan lain. Suka kepada sama jantina atau keliru, mahu ‘overprotective’ si adik angkat sama jantina dan tidak mampu menjadi teman lelaki yang sewajarnya kepada teman wanitanya.

Isunya mereka hampir menjadi Homoseksual (sama jantina) dan Biseksual (kedua jantina juga mereka engaged), yang mana orientasi seksualiti ini mula terserlah semasa peringkat remaja hingga dewasa untuk mereka meneroka dan menentukan identiti seksual yang sebenar dan tetap. Namun semasa meneroka orientasi seksual ini, mereka konfius dengan perasaan sendiri.

Walaupun begitu, sebenarnya identiti seksual ini bermula pada peringkat usia 3-6 tahun! Ada saya jelaskan dalam kursus seksualiti kanak-kanak saya baru-baru ini. Di sinilah pertama kali orientasi seksual kepada berlainan jantina (heteroseksual) yang diterima sosial dan agama bermula, dan peribadi serta karektor gender yang sama dipelajari dan dibentuk dalam diri.

image003

Electra complex: Anak perempuan akan sangat admire kepada si bapanya. Bapa adalah hero dan pelindung saya. Ayah pula sangat baik dan layan saya macam princess. Saya sayang ayah saya. Namun saya dapati ibu sangat mesra dan istimewa di tempat dan hati ayah. Saya cemburu. Apa yang istimewanya ibu ya? Mari saya tiru ibu agar saya memenangi hati ayah saya. – maka si kecil ini akan meniru dan bertingkahlaku (copy cat) peranan gender perempuan yang lemah lembut, cantik berhias, penyayang dan kewanitaan / keibuan. Dengan ertikata ibunya adalah positif dan normal ciri kewanitaan nya.

Oedipus Complex: Anak lelaki sangat obses kepada si ibu. Ibu adalah girlfriend saya. Ibulah segalanya. Ibu juga sangat memanjakan saya. Saya sayang ibu saya. Saya cemburu lihat ibu dan ayah punyai hubungan istimewa, tak seperti ibu dan saya. Apa yang menarik si ayah ya? Mari saya tiru gaya ayah. Ayah macho, ayah melindungi dan memastikan keselamatan keluarga, ayah bertanggungjawab. Ayah ketua keluarga. (maka anak lelaki akan meniru karektor pelindung si ayah dan terserlah kelelakian mereka peringkat ini 🙂

Jadinya kisah si gadis Irshad Manji ini, saya tidak tahu di mana peranan ibu (tidak dinyatakan di dalam buku ini). Penerangannya: berkemungkinan besar: saya benci ayah, marah, dendam, sakit hati, sebab ayah sangat mengancam dan tidak benarkan saya silap, saya perlu ikut kata ayah sepenuhnya tanpa boleh luahkan perasaan saya (berkemungkinan besar juga ibunya kurang dominan dan ayah sangat dominan dalam keluarga).

Saya tidak mahu jadi seperti ibu yang lemah. Dewasa, saya mahu pertahankan hak wanita (itu yang jadi aktivis kewanitaan). Berkenaan lesbian, kerana tiada rasa ayah sebagai ‘cinta hati’ pertama saya yang saya sanjung dan sayang, tiada layanan baik dari si ayah untuk saya, maka tiada rasa sayang saya kepada ayah. Malah rasa benci, marah, geram dan dendam tertanam.

Maka agak sukar untuk dia mampu merasai sayang dan mencurahkan kasih sayang kepada lelaki lain pabila dewasa. Biasanya mereka seperti ini ada mencuba (untuk bercinta dengan lelaki), namun kerana pengalaman negatif seterusnya dalam persahabatan dengan lelaki, berjumpa pula dengan lelaki yang keras dan dominan seperti si ayah kandung, membenarkan kepercayaan negatif mereka kepada lelaki.

Juga isu ‘less trust’ (kurang atau tidak percaya) kepada lelaki. Trauma, mereka tidak mampu menjadi wanita normal yang mencintai lelaki dan menjadi wanita biasa yang memainkan peranan gender wanita – menjadi pelengkap kepada hidup seorang lelaki. Mereka ini ada power struggle dalam diri, terperangkap tenagannya dan mahu jadi hero pabila dewasa kerana semasa zaman kanak-kanak tidak mampu pertahankan diri sendiri (“yelah, saya kecil, saya anak, saya kena ikut perintah ayah”).

Sekian serba sedikit perspektif saya tentang isu seksualiti dan peranan keibubapaan. Moga bermanfaat untuk seimbangkan peranan ibu bapa yang positif dan penuh dengan emosi kasih sayang. Kunci segalanya adalah kasih sayang yang sejati dan bijaksana.
………………………………………………………………………………………………………..

Sertai kami dalam seminar Pendidikan Seksualiti Kanak-kanak, Apa Yang Ibu Bapa Perlu Tahu pada 5 April 2015 di Puchong, KL. Maklumat lanjut di borang penyertaan dan poster. Harga ‘Early Bird’ hanya RM50 untuk seminar setengah hari (sebelum 15 Mac).

Dan bersambung seminar istimewa di petang hari, Homeschooling berasaskan Juzuk Amma dan Teknik Bercerita kepada Anak, juga RM50 untuk ‘early bird’. Daftar segera ya 🙂

p/s: pakej termasuk minum pagi, petang dan makan tengahari, serta nota

http://bit.ly/PT05042015